Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • (Ν)τροπολογία Φλωρίδη: Αύξησε από 25 σε 30 τα χρόνια υποχρεωτικής φυλάκισης για τους πολυϊσοβίτες
  • Σαν σήμερα 3 Αυγούστου
  • Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»
  • Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ
  • 112 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας
  • Οι ΗΠΑ εκλιπαρούν για διαπραγματεύσεις – Το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει σκληρά σε κάθε τυχοδιωκτισμό
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Το σίγουρο είναι ότι δεν του κάθησαν στο λαιμό οι χουρμάδες…
Πολιτική

Το σίγουρο είναι ότι δεν του κάθησαν στο λαιμό οι χουρμάδες…

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr16 Απρ 2021, 18:47

H βιασύνη του Μητσοτάκη να διαρρεύσει (μέσω «κυβερνητικών πηγών») ότι ο Δένδιας βρισκόταν σε πλήρη συνεννόηση μαζί του και είχε «ρητή εντολή, εάν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως» και πως οι δυο τους βρίσκονταν σε συνεχή επαφή, ενόσω ο Δένδιας βρισκόταν στην Αγκυρα, έχοντας «εκτενή συνομιλία και μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν και πριν από τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου», αποτελεί από μια άποψη το κλειδί για την ερμηνεία του «μύθου».

Ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τον υπουργό του ως delivery boy της εξωτερικής πολιτικής, την εφαρμογή της οποίας του υπαγορεύει συνεχώς!

Για ποιο λόγο; Για να καρπωθεί τις εντυπώσεις από το κλίμα «εθνικής υπερηφάνειας» που καλλιεργήθηκε μετά το debate Δένδια-Τσαβούσογλου στην Αγκυρα. Τα τρολ του Διαδικτύου έπιασαν αμέσως δουλειά: «Τον έσκισε», «τον τάπωσε», τον «έκανε», τον «έδειξε». Ούτε μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα δεν ακούγονται τόσο… μοβόρικα σχόλια. Οπότε ο Μητσοτάκης έσπευσε να καρπωθεί ο ίδιος τα οφέλη, υποβιβάζοντας τον Δένδια σε απλό delivery boy (κάποιοι άρχισαν ήδη να σχολιάζουν ότι ο Μητσοτάκης φοβάται μήπως ο «καραμανλικός» Δένδιας διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ, μετά από μια εκλογική ήττα).

Δεν ήταν, ασφαλώς, συνηθισμένο το debate Δένδια-Τσαβούσογλου. Δεν ήταν, όμως, και πρωτοφανές. Πρόσφατα, «απολαύσαμε» ένα ακόμα πιο σκληρό debate του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον κινέζο ομόλογό του, σε συνάντησή τους στην Αλάσκα. Ομως, δε χρειάζεται να ανατρέξουμε στο εξωτερικό. Αρκεί να θυμηθούμε τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την τελευταία επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, πρώτα με τον Παυλόπουλο και μετά με τον Τσίπρα. Μητσοτάκης και Δένδιας αντιμετώπιζαν με δέος την προοπτική μιας επανάληψης του φαινομένου από τουρκικής πλευράς. Αναλογίζονταν τι θα άκουγαν έτσι και ο Δένδιας δεν απαντούσε. Και  ήταν έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Ηταν σε εγρήγορση, μάλιστα, καθώς είχαν προηγηθεί οι γνωστές δηλώσεις Ερντογάν την προηγούμενη μέρα, περί πλοίων που είναι έτοιμα να ξαναπάνε στην Κύπρο κτλ.

Με την ευκαιρία, να θυμηθούμε πως όταν ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε τις γνωστές δημόσιες κόντρες με Παυλόπουλο και Τσίπρα, η ΝΔ είχε ανέβει στα κάγκελα και κατηγορούσε την κυβέρνηση Τσίπρα για «έλλειψη προετοιμασίας», θεωρώντας ότι σε μια καλά προετοιμασμένη συνάντηση (αυτό σημαίνει ότι έχουν προηγηθεί έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, ώστε καμιά πλευρά να μην εκπλήξει την άλλη) δε συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Τώρα, που η δημόσια κόντρα Δένδια-Τσαβούσογλου ήταν πολύ πιο αιχμηρή απ’ αυτή του Ερντογάν με τους Παυλόπουλο-Τσίπρα, η ΝΔ θεωρεί ότι επετεύχθη μια… εκτός έδρας εθνική νίκη.

Υπήρχε περίπτωση, αν ο Τσαβούσογλου δεν έθετε ζήτημα τουρκικής μειονότητας, να είχαμε αυτή την εξέλιξη; Σίγουρα όχι. Οι δυο υπουργοί θα έμεναν στα τυπικά: φιλίες, διάθεση συνεργασίας, διαφορές που μπορούν να επιλυθούν με διάλογο κτλ. Ο Τσαβούσογλου δοκίμασε τις αντοχές του Δένδια κι αυτός, όντας προετοιμασμένος, σήκωσε το γάντι. Ετσι, αυτά που μέχρι τώρα ανταλλάσσονταν με ανακοινώσεις πολιτικών παραγόντων «εκ του μακρόθεν», ειπώθηκαν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ΥΠΕΞ, αμέσως μετά τη συνάντησή τους.

Ηταν, μάλιστα, χαρακτηριστική η αγωνία του Δένδια μη τυχόν και η κατάσταση εκτραχυνθεί, που έκλεισε τον τρίτο γύρο με… ερώτημα αν ο Τσαβούσογλου σκοπεύει να ακυρώσει την πρόσκληση για το Ιφτάρ (το δείπνο των μουσουλμάνων τις βραδιές του ραμαζανιού, μετά από την ολοήμερη αποχή από φαγητό και ποτό), γιατί «πεινάει εξαιρετικά». Φυσικά, το Ιφτάρ δεν ακυρώθηκε και ο Δένδιας, ανακουφισμένος που όλα πήγαν καλά, είναι σίγουρο ότι απόλαυσε τους χουρμάδες χωρίς να του καθήσει κάνα κουκούτσι στο λαιμό.

Τα υπόλοιπα τα ακούτε και τα διαβάζετε από χτες το βράδυ. Ούτε στις 25 του Μάρτη τέτοια γιορτή. Λες και το μείζον θέμα στη χώρα είναι ότι ο Δένδιας «την είπε» στον Τσαβούσογλου και μάλιστα μέσα στην Αγκυρα. Ας παραδεχτούμε, για την οικονομία της συζήτησης, ότι πράγματι του «την είπε», τον «τάπωσε», τον «ρούμπωσε», ό,τι θέλετε. Και τι έγινε; Αλλαξε τίποτα στις σχέσεις των δύο χωρών; Δημιουργήθηκε κάποια διαφορετική ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή;

Μέχρι τώρα, είχαμε το παραμύθι του «διεθνώς απομονωμένου Ερντογάν», χάρη «στις προσπάθειες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» και στις «σοφές κινήσεις» του Μητσοτάκη, που «επέλεξε να διεθνοποιήσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές». Τώρα, επειδή αυτό το παραμύθι αποκαλύφθηκε και δεν μπορεί να ξεγελάσει ούτε νήπια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειαζόταν μια γερή δόση εθνικής ψευτομαγκιάς, μπας και καταφέρει να κρύψει το γεγονός ότι η Τουρκία παίζει σε άλλη «πίστα».

Ξέρει κανείς για ποιο λόγο αναβλήθηκε κατά μια μέρα η επίσκεψη Δένδια στην Αγκυρα, ο οποίος –αντί να κάνει τη διαδρομή Αθήνα-Κωνσταντινούπολη-Αγκυρα, όπως ήταν προγραμματισμένο- πήγε τη μια μέρα στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον πατριάρχη, γύρισε στην Αθήνα και πήγε την άλλη μέρα στην Αγκυρα; Κάτι ακούστηκε περί τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Μια τηλεδιάσκεψη, όμως, δε θα ακύρωνε ένα επίσημο ταξίδι. Το πολύ να άλλαζε λίγο το ωράριο.

Η αλήθεια είναι ότι τηλεδιάσκεψη του ΝΑΤΟ υπήρχε μόνο για τον Δένδια. Για τον Τσαβούσογλου υπήρχε ταξίδι στις Βρυξέλλες, όπου πήρε μέρος σε κλειστή σύσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας (ο Ντι Μάιο δεν είχε πρόβλημα να καθήσει δίπλα στον υπουργό του «δικτάτορα» Ερντογάν!) και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, με θέμα την ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας. Μετά απ’ αυτή τη σύσκεψη, για τις αποφάσεις της οποίας δεν ανακοινώθηκε τίποτα, έγινε η τηλεδιάσκεψη του συνόλου των ΥΠΕΞ των χωρών του ΝΑΤΟ.

Οι βασικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Δύσης και η Τουρκία! Η οποία δεν έγινε ξαφνικά ιμπεριαλιστική δύναμη, όμως ως περιφερειακή δύναμη με συγκεκριμένη γεωστρατηγική θέση παίζει ρόλο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και του Καυκάσου και οι ιμπεριαλιστές της Δύσης πρέπει να τη χρησιμοποιήσουν. Ο -υποτίθεται απομονωμένος από τη Δύση- Ερντογάν έδειξε και πάλι σε ποιο στρατόπεδο ανήκει η Τουρκία: στο στρατόπεδο του ΝΑΤΟ!

Ακόμα και η διάνοιξη του νέου καναλιού, παράλληλα στο Βόσπορο, δεν είναι αποτέλεσμα της μεγαλομανίας του Ερντογάν, όπως παρουσιάζεται από τον ελληνικό αστικό Τύπο. Τυχαία νομίζετε ανακινήθηκε πάλι τώρα, ενώ έχει εξαγγελθεί πριν από χρόνια; Ενα τέτοιο κανάλι δε θα υπόκειται στη συνθήκη του Μοντρέ, βάσει της οποίας έχουν λόγο όλες οι παρευξείνιες χώρες, δηλαδή και η Ρωσία. Ετσι, αμερικάνικα αεροπλανοφόρα και άλλα βαριά πολεμικά πλοία θα μπορούν να περάσουν στη Μαύρη Θάλασσα που εν τοις πράγμασι λειτουργεί σαν ρωσική λίμνη. Μόνο τυφλός δε θα έβλεπε πίσω απ’ αυτήν την εξαγγελία την αμερικάνικη πολιτική, η οποία υπό τον Μπάιντεν αποκτά και πάλι επιθετικό αντιρωσικό χαρακτήρα.

Δε θα επαναλάβουμε τα σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργικού συμβούλιου της Λιβύης στην Αγκυρα, γεγονός που ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η Τουρκία, όχι μόνο δεν ηττήθηκε στη Λιβύη, αλλά θα πάρει και αυτό που δικαιούται σε εργολαβίες και εμπόριο. Θα μείνουμε μόνο σ’ αυτό που ανακοίνωσε ο Ερντογάν στον Δένδια και το οποίο φρόντισε να γνωστοποιήσει ο Τσαβούσογλου: ο Ερντογάν ζήτησε να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό δεν είναι «ιδέα Ερντογάν». Είναι απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας και της Κύπρου. Η ιδέα αυτής της διεθνούς συνόδου είναι γερμανική και η διοργάνωσή της ανατέθηκε στον Ζοζέπ Μπορέλ. Τώρα, εμφανίζεται ο Ερντογάν ως επισπεύδων για τη σύγκληση αυτής της συνόδου. Οχι τυχαία, φυσικά. Σε μια συγκυρία που ο ρόλος της Τουρκίας για τα σχέδια του ΝΑΤΟ είναι αναβαθμισμένος, η τουρκική πολιτική ηγεσία θέλει να το εκμεταλλευτεί για να κατοχυρώσει de jure (μέσω μιας διεθνούς διάσκεψης) αυτά που διεκδικεί de facto (με τις έρευνες και γεωτρήσεις των πλοίων της στην Ανατολική Μεσόγειο).

Ο Μητσοτάκης, στριμωγμένος από την εσωτερική κατάσταση, χρησιμοποιεί το σόου Δένδια ως εργαλείο προπαγάνδας, ως πυροδότη εθνικιστικών αισθημάτων, σε μια προσπάθεια να αναδειχτεί ο ίδιος σε… εθνάρχη. Αυτές οι προπαγανδιστικές εκστρατείες, όμως, έχουν πολύ κοντινό ορίζοντα. Οχι μόνο γιατί το έγκλημα στη διαχείριση της πανδημίας δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί, όχι μόνο γιατί η εσωτερική πολιτική ασκείται με νεοφιλελεύθερη αναλγησία και κατασταλτική μανία, αλλά γιατί και στην εξωτερική πολιτική μπορεί σύντομα να βρεθεί προ εκπλήξεων, καθώς η τουρκική πολιτική ηγεσία θα προσπαθήσει να εξαργυρώσει τις υπηρεσίες της προς τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, ζητώντας αποκατάσταση αυτών που θεωρεί ως δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκτύπωση 🖨
ΔΕΝΔΙΑΣ ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΒρήκαν έναν βολικό και τον έκαναν γιογιό
Επόμενο άρθρο Λύκεια: Δεν πρόλαβαν ν’ ανοίξουν και κλείνουν με κρούσματα

Σχετικά Αρθρα

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

Πολιτική 31 Ιούλ 2026, 13:21

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

Πολιτική 29 Ιούλ 2026, 11:14

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 19:57

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 09:40

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικά 25 Ιούλ 2026, 12:53

Δεξιός να ντουφεκάει δεξιό;

Πολιτική 23 Ιούλ 2026, 18:50
Ροή Ειδήσεων
Καταστολή

(Ν)τροπολογία Φλωρίδη: Αύξησε από 25 σε 30 τα χρόνια υποχρεωτικής φυλάκισης για τους πολυϊσοβίτες

3 Αυγ 2026, 09:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

3 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»

2 Αυγ 2026, 20:36
Παιδεία

Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ

2 Αυγ 2026, 19:43
Διεθνή

112 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας

Αλλες 157 σοροί παραμένουν εγκλωβισμένες

2 Αυγ 2026, 19:37
Διεθνή

Οι ΗΠΑ εκλιπαρούν για διαπραγματεύσεις – Το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει σκληρά σε κάθε τυχοδιωκτισμό

2 Αυγ 2026, 10:21
Διεθνή

Εχει εγκαταλείψει η Χαμάς την ένοπλη αντίσταση; Η πραγματικότητα πίσω από το σχέδιο αφοπλισμού

2 Αυγ 2026, 09:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Αυγούστου

2 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;

1 Αυγ 2026, 10:19
Διεθνή

Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών

1 Αυγ 2026, 09:43
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

53 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2026, 05:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

Ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος.

Νίγηρας: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

Νέα Ζηλανδία: Ημέρα κληματαριάς (1872).

1930: Συλλαλητήρια σταφιδοπαραγωγών στην Πελοπόννησο που αρνούνται να καταβάλουν φόρο.

1943: Εκτελούνται 4.000 Ρομά στο Αουσβιτς, τα περισσότερα παιδιά.

1953: Ο Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται σε θάνατο για κατασκοπεία από το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών.

1964: Χορηγείται με νόμο σύνταξη 3.000.000 δραχμών στη Φρειδερίκη, αναδρομικά από τον θάνατο του βασιλιά Παύλου (250.000 δρχ. τον μήνα).

1967: Βόμβα (ΔΕΑ) σε δοχείο απορριμμάτων μπροστά στο «Χίλτον» την ώρα επίσημης δεξίωσης για τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο.

1968: Βόμβα στην πλατεία Κοτζιά.

1972: Πέντε καταδίκες μελών της “20ής Οκτώβρη” που συνελήφθησαν μαζί με Γερμανούς.

1977: Πεθαίνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’.

1980: Βόμβες καταστρέφουν δύο βυτιοφόρα στον Βοτανικό (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo