Υπάρχει, άραγε, αίτημα των Τσιπραίων προς τους ιμπεριαλιστές δανειστές, να υποχρεώσουν τη ΝΔ και τα υπόλοιπα κόμματα της μνημονιακής αντιπολίτευσης να στηρίξουν το (άτυπο) τέταρτο Μνημόνιο, όπως καταγγέλλουν στελέχη της ΝΔ; Δεν το αποκλείουμε καθόλου. Γιατί μέρες πριν από τις δηλώσεις Σαπέν και Σόιμπλε, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν θέμα ψήφισης της νέας συμφωνίας με διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Και όχι τίποτα «δευτεράν-τζες», αλλά στελέχη πρώτης γραμμής, όπως ο Σκουρλέτης και ο Φίλης.
Αλλά ακόμα και αν δεν υπήρξε παρέμβαση των Τσιπραίων, η παρέμβαση των ιμπεριαλιστών ήρθε να τους στηρίξει. Ετσι όπως έγινε αυτή η παρέμβαση, μάλιστα, ενισχύει την υποψία ότι την προκάλεσαν οι ίδιοι οι Τσιπραίοι. Επιασε, άραγε, ο πόνος τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν για τον ενδεχόμενο εξαναγκασμό της ΝΔ να στηρίξει τη συμφωνία, που -όπως είπε αγανακτισμένος- απαιτεί το ΔΝΤ; Αυτή θα ήταν μια πρώτης τάξεως βοήθεια στον αγαπημένο του(ς) Τσίπρα. Ο πονηρός γαλάτης διάλεξε αυτόν τον τρόπο για να βγάλει στη σέντρα τη ΝΔ.
«Δεν μπορώ καν να φανταστώ την περίπτωση να ζητούσε κάποιος το ίδιο από τη Γαλλία» είπε ο Σαπέν. Από την Ελλάδα, πάντως, το έχουν ξαναζητήσει. Και το επέβαλαν. Πρώτα στον Σαμαρά, το Νοέμβρη του 2011, όταν η ΝΔ μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, και στη συνέχεια σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που στήριζαν αυτή τη συγκυβέρνηση. Το δεύτερο Μνημόνιο, στις αρχές του 2012, συνοδευόταν και από επιστολές συμμόρφωσης των αρχηγών των κομμάτων που συμμετείχαν σ' αυτή τη συγκυβέρνηση.
Μπορεί το ΔΝΤ να διέψευσε άτυπα τον Σαπέν («Ουδέποτε επιχειρήθηκε να ζητηθούν εγγυήσεις από την ελληνική αντιπολίτευση», δήλωσαν πηγές του ΔΝΤ στο πρακτορείο Bloomberg), όμως ο Σόιμπλε δεν έδειξε αγανακτισμένος όπως ο Σαπέν, ούτε μάσησε τα λόγια του. Με το γνωστό κυνισμό του δήλωσε: «Σε όλες τις χώρες με πρόγραμμα, οι θεσμοί επέμεναν να υπογράφονται μελλοντικά μέτρα και από την αντιπολίτευση, ανεξάρτητα από τη διενέργεια εκλογών. Δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο». Κι αφού έριξε τη μαχαιριά (στον ομοϊδεάτη του Μητσοτάκη), έβαλε λάδι στην πληγή, διευκρινίζοντας ότι αναζητείται ένας τρόπος για να εξασφαλιστεί ότι η επόμενη κυβέρνηση δε θα ανατρέψει μονομερώς τη συμφωνία που θα κλείσει και θα ψηφίσει στη Βουλή η σημερινή.
Στη ΝΔ επικράτησε αναταραχή, για ευνόητους λόγους. Ετσι και οι ιμπεριαλιστές απαιτήσουν κάτι τέτοιο, τότε χάνεται όλο το προπαγανδιστικό παραμύθι που έχουν κατασκευάσει, σύμφωνα με το οποίο για όλα ευθύνεται η ανικανότητα των Τσιπροκαμμένων, που οδηγεί τους δανειστές να ζητούν όλο και πιο σκληρά μέτρα, ενώ σε μια κυβέρνηση Κούλη θα είχαν εμπιστοσύνη και θα δέχονταν να της παραχωρήσουν «λίγο περισσότερο δημοσιονομικό χώρο». Η ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση «γι' αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο και να εξηγήσει γιατί αναζητεί στήριξη από το εξωτερικό για να ψηφιστούν τα μέτρα, που λόγω της ανικανότητας και της ιδεοληψίας του κ. Τσίπρα ζητούνται από τη χώρα». Ταυτόχρονα, το επιτελείο του Κούλη διέρρεε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να υποκύψει σε μια τέτοια απαίτηση, δεν πρόκειται να ψηφίσει τίποτα, αλλά απαιτεί να φύγει η κυβέρνηση.
Ο Μητσοτάκης, βέβαια, είχε τοποθετηθεί προ ημερών και είχε πει ότι η ΝΔ δεν είναι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, να υπόσχεται ότι δε θα εφαρμόσει ό,τι έχουν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά θα σεβαστεί ό,τι έχει υπογραφεί και απλά θα προσπαθήσει να διαπραγματευθεί το ύψος των «πρωτογενών πλεονασμάτων», ζητώντας «περισσότερο δημοσιονομικό χώρο». Τα ίδια επανέλαβαν οι δύο αντιπρόεδροι (Χατζηδάκης και Μπουμπούκος), που τους ξαμόλυσαν σε ραδιόφωνα και κανάλια. «Η δήλωση του κ. Σαπέν όσον αφορά το ΔΝΤ, διαψεύστηκε από το ίδιο το ΔΝΤ», έλεγε ο Μπουμπούκος στην ΕΡΤ. Και συμπλήρωνε: «Η δήλωση του κ. Σόιμπλε, δεν λέει αυτό, λέει κάτι απολύτως αυτονόητο. Οτι η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει, να σεβαστεί τη συμφωνία, διότι τα μέτρα θα είναι και μετά τη θητεία της παρούσης κυβερνήσεως». Και ολοκλήρωνε: «Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποτέ δεν είπαν ότι μονομερώς και με ένα είδος “ψευτοτσαμπουκά”, όπως υποσχόταν ο Αλέξης Τσίπρας, θα καταργήσουν ό,τι ψηφίζει μια προηγούμενη κυβέρνηση. Βέβαια, η διαδικασία της αλλαγής των μνημονιακών όρων και των μνημονιακών νόμων υπάρχει. Αυτό γίνεται σε συμφωνία με την τρόικα και κατά την εκτίμηση των εν εξελίξει οικονομικών συνθηκών. Είναι προφανές ότι τα μέτρα που θα ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα – τα οποία εμείς τα θεωρούμε επαχθή και δυσάρεστα – στο μέτρο που θα μας το επιτρέψει η πραγματικότητα και όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές, θα προσπαθήσουμε να τα ανατρέψουμε».
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σόιμπλε αδειάζει τη ΝΔ, αβαντάροντας τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Εμφανίζει τους ομοϊδεάτες του ως πολιτικά ανεύθυνους και τα κόμματα της συγκυβέρνησης ως πολιτικά υπεύθυνα. Ετσι, βοηθάει την κυβέρνηση να συσπειρώσει τον κοινοβουλευτικό της λόχο με το δίλημμα: ή ψηφίζουμε ή πέφτουμε. Αυτό ήδη το προσπαθεί η συγκυβέρνηση, δηλώνοντας ότι αυτή ποτέ δε ζήτησε βοήθεια και ότι η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία είναι αρραγής. Δεν μπορούμε, όμως, να πούμε με σιγουριά ότι δε θα επιχειρηθεί ένας εκβιασμός επί της ΝΔ, κατά τα πρότυπα του 2011-2012. Οι ιμπεριαλιστές και ειδικά οι Γερμανοί δεν μας έχουν συνηθίσει σε πολιτικές αβρότητες. Τότε, η ΝΔ θα βρεθεί σε πραγματικά δύσκολη θέση, καθώς θα κληθεί να ψηφίσει από τώρα αυτά που έτσι κι αλλιώς θα εφαρμόσει άμα σχηματίσει κυβέρνηση. Και τότε, ο «μεγάλος συνασπισμός» θα έχει σχηματιστεί, ατύπως έστω.