Αν κρίνουμε από την «κωλοκαούρα» που δείχνει ο Τζιτζικώστας (από κοντά και ο Μπουμπούκος, δηλαδή σύμπαν το σαμαρικό στρατόπεδο) να στηθούν οι γαλάζιες κάλπες στις 13 Δεκέμβρη και από την «άνεση» που δείχνουν ο Βαγγέλας και ο Κούλης, που δηλώνουν ότι δεν τους πειράζει να γίνουν οι εκλογές ακόμα και το Γενάρη, φτάνει να γίνουν σωστά, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο Τζίτζι χάνει μετά το φιάσκο, ενώ ο Βαγγέλας κερδίζει κι από κοντά κερδίζει και ο Κούλης, που διεκδικεί με αξιώσεις τη δεύτερη θέση από τον Τζίτζι. Κι αν υιοθετήσουμε τη σεναριολογία των καφενείων, που δίνει και παίρνει, συνοδευόμενη από σκωπτικά ανέκδοτα, θα θεωρήσουμε βάσιμη εκείνη τη θεωρία συνωμοσίας που λέει ότι το φιάσκο το προκάλεσε ο Βαγγέλας, επειδή έβλεπε ότι δεν κερδίζει και θέλησε να ξανανακατέψει την τράπουλα.
«Οι φίλοι της ΝΔ θέλουν εκλογές το συντομότερο και όποιος βγει θα έχει τη στήριξη όλων. Το αίτημα είναι καθολικό: “Κλείστε γρήγορα αυτή την πληγή''», δήλωσε ο Τζίτζι, χωρίς να πει κουβέντα για τον κολλητό του τον Παπαμιμίκο, που ήταν ο ex officio πρόεδρος της κεντρικής εφορευτικής επιτροπής (ΚΕΦΕ) και δεν έχει αναλάβει καμιά πολιτική ευθύνη για το φιάσκο. Ξέροντας τι κουβεντιάζεται στα καφενεία, ο Βαγγέλας έσπευσε να ξαναβγάλει τον Παπαμιμίκο στη σέντρα, κατηγορώντας τον γιατί δε συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ΚΕΦΕ, αλλά και γιατί δεν έχει κάνει μήνυση και αγωγή στην εταιρία που είχε πάρει τη δουλειά και τα θαλάσσωσε. Ετσι, οι δεξιοί πήραν το μήνυμα: «οι άνθρωποι του Σαμαρά, ο Παπαμιμίκος και ο γενικός διευθυντής Τσιμάρας, επέλεξαν αυτή την εταιρία και ποιος ξέρει τι στησίματα είχαν σχεδιάσει και τι λαμογιές είχαν γίνει, για να μην έχουν ακόμα κάνει μήνυση και αγωγή. Τόσα λεφτά προκαταβολή πήρε η εταιρία…».
Ο Βαγγέλας συνέχισε την επίθεση κατά του Σαμαρά, λέγοντας σε δημοσιογράφους ότι Καραμανλής και Μητσοτάκης (ο Δρακουμέλ) του ζήτησαν να μείνει στην προεδρία του κόμματος, όμως παραιτήθηκε γιατί δεν τον στήριξε με δημόσια δήλωση ο Σαμαράς. Ξεκαθάρισε ότι «θα είμαι υποψήφιος μέχρι τέλους, με όποιον τρόπο κι αν γίνουν οι εκλογές» και δήλωσε με νόημα ότι εμπιστεύεται τον Πλακιωτάκη περισσότερο από τους τρεις συνυποψηφίους του.
Μ' αυτά και μ' αυτά ο γαλάζιος θίασος συνεχίζει το Μάπετ Σόου, χωρίς να πολυνοιάζεται για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση Τσίπρα. Τα καταγγέλλουν, βέβαια, όλοι μαζί αλλά καμιά βαρύτητα δεν μπορεί να έχει η καταγγελία από ένα κόμμα που έχει γίνει μαλλιά κουβάρια και δεν μπορεί να εκλέξει αρχηγό. Γι' αυτό και ο Καμμένος βρήκε την ευκαιρία να μπει σφήνα, συνεχίζοντας το σενάριο που πρωτοδιοχετεύτηκε από το Μαξίμου, δηλώνοντας ότι καραμανλικοί βουλευτές είναι έτοιμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση σε κρίσιμα νομοσχέδια.
Είναι πιθανή μια διάσπαση της ΝΔ; Υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να αποκλειστεί. Η ΝΔ έχασε μεν δυο εκλογές μέσα στο 2015, όμως δεν κατρακύλησε όπως το ΠΑΣΟΚ. Κράτησε ένα σχετικά ψηλό εκλογικό ποσοστό που της επιτρέπει να φιλοδοξεί ότι θα διαδεχτεί τον ραγδαία εκφυλιζόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η προοπτική θα έπρεπε να λειτουργεί συσπειρωτικά για ένα αστικό κόμμα εξουσίας. Ομως, σε συνθήκες πολιτικής κρίσης η κανονικότητα εξαφανίζεται και οι κεντρόφυγες τάσεις είναι πιο πολλές από τις κεντρομόλες. Γι' αυτό και κανείς δεν μπορεί ν' αποκλείσει τίποτα.
Από την άλλη, μάλλον αποπροσανατολιστικά λειτουργεί η υπερβολική ασχολία με τις προοπτικές της ΝΔ. Αντί να εστιάζουμε στη λειτουργία και τις εξελίξεις σ' ένα κόμμα, θα έπρεπε να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα. Η κρίση και τα Μνημόνια δεν έφεραν μόνο ανείπωτη δυστυχία στον ελληνικό λαό, αλλά και αναδιάρθρωση του κομματικού χάρτη. Οι βεβαιότητες της μεταπολιτευτικής περιόδου ανατράπηκαν πλήρως. Δεν είναι τυχαίο ότι από το Νοέμβρη του 2011, δηλαδή ενάμιση χρόνο μετά το πρώτο Μνημόνιο, η χώρα κυβερνιέται από κυβερνήσεις συνεργασίας, με κύριο χαρακτηριστικό τους την πολιτική αστάθεια και το βραχύ προσδόκιμο επιβίωσης. Θα πίστευε κανείς πριν μερικά χρόνια ότι ο Καμμένος θα γινόταν αρχηγός κόμματος και θα συγκυβερνούσε με τον σοσιαλδημοκρατικοποιημένο ΣΥΡΙΖΑ; Θα πίστευε κανείς ότι ένας δευτεροκλασάτος tv star που το περισσότερο που φιλοδόξησε να γίνει ήταν ιδιοκτήτης εστιατορίου, θα γινόταν αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος; Θα πίστευε κανείς ότι ένας πρωταγωνιστής της trash tv όχι μόνο θα έμπαινε στη Βουλή, αλλά θα γινόταν και περιζήτητος γαμπρός της εξουσίας;
Το σημαντικό είναι πως, παρά την κατρακύλα και τις απανωτές διασπάσεις του παλιού δικομματισμού, παρά τα ανεβοκατεβάσματα κυβερνήσεων, τη συσπείρωση και την αποσυσπείρωση κομμάτων και ομάδων, η αστική τάξη και οι ιμπεριαλιστές δανειστές καταφέρνουν να περνούν την πολιτική τους. Το κοινοβουλευτικό πολιτικό σύστημα κινείται καλειδοσκοπικά, όμως προσφέρει κυβερνητικές λύσεις που επιτρέπουν να μην τίθεται σε κίνδυνο η πολιτική της βάρβαρης κινεζοποίησης του ελληνικού λαού. Γιατί να μην συνεχιστεί το ίδιο με μια κομμένη στα δύο ΝΔ; Μόνο η λαϊκή εξέγερση μπορεί ν' αλλάξει την πορεία των πραγμάτων.