Οταν πηγαίνει ένας υπουργός στις ΗΠΑ, με αποστολή να κλείσει ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού και συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο, είναι σίγουρο πως η διπλωματική οδός –που σίγουρα προηγήθηκε- αποδείχτηκε ατελέσφορη. Οπότε, μπορούμε -χωρίς κανέναν κίνδυνο υπερβολής- να θέσουμε το ερώτημα: τι «έδωσε» ο εξ απορρήτων υπουργός για να κλείσει την επίσκεψη;
Το ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι ρητορικό. Καμιά πλευρά δε θα μας πει. Την απάντηση θα την μάθουμε όταν πραγματοποιηθεί το ταξίδι κι ακούσουμε (έστω και σε τίτλους) τις συμφωνίες που θα κλειστούν. Μπορούμε να προβλέψουμε ότι αυτές θα αφορούν εξοπλιστικά προγράμματα, το μόνο που ενδιαφέρει την αμερικάνικη πολιτική αυτή την περίοδο (οι αμερικάνικες ιδιωτικές επιχειρήσεις, που έτσι κι αλλιώς παρουσιάζουν χαμηλό επενδυτικό ενδιαφέρον) κλείνουν μόνες τους τις δουλειές.
Υπάρχει αμφιβολία ότι ο Παππάς πήγε στις ΗΠΑ για ένα τέτοιου είδους παζάρι; Τότε για τι άλλο θα πήγαινε; Οι επίσημες ανακοινώσεις είναι σκέτη κοροϊδία. Ο Παππάς είναι υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. Με ποια ιδιότητα συναντήθηκε με τη σύμβουλο Ασφάλειας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ (όχι του προέδρου), Τζόαν Ο' Χάρα; Συζήτησαν, λέει, «ζητήματα που άπτονται των θεμάτων ασφαλείας της περιοχής». Αυτά, όμως, είναι αρμοδιότητας υπουργού Εξωτερικών και όχι υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής. Και συζητιούνται στο Πεντάγωνο, με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, και όχι σε κάποιο γραφείο του Λευκού Οίκου με μια σύμβουλο του αντιπροέδρου. Ομως, όπως ο ίδιος ο Παππάς δήλωσε, με τη σύμβουλο συζήτησαν επίσης «θέματα διμερών οικονομικών σχέσεων οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή πορεία βελτίωσης». Αυτά, όμως, είναι αρμοδιότητας υπουργείων Οικονομικών, Οικονομίας, άντε και του Φλαμπουράρη που έχει την αρμοδιότητα για τις μεγάλες επενδύσεις. Στην αρμοδιότητα του Παππά, πάντως, δεν είναι ούτε οι οικονομικές σχέσεις, όπως δεν είναι και τα ζητήματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας.
Εδωσε και συνέντευξη στο Bloomberg ο Παππάς. Οταν τον ρώτησαν για το σκοπό του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, απάντησε ότι υπήρξε πρόσφατα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από αμερικανικές επιχειρήσεις για έργα υποδομών, τον τουριστικό τομέα και άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας και ότι ο ίδιος πήγε στην Ουάσινγκτον «για να ενισχύσει αυτή την τάση»! Πήγε ο παντελώς αναρμόδιος και όχι οι αρμόδιοι υπουργοί… Πάντως, από υπουργούς τον μόνο που κατάφερε να δει ήταν ο υφυπουργός Εμπορίου, Ισραελ Ερνάντες. Τόσο μεγάλη σημασία έδωσαν οι Αμερικανοί στην επίσκεψή του που ανέθεσαν σ' έναν ασήμαντο υφυπουργό να τον δει για λίγο, προκειμένου να τηρηθεί το πρωτόκολλο.
Είναι φανερό ότι ο Παππάς πήγε μόνο και μόνο για να διαπραγματευθεί μια επίσκεψη του Τσίπρα στον Λευκό Οίκο. Οι σχέσεις των δύο έχουν αποκατασταθεί (αν διασαλεύτηκαν ποτέ και αν ο παροπλισμός του Παππά δεν ήταν παρά μια κίνηση τακτικής, προκειμένου να ξεχαστεί το κάζο με τις τηλεοπτικές άδειες), ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη δε δίστασε να πει ότι αισθάνεται… δικαιωμένος για το νόμο Παππά και ο «κολλητός» του ήταν ο πλέον κατάλληλος για να πάει και να διαπραγματευθεί το ζήτημα της επίσκεψης (ο άλλος που θα μπορούσε να κάνει αυτή τη δουλειά, ο Φλαμπουράρης, ούτε αγγλικά ξέρει ούτε μπορεί να κάνει τόσο κουραστικά ταξίδια, άσε που έχει και «τραχανά απλωμένο» και πρέπει να «βουρδουλιάσει» αρχαιολόγους και δασολόγους για να παραδώσουν το Ελληνικό εν λευκώ στους πλιατσικολόγους καπιταλιστές).
Οταν ο Παππάς ρωτήθηκε για την πιθανότητα επίσημης επίσκεψης του Τσίπρα, δεν αρνήθηκε να απαντήσει, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι αυτός ήταν ο μοναδικός σκοπός της αποστολής του. Δήλωσε ότι «και οι δύο πλευρές επιθυμούν την επίσκεψη και εργάζονται συστηματικά προς μια τέτοια κατεύθυνση, με στόχο όχι μια συνάντηση εθιμοτυπίας, αλλά με απτά και αμοιβαίως επωφελή αποτελέσματα». Δεν είναι βέβαια ο ίδιος αρμόδιος να απαντήσει για λογαριασμό της αμερικάνικης προεδρίας, από το περιεχόμενο της απάντησής του, όμως, αντιλαμβανόμαστε ότι το θέμα δεν έχει κλείσει, αλλά είναι ακόμα στα παζάρια. Αυτό σημαίνει η αναφορά σε «απτά και αμοιβαίως επωφελή αποτελέσματα». Το «αμοιβαίως επωφελή» είναι, βέβαια, ο καθιερωμένος ευφημισμός που χρησιμοποιούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε ποιος επωφελείται από τους τεράστιους όγκους οπλικών συστημάτων που οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές πωλούν στην Ελλάδα, που έχει φτάσει να έχει τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν πολεμικό προϋπολογισμό στο ΝΑΤΟ.
Ο Τσίπρας θέλει να εντάξει και μια συνάντηση με τον Τραμπ στο πορτρέτο του «διεθνούς ηγέτη» που του φιλοτεχνούν τα παπαγαλάκια του (πάμε μήπως για εκλογές μέσα στο 2018;) και οι Αμερικάνοι θα του το «πουλήσουν» ακριβά αυτό, όπως κάνουν με όλους τους πρωθυπουργούς της ελληνικής μπανανίας.