Πρόταση μομφής win-win

0

Ο Τσίπρας έκανε πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών Σταϊκούρα για τον πτωχευτικό κώδικα και όσα προβλέπει για την πρώτη κατοικία.

Τι είναι μια πρόταση μομφής; Ενα πυροτέχνημα. Eκτός αν μια κυβέρνηση κλυδωνίζεται και η αντιπολίτευση θέλει να της δώσει μια για να πέσει. Καμιά φορά αυτό δεν το θέλει ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση. Αν για παράδειγμα η αντιπολίτευση ήθελε να γκρεμίσει την κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων τον Ιούλη του 2015, μπορούσε να το κάνει πανεύκολα, καθώς τόσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δε στήριζαν την κυβέρνηση. Οχι μόνο δεν το έκανε, αλλά ψήφιζε με φανατισμό το τρίτο μνημόνιο και τους πρώτους εφαρμοστικούς του νόμους. Ο Τσίπρας, βέβαια, στη συνέχεια τους την έφερε και προκήρυξε αιφνιδιαστικά εκλογές (ενώ τους διαβεβαίωνε ότι δεν είναι στις προθέσεις του), όμως αυτό είναι… άλλο ανέκδοτο.

Η πρόταση μομφής στον Σταϊκούρα, πάντως, δεν υποκρύπτει ίντριγκα ή σκοτεινές πτυχές. Είναι κανονικό κοινοβουλευτικό καραγκιοζιλίκι. Ο Τσίπρας έχει ανάγκη να συσπειρώσει τους συριζαίους, καθώς τελευταία γίνονται διάφορα, τα οποία μεγεθύνονται από τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ που καλλιεργούν την εικόνα ενός σπαρασσόμενου και ετοιμόρροπου ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, έπρεπε να κάνει και μια προσπάθεια να δείξει ότι η ΝΔ τελειώνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ η ΝΔ δεν κάνει τίποτ’ άλλο από το να τελειώσει αυτό που άρχισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην αστική πολιτική, όμως, μετράει αυτός που ολοκληρώνει τη δουλειά, όχι αυτός που την άρχισε. Δεν είναι όπως το ποδόσφαιρο που καμιά φορά παίρνει περισσότερα εύσημα αυτός που έκανε τη σέντρα ακριβείας παρά αυτός που έσπρωξε τη μπάλα στα δίχτυα. Κι αυτό το ξέρουν στη ΝΔ, γι’ αυτό και ο ακροδεξιός Μπουμπούκος εμφανίστηκε «συναινετικός» έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να περάσει την ιδέα «όλοι μαζί το κάναμε αυτό, ρε παιδιά». Σηκώνοντας φασαρία με την πρόταση μομφής, ο Τσίπρας ευελπιστεί ότι θα παραμυθιάσει κάποιον κόσμο, περνώντας του την ιδέα: «εμείς παίζαμε καθυστέρηση με την τρόικα, ενώ η ΝΔ τα δίνει όλα και χωρίς να πιέζεται από τρόικα».

Υπάρχει περίπτωση να κλονιστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την πρόταση μομφής; Ούτε καν σε επίπεδο εντυπώσεων. Ολοι όρθιοι θα είναι και θα χειροκροτούν τον Κούλη και μετά ξανά όλοι όρθιοι και θα χειροκροτούν το απορριπτικό αποτέλεσμα. Το έχουμε ξαναδεί το έργο, με διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Γι’ αυτό σας λέμε: win-win είναι η πρόταση μομφής. Και για την κυβέρνηση και για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος άλλωστε να τους μπει σφήνα, η Φώφη; ‘Η ο Κουτσούμπας που παίζει μόνιμα την ίδια κασέτα και ιδρώνει μέχρι να τελειώσει την ανάγνωση αυτών που του έχουν γράψει. Ακόμα και ο Μπαρουφάκης, που τηλεοπτικά άφηνε κάποιες ελπίδες στο ξεκίνημά του, έχει αποδείξει ότι κοινοβουλευτικά είναι νούλα. Αρα, επί τριήμερον θα υπάρξει μια γερή δόση δικομματικού καυγά, για να θυμηθούμε τις… παλιές καλές μέρες.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: