Γκεμπελισμός και συνέχιση της ίδιας εγκληματικής πολιτικής

0

Τι φταίει για το φούντωμα της πανδημίας που έχει πλέον πάρει εφιαλτικές διαστάσεις; Σύμφωνα με όσα είπε στο χτεσινό διάγγελμά του ο Μητσοτάκης, φταίει η ανευθυνότητα της κοινωνίας και κυρίως των νέων!

«Το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο», είπε ο Μητσοτάκης. Και αναπτύσσεται «με όχημα, δυστυχώς, την ίδια την κοινωνική ζωή: Τις καθημερινές επαφές μεταξύ μας και τις απλές συνήθειες του ελεύθερου χρόνου και της διασκέδασης».

Αφού μας ανακοίνωσε την καταδίκη μας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, μας έδωσε και ένα… ελαφρυντικό: «Προσέξτε: Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στις στιγμές της ανεμελιάς γινόμαστε πιο ευάλωτοι στον ιό».

Επομένως, για το δεύτερο κύμα φταίνε αποκλειστικά οι καθημερινές κοινωνικές συναναστροφές των ανθρώπων. Ούτο το «πατίκωμα» στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ούτε το «πατίκωμα» στη δουλειά, ούτε οι σχολικές αίθουσες των 25-28 μαθητών (όταν οι δικοί τους ειδικοί μιλούν για μέγιστο 15).

Ειδικά για τα σχολεία, ο Μητσοτάκης υπήρξε κατηγορηματικός: «Αντίθετα, στα σχολεία, όπου τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα, οι κίνδυνοι αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μικρότεροι». Πώς «αποδεικνύεται»; Με τα «μαθηματικά» του Χαρδαλιά και του Μαγιορκίνη: τόσα κρούσματα ανιχνεύτηκαν, άρα μικρό το ποσοστό! Το ότι δεν έγιναν μαζικά μοριακά τεστ ούτε καν στα σχολεία που διαγνώστηκαν κρούσματα, το ότι δε γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών αυτών των διαγνωσμένων κρουσμάτων, το ότι τα παιδιά είναι σε σημαντικό βαθμό ασυμπτωματικά, επομένως δεν μπορεί να υπάρχει καμιά σαφής επιδημιολογική εικόνα για τη συμμετοχή των σχολείων στη διασπορά, δεν έχει καμιά σημασία. Σημασία έχει να μένουν τα σχολεία ανοιχτά, για να μην είναι αναγκασμένοι κράτος και καπιταλιστές εργοδότες να δίνουν άδειες ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς.

Αρκεί όμως μια αναφορά στα λεγόμενα ορφανά κρούσματα, για να τιναχτεί στον αέρα όλη αυτή η επιχειρηματολογία. Ρίξτε μια ματιά στον Πίνακα. Μεταξύ 23 Σεπτέμβρη και 17 Οκτώβρη τα ορφανά κρούσματα ήταν πάνω από το 50% του συνόλου των κρουσμάτων. Αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό και μας δείχνει ότι έχει καταρρεύσει ο μηχανισμός ιχνηλάτησης. Μας δείχνει, όμως, και κάτι άλλο: ότι δεν μπορεί να έχουν σαφή επιδημιολογική εικόνα για τους λόγους της διασποράς, αφού δεν ξέρουν την προέλευση περισσότερων από τα μισά κρούσματα!

Είναι βολικό για την εξουσία, όμως, να ενοχοποιεί την κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους. «Τα σημερινά δεδομένα είναι σαφή: Η εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων. Και εστιάζεται στις ώρες και στους τόπους όπου συγκεντρώνονται», λέει ο Μητσοτάκης με θρασύτητα χιλίων Γκέμπελς.

Εκτός του ότι με τη μεταφορά της ευθύνης αποκλειστικά στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στους νέους, μένουν στο απυρόβλητο η κεφαλαιοκρατία και η κυβέρνησή της, αποκρύβεται και η γενεσιουργός αιτία του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που είναι το άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό.

Αλήθεια, γιατί δεν προέκυψε κανένα πρόβλημα από το συνωστισμό των νέων στις πλατείες μετά την άρση του λοκντάουν την περασμένη άνοιξη; Εμείς δεν ξεχάσαμε τι έλεγε ο Τσιόδρας (με την ιδιότητα του κυβερνητικού εκπρόσωπου) στις 26 Μάη: «Τώρα, γιατί οι συνωστισμοί στις πλατείες, που ήταν βέβαια και η αγωνία όλων μας, δεν ανέβασαν το R, ήταν γιατί το είχαμε κατεβάσει πολύ χαμηλά. Η επιδημία, ο ιός, είχε κατέβει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτή ήταν η επιτυχία όλων μας».

Ο Τσιόδρας παραδεχόταν ότι οι συνωστισμοί στις πλατείες, που είχαν στοχοποιηθεί και αντιμετωπίστηκαν ακόμα και με τις ένστολες ορδές του Χρυσοχοΐδη, δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στην αναζωπύρωση της πανδημίας ή έστω σε μια σχετική αύξηση της διασποράς του ιού, μετά τη σταδιακή αποκλιμάκωση και μέχρι τις 26 Μάη.

Η πανδημία φούντωσε μετά το άνοιγμα στον εξωτερικό τουρισμό. Αυτό δεν το λέμε τώρα. Το έχουμε γράψει πολλές φορές και το έχουμε αποδείξει –με τα δικά τους στοιχεία- σε ανάλυσή μας στις 29 Σεπτέμβρη.

Οταν η διάγνωση δεν είναι σωστή, δεν μπορεί να είναι σωστό και το φάρμακο. Οταν η διάγνωση είναι σκόπιμα λαθεμένη, το φάρμακο οδηγεί στο θάνατο.

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε δυο νέα μέτρα για τις περιοχές που εντάσσονται στα επίπεδα 3 και 4: απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5.00 το πρωί και υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους ανοιχτούς χώρους.

Το πρώτο μέτρο, όταν δεν εντάσσεται σε ένα γενικό λοκντάουν, δεν είναι παρά ένα μέτρο στοχοποίησης της νεολαίας, που θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα: κρυφούς συνωστισμούς σε κλειστούς χώρους, που είναι ακόμα χειρότεροι. Ξέρουμε πώς αντιδρά η νεολαία όταν αντιμετωπίζει καταστολή.

Το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο μέτρο. Το φόρεμα της μάσκας στο δρόμο δεν πρόκειται να περιορίσει τη διασπορά, όταν θα εξακολουθούν να ισχύουν οι βασικοί παράγοντες: «πατίκωμα» στα μέσα μαζικής μεταφοράς, «πατίκωμα» στη δουλειά, συγχρωτισμός σε καφέ, εστιατόρια και μπαρ, που σε λίγο θα λειτουργούν μόνο σε κλειστούς χώρους. Κι όλ’ αυτά σε συνθήκες ήδη αυξημένης διασποράς του ιού. Οπως δεν έφερε αποτέλεσμα στην Ισπανία και τη Γαλλία και αρχίζουν να παίρνουν και άλλα μέτρα. Οπως δεν έφερε αποτέλεσμα στην Ιρλανδία που είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχώρησε σε δεύτερο καθολικό λοκντάουν.

Από τις αρχές Σεπτέμβρη, όταν πλέον δεν μπορούσε να κρυφτεί το γεγονός ότι υπάρχει δεύτερο κύμα πανδημίας, άρχισαν να ανακοινώνουν διάφορα μέτρα. Ολα ήταν ημίμετρα, κυριολεκτικά για το θεαθήναι. Για να αποσείσουν τις ευθύνες τους και να τις μεταφέρουν στα θύματα της πολιτικής τους, τον ελληνικό λαό, με τη θεωρία της «ατομικής ευθύνης». Διαβεβαίωναν ότι άμα τηρηθούν τα ημίμετρα, η διασπορά του κοροναϊού θα υποχωρήσει. Και βέβαια, συνέβαινε το αντίθετο, καθώς η λειτουργία της καπιταλιστικής μηχανής τροφοδοτούσε τη διασπορά, ενώ δε διανοήθηκαν ούτε τον τουρισμό να σταματήσουν, για να μην πειράξουν τα κέρδη των ξενοδόχων, των τουριστικών πρακτόρων, των αερομεταφορέων και των εφοπλιστών της ακτοπλοΐας.

Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Και κάποια στιγμή θα φτάσουμε στο «κοκκίνισμα» όλων των περιφερειακών ενοτήτων (πρώην νομών) και στο αναπόφευκτο λοκντάουν. Νομίζουν, όμως, ότι ως τότε θα έχουν μετακυλήσει τις αποκλειστικά δικές τους ευθύνες στον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία. Και αδιαφορούν για το βαρύ τίμημα σε ζωές που θα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός.

Στις 29 Σεπτέμβρη γράφαμε ότι «βρισκόμαστε σχεδόν στην ίδια κατάσταση μ’ αυτήν της πρώτης περιόδου της πανδημίας του κοροναϊού». Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, η κατάσταση είναι χειρότερη απ’ αυτήν της πρώτης περιόδου της πανδημίας. Η διασπορά έχει μεγαλώσει και βρισκόμαστε στις παραμονές του χειμώνα, οπότε αναμένεται το τρίτο κύμα. Αν δε μειωθεί δραστικά η διασπορά και μπούμε στο τρίτο κύμα με τη σημερινή κατάσταση, τα πράγματα θα γίνουν τραγικά και πόλεις της χώρας μας μπορεί να θυμίζουν Μπέργκαμο.

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν:

Η κυβέρνηση και οι «ενσωματωμένοι» επιστήμονες στοχοποιούν και πάλι το συνωστισμό των νέων στις πλατείες και στηλιτεύουν την έλλειψη δήθεν ατομικής ευθύνης από τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό. Δε λένε κουβέντα, όμως, για το συνωστισμό που έχουν επιβάλει στην εργατική τάξη και στους εργαζόμενους οι καπιταλιστές (με τη σιωπηλή συγκατάθεση της κυβέρνησης), στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αυτός ο συνωστισμός, σε κλειστούς χώρους και σε συνθήκες καταβολής έργου, προφανώς θεωρείται αναγκαίος και θεμιτός.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτάσσεται πλήρως στις απαιτήσεις των καπιταλιστών όλων των κλάδων, που δε θέλουν το λοκντάουν, ενώ παράλληλα παίζει το δικό της πολιτικό παιχνίδι. Αντιλαμβάνεται ότι -αντίθετα απ’ ό,τι συνέβη την άνοιξη- ο ελληνικός λαός θα της χρεώσει το δεύτερο λοκντάουν, γιατί έχει γίνει ευρέως συνείδηση ότι η πανδημία ξαναφούντωσε λόγω του ανοίγματος των συνόρων στον τουρισμό, και εξακολουθεί να σέρνει την κατάσταση με ημίμετρα, με στόχο να αποσείσει τις δικές της ευθύνες και να φορτώσει την ευθύνη στον ελληνικό λαό που δεν… «αυτοπροστατεύεται», όπως έλεγε πριν από λίγο καιρό ο Μητσοτάκης, που δείχνει «ανεμελιά στην κοινωνική ζωή», όπως είπε χθες.

Το να ζητήσουμε απ’ αυτήν την κυβέρνηση επιμέρους μέτρα, θα ήταν ασυγχώρητη αφέλεια. Μας έχει πείσει για το αντίθετο. Αλλωστε είναι αργά για επιμέρους μέτρα.

Ποια είναι η λύση για να προστατευθεί η υγεία του ελληνικού λαού και για να ζήσει αξιοπρεπώς; Hδη πληρώνουμε με βαριές συνέπειες τη βουλιμία για κέρδη, που οδήγησε στο άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό. Καιρός να σταματήσουμε την πορεία προς ένα ακόμα βαρύτερο τίμημα.

Η μόνη λύση, για να μη θρηνήσουμε εκατόμβες θυμάτων, είναι το γενικό lockdown. Οχι, φυσικά, με τους όρους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά με τους όρους που θέσαμε στην πρότασή μας στις 28 Μάρτη:

Να ανασταλεί άμεσα κάθε παραγωγική, εμπορική και οικονομική δραστηριότητα, εκτός απ’ ό,τι αφορά είδη πρώτης ανάγκης και κοινή ωφέλεια.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: