Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
Twitter YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 2 Απρίλη
  • Ο αντ’ αυτού (ή αλλιώς Χονδρός και Λιγνός)
  • Ο γκεμπελισμός ως καταφύγιο απελπισμένων
  • Ποια πρόσωπα της άρχουσας τάξης θα κυβερνήσουν
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 1 Απρίλη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
Twitter YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Πλήρης ελευθερία δράσης για τα νεοναζιστικά μορφώματα
Πολιτική

Τροπολογία Βορίδη

Πλήρης ελευθερία δράσης για τα νεοναζιστικά μορφώματα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr31 Μάι 2021, 14:51

Η τροπολογία Βορίδη (την παραθέτουμε ολόκληρη στο τέλος), για την απαγόρευση -υποτίθεται- της συμμετοχής των νεοναζιστικών μορφωμάτων στις εκλογές, είναι σκέτη κοροϊδία. Ούτε τη συμμετοχή των νεοναζιστικών μορφωμάτων στις εκλογές απαγορεύει (ή έστω εμποδίζει), ούτε τη συμμετοχή των καταδικασμένων για την εγκληματική δράση της ΧΑ μελών και ηγετικών στελεχών στελεχών.

Πρόκειται για μια εντελώς προσχηματική νομοθετική παρέμβαση, η οποία γίνεται για καθαρά δημαγωγικούς λόγους. Το αστικό καθεστώς εξουσίας δε θέλει να τσακίσει τους νεοναζιστές. Τους χρειάζεται ως εφεδρεία. Κατά σύμπτωση, μάλιστα, ο υπουργός που κλήθηκε να κάνει τη συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση υπήρξε εξέχων παράγοντας του εγχώριου φασισμού και έχει συνυπάρξει με αρκετούς από τους χρυσαυγίτες στη χουντοφασιστική ΕΠΕΝ, την οποία ίδρυσε από τη φυλακή ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. Ο Βορίδης διορίστηκε από τον δικτάτορα γραμματέας της Νεολαίας της ΕΠΕΝ, διαδεχόμενος τον φιρερίσκο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε φτιάξει τη Χρυσή Αυγή.

Ας δούμε τα βασικά σημεία αυτής της νομοθετικής παρέμβασης:

  1. Το άρθρο 1 προβλέπει τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν από όσους καταδικάζονται αμετάκλητα σε κάθειρξη για συμμετοχή ή διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση. Η αποστέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν ισχύει για τη χρονική διάρκεια της επιβληθείσας ποινής και μετράει από την επομένη της ημέρας κατά την οποία η καταδικαστική απόφαση καθίσταται αμετάκλητη.

Αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η δίκη σε δεύτερη βαθμό και η εκδίκαση τυχόν αίτησης αναίρεσης από τον Αρειο Πάγο. Επομένως, οι καταδικασμένοι νεοναζιστές δε θα έχουν κανένα κώλυμα στις επόμενες βουλευτικές, ευρωβουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

  1. Τα άρθρα 2, 3, 4 και 5 αφορούν τη συμμετοχή στις εκλογές των νεοναζιστικών μορφωμάτων, τη συμμετοχή των καταδικασθέντων νεοναζιστών, την ιδιωτική χρηματοδότηση αυτών των μορφωμάτων και τη ραδιοτηλεοπτική προβολή τους. Εδώ οι απαγορεύσεις δεν προϋποθέτουν αμετάκλητη δικαστική απόφαση, αλλά αρχίζουν την επομένη της έκδοσης οριστικής καταδικαστικής απόφασης (δηλαδή και η απόφαση του δικαστηρίου του πρώτου βαθμού).

Προβλέπεται (άρθρο 2) ότι δεν ανακηρύσσονται συνδυασμοί των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή ή διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Προβλέπεται ακόμη (άρθρο 3) ότι απαγορεύεται να κατέχει θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους διοικούσας επιτροπής ή νομίμου εκπροσώπου κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων όποιος έχει καταδικαστεί για τα προαναφερθέντα αδικήματα. Απαγορεύεται (άρθρο 4) η ιδιωτική χρηματοδότηση κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος έχουν καταδικαστεί για τα προαναφερθέντα αδικήματα. Τέλος, αποκλείονται (άρθρο 5) από τη ραδιοτηλεοπτική προβολή και την υπαίθρια διαφήμιση τα κόμματα ή οι συνασπισμοί κομμάτων των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος έχουν καταδικαστεί για τα προαναφερθέντα αδικήματα.

Αν τα τρία νεοναζιστικά μορφώματα (Μιχαλολιάκου, Κασιδιάρη και Λαγού) δεν ανακοινώσουν τους καταδικασθέντες ως προέδρους, γενικούς γραμματείς, μέλη των διοικουσών επιτροπών τους ή εκπροσώπους τους, τότε δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κατέβουν στις εκλογές, να μαζεύουν λεφτά και να έχουν ραδιοτηλεοπτική προβολή και υπαίθρια διαφήμιση.

Και βέβαια, ο Μιχαλολιάκος, ο Κασιδιάρης, ο Λαγός και όλοι οι υπόλοιποι καταδικασθέντες νεοναζιστές (ακόμη και ο φυγόδικος Παππάς!) μπορούν να είναι υποψήφιοι ως… απλά μέλη! Διότι δεν έχουν χάσει το δικαίωμα του εκλέγειν (αφού η καταδίκη τους δεν έχει καταστεί αμετάκλητη, όπως απαιτεί το άρθρο 1), ενώ ο εκλογικός συνδυασμός στον οποίο θα συμμετέχουν θα έχει όλα τα δικαιώματα, καθώς αυτοί δε θα εμφανίζονται ως πρόεδροι ή γενικοί γραμματείς ή μέλη της διοικούσας επιτροπής ή νόμιμοι εκπρόσωποι του συνδυασμού!

Είναι τέτοια η ξεφτίλα της νομοθετικής παρέμβασης των Μητσοτάκη-Βορίδη, που δεν φρόντισαν να βάλουν ούτε μια αναφορά σε «εν τοις πράγμασι» ηγετικό ρόλο των καταδικασθέντων ηγετικών στελεχών του νεοναζισμού. Ορος που υπάρχει σε άλλες πτυχές του αστικού δικαίου, για να καλύπτει περιπτώσεις που κάποιος δεν έχει τυπικά ένα πόστο, το έχει όμως «εν τοις πράγμασι». Περιττεύει να σημειώσουμε ότι αυτό ισχύει κατεξοχήν για τα νεοναζιστικά μορφώματα που οικοδομούνται με βάση τη μυστηριακή «Αρχή του Αρχηγού». Φαντάζεστε τον Μιχαλολιάκο… απλό μέλος της ΧΑ, με νόμιμο εκπρόσωπο την κόρη του;

Πρέπει να σημειωθεί ότι, μετά απ’ αυτή τη νομοθετική ρύθμιση, τα νεοναζιστικά μορφώματα θα λειτουργούν ελεύθερα, αφού οι αστείοι περιορισμοί περιορίζονται μόνο στους καταδικασθέντες, οι οποίοι μάλιστα έχουν απαγόρευση μόνο εάν εμφανίζονται τυπικά ως ηγετικά στελέχη. Θα βάλουν αχυράνθρωπους να εμφανίζονται ως ηγετικά στελέχη και οι ίδιοι θα εμφανίζονται ως… απλά μέλη. Φυσικά, οι ίδιοι θα εξακολουθήσουν να έχουν τη μεγαλύτερη προβολή και να χαράζουν τη γραμμή, ως απλά μέλη πλέον. Τηρουμένων των αναλογιών, θα είναι σαν τον Μελισσανίδη που τυπικά είναι… απλός οπαδός της ΑΕΚ!

Θα έχουμε έτσι το… παράδοξο, να έχει κριθεί η ΧΑ ως εγκληματική οργάνωση, η οποία συγκροτήθηκε για να διαπράξει κακουργήματα και πλημμελήματα (αυτό λέει η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων), να έχουν καταδικαστεί τόσοι νεοναζιστές ως μέλη αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, να έχουν καταδικαστεί ηγετικά στελέχη της ως διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση, αλλά αυτή η εγκληματική οργάνωση (και οι δύο παραφυάδες της) να λειτουργεί ανενόχλητα και οι καταδικασμένοι (ακόμα και αυτοί που καταδικάστηκαν για διεύθυνση!) να εξακολουθούν να είναι μέλη της και να μπορούν να είναι και υποψήφιοι βουλευτές, ευρωβουλευτές, δήμαρχοι, περιφερειάρχες.

Επειδή θ’ ακούσουμε και πάλι τα γνωστά για τη… δημοκρατία, η οποία… δεν απαγορεύει τις ιδέες αλλά μόνο την εγκληματική δράση, θα θυμίσουμε και πάλι ότι το αστικό καθεστώς, με κυβέρνηση του Κέντρου μάλιστα, δε δίστασε να απαγορεύσει τη λειτουργία του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και όλων των κομμάτων ή οργανώσεων που το ίδιο το καθεστώς θα έκρινε ότι συνεργάζονται με το ΚΚΕ ή έχουν τις ίδιες ιδέες. Ο Αναγκαστικός Νόμος 509/1947 (τον παραθέτουμε κι αυτόν στο τέλος), που ψήφισε η κυβέρνηση Σοφούλη στις 27 Δεκέμβρη του 1947, παρέμεινε σε ισχύ 27 ολόκληρα χρόνια (καταργήθηκε μετά την πτώση της χούντας, τον Σεπτέμβρη του 1974, με το ΝΔ 59/1974). Αυτός ο νόμος, με τον οποίο τέθηκε στην παρανομία το επαναστατικό ΚΚΕ και στάλθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις εξορίες και στις φυλακές χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, διατηρήθηκε αλώβητος 25 χρόνια μετά το τέλος του εμφύλιου πολέμου, από τα οποία μόνον εφτά ήταν τα χρόνια της χούντας. Τα υπόλοιπα 18 χρόνια ήταν χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Αλλο επαναστατικό ΚΚΕ και ΕΑΜ, όμως, και άλλο ναζιφασισμός. Να θυμίσουμε με την ευκαιρία και το «Ιδιώνυμο» του Βενιζέλου (Ν. 4229/1929), που επίσης έθεσε στην παρανομία τους κομμουνιστές. Οταν κεντρώοι πολιτικοί (Παπαναστασίου, Καφαντάρης) διαφώνησαν και ζήτησαν από τον Βενιζέλο να διώκονται όχι μόνο οι κομμουνιστές αλλά και οι φασίστες (για ξεκάρφωμα), ο Βενιζέλος αρνήθηκε!

Ο φασισμός είναι σάρκα από τη σάρκα της αστικής τάξης, είναι η πιο ακραία, επιθετική, δολοφονική έκφραση της αστικής πολιτικής, γι’ αυτό και οι αστοί δε θέλουν το ξεπάτωμά του, αλλά την περιχαράκωσή του σε πλαίσια που καθορίζει η πολιτική σκοπιμότητα κάθε περιόδου.

Φυσικά και θα προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο περιθώριο μέσα στο αστικό καθεστώς για να πλήξουμε τους φασίστες. Ποτέ όμως δε θα ξεχάσουμε ότι αυτά τα περιθώρια είναι περιορισμένα και ότι ο αγώνας για το τσάκισμα του φασισμού είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος.

Η τροπολογία Βορίδη

ΤΡΟΠΟΛ_ΒΟΡΙΔΗ_ΧΑ

 

Ο αντικομμουνιστικός Αναγκαστικός Νόμος 509/1947

AN_509_1947
ΝΕΟΝΑΖΙΣΤΕΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Τροπολογία Βορίδη

Από τους Σαμαροβενιζέλους στον Τσίπρα, μια δρασκελιά δρόμος
Επόμενο άρθρο

Τροπολογία Βορίδη

Ολα καλά μέχρι… την επόμενη φορά

Σχετικά Αρθρα

Ο γκεμπελισμός ως καταφύγιο απελπισμένων

Πολιτική 1 Απρ 2023, 09:54

Της διαπλοκής το κάγκελο

Πολιτική 31 Μαρ 2023, 18:23

Δείξε μου τον έπαινό σου, να σου πω την πολιτική σου

Ο Τσίπρας καμαρώνει που το Le Point τον χαρακτήρισε αντιλαϊκό μεταρρυθμιστή

Πολιτική 30 Μαρ 2023, 20:10

Μοσάντ, ΚΥΠ και Αντιτρομοκρατική σε ύποπτες συναλλαγές

Καταστολή 29 Μαρ 2023, 20:43

Ο αστυνομικός μηχανισμός προσέφερε ασυλία στους νεοναζιστές εγκληματίες και το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα

Πολιτική 29 Μαρ 2023, 11:26

ΑΠΟΧΗ από τις ΚΑΛΠΕΣ της απάτης – Η ΟΡΓΗ να ξεχυθεί στους ΔΡΟΜΟΥΣ

Η Αποψή Μας 28 Μαρ 2023, 14:04
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Απρίλη

2 Απρ 2023, 00:01
Κόντρες

Ο αντ’ αυτού (ή αλλιώς Χονδρός και Λιγνός)

1 Απρ 2023, 10:37
Πολιτική

Ο γκεμπελισμός ως καταφύγιο απελπισμένων

1 Απρ 2023, 09:54
Στο Ψαχνό

Ποια πρόσωπα της άρχουσας τάξης θα κυβερνήσουν

1 Απρ 2023, 00:02
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Απρ 2023, 00:01
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Απρίλη

1 Απρ 2023, 00:01
Πολιτική

Της διαπλοκής το κάγκελο

31 Μαρ 2023, 18:23
Κόντρες

«Εγραψε» και την Κομισιόν ο Μητσοτάκης

31 Μαρ 2023, 13:09
Η παπάρα

Φτηνιάρης προβοκάτορας

31 Μαρ 2023, 11:04
Διεθνή

Νέα τείχη αποτροπής για τους πρόσφυγες στη Βρετανία-Φρούριο

Επιχείρηση «Σταματήστε τις βάρκες», στείλτε τους στη Ρουάντα…

31 Μαρ 2023, 09:54
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Μάρτη

31 Μαρ 2023, 00:01
Πολιτική

Δείξε μου τον έπαινό σου, να σου πω την πολιτική σου

Ο Τσίπρας καμαρώνει που το Le Point τον χαρακτήρισε αντιλαϊκό μεταρρυθμιστή

30 Μαρ 2023, 20:10
Υγεία

Πανδημία: Στην ίδια κατάσταση

30 Μαρ 2023, 19:14
Κόντρες

Τρέμουν την αποχή

30 Μαρ 2023, 14:05
Οικονομία

Βαθύτερη αιτία: Η φτώχεια και ο περιορισμός της κατανάλωσης των μαζών

Η νέα κρίση του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος (2)

30 Μαρ 2023, 10:36
Ιστορία

Nίκος Μπελογιάννης: Ανεξάντλητη πηγή επαναστατικής έμπνευσης

71 χρόνια μετά το έγκλημα του μοναρχοφασισμού

30 Μαρ 2023, 09:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Μάρτη

30 Μαρ 2023, 00:01
Καταστολή

Μοσάντ, ΚΥΠ και Αντιτρομοκρατική σε ύποπτες συναλλαγές

29 Μαρ 2023, 20:43
Παιδεία

Ξανά, κ. Λακασά;

29 Μαρ 2023, 18:11
Παιδεία

Κομφούζιο με τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων σχολών των πρώην ΤΕΙ

29 Μαρ 2023, 14:11
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Σαν σήμερα
  • Σαν σήμερα 2 Απρίλη

    Ημέρα παιδικού βιβλίου.1968: Ανατινάζεται το σούπερ μάρκετ «Κάουφχαουζ Σνάιντερ» από τους A. Baader και G. Ennslin (RAF).1976: Βόμβα στο κεντρικό κατάστημα της «American Express» στην πλατεία Συντάγματος.1982: 5.000 αργεντινοί στρατιώτες καταλαμβάνουν τα νησιά Φόκλαντ.1986: Οι "Αραβικοί Επαναστατικοί Πυρήνες" τοποθετούν βόμβα σε αεροπλάνο της TWA, εκρήγνυται πάνω από την Ελλάδα και προκαλεί ρήγμα από όπου εκτοξεύθηκαν στο κενό τα σώματα τεσσάρων επιβατών.
  • Σαν σήμερα 1 Απρίλη

    Ημέρα γαστρονομικού βιβλίου.Ημέρα αυτισμού.1924: Το δικαστήριο του Μονάχου καταδικάζει τον Αδόλφο Χίτλερ σε πέντε χρόνια κάθειρξη και πρόστιμο διακοσίων μάρκων για εσχάτη προδοσία (τη μικρότερη προβλεπόμενη ποινή).1954: Ιδρύεται η ΕΟΚΑ (Κύπρος).1985: Εκτελείται ο εισαγγελέας Θεοφανόπουλος (Αντικρατική Πάλη).1991: Βόμβα στο κτίριο του ΟΗΕ (ΕΛΑ-1η Μάη).1991: Εκτελείται ο Ντέτλεφ Ρόβεντερ, διοικητής της επιτροπής ιδιωτικοποιήσεων στην ανατολική Γερμανία (RAF).1999: Ρουκέτα εναντίον των γραφείων του ΠαΣοΚ στο Γαλάτσι (17Ν).
  • Σαν σήμερα 31 Μάρτη

    Ημέρα αποθήκευσης αρχείων.Μάλτα: Ημέρα δημοκρατίας (1974).1900: Η γαλλική εθνοσυνέλευση ψηφίζει νόμο που μειώνει σε έντεκα τις ώρες εργασίας γυναικών και παιδιών.1931: Ιδρύεται η Εργατική Εστία «για οικονομική, ηθική και πνευματική προαγωγή των εργαζομένων».1946: Επίθεση ανταρτών στο αστυνομικό σταθμό Λιτοχώρου, νεκροί εννιά χωροφύλακες, δύο λοχίες κι ένας οπλίτης της εθνοφυλακής, αρχή εμφύλιου.1991: Ρουκέτα κατά του ξενοδοχείου «Πεντελικόν» (17Ν).1991: Τρεις βόμβες σε δυο υποκαταστήματα της τράπεζας «Citibank» (ΕΛΑ-1η Μάη).1992: Βόμβα (για δεύτερη φορά) στο κέντρο «Καν Καν» (ΕΛΑ-1η Μάη).1999: Ρουκέτα κατά των γραφείων του ΠαΣοΚ στη Χαριλάου Τρικούπη (17Ν).
  • Σαν σήμερα 30 Μάρτη

    Ημέρα αντισύλληψης.1947: Εκτελούνται τρεις τυπογράφοι της μακεδονικής εφημερίδας "Αγωνιστής".1952: Εκτελούνται οι Μπελογιάννης, Μπάτσης, Καλούμενος και Αργυριάδης.1970: Βόμβα του Κινήματος 20 Οκτώβρη καταστρέφει στρατιωτικό όχημα έξω από τη σχολή Ευελπίδων. Αλλοι δυο μηχανισμοί που δεν εξερράγησαν ανακαλύπτονται στο ίδιο μέρος και σε αστυνομικό όχημα στην Καλλιδρομίου.1972: Εκατοντάδες συλλήψεις νέων στη Θεσσαλονίκη.1977: Βόμβες σε δεκατέσσερα αυτοκίνητα Βορειοαμερικάνων σε Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Καισαριανή, Ιλίσια, Κολωνάκι, Γκύζη και Νέο Κόσμο, άλλες έξι απόπειρες απέτυχαν (ΕΛΑ).1992: Δύο βόμβες στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (ΕΛΑ-1η Μάη).2020: Θάνατος Μανώλη Γλέζου.
  • Σαν σήμερα 29 Μάρτη

    Βιετνάμ: Ημέρα βετεράνων (1973).1906: Απεργία 500.000 εργατών σε Πενσυλβανία, Ιλινόις, Ιντιάνα και Αϊόβα.1968: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος μιλώντας στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών».1970: Καταγγελίες για βασανιστήρια σε 35 μέλη της αντιστασιακής οργάνωσης Δημοκρατική Αμυνα.1973: Αποχώρηση των Αμερικανών από το Νότιο Βιετνάμ.1975: Ποινική δίωξη κατά τριών πρωθυπουργών και 97 υπουργών της χούντας, καθώς και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Περισσότερα...
H παπάρα
  • Φτηνιάρης προβοκάτορας

    31 Μαρ 2023, 11:04
    Ο παραδοσιακός αντισημιτισμός, ή η νέα εβραιοφοβία, είναι ανάμεσα στα ιδεολογικά χαρακτηριστικά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Το γεγονός ότι ενός είδους αριστερός προοδευτισμός, ιδιαίτερα διαδεδομένος στην Ελλάδα, κάνει τα στραβά μάτια απέναντι σε αυτό το ιδεολογικό περιεχόμενο του τζιχαντισμού, οφείλεται ακριβώς στο ότι κι αυτός εμφορείται από το ίδιο ιδεολογικό περιεχόμενο.

    Ηλίας Κανέλλης (Τα Νέα, 30.3.2023)

    (Aς το πιάσουμε από την αρχή. Ο ισλαμισμός, ως η πιο νέα μονοθεϊστική θρησκεία, εμπεριέχει σε σημαντικό βαθμό και τον ιουδαϊσμό και τον χριστιανισμό. Οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, ο Ιησούς, η μητέρα του και άλλα πρόσωπα της χριστιανικής μυθολογίας τιμώνται ως ιερά πρόσωπα από το Ισλάμ. Ιστορικά, ουδέποτε το Ισλάμ έκανε διώξεις και πογκρόμ κατά των εβραίων. Εν αντιθέσει προς τη χριστιανική Δύση. Κάθε μορφωμένος άνθρωπος γνωρίζει, για παράδειγμα, πως όταν οι χριστιανοί βασιλείς και η ιερή εξέταση οργάνωσε πογκρόμ κατά των εβραίων στην Ισπανία, οι σεφαραδίτες βρήκαν καταφύγιο στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχε ως κυρίαρχο θρησκευτικό δόγμα τον ισλαμισμό. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας παραδοσιακός αντισημιτισμός στο Ισλάμ, σε όποια εκδοχή του. Ολα άρχισαν με το σιωνισμό, με τον εποικισμό της Παλαιστίνης, με τις σφαγές και τον εξανδραποδισμό του παλαιστινιακού λαού και με την επιβολή της κατοχής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, βουτηγμένη στο αίμα των Παλαιστίνιων που ζητούν την ανεξαρτησία τους. Αυτό το ιστορικό έγκλημα το υποστηρίζουν οι σιωνιστές σε όλο τον κόσμο, με την εξαίρεση λίγων φωτισμένων εβραίων που αντιτίθενται σθεναρά στο σιωνισμό, και στο κράτος του Ισραήλ και διεθνώς. Η βάση των χτυπημάτων του λεγόμενου ριζοσπαστικού Ισλάμ σε εβραϊκούς στόχους στη Δύση δεν είναι αντισημιτική αλλά αντισιωνιστική. Βολεύει, όμως, τους σιωνιστές να βαφτίζουν αυτές τις επιθέσεις αντισημιτικές, για να βάζουν μπροστά τη «βιομηχανία του Ολοκαυτώματος», όπως εύστοχα την έχει χαρακτηρίσει ο εβραϊκής καταγωγής αμερικανός διανοούμενος Νόρμαν Φίλκενστιν. Ακόμα κι αν παραβλέψουμε όλα τα παραπάνω, η Αριστερά –αριστεροί σοσιαλδημοκράτες, κινήματα δικαιωμάτων, κομμουνιστές, αναρχικοί- πώς εμπλέκεται σε μια υποτιθέμενη θρησκευτική σύγκρουση; Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του κόσμου της Αριστεράς δεν έχει σχέση με κανένα θρησκευτικό δόγμα, είναι άθεοι. Οσο για τον αντισημιτισμό, όταν οι κυρίαρχες τάξεις στην ιμπεριαλιστική Ευρώπη και τις ΗΠΑ έκαναν πως δεν βλέπουν τη συστηματική εξόντωση των εβραίων στη Γερμανία από το ναζιστικό καθεστώς, όταν ο Τσάμπερλεν και ο Νταλαντιέ αγκαλιάζονταν με τον Χίτλερ και του χάριζαν την Τσεχοσλοβακία, μπας και… ηρεμήσει και στραφεί εναντίον της κομμουνιστικής ανατολής, της ΕΣΣΔ, η Αριστερά –η Κομμουνιστική Διεθνής και τα Κομμουνιστικά Κόμματα πρωτίστως- κατήγγειλαν τα εγκλήματα των ναζί και καλούσαν στο σχηματισμό αντιφασιστικών μετώπων. Η Αριστερά είναι, φυσικά, αντισιωνιστική. Οχι από μια αφηρημένη ιδεολογική σκοπιά, αλλά από τη σκοπιά της υπεράσπισης των εθνικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και της καταγγελίας της σιωνιστικής βαρβαρότητας στην ιστορική Παλαιστίνη. Μέσα σ’ αυτή την Αριστερά υπάρχουν και εβραίοι. Αντισημίτες και αυτοί; Αντισημίτισσα η αείμνηστη Xέντι Επστάιν, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, που συμμετείχε στο Free Gaza Movement; Αντισημίτες οι 327 αμεριναοεβραίοι διανοούμενοι που τον Αύγουστο του 2014 έστειλαν στους New York Times επιστολή, στην οποία τόνιζαν ότι «η γενοκτονία ξεκινά με τη σιωπή του κόσμου» και φωνάζοντας «ποτέ ξανά» καλούσαν σε οικονομικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ του Ισραήλ για τα εγκλήματά του σε βάρος του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα; «Οι εβραίοι επιζώντες και οι απόγονοι των επιζώντων του Ολοκαυτώματος και των θυμάτων της γενοκτονίας των Ναζί ομόφωνα καταδικάζουμε τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα, την κατοχή και τους εποικισμούς στην ιστορική Παλαιστίνη. Επιπλέον, καταδικάζουμε τις ΗΠΑ που χρηματοδοτούν το Ισραήλ για να συνεχίσει την επίθεση και τις δυτικές χώρες που χρησιμοποιούν τη διπλωματία για να προστατεύσουν το Ισραήλ από την αποδοκιμασία», έγραφαν οι 327… αντισημίτες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πόσο φτηνοί είναι κάποιοι προβοκάτορες τύπου Κανέλλη)

  • Ο,τι του φανεί του Λωλονικολή

    29 Μαρ 2023, 13:35
    Υποψήφιοι πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας λέει ο ένας για τον άλλον ότι ήταν κακοί και επικίνδυνοι κυβερνήτες. Εγώ συμφωνώ μαζί τους ότι ήταν κακοί κυβερνήτες και επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον, [...] Απέναντί τους έχω ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Δεν έχω κυβερνήσει και δεν έχω βλάψει τη χώρα. Δεν έχω στήσει υποκλοπές. Δεν έλεγα το ’14 «Σεισάχθεια» και μετά να παραδώσω δισεκατομμύρια κόκκινων δανείων, εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα στα «κοράκια» των funds και τώρα να τους εκβιάζουνε και να πάω να χύνω κροκοδείλια δάκρυα. [...] Αν έχουμε μία ισχυρή εντολή, ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό, τότε με το σημερινό τοπίο θα ξεκινήσουμε με την εντολή που θα πάρουμε, μια προσπάθεια να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις. Εάν επιτευχθούν αυτές βάσει των προτεραιοτήτων που θέτουμε για τη χώρα, τότε θα συζητήσουμε για τα πρόσωπα κοινής αποδοχής. Δεν θα είναι ένα πρόσωπο που θα πω εγώ. Δεν διορίζω εγώ την κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη είναι με πρόσωπα κοινής αποδοχής.

    Νίκος Ανδρουλάκης

    (Ο,τι του φανεί του Λωλονικολή. Αφού, ρε μεγάλε, έχεις συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των Μητσοτάκη-Τσίπρα, γιατί δεν προτείνεις τον εαυτό σου για πρωθυπουργό της συμμαχικής κυβέρνησης, αλλά παριστάνεις τον τάχαμου πολιτικά γενναιόψυχο; Ξέρουμε: φοβάσαι πως θα σε κάνουν ρόμπα που παριστάνεις την αθώα, άσπιλη και άμωμη παιδίσκη. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν ήσουν επί κυβέρνησης Σαμαροβενιζέλων; Δεν συμμετείχες σε συσκέψεις για το μοίρασμα των κρατικών πόστων ανάλογα με την ποσόστωση που είχατε συμφωνήσει; Αλλά και αυτό να μην είχες κάνει, το κόμμα σου δεν έχει κυβερνήσει; Σε κάποιο καινούργιο κόμμα προεδρεύεις ή στο αμαρτωλό ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ; Και γιατί, αφού θέλεις κυβέρνηση «προγραμματικών συγκλίσεων», δεν την προτείνεις στον αρχηγό του πρώτου κόμματος, όταν θα έχει αυτός την εντολή, ή έστω του δεύτερου κόμματος, άμα βγαίνουν τα νούμερα και μπορείτε να το παλέψετε να φτιάξετε κυβέρνηση; Θέλεις να τους εξευτελίσεις προσωπικά, αφήνοντας να περάσουν άκαρπες οι δικές τους εντολές για να καρποφορήσει η δική σου; Αμ’ το άλλο πού πήγες και το βρήκες; Οτι οι κυβερνήσεις συνεργασίας «σε όλη την Ευρώπη» έχουν επικεφαλής τρίτα πρόσωπα. Στη Γερμανία, η τρικομματική κυβέρνηση έχει καγκελάριο τον Ολαφ Σολτς, τον επικεφαλής του μεγαλύτερου από τα τρία κόμματα. Στην Ισπανία, η δι-τρι-κομματική κυβέρνηση των PSOE-Podemos-Unidos έχει πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ, επικεφαλής του μεγαλύτερου από τα τρία κόμματα. Στην Πορτογαλία η κυβέρνηση είχε στήριξη δύο άλλων κομμάτων και πρόεδρο τον Κόστα, τον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος. Στην Ιταλία, η τρικομματική φασιστο-δεξιά κυβέρνηση έχει πρωθυπουργό την Τζιόρτζια Μελόνι και όχι τον Σαλβίνι ή τον Μπερλουσκόνι, γιατί το νεοφασιστικό κόμμα της Μελόνι βγήκε πρώτο. Πού τις βρίσκεις και τις λες αυτές τις μπούρδες; Ρητορικό είναι το ερώτημα. Ο Ανδρουλάκης είναι χαρακτηριστικά ολίγιστος και δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει παρά μόνο μπούρδες. Είναι δε τόσο ζωηρή και… φευγάτη η παιδική χαρά της Χαριλάου Τρικούπη, που ο θείος Κώστας δεν μπορεί να βάλει τάξη, τα έχει παίξει και έχει παρατηθεί. Βαραίνουν και τα χρόνια, βλέπετε)

  • Αν ζούσε ο Γκέμπελς, θα αυτοκτονούσε…

    21 Μαρ 2023, 19:50
    Στην περίπτωση των Τεμπών έχουμε τον ορισμό όχι του ανθρώπινου λάθους, αλλά των ανθρωπίνων λαθών. Για να γίνει αυτό το τραγικό δυστύχημα συνέβησαν τα εξής: Ενας ακατάλληλος σταθμάρχης βρέθηκε σε μία πολύ κρίσιμη θέση. Οι δύο συνάδελφοί του που έπρεπε να είναι στη θέση τους, ο ένας δεν προσήλθε καθόλου, άγνωστο για ποιο λόγο, και ο δεύτερος έφυγε 40 λεπτά νωρίτερα γιατί του ζήτησε ο γιος του σουβλάκια. Ο επόπτης που έπρεπε να δει ότι δεν είναι στη θέση τους, είχε πάει σε ένα τσιπουράδικο. Ο σταθμάρχης αντί να βάλει αυτόματη χάραξη, γιατί δεν την ήξερε, το έκανε χειροκίνητα. Εβαλε το τρένο ανάποδα, δεν είδε την κονσόλα που του άναψε και του έλεγε ότι το έχει βάλει ανάποδα, ούτε το φωτεινό λαμπάκι. Δεν πάτησε το κουμπί για να σταματήσει και να φρενάρει τα τρένα. Εάν ακόμα συζητάμε για το αν πρόκειται για ανθρώπινα λάθη, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. (…) Στη Γερμανία, το 2018, ένα τρένο με σύστημα τηλεδιοίκησης εκτροχιάστηκε και πέθαναν τόσοι άνθρωποι γιατί ο σταθμάρχης έπαιζε βιντεοπαιχνίδι. Είπε κανένας εκεί ότι πρέπει να παραιτηθεί η Μέρκελ; Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα συστήματα και να διαθέτεις, όλα στο τέλος καταλήγουν στον άνθρωπο. Και όποιος αθωώνει τον σταθμάρχη, τον επόπτη ή τους άλλους που δεν πήγαν στη δουλειά τους, το κάνει μόνον για πολιτικούς λόγους.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    (Αν ζούσε ο Γκέμπελς θα αυτοκτονούσε, βλέποντας έναν από τους μαθητές του να τον ξεπερνά σε έλλειψη ηθικού έρματος και στον αδίστακτο τρόπο με τον οποίο παραποιεί την αλήθεια και φτιάχνει τα πιο τερατώδη ψέματα. Προκύπτει από πουθενά ότι θα ήταν τρεις σταθμάρχες στη βάρδια; Το αντίθετο: οι δύο σχολούσαν στις 22:00, μια ώρα προτού φτάσει το Ιντερσίτι στη Λάρισα. Αλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να πει ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες στη βάρδια, παραδεχόμενη ότι μέχρι τώρα ήταν μόνο ένας. Προκύπτει από πουθενά ότι ο ένας δεν πάτησε το πόδι του και ο άλλος πήγε να πάρει σουβλάκια για τον γιο του; Από πουθενά. Προκύπτει από πουθενά ότι έπρεπε να υπάρχει και τέταρτος, ο επόπτης, αλλά αυτός γλένταγε σε τσιπουράδικο; Από πουθενά. Ποιος επέτρεψε στον άριστο μαθητή του Γκέμπελς να εξαπολύει αυτές τις βρομιές; Ο Παπαδάκης στο πρωινάδικό του. Να πούμε πως αυτά δεν περνάνε; Να το πούμε. Να προσθέσουμε και για τον πανικό τους, που τους οδηγεί σε τέτοιες τερατωδίες. Το γεγονός, όμως, δεν αλλάζει. Αυτοί οι αδίστακτοι εξουσιαστές είναι ικανοί για κάθε έγκλημα)

  • Η εθνική μας γιαγιά μαλώνει τα παιδάκια

    20 Μαρ 2023, 07:00
    Το σύνθημα «δεν ήταν κακιά η ώρα, είναι κακιά η χώρα» που ακούστηκε στους δρόμους και στα κοινωνικά δίκτυα στον απόηχο της σιδηροδρομικής τραγωδίας της 28ης Φεβρουαρίου, ήταν, δεδομένων των συνθηκών, απολύτως δικαιολογημένο. Την ίδια στιγμή, ίσως εκφράζει μια απαξίωση που δεν μας οδηγεί εκεί όπου θέλουμε να πάμε: σε μια καλύτερα οργανωμένη κοινωνία με αξιοκρατία και λογοδοσία. (…) Με λίγα λόγια, το σύνθημα και το σχετικό συναίσθημα μπορούν να αποβούν αντιπαραγωγικά· να μας ακινητοποιήσουν σ’ ένα τέλμα. Ιδιαίτερα όταν τα εκφράζουν νεαρά άτομα τα οποία θα κληθούν να διορθώσουν ό,τι πηγαίνει τόσο στραβά στη χώρα μας: φοβάμαι ότι διαιωνίζουμε από γενιά σε γενιά την απέχθεια του εαυτού, τη μεμψιμοιρία, το αίσθημα της ανημπόριας και της ματαιότητας. Αν πιστεύουμε ότι η χώρα είναι «κακιά», είμαστε επιρρεπείς στην ηττοπάθεια· στις εκδηλώσεις του εμφυλίου πολέμου – με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην προσπαθούμε αρκετά, όχι μόνο να μην ενδιαφερόμαστε αρκετά, αλλά και να γινόμαστε καταστροφικοί, βάνδαλοι κυριολεκτικά και μεταφορικά. (…) Κατηγορώντας ολόκληρη τη χώρα, επιτείνουμε την παθολογία της: την παθολογία ότι σπανίως αποδίδονται ατομικές ευθύνες, του ότι σπανίως λαμβάνονται τολμηρές αποφάσεις, του ότι κανείς δεν σηκώνει το κεφάλι του μέσα στον όχλο εφόσον απειλείται με αποκεφαλισμό. Κυρίως, την παθολογία του ότι καμιά κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να δυσαρεστήσει μερικούς προκειμένου να επιβάλει το σωστό και το δίκαιο.

    Σώτη Τριανταφύλλου

    (Ακούτε, παιδάκια, τι σας λέει η γιαγιά Σώτη; Αντί να ονειρεύεστε επαναστάσεις και εμφύλιους πολέμους που θα τσακίσουν το σύστημα που έκανε τη χώρα κακιά, στρωθείτε στη δουλειά. Να κάνετε τα μαθήματά σας και ν’ ακούτε τη γιαγιά Σώτη. Οχι επαναστατικές σκέψεις. Τα πέρασε για λίγο και η γιαγιά Σώτη στα νιάτα της, αλλά σύντομα κατάλαβε πως πρέπει να δουλέψουμε για τον εκσυγχρονισμό, την αξιοκρατία, το κέρδος, αυτή την κινητήρια δύναμη των κοινωνιών. Οι άξιοι θα πάνε μπροστά και θ’ αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Οι μίζεροι θα μείνουν στάσιμοι, αν όχι περιθωριοποιημένοι. Κι αν επιμένουν να μεταφέρουν τη μιζέρια τους στους δρόμους, ένα καλό μπερντάχι από τα ΜΑΤ θα τους συνεφέρει. Α, ας τις πει κάποιος/α της γιαγιάς, πως όταν οι νέοι μιλάνε για την «κακιά χώρα», δεν αναφέρονται συλλήβδην στους κατοίκους της, δεν αναφέρονται σ’ εκείνους που ανταλλάσσουν την εργασία τους με μέσα συντήρησης. Αναφέρονται στα καπιταλιστικά παράσιτα, στην αστική πολιτική και στα ΑΡΔάκια που έχουν αναλάβει εργολαβικά –με καλά συμβόλαια- την υπεράσπιση αυτού του συστήματος και τη συκοφάντηση κάθε ανατρεπτικής φωνής και πράξης. Kι αν η γιαγιά Σώτη προσποιηθεί ότι δεν ξέρει τι είναι τα ΑΡΔάκια, πείτε το της και ολογράφως: Αλήτες Ρουφιάνοι Δημοσιολόγοι)

  • Ο γκαϊλές* ενός πλασιέ νανογιλέκων

    16 Μαρ 2023, 12:44
    Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εγώ, όπως σίγουρα γνωρίζετε, είμαι καπιταλιστής και διαφημίζω την καπιταλιστική μου συνείδηση και την πίστη μου στην ικανότητα του καπιταλισμού να προωθεί τις κοινωνίες προς την πρόοδο. Ο καπιταλισμός όμως για να λειτουργεί θα πρέπει να λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Και ο ανταγωνισμός για να λειτουργεί πρέπει να μην υπάρχει στρέβλωση της αγοράς με διαφόρων ειδών τεχνάσματα. Δεν αναφέρομαι στο marketing και στη διαφήμιση, αναφέρομαι σε τεχνάσματα παραπλανητικά τα οποία τελικά νοθεύοντας τον ανταγωνισμό νοθεύουν την ίδια τη λειτουργία του συστήματος της οικονομίας.

    Αδωνις Γεωργιάδης

    («Χαιρετισμός Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Αδωνι Γεωργιάδη στην ψηφιακή εκδήλωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με θέμα "Προστασία καταναλωτή: η σωστή ενημέρωση όφελος για επιχειρήσεις και καταναλωτές"». Χρησιμοποιεί ο ΣΕΒ τους όρους «καπιταλιστές», «καπιταλισμός» και τα παράγωγά τους; Ποτέ των ποτών. Οι όροι που χρησιμοποιούν οι καπιταλιστές είναι ευφημιστικοί: «επιχειρείν», «επιχειρηματίες», «επιχειρηματικότητα», «επενδυτές», «αγορά», «οικονομία της αγοράς», «συντελεστές της παραγωγής» και τα παρόμοια. Ο ακροδεξιός τηλεπλασιέ-τηλεμαϊντανός-υπουργός Ανάπτυξης, όμως, έχει το δικό του... γκαϊλέ. Παριστάνει τον αντιμαρξιστή... διανοούμενο και θέλει να «τη λέει» στους μαρξιστές: χτυπάτε τον καπιταλισμό και τους καπιταλιστές εσείς; Περήφανος καπιταλιστής εγώ. Από την άλλη, αυτός, ένας τηλεπλασιέ νανογιλέκων, κολακεύεται να συμπεριλαμβάνει τον εαυτό του στους μεγάλους καπιταλιστές. Και να τους γλείφει σαν σκυλάκι του καναπέ. Οι μεγάλοι καπιταλιστές, από την άλλη, κατά κανόνα σιχαίνονται κάτι τέτοιους τύπους. Τους θεωρούν ελεεινούς. Ως πρακτικοί άνθρωποι, όμως, τους ανέχονται γιατί τους κάνουν τη δουλειά. Την πολύ βρόμικη δουλειά.

    * Γκαϊλές: τουρκικής προέλευσης λέξη που υποδηλώνει το ζόρι, την αγωνία, τον νταλκά, τη σκοτούρα, τη βαθιά επιθυμία που γίνεται βάρος)

Περισσότερα...
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Αφίσες















Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αρχείο Εφημερίδας
Πολιτικές Δίκες
  • Τροπολογία Βορίδη

    17Ν
    • Τροπολογία Βορίδη

      Εφετείο 17Ν
  • Τροπολογία Βορίδη

    ΕΛΑ
    • Τροπολογία Βορίδη

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Τροπολογία Βορίδη

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Τροπολογία Βορίδη

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Τροπολογία Βορίδη

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Τροπολογία Βορίδη

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Τροπολογία Βορίδη

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Τροπολογία Βορίδη

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Τροπολογία Βορίδη

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Τροπολογία Βορίδη

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Τροπολογία Βορίδη

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Τροπολογία Βορίδη

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Τροπολογία Βορίδη

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Τροπολογία Βορίδη

      Τροπολογία Βορίδη

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Τροπολογία Βορίδη

      Τροπολογία Βορίδη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Τροπολογία Βορίδη

      Τροπολογία Βορίδη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Τροπολογία Βορίδη

      Τροπολογία Βορίδη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Τροπολογία Βορίδη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Τροπολογία Βορίδη

    Τροπολογία Βορίδη

    Ποιοι είμαστε
  • Τροπολογία Βορίδη

    Τροπολογία Βορίδη

    Επικοινωνία
  • Τροπολογία Βορίδη

    Τροπολογία Βορίδη

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo