Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;
  • Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή
  • Γιατί η EFSA αποδέχεται τα μαϊμουδισμένα στοιχεία που της δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;
  • Η 7η Οκτώβρη επηρεάζει τον εσωτερικό ανταγωνισμό και στην αμερικάνικη Δεξιά
  • Σαν σήμερα 13 Φλεβάρη
  • Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Νετανιάχου χειρότερα απ’ ό,τι τον μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Ολοκληρώθηκε η καρικατούρα συνταγματικής αναθεώρησης
Πολιτική

Ολοκληρώθηκε η καρικατούρα συνταγματικής αναθεώρησης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr22 Μαρ 2019, 00:00

Πώς ξεκίνησε το 2016 και πώς κατέληξε το 2019; Ξεκίνησε με μια φιέστα στο προαύλιο της Βουλής, όπου ο Τσίπρας ανήγγειλε τη… «Νέα Μεταπολίτευση», και ολοκληρώθηκε με μια γεμάτη χασμουρητά διαδικασία στη Βουλή, όπου Τσίπρας και Μητσοτάκης προσπάθησαν -χωρίς να τα καταφέρουν- να παρουσιάσουν μια ακόμα «μονομαχία». Απέτυχαν, γιατί δεν είχαν κάτι καινούργιο να πουν και γιατί κανένας δεν ενδιαφερόταν να τους ακούσει. Ακόμα και οι εξ επαγγέλματος χειροκροτητές (βουλευτές τους λένε) με το ζόρι μαζεύονταν στην αίθουσα όταν μιλούσε ο αρχηγός τους.
 
Τον Ιούλη του 2016, στη φιέστα του προαύλιου της Βουλής, ο Τσίπρας καλούσε «όλες και όλους, όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου και  πρώτα απ' όλα τους ίδιους τους πολίτες,  τον ίδιο το λαό,  σε έναν ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο για ένα νέο Σύνταγμα που θα σηματοδοτήσει την νέα μεταπολίτευση». Και τόνιζε με νόημα: «Οση σημασία έχει το περιεχόμενο της Συνταγματικής Αναθεώρησης άλλη τόση, ίσως και περισσότερη, έχει η διαδικασία μέσα από την οποία θα φτάσουμε σε αυτήν». Θα γινόταν υποτίθεται μια λαϊκή κοσμογονία. Μια  οργανωτική επιτροπή θα αναλάμβανε να οργώσει τη χώρα και να συζητήσει με το λαό τις ρηξικέλευθες ιδέες που είχε επεξεργαστεί ο… Κατρούγκαλος. Ο οποίος Κατρούγκαλος δε δίσταζε να μιλήσει ακόμα και για επικείμενη… συντακτική συνέλευση (σαν να είχε γίνει μια επανάσταση που ετοιμαζόταν να δημιουργήσει το σύνταγμα του νέου καθεστώτος). Αλλά και συντακτική συνέλευση να μη γινόταν, ο Κατρούγκαλος το είχε σίγουρο πως οι αναθεωρητέες διατάξεις θα έμπαιναν στη διαδικασία της δημοψηφισματικής έγκρισής τους, στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος (με συμβουλευτικό, έστω, χαρακτήρα).
 
Τα είπαν όλα αυτά, τα ξαναείπαν καναδυό φορές ακόμα (όταν ήθελαν κάτι για ν' αλλάξουν την ατζέντα, θυμούνταν το Σύνταγμα κι έκαναν κάποια φιέστα), μετά τα ξέχασαν και στο τέλος πήγαν στη Βουλή για να κάνουν την αναθεωρητική διαδικασία. Οπως ακριβώς προβλέπει το ισχύον Σύνταγμα (άρθρο 110). Για να δώσουν την ευκαιρία στον Βενιζέλο να λέει και να ξαναλέει χαιρέκακα, ότι το Σύνταγμα τούς εκδικήθηκε.
 
Εχουμε γράψει και άλλες φορές για την απόλυτη εργαλειοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης. Και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, απογείωσε αυτή τη διαδικασία, καθώς στο φινάλε, στην πρώτη ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ο Τσίπρας περιόρισε την υποτιθέμενη ρηξικέλευθη αναθεώρηση στο… δραματικό ερώτημα αν ο Παυλόπουλος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, αν θα τον ψηφίσει και η ΝΔ του Μητσοτάκη.
 
Επισημάναμε αρκετές φορές στη σχετική με τη συνταγματική αναθεώρηση αρθρογραφία μας, ότι τα Συντάγματα, ως καταστατικοί νόμοι, αποτυπώνουν αυτό που έχει ήδη διαμορφωθεί στη ζωή. Προσαρμόζουν τη συνταγματική τάξη στις ανάγκες της πραγματικότητας. Τέτοιες ανάγκες δεν υπάρχουν αυτή την περίοδο. Δεν υπάρχει κάτι ώριμο σε ό,τι αφορά την πολιτειακή οργάνωση, ώστε να προκύπτει πιεστική ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης. Ετσι, τα αστικά κόμματα είχαν όλη την άνεση να εργαλειοποιήσουν την αναθεωρητική διαδικασία και να τη θέσουν στην υπηρεσία της εκλογικής τους προπαγάνδας.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, με την ισχνή πλειοψηφία των 151 ψήφων που διαθέτει, να αναθεωρηθούν μια σειρά διατάξεις (καθιέρωση απλής αναλογικής ως μόνιμο εκλογικό σύστημα, διεύρυνση δυνατότητας δημοψηφισμάτων κτλ.). Τίποτε απ' αυτά δεν πρόκειται να πάρει 180 ψήφους στην επόμενη Βουλή (ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πλειοψηφία). Ψήφισαν διατάξεις όχι γιατί ευελπιστούν να τις αλλάξουν, αλλά μόνο και μόνο για να κάνουν προπαγάνδα. Γι' αυτό η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «συνταγματικό λαϊκισμό». Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και στην κυβερνητική προπαγάνδα αυτά τα θέματα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα. Σχεδόν «θάφτηκαν» (όπως «θάφτηκε» και όλη η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης).
 
 Στην πραγματικότητα, δύο είναι τα ζητήματα που άνοιξαν. Το ένα είναι η διαδικασία εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας (άρθρο 32) και το άλλο η αλλαγή του καθεστώτος ποινικής προστασίας των υπουργών και των βουλευτών (άρθρο 86). Στο δεύτερο τα βρήκαν εύκολα. Με τόσα σκάνδαλα που «τρέχουν», κανένα αστικό κόμμα δε θα μπορούσε να υποστηρίξει να μην αλλάξει αυτή η διαδικασία. Γι' αυτό και η πρόταση για αναθεώρηση της συγκεκριμένης διάταξης συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Μένει να δούμε τι περιεχόμενο θα δώσει η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία στη σχετική διάταξη.
 
Το δεύτερο ζήτημα είναι η διαδικασία εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας. Ολοι συμφωνούσαν ότι η διαδικασία πρέπει να αλλάξει, ώστε να μη διαλύεται η Βουλή αν παρέλθει άπρακτη και η τρίτη ψηφοφορία. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαφωνούσαν στη διαδικασία εκλογής. Η ΝΔ πρότεινε τρεις ψηφοφορίες, με την τελευταία να απαιτεί 151 ψήφους για την εκλογή του υποψήφιου προέδρου (δηλαδή, η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να μπορεί να εκλέγει τον πρόεδρο της επιλογής της). Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε εφτά ψηφοφορίες (με απόσταση ενός μήνα από τη μία στην άλλη), όλες με 180, κι αν καμιά δεν ευδοκιμήσει, εκλογή του προέδρου απευθείας από το λαό. Η ίδια η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, προφανώς με άνωθεν εντολή, φρόντισε να μη συγκεντρώσει ούτε 151 ψήφους η διάταξη για εκλογή του προέδρου απευθείας από το λαό, με αποτέλεσμα αυτό το ζήτημα να κλείσει από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.
 
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τον πρόεδρο θα τον εκλέγει η Βουλή (και μόνον η Βουλή), μένει να μάθουμε ποια διαδικασία θα επιλεγεί τελικά. Αυτή τη διαδικασία θα την καθορίσει η επόμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έστω κι αν αυτή είναι μια οριακή πλειοψηφία 151 βουλευτών. Γιατί η ΝΔ έκανε τον ελιγμό να ψηφίσει και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη αναθεωρητέα διάταξη να συγκεντρώσει πολύ περισσότερες από 180 ψήφους και στην επόμενη Βουλή να αρκούν 151 ψήφοι για να καθοριστεί η νέα διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Το εφεύρημα Κατρούγκαλου περί υποχρεωτικότητας για την επόμενη Βουλή της «κατεύθυνσης» που θα ψηφίσει η παρούσα Βουλή, διαλύθηκε γρήγορα. Το εγκατέλειψε και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, φροντίζοντας να κατεβάσει τους τόνους. Εν προκειμένω ισχύει το εξής πολύ απλό: δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός, καμιά θεσμική διαδικασία που να υποχρεώσει την αναθεωρητική Βουλή ν' ακολουθήσει την κατεύθυνση της προαναθεωρητικής, ακόμα και αν η δεύτερη ψήφισε με αυξημένη πλειοψηφία. Το πολύ-πολύ, αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην αντιπολίτευση, να σηκωθεί ο Τσίπρας και να καταγγείλει τον Μητσοτάκη ότι δεν ακολουθεί την κατεύθυνση της προηγούμενης (προαναθεωρητικής) Βουλής. Ο Μητσοτάκης θα του απαντήσει με μια επιχειρηματολογία που θ' ακούγεται εξίσου λογική και το πανηγύρι θα τελειώσει εκεί. Η επόμενη Βουλή θ' αποφασίσει και γι' αυτό αρκούν 151 ψήφοι.
 
Το πιθανότερο είναι να καταλήξουν σε μια διαδικασία τριών ψηφοφοριών, με την τελευταία να προβλέπεται ότι μπορεί με 151 ψήφους να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντε να προσθέσουν μια τέταρτη ψηφοφορία (τρεις με 180 και η τέταρτη με 151 ψήφους). Αφού θέλουν ν' αποφεύγουν τις εκλογές επειδή η Βουλή δεν μπόρεσε να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας, λογικό είναι να πάνε σε μια τελευταία ψηφοφορία με 151 (κάτω απ' αυτό το όριο δε νομίζουμε ότι θα κατέβουν).
 
Η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στη σημερινή Βουλή ολοκληρώθηκε και δε νομίζουμε ότι θα τους απασχολήσει άλλο. Δεν υπάρχουν ζητήματα «πιασάρικα», τα οποία να μπορούν να τροφοδοτήσουν την προεκλογική προπαγάνδα όλων των κομμάτων. Το πολύ να μιλά ο Τσίπρας για το νόμο περί ευθύνης υπουργών (στο πλαίσιο της σκανδαλολογίας της προεκλογικής περιόδου) και να του απαντά ο Μητσοτάκης ότι και η ΝΔ συμφώνησε να αναθεωρηθεί η σχετική διάταξη του Συντάγματος. Και βέβαια, θα καταγγέλλει ο Μητσοτάκης το μπλόκο του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση του άρθρου 16 (ώστε να μπορούν να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια) και θα καμαρώνει ο Τσίπρας για το μπλόκο, ποντάροντας στην ψήφο κάποιων προοδευτικών στρωμάτων που έχουν δώσει μάχες γι' αυτό το ζήτημα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο20 εκατομμύρια δώρο από την Περιφέρεια Αττικής
Επόμενο άρθρο Στις ελληνικές καλένδες η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Σχετικά Αρθρα

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

Πολιτική 13 Φεβ 2026, 14:25

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

Πολιτική 12 Φεβ 2026, 13:55

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

Εργατικά 11 Φεβ 2026, 20:07

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1

Εργατικά 11 Φεβ 2026, 11:15

Ο θρασύδειλος κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα γιουσουφάκια του

Πολιτική 10 Φεβ 2026, 23:00

Νέα πρόκληση: Αθώοι οι Κασιδιαραίοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε αντίθετα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο!

Πολιτική 10 Φεβ 2026, 20:50
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Πού το πάει η καμαρίλα των Γλίξμπουργκ;

13 Φεβ 2026, 14:25
Αθλητισμός

Αλ-Ιράντα σημαίνει θέληση, αποφασιστικότητα και επιμονή

13 Φεβ 2026, 13:12
Αγροτικά

Γιατί η EFSA αποδέχεται τα μαϊμουδισμένα στοιχεία που της δίνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη;

10.830.204 ήταν τα αιγοπρόβατα στην Ελλάδα το 2023, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

13 Φεβ 2026, 12:50
Διεθνή

Η 7η Οκτώβρη επηρεάζει τον εσωτερικό ανταγωνισμό και στην αμερικάνικη Δεξιά

13 Φεβ 2026, 10:44
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Φλεβάρη

13 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει τον Νετανιάχου χειρότερα απ’ ό,τι τον μπάτλερ του Μαρ-α-Λάγκο

12 Φεβ 2026, 18:43
Πολιτική

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

12 Φεβ 2026, 13:55
Υγεία

Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς

12 Φεβ 2026, 10:20
Παιδεία

Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

12 Φεβ 2026, 09:57
Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποσύρει τη συμμετοχή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρχαιολόγων

Επειδή δεν αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι της γενοκτόνας σιωνιστικής οντότητας

12 Φεβ 2026, 08:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη

12 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως

Η Γάζα δεν ήταν απόκλιση από τις αξίες τους, ήταν η κορύφωσή τους

11 Φεβ 2026, 21:14
Εργατικά

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

11 Φεβ 2026, 20:07
Κόντρες

Μόνο με τους Παλαιστίνιους δεν τα κατάφεραν

11 Φεβ 2026, 14:41
Διεθνή

Ισπανία: Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός;

11 Φεβ 2026, 12:01
Εργατικά

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1

11 Φεβ 2026, 11:15
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Φλεβάρη

11 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Ο θρασύδειλος κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα γιουσουφάκια του

10 Φεβ 2026, 23:00
Πολιτική

Νέα πρόκληση: Αθώοι οι Κασιδιαραίοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε αντίθετα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο!

10 Φεβ 2026, 20:50
Καταστολή

Aνεστάλη η εκτέλεση της ποινής του Χαλίλ Ντεμίρ και μιας ακόμα αγωνίστριας από την Τουρκία

10 Φεβ 2026, 18:31
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Φλεβάρη

Ημέρα ραδιοφώνου.
1906: Λετονοί σοσιαλδημοκράτες μαζί με τον μενσεβίκο και μέλος της ΚΕ Μπούσεβιτς εκτελούν φύλακα σε υποκατάστημα της Κρατικής Τράπεζας (Ελσίνκι), κλειδώνουν υπαλλήλους και πελάτες σ’ ένα δωμάτιο και διαφεύγουν με 162.000 ρούβλια.
1913: Δολοφονείται από αμερικανοκίνητους πραξικοπηματίες στρατηγούς ο μεξικανός πρόεδρος Φρανσίσκο Μαδέρο, αφού προηγουμένως είχε στραφεί ενάντια στους επαναστάτες του Εμιλιάνο Σαπάτα (Ζαπάτα).
1941: Η Βουλγαρία αποδέχεται τη ναζιστική κατοχή.
1957: Πανελλήνια διαμαρτυρία για την Κύπρο, νεκρώνουν τα πάντα για μία ώρα (12.00-13.00).
1973: Διαδήλωση φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, πέντε συλλήψεις.
1976: Πεδίο μάχης τα Σπάτα, τραυματισμοί, καταστροφές και συλλήψεις κατοίκων που αντιδρούν στο νέο αεροδρόμιο.
2006: 15χρονος αφγανός πρόσφυγας σοβαρά κακοποιημένος από λιμενικό και 21χρονος που συμμετέχει στο επεισόδιο πέφτει νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες (Πάτρα).
2012: Πεδίο μάχης το κέντρο της Αθήνας στη διάρκεια συλλαλητήριου ενάντια στο δεύτερο Μνημόνιο, στις φλόγες οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Αστυ» και τα κεντρικά της «Alpha Bank».

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo