Στο τάκα-τάκα ολοκληρώθηκε η «σκληρή διαπραγμάτευση» που υποτίθεται ότι θα έκαναν ο Βενιζέλος με τον Μπεγλίτη με τους «νέους» ιδιοκτήτες των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τη γερμανικών συμφερόντων Abu Dabhi Mar, μητρική πλέον της Thyssen, ιδιοκτήτριας έως πρότινος των ναυπηγείων. Οπως σημειώναμε στο προηγούμενο φύλλο, καμιά διαπραγμάτευση δε μπορεί να γίνει με το πιστόλι στον κρόταφο. Από τη στιγμή που εγκρίθηκε (με απόφαση του ίδιου του Παπανδρέου και μεσολαβητές τον Παμπούκη και τον πρωθυπουργικό αδερφό Νίκο Παπανδρέου) η πώληση των ναυπηγείων στην ADM, όπως ακριβώς ήθελαν οι Γερμανοί, τα υπόλοιπα θα διευθετούνταν πάλι όπως απαιτούσαν οι Γερμανοί.
Αφού, λοιπόν, συνεδρίασαν εν ριπή οφθαλμού (εκτάκτως) το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και ακολούθως το ΚΥΣΕΑ (διά περιφοράς), επικύρωσαν τις ειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις και την Τετάρτη Βενιζέλος και Μπεγλίτης ανακοίνωσαν, χωρίς καν να προηγηθεί κάποια τυπική διαπραγμάτευση, αυτά που ήταν ήδη γνωστά (και είχαν δημοσιευ-τεί σε ελληνικά και γερμανικά ΜΜΕ), γιατί τα είχε προσφέρει ο Παπανδρέου στη Μέρκελ, μπας και εξευμενίσει τον γερμανικό ιμπεριαλισμό και πάρει την έγκρισή του στο σχέδιο δανεισμού του ελληνικού κράτους με κάπως υποφερτά επιτόκια.
– Η Ελλάδα θα παραλάβει το «υποβρύχιο που γέρνει» (κατασκευάστηκε στο Κίελο) και θα δει μετά τι θα το κάνει (αν θα το κρατήσει ή θα βρει να το πουλήσει κοψοχρονιά).
– Θα παραληφθούν τρία ακόμη υποβρύχια αυτού του τύπου («214») που βρίσκονται στο τελικό στάδιο κατασκευής στο Σκαραμαγκά.
– Θα παραληφθεί ένα υποβρύχιο παλιότερου τύπου («209») που εκσυγχρονίστηκε στο Σκαραμαγκά.
– Αντί για τον εκσυγχρονισμό δυο ακόμη υποβρυχίων τύπου «209», θα παραγγελθούν δυο καινούργια τύπου «214».
Το μεγαλύτερο ποσό για το πρόγραμμα των υποβρυχίων οι Γερμανοί της Thyssen το έχουν ήδη εισπράξει (τα 2 από τα 2,8 δισ. ευρώ). Τώρα θα εισπράξουν τη διαφορά, ενώ η παραγγελία ενισχύεται με δυο καινούργια υποβρύχια. Ταυτόχρονα, το ελληνικό κράτος παραιτείται από τη διεκδίκηση ποινικών ρητρών ύψους 400 εκατ. ευρώ σε βάρος της γερμανικής εταιρίας! Ο Βενιζέλος, βέβαια, άσος στις αλχημίες, ισχυρίστηκε ότι η τελική επιβάρυνση του ελληνικού κράτους θα είναι 165 εκατ. ευρώ, όμως αυτά λέγονται για εσωτερική κατανάλωση και μόνο. Σιγά μη χάσει το γερμανικό μονοπώλιο, ειδικά αυτή την περίοδο.
Ο Παπανδρέου επισκέφτηκε τη Μέρκελ έτοιμος να υπογράψει (όπως και έκανε) και συμφωνίες για «συνεργασία στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ενεργειακής αποδοτικότητας», για την «ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα των ενεργειακών υποδομών και ενεργειακών τεχνολογιών», καθώς και στις «τεχνολογίες επικοινωνιών», όμως ο ευρωπαϊκός Τύπος, με προεξάρχοντα το γερμανικό (!) φιλοξενεί ειρωνικά άρθρα για την πρωτιά που έχει η Ελλάδα στην αγορά οπλικών συστημάτων. «Η απειλούμενη με χρεοκοπία Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων στην Ευρώπη και ανήκει στους πέντε μεγαλύτερους εισαγωγείς στον κόσμο», έγραψε η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ». «Το εμπόριο όπλων ανθεί. Η Γερμανία διπλασιάζει τις εξαγωγές», σημείωνε με νόημα η «Ταγκεσπίγκελ». Σύμφωνα με την κατάταξη του Ινστιτούτου Ερευνας Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης, η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη θέση παγκοσμίως στις αγορές συμβατικών όπλων, ενώ στην Ευρώπη κατέχει την πρώτη θέση (αγοράζει το 17,1% των συμβατικών όπλων που πωλούνται!). Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος πελάτης όπλων της Γερμανίας και ο τρίτος της Γαλλίας! Η Γερμανία, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια υπερσκέλισε τις ΗΠΑ σε πωλήσεις προς την Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση με 31%, έναντι 24% των ΗΠΑ και 24% της Γαλλίας.
Το παιχνίδι πλέον παίζεται για μια καλή παρτίδα (τουλάχιστον 60 κομμάτια) μαχητικών αεροπλάνων νέας γενιάς. Θα είναι αμερικάνικα F-18 ή γερμανικά Eurofighter; Εχει πολλά να πληρώσει ακόμα ο ελληνικός λαός, αν δεν ξεσηκωθεί να τους σαρώσει μαζί με το σύστημά τους.