«Φαντάζομαι τη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών να ακούει το επιχείρημα του Μητσοτάκη ότι το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας και η επιτυχής έξοδος από το μνημόνιο και η κατάργηση των μέτρων, τα οποία εκ των πραγμάτων είναι αχρείαστα δημοσιονομικά, είναι ένα θέμα που διαπραγματεύεται η ίδια σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών για ένα άλλο θέμα για το οποίο η θέση επίσης είναι πολύ καλή και πολύ καθαρή…». Με αυτό το… αποστομωτικό επιχείρημα απάντησε ο Γ. Σταθάκης σε δημοσιογραφικό ερώτημα σχετικό με την κατηγορία που εκτόξευσε από το βήμα της Βουλής ο Μητσοτάκης κατά του Τσίπρα: «Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μια μείζονα εθνική υποχώρηση».
Πίσω απ' αυτό το επιχείρημα συντάσσεται ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ. Οτι ο Μητσοτάκης δεν προσέβαλε μόνο τον Τσίπρα, αλλά και τους ιμπεριαλιστές ηγέτες της ΕΕ, τη Μέρκελ, τον Μακρόν και τους υπόλοιπους, λέγοντας ότι αυτοί έδωσαν στον Τσίπρα τη μη περικοπή των συντάξεων ως αντάλλαγμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κι ότι θα τον κάνουν «ντα» τον Μητσοτάκη οι ιμπεριαλιστές ηγέτες για την προσβολή που τους έκανε!
Σιγά μη στάξει η ουρά του γαϊδάρου. Ο Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει πρωθυπουργός. Ξέρει καλά πως αν το καταφέρει αυτό, όλα όσα θα έχει πει κατά την προεκλογική περίοδο θα ξεχαστούν. Εδώ ο Τσίπρας έβριζε πατόκορφα τη «μάνταμ Μέρκελ» και της φώναζε «γκόου μπακ» και τώρα είναι το αγαπημένο παιδί όλων των ιμπεριαλιστών ηγετών. Στο κάτω-κάτω, αν χρειαστεί, θα κάνει και ο Μητσοτάκης την αυτοκριτική του. Οπως έκανε ο Σαμαράς για τα «Ζάππεια» και ο Τσίπρας για τις αντιμνημονιακές… αυταπάτες του.
Για να κερδίσει, λοιπόν, τις εκλογές, πρέπει ν' ανεβάσει τους τόνους και να προσπαθήσει να αποδομήσει το αφήγημα της «εξόδου από τα Μνημόνια» που επαναλαμβάνουν σε καθημερινή βάση οι Τσιπραίοι. Ετσι που στήθηκε η συγκεκριμένη συζήτηση, ο Μητσοτάκης δεν είχε άλλο περιθώριο. Επρεπε να ανεβάσει τους τόνους και να «χοντρύνει» την επίθεσή του. Κι εδώ που τα λέμε κάτι κατάφερε, γιατί ο Τσίπρας χοροπήδησε σαν κατσίκι όταν τον κατηγόρησε για συναλλαγή με τους Ευρωπαίους. Προφανώς δεν περίμενε ότι θα του το πέταγε κατάμουτρα.
Στη Βουλή ψηφιζόταν η ρύθμιση για τη μη περικοπή των συντάξεων, στην οποία τσοντάρισαν και μια σειρά τροπολογίες, όπως αυτή για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των καπιταλιστών για νέους μέχρι 25 ετών. Υπό άλλες συνθήκες, ο Τσίπρας δε θα πάταγε το πόδι του σε μια κοινοβουλευτική συζήτηση ρουτίνας. Ηθελε όμως να κάνει εμφάνιση θριαμβευτή και ειδοποίησε και τον Μητσοτάκη να πάει για να μονομαχήσουν. Η πρωτομιλία του Τσίπρα συμπυκνώθηκε σε μερικά απλά νοήματα: «έβγαλα τη χώρα από τα Μνημόνια, άρχισα να διορθώνω τις αδικίες και το απολαμβάνω να σας βλέπω να ψηφίζετε τα φιλολαϊκά μέτρα που εγώ εισηγούμαι» (όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν τη μη περικοπή των συντάξεων).
Ο Μητσοτάκης το ήξερε αυτό και με το επιτελείο του σχεδίασαν αλλαγή της ατζέντας της συζήτησης. Ξεκίνησε πηγαίνοντας την κουβέντα στο «Μακεδονικό» και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συνέχισε με ΔΕΠΑ και σκάνδαλα. Ακολούθως απαρίθμησε τα προεκλογικά ψέματα του Τσίπρα κι αμέσως πέταξε την κορόνα περί ανταλλαγής της μη περικοπής των συντάξεων με τη «μείζονα εθνική υποχώρηση» που έξι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είχαν αρνηθεί, όπως είπε. Αμέσως μετά καταφέρθηκε κατά του νόμου Κατρούγκαλου, θύμισε όλα τα μνημονιακά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ («ξέχασε» να πει, όμως, ότι τα περισσότερα απ' αυτά τα μέτρα τα ψήφισαν όλοι μαζί τον Ιούλη-Αύγουστο του 2015) και έκλεισε ξανά με «Μακεδονικό» και αίτημα για εκλογές.
Ο Τσίπρας αιφνιδιάστηκε κάπως και αντέδρασε με πολλά θυμωμένα «ντροπή» στην κατηγορία για συναλλαγή. Αναγκάστηκε να απευθύνει και μια «πέτσινη» προειδοποίηση στον Ζάεφ («η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας οφείλει τόσο με τις συνταγματικές της τροπολογίες, που συζητιούνται τούτες τις μέρες, καθώς συζητείται η επικείμενη αλλαγή του Συντάγματος της έτσι όπως ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών, όσο όμως και με τις δηλώσεις των αξιωματούχων της, οφείλει να τηρεί το πνεύμα και το γράμμα της Συνθήκης των Πρεσπών. Αν αυτό δεν γίνει, έχουμε δηλώσει και στους ίδιους, αλλά και σε όλους τους τόνους δημόσια, ότι δεν θα προχωρήσει ούτε η Συμφωνία ούτε η ένταξη της γειτονικής χώρας σε διεθνείς οργανισμούς») και επανέλαβε τις γνωστές συγκρίσεις: «Τα αρνητικά μέτρα, λοιπόν, που πήραμε εμείς ήταν κοντά στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν εσείς σε μια πενταετία πήρατε 65 δισεκατομμύρια ευρώ. Τι έρχεστε να συγκρίνετε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα; Τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ με τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ; Ποιο είναι βαρύτερο και μεγαλύτερο;». «Ξέχασε», βέβαια, να πει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε η δική του κυβέρνηση προστέθηκαν σε όσα είχαν πάρει οι προηγούμενες (με τα δύο πρώτα Μνημόνια), από τα οποία δεν κατήργησε ούτε ένα!
Επί τρεις ώρες μονομαχούσαν σαν ήρωες του θεάτρου σκιών, σε μια προσπάθεια να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό, ο καθένας για λογαριασμό του. Υστερα, ανέλαβαν τα παπαγαλάκια τους να «κάνουν ταμείο» για το ποιος «νίκησε».