Τη χαρά του, που η Ντόρα Μπακογιάννη «η οποία είναι γνωστή στους πάντες ως η αγαπημένη της κυβέρνησης Μπους και ως αντίπαλος του Καραμανλή, διατήρησε τη θέση της ως ΥΠΕΞ», εκφράζει το αμερικανικό Κογκρέσο στην επίσημη έκθεσή του για το 2007.
Η αναφορά, βέβαια, δεν είναι τυχαία. Ερχεται μάλιστα σε μια περίοδο που ο Καραμανλής είναι στριμωγμένος και το μητσοτακέικο τον αντιμετωπίζει με την τακτική «χτυπώ και κρύβομαι». «Δεν γνωρίζω την έκθεση, παρακαλώ να απευθυνθείτε στο υπουργείο Εξωτερικών» ήταν η κοφτή απάντηση του Αντώναρου σε σχετική ερώτηση. Φυσικά και τη γνωρίζει, αλλά τι να πει; Οτι οι Αμερικάνοι πιέζουν και μ’ αυτό τον τρόπο τον Καραμανλή, στέλνοντάς του άλλο ένα μήνυμα ότι δεν γουστάρουν τα προς Ανατολάς ανοίγματά του;
Η έκθεση αυτή, πάντως, είναι επίσημο ντοκουμέντο το οποίο έχει ήδη σταλεί σε όλες τις ανά τον κόσμο αμερικάνικες πρεσβείες και αποστολές. Ακολουθώντας την τακτική του μαστίγιου και του καρότου, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (που δε μπορεί, βέβαια, να επαναλάβει τα ίδια) απάντησε σε σχετική ερώτηση: «Εχουμε άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό και την ΥΠΕΞ και είμαστε ευγνώμονες και στους δύο για την ισχυρή υποστήριξη σε στενότερη συμμαχία ΗΠΑ και Ελλάδας». Οταν, όμως, του ζητήθηκε να σχολιάσει τη σχετική αναφορά στην έκθεση του Κογκρέσου, αρνήθηκε να το κάνει, με το επιχείρημα ότι αποτελεί προϊόν εργασίας της νομοθετικής εξουσίας, και υπενθύμισε παλιότερη δήλωση του υφυπουργού Πολιτικών Υποθέσεων Νίκολας Μπερνς, ότι «η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι η καλύτερη των τελευταίων δεκαετιών» (άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε, δηλαδή).