Η βιαστική κωλοτούμπα του Καμμένου προκάλεσε αμηχανία στο στρατόπεδο της ΝΔ. Εκεί που είχαν άφθονη τροφή στο πιάτο, αρκετή για να μονοπωλεί την αντιπολιτευτική τους ρητορική, όταν το κυβερνητικό μέτωπο εμφανίστηκε ως αρραγές και ο Καμμένος ως… πρωτομάχος της «εθνικής γραμμής του Βουκουρεστίου, η ΝΔ έπρεπε να βρει νέο αντιπολιτευτικό «αφήγημα».
Βγήκε, λοιπόν, ο Κούλης και «ξεκαθάρισε» τη θέση της ΝΔ, ζητώντας από την κυβέρνηση «να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολό του», θέτοντας τις εξής… «κόκκινες γραμμές»: «Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Ενα όνομα έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Αποκήρυξη κάθε έκφρασης ή δράσης αλυτρωτισμού από την πλευρά των Σκοπίων». Ειδικά για το τελευταίο, υπογράμμισε πως μπορεί να γίνει μόνο μέσω διμερούς συμφωνίας και πως θεωρεί αυτονόητο ότι το πακέτο της συμφωνίας πρέπει να υιοθετηθεί και από τον ΟΗΕ.
Είναι φανερό ότι ο Μητσοτάκης χτίζει από τώρα την αντιπολιτευτική γραμμή για τους επόμενους μήνες. 'Η, αν θέλετε, μια γραμμή πίεσης προς την κυβέρνηση, ώστε αυτή να μη μπορεί να διεκδικήσει όλη τη δόξα, εμφανιζόμενη -σε περίπτωση που καταλήξει σε συμβιβαστική συμφωνία με την κυβέρνηση της Μακεδονίας- ότι έλυσε ένα πρόβλημα της εξωτερικής πολιτικής που οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν ανίκανες να λύσουν.
Αν η συμφωνία είναι «πλήρης» (δηλαδή περιλαμβάνει και κάποιου είδους αποκήρυξη του αλυτρωτισμού), ο Μητσοτάκης από τη μια θα λέει ότι απέδωσε η πίεση της ΝΔ προς την κυβέρνηση και από την άλλη θα κάνει κριτική, ότι ο αλυτρωτισμός δεν αποκηρύχτηκε σε όλες τις πλευρές του (γιατί δεν είναι δυνατόν η όποια συμφωνία να εξαναγκάσει την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να αυτοεξευτελιστεί ή να εγκαταλείψει τον δικό της εθνικισμό, με τον οποίο επί τόσες δεκαετίες «τρέφονται» οι Σλαβομακεδόνες). Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία (πράγμα που πάντοτε είναι πιθανό), τότε η ΝΔ θα κατηγορεί την κυβέρνηση για ανικανότητα, ότι έχασε μια μοναδική ιστορική ευκαιρία, εστιάζοντας τα πυρά της στον Καμμένο και τον Κοτζιά. Μονά-ζυγά δικά της, δηλαδή.
Η ΝΔ διευρύνει το πεδίο της διαπραγμάτευσης Αθηνών-Σκοπίων, βάζοντας στην ατζέντα όχι μόνο το όνομα αλλά και ζητήματα αλυτρωτισμού, συμβόλων και εθνικής ταυτότητας, αρκετά από τα οποία είναι κατοχυρωμένα και στο Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, από τη μια για να στριμώξει τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και από την άλλη για να διατηρήσει τη δική της εσωτερική συνοχή, μιας και οι βουλευτές από τις εκλογικές περιφέρειες της ελληνικής Μακεδονίας θα αντιμετωπίσουν προβλήματα από τον εσμό των εθνικιστών ψηφοφόρων τους και θα πρέπει να έχουν «κάτι» να δείξουν, προκειμένου να εμποδίσουν διαρροές προς τη νεοναζιστική συμμορία που αναμένεται να κάνει σημαία της «το όνομα της Μακεδονίας μας».
Αντίθετα από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ στηρίζει επί της ουσίας την κυβερνητική διαπραγμάτευση, απέχοντας από κάθε δημόσια κριτική ή υποβολή όρων. «Οποιαδήποτε περαιτέρω δημόσια συζήτηση γύρω από το θέμα, σε αυτήν την κρίσιμη φάση, δεν συνιστά υπεύθυνη στάση», ανακοίνωσε η Κεντροαριστερά. Την ενότητα γύρω απ' αυτή τη θέση, στην οποία συμφώνησαν όλα τα γκεσέμια του χώρου (Γεννηματά, Γιωργάκης, Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος, Λυκούδης) ήρθε να σπάσει ο Ανδρουλάκης, που δήλωσε ότι το όνομα «Νέα Μακεδονία» είναι ένα μεγάλο λάθος που δεν πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή. Οι υπόλοιποι τον αντιμετώπισαν με παγερή αδιαφορία, επειδή ξέρουν ότι ο Ανδρουλάκης προσπαθεί να «κάνει παιχνίδι» στη Βόρεια Ελλάδα. Αν συνεχίσει, όμως, δεν νομίζουμε ότι θα τον αφήσουν ν' αλωνίζει. Ισως βρουν την ευκαιρία να τον «κοντύνουν» λίγο.
Από κυβερνητικής πλευράς το «παιχνίδι» κάνει το δίδυμο Κοτζιά-Τζανακόπουλου με δηλώσεις και συνεντεύξεις. Οταν τους ρωτούν για τον Καμμένο, απαντούν ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αντιτίθεται στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ελληνική γλώσσα, κι όχι γενικότερα (!), ενώ εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση ούτως ή άλλως θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή για να περάσει τυχόν συμφωνία.
Από πλευράς ακραίων εθνικιστών τα πράγματα δεν είναι και τόσο ανθηρά. Ο μόνος συγκροτημένος φορέας που θα μπορούσε να τους ενώσει είναι το δεσποταριάτο. Ομως ο παμπόνηρος Ιερώνυμος φρόντισε να μοιράσει το καρπούζι στα δύο. Από τη μια πρόσφερε στους ακραίους εθνικιστές τη θέση ότι η Εκκλησία αντιτίθεται σε κάθε χρήση της λέξης Μακεδονία ή παραγώγου της (επειδή η Μακεδονία… είναι μία και ελληνική) και από την άλλη πρόσφερε στην κυβέρνηση και γενικότερα στο αστικό πολιτικό σύστημα τη διαβεβαίωση ότι «η Εκκλησία πορεύεται με αγάπη. Ούτε με συλλαλητήρια, ούτε με πολέμους».
Εννοείται πως το «μασάζ» στους ακραίους εθνικιστές θα συνεχιστεί, με στόχο την απομόνωση και την περιθωριοποίησή τους. Οι Αμερικανοί θέλουν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, οι Γερμανοί στην ΕΕ, το ελληνικό κεφάλαιο κάνει γερές μπίζνες, οπότε όλα αναγκάζουν την πολιτική ηγεσία να συμπεριφερθεί «με ρεαλισμό».
ΥΓ. Παρά τη δημόσια κωλοτούμπα του προέδρου και υπουργού Πάνου, ο συνεπίθετός του βουλευτής Δ. Καμμένος, μιλώντας εξ ονόματος των ΑΝΕΛ, δήλωσε ότι «συστατικό με τον όρο “Μακεδονία“, δεν θα το ψηφίσει ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα», ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δε θα βρει τόσο εύκολα την πλειοψηφία για να εγκριθεί από τη Βουλή η ονομασία, καθώς υπάρχουν «πάμπολλοι» μακεδόνες βουλευτές σε όλα τα κόμματα. Βρίσκεται σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Πάνο, για να σώνει αυτός κάποια προσχήματα, μέχρι να κάνουν όλοι μαζί τη μεγάλη κωλοτούμπα; Διαπραγματεύεται νέα υφυπουργοποίησή του, αφού η πρώτη δεν ευτύχησε; 'Η έχει αποφασίσει να «την κάνει» από τους ΑΝΕΛ και «στον κατάλληλο χρόνο» να προσχωρήσει στη ΝΔ; Θα δείξει.
Τελευταία Νέα :
- Σαν σήμερα 7 Ιούλη
- Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
- Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
- Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες
- «Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*
- Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»