Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Αιωρούμενοι πάνω από το φαράγγι του Βίκου με τη σημαία της Παλαιστίνης
  • Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη
  • Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση
  • Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»
  • Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ
  • Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Μέτρα υπέρ του κεφάλαιου, φιλανθρωπικά ψίχουλα για χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους
Πολιτική

Μέτρα υπέρ του κεφάλαιου, φιλανθρωπικά ψίχουλα για χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Νοέ 2008, 00:00

Αν «μετρήσει» κανείς όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του Αλογοσκούφη την τελευταία εβδομάδα, θα βρει ότι μια φράση επαναλαμβάνεται στερεότυπα (δυο και τρεις φορές σε κάποιες από τις παρεμβάσεις του): «Δεν έχουμε περιθώρια να απομακρυνθούμε από τη δημοσιονομική πειθαρχία». Ιδιο ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν οι υπουργοί του Eurogroup και του Ecofin, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, για να προετοιμάσουν το έδαφος για τη νέα έκτακτη σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε χτες.

Στην ΕΕ έχουν βγει τα μεγάλα μαχαίρια, καθώς η χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας δεν πρόκειται να γίνει με τον ίδιο τρόπο απ’ όλες τις χώρες. Η καθεμιά θα προσπαθήσει να αποκτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και μηχανισμός συγκράτησης δεν υπάρχει. Είναι βέβαιο ότι τα τεράστια ποσά που ήδη διατίθενται για τη στήριξη τραπεζών και λοιπών μονοπωλιακών ομίλων θα απαιτήσουν ακόμη και πληθωρικό χρήμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάποια στιγμή θα χάσει το παιχνίδι. Μάταια προσπαθούν, επίσης, να διαμορφώσουν κοινή ευρωπαϊκή στάση ενόψει της συνόδου του G20. Xώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία θα διαπραγματευ-   θούν ανεξάρτητα τα συμφέροντά τους, τα οποία άλλωστε δεν συμπίπτουν.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις που έκανε η Κομισιόν στις αρχές της εβδομάδας είναι για τα σκουπίδια, όπως και οι προηγούμενες. Οταν οι ίδιοι δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν το βάθος και την έκταση της κρίσης, ότι δεν γνωρίζουν τις ακριβείς επιπτώσεις της σ’ αυτό που ονομάζουν «πραγματική οικονομία», πώς κάνουν προβλέψεις με ορίζοντα διετίας; Αρκεί να θυμηθούμε ότι οι προηγούμενες προβλέψεις έγιναν μόλις πριν ένα τρίμηνο και δεν είχαν καμιά σχέση με την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε. Πρέπει ακόμη να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι και αποτέλεσμα πολιτικού παζαριού ανάμεσα στις κυβερνήσεις και τη Eurostat. Eτσι, βλέπουμε να γίνεται το χατίρι της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόβλεψη για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2008, όχι όμως και για την ανεργία. Ετσι, ο Αλογοσκούφης αναγκάζεται να παραστήσει τον κλόουν. Από τη μια σημειώνει με… σεμνότητα ότι η κυβέρνηση πέτυχε το στόχο για το έλλειμμα και δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία επιτήρησης και από την άλλη… προβληματίζεται ποιο ακριβώς λάθος έκανε η Κομισιόν και δίνει την ανεργία αυξημένη και με αυξητική τάση, ενώ τα στοιχεία των ελληνικών υπηρεσιών τη δείχνουν να πέφτει!

Η κυβέρνηση βρίσκεται αυτή την περίοδο σε χοντρό παζάρι με τις τράπεζες οι οποίες δηλώνουν απρόθυμες να προσφύγουν στο «σχέδιο σωτηρίας» των 28 δισ. ευρώ. Είναι προφανές ότι οι τραπεζίτες εκβιάζουν, γιατί πρώτο δε θέλουν τον έλεγχο που θέσπισε η κυβέρνηση και δεύτερο θέλουν να «φάνε» τα 28 δισ. με καλύτερους όρους. Την ίδια στιγμή που δηλώνουν ότι δεν τις ενδιαφέρουν τα 28 δισ., ούτε μια επιστολή δεν έχει φτάσει στην Τράπεζα της Ελλάδος που να δηλώνει αποποίηση του κυβερνητικού σχεδίου. Οι διαφωνίες είναι στο μιλητό και μόνο. Η κυβέρνηση από τη μεριά της δε μπορεί να μη βάλει κάποιους όρους. Πρώτο, γιατί αυτό απαιτούν άλλες μερίδες της κεφαλαιοκρατίας και κυρίως οι βιομήχανοι. Δεύτερο, γιατί αν αφήσει εντελώς ανεξέλεγκτες τις τράπεζες στη διαχείριση των 28 δισ. κινδυνεύει να πάθει μεγάλο στραπάτσο, σε μια περίοδο που είναι και ρευστή και οιονεί προεκλογική. Γι’ αυτό ο Αλογοσκούφης από τη μια κλείνει το μάτι στους τραπεζίτες υπενθυμίζοντάς τους ότι οι όροι στην ουσία είναι ανοιχτοί και διαπραγματεύσιμοι και μπορούν να εξασφαλίσουν με μικρότερο κόστος τα 28 δισ., και από την άλλη εκφράζει τη βεβαιότητα ότι όλες οι τράπεζες θα κάνουν χρήση των 28 δισ. Στις Βρυξέλλες το είπε ανοιχτά, στην Αθήνα, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε με μια φράση του κεντρικού ευρωτραπεζίτη Ζαν-Κλοντ Τρισέ: «Ετοιμαστείτε για το απροσδόκητο». Για να συμπληρώσει με νόημα: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για πράγματα που δεν τα περιμένουμε ή που δεν έχουμε βάσιμους λόγους για να τα περιμένουμε».

Ο Αλογοσκούφης ξέρει πολύ καλά αυτό που ξέρει όλη η αγορά. Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μην είναι εκτεθειμένες σε «τοξικά προϊόντα», έχουν όμως πραγματοποιήσει τεράστια ανοίγματα στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Αγορές που θα χτυπηθούν άγρια από την κρίση, με αποτέλεσμα τα κανόνια να ηχήσουν πολύ δυνατά και οι επισφάλειες των τραπεζών να εκτιναχτούν στα ύψη. Η Βουλγαρία είναι η πρώτη υποψήφια για κανόνι. Ηδη, όπως σημείωσε το πρακτορείο Stratfor, οι ελληνικές τράπεζες έκαναν κατάχρηση του carry trade (δανείζονταν σε νόμισμα για να δανείζουν στη βουλγαρική αγορά με ψηλότερα επιτόκια), με αποτέλεσμα να έχουν να αντιμετωπίσουν δάνεια που δεν εξυπηρε- τούνται (λόγω της κρίσης) και να οδηγούνται σε ασφυξία. Κάπως έτσι κατέρρευσαν οι τράπεζες της Ισλανδίας και αυτό το ξέρουν καλά και ο Αλογοσκούφης και οι τραπεζίτες. Το παιχνίδι γίνεται για το πού θα διατεθούν τα 28 δισ. Θα πέσει το μεγαλύτερο τμήμα τους στην εγχώρια αγορά, όπως απαιτούν οι βιομήχανοι (οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και μέτοχοι των τραπεζών, με αποτέλεσμα να είναι δισυπόστατοι), ή θα πάνε όλα για να μπαλώσουν τις τεράστιες τρύπες που ήδη άρχισαν να δημιουργούνται στα υποκαταστήματά τους σε χώρες του εξωτερικού;

Η κυβέρνηση, επειδή ξέρει ότι δε μπορεί οι τράπεζες να μη συμψηφίσουν τις ζημιές τους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με το πακέτο των 28 δισ. (ενιαίες επιχειρήσεις είναι), ανοίγει στους καπιταλιστές μια δίοδο χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Υποτίθεται ότι το ΤΕΜΠΜΕ είναι για να στηρίξει τους μικρομεσαίους, στην πραγματικότητα όμως μόνο το μεγάλο κεφάλαιο θα επωφεληθεί. Οι μικροί στη συντριπτική τους πλειοψηφία αποκλείονται, αφού για να πάρει μια επιχείρηση δάνειο με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ θα πρέπει να είναι κερδοφόρα (προ αποσβέσεων) τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ το ύψος του δανείου εξαρτάται από το τζίρο (μέγιστο ύψος δανείου τα 350.000 ευρώ, με πλαφόν το 30% του μέσου κύκλου εργασιών της τελευταίας τριετίας). Αν ο τζίρος είναι 100 χιλιάρικα, θα πάρεις δάνειο 30 χιλιάρικα. Για να πάρεις 350 χιλιάρικα θα πρέπει να έχεις κάνει τζίρο 1.166.000 ευρώ κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία. Ξέρετε πολλές μικρές επιχειρήσεις με τέτοιους τζίρους; Από την άλλη, τεράστια είναι η αβάντα που γίνεται στους τραπεζίτες. Το ΤΕΜΠΜΕ εγγυάται το 80% του δανείου και έτσι και αυτό καταπέσει η τράπεζα θα το εισπράττει κατευθείαν, αφού το Ταμείο «δεν θα εξασκεί ένσταση δίζησης για το εγγυημένο μέρος», όπως δήλωσε ο Φώλιας!

Τραπεζίτες, βιομήχανοι και λοιποί καπιταλιστές βλέπουν στην κυβέρνηση το φύλακα άγγελο που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κρίση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες (πρέπει και αυτοί να κάνουν τις σωστές κινήσεις, αναζητώντας ισχυρότερους συνεταίρους, γιατί τα σχετικά μικρά μεγέθη δε θα μπορέσουν ν’ αντέξουν μόνα τους). Με τους εργαζόμενους, όμως, τί γίνεται; Την απάντηση δίνει η φράση του Αλογοσκούφη, που παραθέσαμε στην αρχή: «δεν υπάρχουν περιθώρια».

Η κυβέρνηση, βέβαια, κάτι ετοιμάζει. Δε μπορεί να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κρίση χωρίς κάποια ψίχουλα, κάποια φιλανθρωπικού τύπου βοηθήματα στα πιο εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα. Και κάποια επιδόματα θέρμανσης θα μοιράσει. Και σε κάποιες κατηγορίες ανέργων θα επιμηκύνει λίγο το επίδομα ανεργίας. Και κάποια δάνεια ανέργων θα παγώσει για ένα χρόνο (με τους τόκους να τρέχουν φυσικά). Οπως και άλλη φορά έχουμε σημειώσει, τέτοια μέτρα λειτουργούν σαν κοινωνικό αμορτισέρ. Αλλωστε, τέτοια μέτρα ζητάει και το ΠΑΣΟΚ και ο Καραμανλής με τέτοια μέτρα σκοπεύει να επιχειρήσει εκλογικό αιφνιδιασμό, αν η συγκυρία το επιτρέψει να ανακάμψει κάπως δημοσκοπικά και να μην ανοίξει η ψαλίδα υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Τέτοια μέτρα βοηθούν το σύστημα να σταθεροποιηθεί και συνηθίζουν τους εργαζόμενους σε μια λογική και συμπεριφορά ζήτουλα, που παίρνει ό,τι του πετάξουν και τους ευχαριστεί κιόλας ψηφίζοντάς τους.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΤαξική ειρήνη;
Επόμενο άρθρο Αξιολόγηση ante portas

Σχετικά Αρθρα

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 11:34

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ που πρώτος κατήγγειλε το σκάνδαλο κυνηγήθηκε υπηρεσιακά και απειλήθηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Ανατριχιαστικά περιστατικά προκύπτουν από επίσημα έγγραφα που «θάβονταν»

Πολιτική 31 Οκτ 2025, 20:00

Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στην κατ’ έφεση δίκη των νεοναζιστών εγκληματιών της ΧΑ και των παρακλαδιών της

Στις 12 Δεκέμβρη η αγόρευση της εισαγγελέα

Πολιτική 31 Οκτ 2025, 18:13

Φασίστες στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη!

Τι δουλειά είχε η ακροδεξιά «Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία» στη στρατιωτική παρέλαση;

Πολιτική 30 Οκτ 2025, 08:53

Kίνητρα στην αστυνομία για να κόβει αβέρτα πρόστιμα-χαράτσια του ΚΟΚ

Πολιτική 27 Οκτ 2025, 18:40

Ιδιώνυμο αδίκημα η διαδήλωση στο Σύνταγμα

Καταστολή 22 Οκτ 2025, 14:50
Ροή Ειδήσεων
Αθλητισμός

Αιωρούμενοι πάνω από το φαράγγι του Βίκου με τη σημαία της Παλαιστίνης

10 Νοέ 2025, 09:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

10 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Στο λεξιλόγιό μας δεν υπάρχει η λέξη παράδοση

Νέο ξεφτίλισμα των σιωναζιστών στη Ράφα

9 Νοέ 2025, 20:14
Διεθνή

Ουαλίντ Κιλάνι: «Η Αντίσταση υπάρχει εξαιτίας της κατοχής»

Συνέντευξη του εκπρόσωπου της Χαμάς

9 Νοέ 2025, 13:48
Οικονομία

Η Ελλάδα ως μπανανία-ενεργειακό hub των ΗΠΑ

9 Νοέ 2025, 10:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Νοέμβρη

9 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Oταν η φιλαρμονία γίνεται δυσαρμονία, χρειάζονται (και) καπνογόνα

8 Νοέ 2025, 06:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

8 Νοέ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Νοέμβρη

8 Νοέ 2025, 00:01
Παιδεία

Tηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία – Οι εκπαιδευτικοί απαντούν με Απεργία-Αποχή

7 Νοέ 2025, 20:27
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Νοέμβρη

Ημέρα επιστήμης για την ειρήνη και την ανάπτυξη.

Ινδονησία: Ημέρα ηρώων – νεολαίας.

1913: Ιδρύεται το «Νέον Εργατικόν Κέντρον Αθηνών» από αντιπροσώπους εργατικών σωματείων μαρμαρογλυπτών, τυπογράφων, κτιστών, αρτεργατών και υποδηματεργατών.

1924: Συγκρούσεις καπνεργατών με τον στρατό και τη χωροφυλακή στην Καβάλα, νεκροί μία εργάτρια και ένας αξιωματικός της χωροφυλακής.

1961: Το Στάλινγκραντ μετονομάζεται σε Βόλγκογκραντ.

1967: Βόμβες (ΔΕΑ) σε δρόμους της Καλλιθέας.

1975: Βόμβα καταστρέφει τμήμα αποθήκης των αμερικανικών «ΡΧ» της λεωφόρου Συγγρού (ΕΛΑ).

1996: Ο αστυνόμος Δημ. Τρίμης σε μπλόκο έξω από τη Λιβαδειά σκοτώνει τον τσιγγάνο μικροπωλητή Τάσο Μουράτη που βρισκόταν ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo