Στις αρχές του Ιούλη, ο Δένδιας ταξίδεψε στη Λιβύη, αλλά δε συναντήθηκε με τον «μεγάλο φίλο» μας Χαλίφα Χαφτάρ (τον οποίο πριν από λίγο καιρό Κούλης και Δένδιας υποδέχονταν στην Αθήνα με τιμές αρχηγού κράτους). Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της «Βουλής» Αγκίλα Σάλεχ, ο οποίος ήταν σύμμαχος με τον «πρωθυπουργό» Σάρατζ, αλλά μετά τα χάλασαν και ο Σάλεχ πήρε τη «Βουλή» και μετακόμισε στο Τομπρούκ. Με τον Χαφτάρ ηττημένο και εγκαταλελειμμένο από το βασικό του στήριγμα, την Αίγυπτο, ο Σάλεχ φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε εκλεκτό της Δύσης και της Ρωσίας ως εναλλακτική λύση. Γι’ αυτό και ο Δένδιας, σηματοδοτώντας την εγκατάλειψη του Χαφτάρ και από το ελληνικό κράτος, πετάχτηκε για μια βίζιτα στον Σάλεχ, αποκαλύπτοντας τον χατζηαβατισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, που γυρίζει από φύλαρχο σε φύλαρχο ψάχνοντας στηρίγματα ενάντια στην Τουρκία.
Δέκα μέρες μετά το ταξίδι του Δένδια, το Λιμενικό ανακοίνωσε ότι μετά από ειδική επιχείρηση στην Παλαιόχωρα, στο νότο του νομού Χανίων, κατέλαβε ταχύπλοο που ερχόταν από τη Λιβύη, στο οποίο βρήκε όπλα, πυρομαχικά και λαθραία καπνικά προϊόντα. Στο ταχύπλοο επέβαιναν έξι Ελληνες, ηλικίας μεταξύ 45 και 61 ετών και ένας 66χρονος Ισπανός, που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο ιδιοκτήτης της εργολαβικής-δουλοκτητικής εταιρίας στην οποία εργαζόταν η Κ. Κούνεβα όταν δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση με βιτριόλι (δε χρειάζεται να πούμε τίποτ’ άλλο, καταλαβαίνετε…), ένας άλλος που δήλωσε προμηθευτής αλεξίσφαιρων γιλέκων και χημικών στην ΕΛΑΣ και ιδιωτικών πυροβόλων όπλων σε μπάτσους. Eνας τρίτος φέρεται ως ειδικός για επισκευές σκαφών αλλά και για εγκαταστάσεις οπλικών συστημάτων. Συντάκτης του αστικού Τύπου, πολύ χοντρά δικτυωμένος με το μπατσοϋπουργείο εδώ και χρόνια, έγραψε ότι οι διωκτικές αρχές «ψάχνουν» το ρόλο και πρώην υψηλόβαθμου στελέχους των ΑΝΕΛ που έχει δραστηριοποιηθεί και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το πιο σημαντικό είναι πως δεν πρόκειται για μια τυπική περίπτωση κάποιων που κάνουν λαθρεμπόριο όπλων και σφαιρών (αυτή η μπίζνα ανθεί στην Κρήτη), αλλά για… εθνική υπόθεση. Ενας από τους συλληφθέντες είπε στους Λιμενικούς ότι συμμετείχαν σε «μυστική αποστολή της ΕΥΠ στη Λιβύη». Συγκεκριμένα, πωλούσαν τέτοια ταχύπλοα στον Χαφτάρ, μετατρέποντάς τα σε μικρά και γρήγορα πολεμικά σκάφη. Σύμφωνα με τις διαρροές έχουν πουλήσει 15-16 τέτοια σκάφη, έναντι 400.000 ευρώ το ένα. Αυτή τη φορά μετέφεραν δύο σκάφη στη Λιβύη και οι ίδιοι θα επέστρεφαν αεροπορικώς, όμως κάπου στράβωσε η δουλειά και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν με το ένα ταχύπλοο, στο οποίο είχαν φορτώσει και μερικά… δώρα των Λίβυων.
Στα παραπάνω προσθέστε και τον… φιλέλληνα ναύαρχο Φαράζ Μαχντάουι, ο οποίος είχε σπουδάσει (επί Καντάφι) στην ελληνική Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, μιλάει ελληνικά και έχει «καλούς φίλους» εδώ. Είναι αυτός που μόλις υπογράφηκε το περιβόητο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο καθορισμού ΑΟΖ έκανε αναρτήσεις στα ελληνικά και δηλώσεις σε ελληνικά κανάλια, διαβεβαιώνοντας πως έχει εντολή από τον Χαφτάρ να βυθίσει τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη έτσι και ξεμυτίσουν κοντά στη Λιβύη. Ενας εκ των συλληφθέντων είχε δώσει το παρών στη «Μεγάλη Βρετανία», όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε καλέσει στην Αθήνα τον Χαφτάρ και είχε αναρτήσει και φωτογραφία του παρέα με τον ναύαρχο Μαχντάουι, ενώ σε άλλη ανάρτησή του έγραφε, ως μετενσάρκωση του Ιωνα Δραγούμη: «Δεν δουλεύω για την κυβέρνηση, δουλεύω για τον Ελληνισμό»!
Οπως δήλωσε συνήγορός τους, «οι συλληφθέντες επιφυλάχθηκαν να αναφέρουν επισήμως τους ισχυρισμούς τους για τα ταξίδια τους στη Λιβύη στη διάρκεια της δίκης τους, η οποία αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Παρασκευή στην Κρήτη». Ρεπορτάζ από τη δίκη (αν γίνει και δεν πάρει τη… συνήθη αναβολή) δεν μπορούσαμε να έχουμε, όμως η υπόθεση «βρομάει». Δε φαίνεται πως πρόκειται μόνο για λαθρεμπόριο, αλλά για λαθρεμπόριο υπό τη σκέπη της κυβέρνησης, που ήθελε να ενισχύσει τον Χαφτάρ. Δύσκολα θα μπορούσαν να περάσουν τόσα σκάφη «κάτω από τη μύτη» του Λιμενικού. Τώρα, ίσως ήρθε η ώρα να «κλείσει» το συγκεκριμένο κύκλωμα, αφού ο Χαφτάρ είναι τελειωμένος και η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να κατηγορηθεί για παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει (λέμε τώρα) η ΕΕ για όλες τις αντιμαχόμενες φατρίες στη Λιβύη. Ετσι, η υπόθεση μπορεί να κλείσει γρήγορα και χωρίς μεγάλη δημοσιότητα, αν και φαίνεται να υποβόσκει μια κόντρα της μπατσαρίας με την ΕΥΠ/ΚΥΠ, η οποία επί Ρουμπάτη έκανε τις γνωστές παρακολουθήσεις και βρήκε τις «βρομιές» πολλών μπάτσων. Δε θα είναι η πρώτη φορά που οι κατασταλτικοί μηχανισμοί θα συγκρουστούν μεταξύ τους.
ΥΓ. Ο μόνος… αθώος είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αυτός στις 20 Γενάρη έκανε βίζιτα στον «φιλέλληνα» ναύαρχο Μαχντάουι, συναντήθηκαν «σε ένα πολύ φιλικό, ζεστό και ανθρώπινο κλίμα μακριά από τυπικότητες» και έκαναν «εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στη Λιβύη, τη Βόρειο Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζοντας και οι δύο ότι «το Τουρκολιβυκό Σύμφωνο είναι παράνομο και αποσταθεροποιητικό και ότι είναι αναγκαίο να ακυρωθεί άμεσα ως μέρος μιας θετικής εξέλιξης για την Λιβύη και την περιοχή μας». Το ‘χει η μοίρα του του Λαφαζάνη να γίνεται γλάστρα του κάθε αντιδραστικού (ποιος ξεχνά τη βαθιά υπόκλισή του στον Μίλερ της ρωσικής Gazprom;)