Μια ματιά στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των κυπριακών προεδρικών εκλογών και μια σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2008 δείχνει πως ο… σύντροφος Χριστόφιας κατάφερε να κάνει ήρωα τον βασικό υποστηρικτή του σχεδίου Ανάν, τον πρόεδρο του δεξιού ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα δε θ’ αντιμετωπίσει πρόβλημα να εκλεγεί πρόεδρος στο δεύτερο γύρο.
Το 2008, έχοντας απέναντί του ισχυρές υποψηφιότητες, τον πρώην πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο (ΔΗΚΟ) και ένα ιδιαίτερα προβεβλημένο στέλεχος του ΔΗΣΥ, τον Ιωάννη Κασουλίδη, ο Χριστόφιας κατάφερε να βγει δεύτερος, σε απόσταση αναπνοής από τον πρώτο Κασουλίδη. Συγκεκριμένα, ο Κασουλίδης συγκέντρωσε το 33,51% των ψήφων, ο Χριστόφιας το 33,29% και ο Παπαδόπουλος το 31,79%.
Το 2013, ο Χριστόφιας την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια και το ΑΚΕΛ «κρύφτηκε» πίσω από έναν σοσιαλδημοκράτη προερχόμενο από το κόμμα του Βασιλείου, τον υπουργό Υγείας Στ. Μαλά. Τη συντριβή, όμως, δεν τη γλίτωσε. Ο Αναστασιάδης του ΔΗΣΥ πήρε 45,46%, ο Μαλάς του ΑΚΕΛ 26,91% (έχασε το ένα τέταρτο της εκλογικής δύναμης του ΑΚΕΛ), ενώ μια ανάσα από τον Μαλά βρέθηκε ο λεγεωνάριος Γ. Λιλλήκας (σύμβουλος του Βασιλείου, βουλευτής του ΑΚΕΛ, υπουργός του Παπαδόπουλου), που μόνο με τη στήριξη της ΕΔΕΚ πήρε 24,93%.
Θα έπρεπε, λοιπόν, οι εν Ελλάδι σύντροφοι του ΑΚΕΛ, στον Περισσό και την Κουμουνδούρου, να επιχειρήσουν να μας δώσουν μια εξήγηση. Δεν το έκαναν και δε θα το κάνουν. Τηρούν σιγήν ιχθύος, γιατί το θέμα κάνει «τζιζ». Γιατί τα κλαψουρίσματα του Χριστόφια στην τελευταία επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, πριν λίγες μέρες, μπορεί για τους Κύπριους να ήταν «σκηνές από το παρελθόν», για μας όμως ήταν «σκηνές από το μέλλον». Κάπως έτσι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρώτη κυβερνητική του θητεία, αν αξιωθεί ποτέ να κυβερνήσει.
Τι είπε ο Χριστόφιας; «Υποχρεωθήκαμε να απευθυνθούμε στο μηχανισμό στήριξης και αντί στήριξης έχουμε έναν κατατρεγμό»! Πρόσθεσε ακόμα ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ «θυμήθηκαν τώρα τα περί ξεπλύματος χρήματος και μας έχουν στη γωνιά και αρνούνται να υπογράψουν μαζί μας ένα μνημόνιο το οποίο κανείς δεν μπορεί να το χειροκροτήσει». Το κλαψούρισμα εκείνου που είναι έτοιμος να υπογράψει ένα αντιλαϊκό μνημόνιο, αλλά οι δανειστές αρνούνται και του ζητούν και κάτι που θίγει τα συμφέροντα της κυπριακής αστικής τάξης. Του ζητούν να ελέγξουν όλο το σύστημα των τραπεζών και των «οφσόρ» εταιριών, μέσω των οποίων φυσικά και γίνεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (πολιτικού, μαφιόζικου, επιχειρηματικού). Αλήθεια, στα χρόνια της θητείας του έκανε τίποτα γι’ αυτό ο Χριστόφιας; Οχι μόνο δεν έκανε, αλλά υπέθαλψε αυτό το σύστημα που έχει μετατρέψει την Κύπρο σε νησιά Κέιμαν της Μεσογείου και το λαό της σε στρατό από γκαρσόνια και καμαριέρες. Φυσικά και οι ηγέτες της ΕΕ δεν ενδιαφέρονται για τη νομιμότητα. Τη ρωσική δραστηριότητα θέλουν να ελέγξουν και βρήκαν την ευκαιρία.
Είπε και άλλα ο Χριστόφιας, πέρα από το γλοιώδες γλείψιμο στον Παπούλια και τον Σαμαρά. Παραθέτουμε το πιο χαρακτηριστικό: «Ολοι υποσχεθήκαμε στους λαούς, και της Ελλάδας και της Κύπρου, καλύτερες μέρες εντός αυτής της Ενωσης. Και διερωτώμαι: πού είναι η αλληλεγγύη της Ενωσης; Η καταπίεση υπάρχει, η κοινωνική αδικία διευρύνεται, πληρώνει το τίμημα ο απλός άνθρωπος και κάποιοι κερδοσκοπούν». Εμφανίζεται σαν παραπλανημένη παρθένα, που τάχα περίμενε πως η ένταξη στην ΕΕ θα έφερνε την ευτυχία, την κατάργηση της καταπίεσης και της κοινωνικής αδικίας και στο τέλος απογοητεύθηκε! Σε ποιον τα πουλάει αυτά το λαμόγιο της πολιτικής;