Κυριακή βράδυ. Ενας-ένας οι υπουργοί που εξέρχονται από το Μαξίμου ψιθυρίζουν στ’ αυτί κολλητών τους δημοσιογράφων (που ξέρουν ότι θα τηρήσουν το off the record), ότι η υπό τον πρωθυπουργό σύσκεψη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χώρα δέχεται «ασύμμετρη απειλή». Το χαλί έχει στρωθεί και όταν βγαίνει ο Πολύδωρας το ερώτημα τίθεται ευθέως. Ευθεία είναι και η απάντηση: «Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται πράγματι περί ασύμμετρης απειλής».
Λίγη ώρα αργότερα, τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης στα τηλεοπτικά κανάλια (που μεταδίδουν σε 24ωρη βάση τις εξελίξεις από τα μέτωπα των πυρκαγιών) πιάνουν δουλειά. Αρχίζουν να μιλούν για «αποκλειστικές πληροφορίες», σύμφωνα με τις οποίες μπαίνουν στο παιχνίδι ο στρατός (!), η Αντιτρομοκρατική και η ΕΥΠ, για στοιχεία, αποδείξεις και λοιπά. Οι τηλεαστέρες που διευθύνουν τα πάνελ είτε αιφνιδιάζονται είτε γουστάρουν αυτό το παιχνίδι και το αβαντάρουν. Μέχρι που γίνεται η πρώτη αποκάλυψη: ο δήμαρχος Χολαργού διαψεύδεται στον αέρα από το συνάδελφό του της Αγίας Παρασκευής. Δεν βρέθηκε κανένας εμπρηστικός μηχανισμός, παραδέχεται ο δεύτερος. Μέχρι και «συγνώμες» ακούστηκαν στα τηλεπαράθυρα, όταν κάποιοι συνειδητοποίησαν ότι έπαιξαν το παιχνίδι της κυβέρνησης (είναι και προεκλογική περίοδος, υπάρχει και η γραμμή των καναλαρχών και οι προσωπικές πολιτικές τοποθετήσεις).
Τη Δευτέρα η κυβερνητική προβοκάτσια αρχίζει να ξεφουσκώνει ή μάλλον να παίρνει άλλη μορφή. Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος δεν τσιμπάει και καταγγέλλει την κυβέρνηση για επικίνδυνο παιχνίδι. Δεν τσιμπάει και η αντιπολίτευση. Ο Γιωργάκης κάνει μια από τις πιο έξυπνες δηλώσεις του (γραμμένη προφανέστατα διά χειρός Λαλιώτη). Αντιδρούν επίσης Παπαρήγα και Αλαβάνος, αν και ο Περισσός εξακολουθεί να μιλάει μονόπλευρα για «οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών», αγνοώντας όλες τις άλλες σοβαρές πτυχές του θέματος. Το πιο σοβαρό επιχείρημα που ακούγεται ευρύτατα είναι απλούστατο και ακαταμάχητο: αν η κυβέρνηση είχε στοιχεία για «ασύμμετρη απειλή», δηλαδή για πόλεμο τύπου 11ης Σεπτέμβρη, θα ενημέρωνε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως συνηθίζεται από τη μεταπολίτευση και δω. Ομως, οι δηλώσεις Πολύδωρα έγιναν χωρίς να έχει προηγηθεί καμιά ενημέρωση. Τη Δευτέρα ο Καραμανλής πήγε εσπευσμένα στο προεδρικό μεγάρο (ή μήπως κλήθηκε από τον Παπούλια, για να τον προειδοποιήσει ότι το έχει παρατραβήξει;), ενώ ο Ρουσόπουλος απέρριψε τις προτάσεις για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, που υποβλήθηκαν εκ νέου από Παπανδρέου και Αλαβάνο («όποιος θέλει ας ζητήσει συνάντηση με τον Καραμανλή» ήταν το μήνυμά του, με το οποίο «τα είπε όλα»).
«Κρύος» έδειξε ακόμα και ο δεξιός Τύπος. Οι αρθρογράφοι του υπεδείκνυαν έμμεσα στην κυβέρνηση να τα μαζέψει, γιατί χρειάζεται μεν η προβοκάτσια και η κινδυνολογία, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό. Αλλωστε, υπάρχει και ο τουρισμός και αλίμονο αν στη διεθνή τουριστική αγορά περνούσε η άποψη ότι η Ελλάδα δέχεται χτυπήματα από την Αλ-Κάιντα (ή άλλη απροσδιόριστη «τρομοκρατική» οργάνωση) με δεκάδες νεκρούς. Αυτό τον κίνδυνο, όμως, δεν τον απέφυγαν. Το CNN, πιστό στο αμερικάνικο δόγμα να ανακαλύπτει παντού «ασύμμετρες απειλές» (για να οργανώνονται τα κράτη σε βάση «αντιτρομοκρατικού συναγερμού»), οργάνωσε στην ιστοσελίδα του, μια από τις πιο πολυδιαβασμένες παγκοσμίως, δημοψήφισμα με το ερώτημα αν η Ελλάδα δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση και η πλειοψηφία απάντησε θετικά! Το γεγονός δεν το άφησε ανεκμετάλλευτο ο Λαλιώτης, που έβαλε τον Ραγκούση να κάνει άλλη μια καλομελετημένη δήλωση, με target group τους επιχειρηματίες και τους απασχολούμενους του τουρισμού. Ανάλογου ύφους καταγγελία έβγαλε και η ελεγχόμενη από την ΠΑΣΚΕ Ομοσπονδία των εργαζόμενων σε τουρισμό και επισιτισμό, η οποία διανεμήθηκε από το γραφείο Τύπου της ΓΣΕΕ.
Δευτέρα μεσημέρι άρχισε να τα μαζεύει ο Πολύδωρας, ορίζοντας, με το γνωστό σπαρταριστό τρόπο του, που δίνει τροφή στους επιθεωρησιογράφους, την «ασύμμετρη απειλή» ως εξής: «Πρώτα είναι ο καιρός, δεύτερος ο βλακώδης εμπρησμός εξ αμελείας, τρίτος ο αυτενεργών πυρομανής και τέταρτος είναι το οργανωμένο σχέδιο από το κακοποιό στοιχείο. Και τα τέσσερα ισχύουν». Εβαλε, δηλαδή, και άλλες πινελιές στον καμβά, συνεχίζοντας με γελοιότητες για τον… «στρατηγό άνεμο». Το απόγευμα της ίδιας μέρας προσπάθησε να τα μαζέψει και ο Ρουσόπουλος. Ομως, ούτε τον Πολύδωρα αποδοκίμασε, ούτε τα περί «ασύμμετρης απειλής» πήρε πίσω. Απλά, ακολούθησε την τακτική Γκέμπελς (βλέπε παρακάτω), στρέφοντας την προσοχή περισσότερο σε εσωτερικό παρά σε εξωτερικό εχθρό.
Το σχέδιο δεν ήταν του Πολύδωρα. Αυτός υποχρεώθηκε και πάλι να «εκτίσει ποινήν», όπως λέει. Δηλαδή, να ρίξει στην πιάτσα τη χοντρή παπάρα, για να μετρήσουν αντιδράσεις και να έχουν τη δυνατότητα οι άλλοι να κάνουν διορθωτικές κινήσεις. Το σχέδιο εκπονήθηκε στο Μαξίμου και το βράδυ της Κυριακής δόθηκε εντολή να το υποστηρίξει όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός. Πρώτος ο Καραμανλής, από το Σάββατο ακόμα (όταν βγήκε με σκούρο κοστούμι και γραβάτα, υποκρινόμενος τον τεθλιμμένο συγγενή των αδικοχαμένων νεκρών), δήλωσε ότι τόσες πυρκαγιές δεν μπορεί να ξέσπασαν τυχαία, αφήνοντας τον υπαινιγμό να δουλέψει μόνος του (βοηθούμενος και από το μηχανισμό προπαγάνδας της ΝΔ). Το πρωί της Κυριακής, Αλογοσκούφης και Πολύδωρας υπέγραψαν κοινή υπουργική απόφαση επικήρυξης των εμπρηστών, που αρχίζει ως εξής: «Προκηρύσσουμε χρηματική αμοιβή υπέρ οποιουδήποτε προσώπου παράσχει, σε αρμόδια Αρχή, στοιχεία και πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη και σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει τη διάπραξη εμπρησμών σε δάση». Χωρίς κανένα στοιχείο, προεξόφλησαν την ύπαρξη «εγκληματικής οργάνωσης», που είναι το όνομα που χρησιμοποιεί ο Ποινικός Κώδικας για τις οργανώσεις που πολιτικά αποκαλούν «τρομοκρατικές». Την ίδια μέρα, ο Καραμανλής φόρεσε αμπέχωνο της αεροπορίας (με καύσωνα κοντά στους 40 βαθμούς!) σε στυλ Μπους και πήγε στο Πεντάγωνο, τάχαμου για σύσκεψη με το επιτελείο. Η επίσκεψη κράτησε ένα δεκάλεπτο (για να τραβήξουν οι κάμερες)! Το ίδιο έκανε τη Δευτέρα επισκεπτόμενος για κάνα εικοσάλεπτο το στρατηγείο του Πολύδωρα, με την παρουσία των ηγεσιών της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ! Ο συμβολισμός ήταν προφανής: Στρατός, Αστυνομία και ΕΥΠ θα μας σώσουν από την «ασύμμετρη απειλή»!
Την ίδια μέρα, ο ιθύνων νους της Αντιτρομοκρατικής, ο πολύπλαγκτος εισαγγελέας Δ. Παπαγγελόπουλος, παρήγγειλε στην Αντιτρομοκρατική τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί «εάν τα εγκλήματα των εμπρησμών που τελέστηκαν στη χώρα το θέρος του 2007 υπάγονται στις περιπτώσεις των τρομοκρατικών πράξεων, όπως τις ορίζει ο Ποινικός Κώδικας»! Καθαρό παιχνίδι τρομολαγνικής προπαγάνδας από ένα πιστό σκυλάκι της κυβέρνησης.
Με άλλα λόγια, από τη μια τάχα συμμάζευαν τις δηλώσεις του Πολύδωρα και από την άλλη έκαναν ότι μπορούσαν για να απλώσουν την τρομοϋστερία. Χωρίς καμιά ένδειξη, χωρίς κανένα στοιχείο, με μοναδικούς συλληφθέντες κάποιους γεροαγρότες και κάποια πιτσιρίκια! Μιλάμε για αδίστακτους προβοκάτορες, που με την πολιτική τους κατέκαψαν τη μισή Ελλάδα και σκότωσαν τόσους ανθρώπους και προσπαθούν να κατασκευάσουν έναν αόρατο εχθρό, για να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνες, να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον οδηγήσουν σε συσπείρωση γύρω τους (με προστάτες τα πιο σκοτεινά τμήματα των μηχανισμών καταστολής), ώστε νε κερδίσουν τις εκλογές. Η γραμμή του Καραμανλή προς τους υπουργούς του υπήρξε σαφής: βρείτε ή κατασκευάστε στοιχεία για να «παίξει» και αυτή η εκδοχή στην προεκλογική αρένα. Γι’ αυτό και η ΕΥΠ έβαλε μπροστά τα παπαγαλάκια της να μιλούν πότε για «εμπρηστικό μηχανισμό έξω από στρατόπεδο» (που αποδείχτηκε παραμύθι) και πότε να δείχνουν βίντεο από κινητό με υποτιθέμενους εμπρηστές στον Υμηττό (που ήταν εθελοντές που έσπευσαν να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς).
Τηρουμένων των αναλογιών, προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα καλοκαιριού του 2002. Προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον πόνο και την οργή όλων των Ελλήνων, για να τους μετατρέψουν σε μια αγέλη λυσσασμένων λύκων, που θα υποψιάζονται όποιον βλέπουν δίπλα τους ως… τρομοκράτη-εμπρηστή και θα σπεύδουν να τον ρουφιανέψουν στους μπάτσους. Δεν το έχουν καταφέρει, αλλά αυτός είναι ο στόχος τους. Πάνω σ’ αυτό το πλάνο δουλεύουν εντατικά, χτυπώντας μια στο καρφί και μια στο πέταλο. Πότε αμολώντας τον Πολύδωρα και πότε μαζεύοντάς τον, αλλά πάντοτε αφήνοντας υπονοούμενα, κάνοντας αναφορές στην… κοινή λογική, υποδαυλίζοντας τη συνωμοσιολογία, πότε κραυγάζοντας και πότε ψιθυρίζοντας. Κυβερνητικός αρθρογράφος το έγραψε χαρακτηριστικότατα: «”Αν επικρατήσει η άποψη ότι παρέλυσε το κράτος θα πληρώσουμε βαρύ κόστος. Αν επικρατήσει η άποψη ότι πρόκειται για εθνική κρίση, ότι δεχτήκαμε επίθεση, τότε οι πολίτες θα συσπειρωθούν γύρω από την ηγεσία της χώρας”, σχολίαζε το Σάββατο κορυφαίος υπουργός» (Μ. Κοτάκης, Ελεύθερος Τύπος, 27.8.07).
Ομως, δεν πρόκειται για κάποια «πατέντα» που την επεξεργάστηκαν τις τελευταίες μέρες, μπροστά στην αγωνία τους μη τυχόν και χάσουν τις εκλογές. Πρόκειται για έτοιμο νεοταξίτικο σχέδιο, αμερικάνικης έμπνευσης, που το προσάρμοσαν στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν. Το αμερικανόδουλο «λόμπι» της αστικής πολιτικής αποκάλυψε (άθελά του) αυτό το σχέδιο, πολύ πριν το βάλει μπροστά η κυβέρνηση. «Αντάρτικα πόλης: πιθανοί ένοχοι για τους εμπρησμούς» (!), ήταν ο τίτλος με τον οποίο φιλοξένησε ο «Ελεύθερος Τύπος» συνέντευξη του Αρη Σπηλιωτόπουλου, στις 29 του περασμένου Ιούλη. Ο άλλοτε ιπποκόμος του Καραμανλή και πρώην υπεύθυνος για τη νεοδημοκρατική προπαγάνδα υποστήριζε ότι τα αντάρτικα πόλης κάνουν πράξεις δολιοφθοράς, όπως οι εμπρησμοί δασών, προκειμένου να προκαλέσουν οικονομική και πολιτική κρίση, όμως δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη, γιατί τέτοιες ενέργειες δεν είναι κοινωνικά αποδεκτές! Μονά-ζυγά του προβοκάτορα. Στοιχεία δεν έχουμε, γιατί δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη, αλλά αυτοί καίνε τα δάση, σας το λέω εγώ! Πριν ακόμη βάλει μπροστά τη μηχανή της προβοκάτσιας ο Καραμανλής, βγήκε σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι ο Νικήτας Κακλαμάνης και δήλωσε ότι οι φωτιές στην Πελοπόννησο μπήκαν από τρομοκράτες! Την περασμένη Τρίτη και ενώ η κυβέρνηση (υποτίθεται ότι) προσπαθούσε να «μαζέψει» τη δήλωση Πολύδωρα (φορτώνοντας στον «αγγαρείαν κάμνοντα» Βύρωνα την ευθύνη), το «Εθνος» φιλοξενούσε συνέντευξη της πρωθιέρειας της αμερικανοδουλείας Ντόρας Μπακογιάννη που με τον γνωστό μητσοτακέικο τρόπο αναλάμβανε την υποστήριξη του Πολύδωρα παρουσιάζοντας μια βελτιωμένη βερσιόν: «Αναφέρεστε σε ασύμμετρες απειλές και σας απαντώ ευθέως: Ως ασύμμετρη απειλή προσδιορίζεται εκείνη η οποία μπορεί με ελάχιστα μέσα να προκαλέσει τεράστια καταστροφή. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε είναι οι παρενέργειες της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες δημιουργούν ένα εύφλεκτο περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο δρα ο ανθρώπινος παράγοντας, είτε πρόκειται για -αν θέλετε- απλή αμέλεια είτε για την απληστία των οικοπεδοφάγων και κάθε λογής καταπατητών. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και εκείνους οι οποίοι θέλουν την αποδόμηση του κράτους και θεωρούν ότι μπορούν να καίνε ένα δάσος και να διακινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές με την ίδια ευκολία που κάψανε τα μαγαζιά των Αθηναίων ή ακόμα τον Αγνωστο Στρατιώτη. Απομένει στη Δικαιοσύνη να διερευνήσει κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Είναι θέμα τιμής για όλους μας οι ένοχοι να βρεθούν και να τιμωρηθούν».
Την ίδια μέρα, όλες οι εφημερίδες φιλοξενούσαν δηλώσεις αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής, που καλούσαν την κυβέρνηση να μην ανακατεύει τον αντιεξουσιαστικό χώρο, προφανώς επειδή οι ασφαλίτες δεν γουστάρουν ξεφτιλίκι. Αντιγράφουμε από τη δεξιά «Καθημερινή»: «Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής με δηλώσεις τους στην “Κ” εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο οι εμπρησμοί να είναι έργο τρομοκρατών, ενώ διευκρίνισαν ότι η Αντιτρομοκρατική είχε και κατά το παρελθόν (και στις φωτιές της Πάρνηθας και της Πεντέλης) εμπλακεί στις έρευνες για υποθέσεις εμπρησμών, δίχως να σημαίνει ότι υπήρχαν υπόνοιες ή στοιχεία για δράση τρομοκρατών. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα ίδια τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής “ακύρωσαν” τα ούτως ή άλλως αδύναμα σενάρια για πιθανή εμπλοκή αντιεξουσιαστών στο μπαράζ εμπρησμών, τονίζοντας ότι “η αγάπη για το περιβάλλον αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της ιδεολογίας τους”».
Ομως, αυτό δεν πτόησε καθόλου τη Μπακογιάννη, που επανέλαβε τα ίδια σε ραδιοφωνική συνέντευξή της («Φλας»), ούτε τον Ρουσόπουλο, που κάλυψε πλήρως την υπουργό Εξωτερικών το απόγευμα, προτείνοντας στους δημοσιογράφους να… ξεστραβωθούν διαβάζοντας τη συνέντευξή τους. Η κυβερνητική απόφαση να παίξει μέχρι το τέλος το παιχνίδι της προβοκάτσιας φάνηκε και από ένα άλλο περιστατικό, που κατέλαβε μεγάλο μέρος της συνέντευξης Ρουσόπουλου. Αρκετοί συντάκτες αντιπολιτευόμενων μέσων τον βομβάρδισαν με ερωτήσεις σχετικά με το βίντεο με τους υποτιθέμενους εμπρηστές του Υμηττού, κατηγορώντας τον ευθέως για παραπληροφόρηση. Κι αυτός, σαν να μην τρέχει τίποτα, επέμενε να λέει πως δεν μίλησε για δράστες, αλλά για ενδείξεις που μελετώνται από τις ανακριτικές αρχές. Ενώ 24 ώρες πριν δήλωνε στον ίδιο χώρο και στους ίδιους ανθρώπους, ότι προβλήθηκε «ένα ερασιτεχνικό βίντεο που προβάλλει δύο πρόσωπα στον Υμηττό που βάζουν φωτιά. Φωτιά η οποία εξερράγη αμέσως». Οταν ρωτήθηκε, αν έχει «ενδείξεις, βεβαιότητα ή υπόθεση ότι αυτοί που έχουν συλληφθεί είναι οπαδοί ή στελέχη κάποιου κόμματος», το γύρισε στο καλαματιανό απαντώντας ότι «Η προανακριτική διαδικασία, όπως ξέρετε, είναι μυστική. Δεν μπορώ να γνωρίζω κάτι τέτοιο».
Δεν πρέπει να αποκλείσουμε, λοιπόν, αναβάθμιση της προβοκάτσιας, πέρασμα από την προπαγάνδα στην πράξη (για να ενισχυθεί η προπαγάνδα) με κάποια από τις γνωστές σκευωρίες (η κόρη του Μητσοτάκη ξέρει καλά πώς οργάνωνε ο μπαμπάκας της κάτι τέτοια). Δεν αποκλείεται να μπλέξουν ακόμα και κανέναν ανθρωπάκο στα βρόμικα σχέδιά τους. Για παράδειγμα, την Τετάρτη το πρωί έγινε γνωστό ότι συνελήφθη κάποιος Ιρακινός με την κατηγορία ότι προσπάθησε να βάλει φωτιά σε χόρτα σε κάποιο άλσος στο Περιστέρι και οι μπάτσοι διοχέτευαν στα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ, ότι έχει βάλει και άλλες φωτιές, μάλλον και μία στην Πελοπόννησο! Καταλαβαίνετε τι συνειρμούς παράγει η εθνικότητα του συλληφθέντα και τι κύματα ρατσισμού μπορεί να ξεσηκώσει. Μπορεί ο άνθρωπος να είναι απλώς το πρόσφορο θύμα.
Γι’ αυτό η νεοταξίτικη προβοκάτσια πρέπει να αντιμετωπιστεί με καταγγελία και επαγρύπνηση.