Κριτική στο ΠΑΣΟΚ και στο Ποτάμι ότι δεν παραδειγματίζονται από τους ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη, που έστω και σε αυτές τις συνθήκες «προσπαθούν να διορθώσουν τα τεράστια λάθη τους απέναντι στη χώρα και την ελληνική κυβέρνηση», άσκησε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας από το βήμα της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος.
Σε πολλούς αυτή η κριτική ίσως φανεί παράδοξη. Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι φέρονται σε αντιπαράθεση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, η οποία έχει μετανοήσει και προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη της; Ποια είναι αυτή η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία; Τα κόμματα που εκπροσωπούν σε κυβερνητικό επίπεδο ο Ολάντ, ο Ρέντσι, ο Γκάμπριελ, ο Φάιμαν. 'Η μήπως και Ντεϊσελμπλούμ, γιατί και αυτός στέλεχος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος είναι; Και σε τι συνίσταται η υποτιθέμενη αλλαγή στάσης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας; Διαφοροποιήθηκε οποιοδήποτε απ' αυτά τα κόμματα από τη γερμανική χριστοανοδημοκρατία; Αναφερόμαστε στα ουσιαστικά ζητήματα πολιτικής και όχι στο στιλ. Ποτέ και σε τίποτα. Είναι χαρακτηριστική η στάση τους την περίοδο του δημοψηφίσματος, όταν όλοι μαζί «πυροβολούσαν» τον Τσίπρα, χωρίς να διαφοροποιούνται σε τίποτα από τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε.
Στη συνέχεια ήρθε η αλλαγή στο στιλ. Οταν ο Ολάντ με τον Ρέντσι παρίσταναν τους ψυχοπονιάρηδες, ο Σόιμπλε δεν είχε κανένα πρόβλημα να παίξει το ρόλο του «κακού». Στο τέλος όλοι μαζί επέβαλαν στον Τσίπρα το περιεχόμενο της τρίτης μνημονιακής συμφωνίας. Επομένως, όταν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται σε στροφή της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και σε έμπρακτη αυτοκριτική της, έχει κατά νου μόνο την πολιτική στήριξη που οι σοσιαλδημοκράτες ηγέτες προσφέρουν στον Τσίπρα και την κυβέρνησή του (την ίδια στήριξη, βέβαια, πρόσφερε απλόχερα πριν τις εκλογές του Σεπτέμβρη και η Μέρκελ). Η από τα δεξιά κριτική στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, λοιπόν, στο όνομα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, έχει ως στόχο να σύρει αυτά τα κόμματα σε στήριξη της κυβέρνησης Τσίπρα, αν αυτό χρειαστεί.