«Η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί την κορωνίδα των θεσμικών αλλαγών για τον ενταφιασμό του πελατειακού κράτους της διαπλοκής και τον πλήρη εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος». Ο… κομμουνιστής Γιώργος Κατρούγκαλος, που από το ΠΑΣΟΚ μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ (όλο σε… κομμουνιστικά κόμματα συμμετέχει) νομίζει ότι το πιο εύκολο πράγμα είναι να κοροϊδεύεις τον κόσμο με τέτοιες χοντράδες.
Ακόμα και αν υπέθετε κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τέτοια πρόθεση, θα έχει στην επόμενη Βουλή 180 βουλευτές για να ολοκληρώσει την αλά Κατρούγκαλος συνταγματική αναθεώρηση; Φυσικά και δε θα έχει (εδώ δεν είχε την εποχή που υποσχόταν να καταργήσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους), οπότε –αν υποθέσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα- θα χρειάζονται οι ψήφοι τουλάχιστον της ΝΔ για να αναθεωρηθεί οποιαδήποτε από τις διατάξεις του συντάγματος. Εκείνο, λοιπόν, που μας λέει ο Κατρούγκαλος είναι πως με τη σύμπραξη της ΝΔ (γιατί όχι και του ΠΑΣΟΚ ή όπως αλλιώς θα λέγεται ο νέος φορέας που πάνε να στήσουν) θα ενταφιαστεί το κράτος της διαπλοκής και θα συντελεστεί ο πλήρης εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος.
Ο Κατρούγκαλος επαναφέρει και το ζήτημα του δημοψηφίσματος (σε συνέντευξη στα «Νέα» όλ’ αυτά): «Στη διαδικασία της αναθεώρησης, όπως καθιερώνεται στο άρθρο 110 του Συντάγματος, δεν προβλέπεται δημοψήφισμα. Τίποτα, όμως, δεν εμποδίζει να ερωτηθεί ο ελληνικός λαός επί συγκεκριμένων διακυβευμάτων σχετικών με τις αναθεωρητικές τομές».
Παλιότερα, ο Κατρούγκαλος έκανε δηλώσεις του τύπου: «Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία και Ισλανδία έδωσαν τον λόγο στον λαό να αποφασίσει για το σύνταγμα με δημοψήφισμα. Μόνο οι δικτατορίες και οι ελίτ φοβούνται τη φωνή των πολιτών». Τώρα, κάνει μια κουτοπόνηρη αναφορά στο άρθρο 110 του Συντάγματος, που ορίζει ότι η αναθεωρητική διαδικασία είναι αποκλειστικότητα της Βουλής (η γνώμη του λαού τεκμαίρεται ότι θα εκφραστεί με τις βουλευτικές εκλογές που υποχρεωτικά μεσολαβούν ανάμεσα στις δυο φάσεις της αναθεωρητικής διαδικασίας), αλλά επιμένει ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα «επί συγκεκριμένων διακυβευμάτων». Δηλαδή, θα βαφτίσουν κάποιες προς αναθεώρηση διατάξεις «κρίσιμο εθνικό ζήτημα» και θα τις βάλουν σε δημοψήφισμα;
Αν κάνουν κάτι τέτοιο, θα προκαλέσουν πολιτική κρίση απρόβλεπτων διαστάσεων. Δε θα βρουν απέναντί τους μόνο την αντιπολίτευση και τους συνταγματολόγους, αλλά ενδεχομένως και τον πρόεδρο Πάκη, που πριν από σαράντα μέρες, όταν οι Τσιπραίοι ξαναζέσταναν τη συνταγματολογία, διεμήνυσε μέσω «κύκλων» της προεδρίας, ότι η θέση του για το επίμαχο ζήτημα «είναι σαφέστατη, έχει διατυπωθεί σε ανύποπτο χρόνο και παραμένει αμετάβλητη». Δηλαδή, σε καμιά περίπτωση δημοψήφισμα. Με τους Τσιπραίους τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί (εδώ έκαναν δημοψήφισμα ενώ είχαν υποβάλει ήδη αίτημα για τρίτο Μνημόνιο), όμως εν προκειμένω μάλλον προπαγάνδα κάνουν.
Τελευταία Νέα :
- O Πούτιν παρασημοφορεί τον Ζιουγκάνοφ και επιβραβεύει τους σοσιαλ-ιμπεριαλιστές του
- Ετσι θα τη γλίτωνε ο παπάς
- Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα
- Σαν σήμερα 7 Ιούλη
- Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
- Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι