Αυτή η Μαρία Φέκτερ, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, εξελίσσεται σε ευρωπαίο Πάγκαλο, στην προσπάθειά της ν’ αποκτήσει φήμη και κάποια στιγμή να πάρει την καγκελαρία της χώρας της. Ηταν ο ίδιος ο καγκελάριος της Αυστρίας που αναγκάστηκε προ καιρού να μαζέψει κάτι αλήτικες δηλώσεις της για την Ελλάδα, που θύμιζαν όχι Θάτσερ, αλλά Χίτλερ.
Τούτη τη φορά ξεπέρασε τον εαυτό της. Οχι μόνο παρενέβη ωμά στα ελληνικά πολιτικά πράγματα, δηλώνοντας πως αν οι εκλογές της 17ης Ιούνη αναδείξουν αντιμνημονιακή κυβέρνηση, η Ελλάδα δε θα πάρει άλλη «βοήθεια» από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αλλά ανακατεύτηκε και στα της Ιταλίας, δηλώνοντας ότι δεν αποκλείεται τους επόμενους μήνες να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Η δήλωση, όπως καταλαβαίνετε, προκάλεσε σάλο, διότι άλλο Ελλάδα και άλλο Ιταλία.
«Επειδή θεωρώ απρεπές ο υπουργός Οικονομικών ενός κράτους μέλους να σχολιάζει κατ’ αυτόν τον τρόπο την κατάσταση ενός άλλου κράτους μέλους, απέχω από οποιοδήποτε σχόλιο των δηλώσεων του προαναφερθέντος υπουργού», σχολίασε περιφρονητικά ο Μόντι. Είναι, όμως, σίγουρο ότι το παρασκήνιο πήρε φωτιά. Πολλοί θεωρούν ότι η Φέκτερ είναι φερέφωνο της γερμανικής κυβέρνησης, όμως αυτό δεν επιβεβαιώνεται από τα πράγματα.







