Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Τσιάρας-Κέλλας κατασκεύασαν ψεύτικη αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
  • Αθήνα-Ουάσιγκτον όπως Κολιάτσου-Παγκράτι
  • Ο Μητσοτάκης δρομολογεί την ολοκληρωτική υποταγή της πανεπιστημιακής έρευνας στην αγορά
  • Ο Κόκκινος Δεκέμβρης του ’44 φάρος στο δρόμο προς την κοινωνική απελευθέρωση
  • Σαν σήμερα 3 Δεκέμβρη
  • Περί golden boys και λαμόγιων, γενικώς…
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Θα τους πληρώσουμε για να μας ξαναληστέψουν μόλις συνέλθουν!
Πολιτική

Θα τους πληρώσουμε για να μας ξαναληστέψουν μόλις συνέλθουν!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr18 Οκτ 2008, 00:00

Τα παλαιότερα (αυτ’α που συνέβησαν πριν από κάνα δίμηνο) ας τ’ αφήσουμε καλύτερα. Οσοι τα υποστήριζαν έχουν ήδη γίνει ρόμπες. Αναφερόμαστε στις διαβεβαιώσεις κυβερνήσεων και οικονομικών αναλυτών, ότι η κρίση είναι μόνο χρηματοπιστωτική και αφορά μόνο τις ΗΠΑ. Ούτε μόνο χρηματοπιστωτική είναι η κρίση ούτε στις ΗΠΑ περιορίστηκε. Πέρασε ωκεανούς, βουνά και κάμπους και απλώθηκε σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο με τη μορφή που εξαπλώνονταν οι επιδημίες σε άλλες εποχές της ανθρώπινης ιστορίας. Ας μείνουμε, λοιπόν, μόνο στα καινούργια.

Στην αρχή είχαμε το «σχέδιο Πόλσον», που παρουσιάστηκε σαν πανάκεια για την αντιμετώπιση της κρίσης σε όλες τις χώρες. Οι κυβερνήσεις, μέσω των κεντρικών τραπεζών, άρχισαν να ρίχνουν χρήμα στην τραπεζική αγορά, ζητώντας εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, προκειμένου να λειτουργήσει ο διατραπεζικός δανεισμός και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ, δολάρια και γεν έπεσαν, αλλά η αγορά παρέμεινε παγωμένη και τα χρηματιστήρια κατέγραφαν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Η ρευστότητα απορροφούνταν αστραπιαία από το σύστημα, αλλά το χρήμα δεν ανακυκλωνόταν. Οι τράπεζες εξακολούθησαν να μη δανείζουν η μία την άλλη και τα κρίσιμα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού τραβούσαν την ανηφόρα, δημιουργώντας ασφυκτική κατάσταση.

Τότε «ανακαλύφτηκε» το «σχέδιο Μπράουν». Ο βρετανός πρωθυπουργός, ένα πρόσωπο που εθεωρείτο πολιτικά τελειωμένο, αναγορεύτηκε ξαφνικά σε οικονομολόγο ολκής και πολιτικό πλανητικού διαμετρήματος. Η αστική πολιτική πάντοτε έχει ανάγκη από μύθους και ο Γκόρντον Μπράουν είναι ο μύθος των ημερών. Και να πεις ότι εισηγήθηκε τίποτα το πρωτοποριακό. Επιστροφή στις παλιές, σίγουρες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις εισηγήθηκε. Δηλαδή, το κράτος να μη περιοριστεί στην ενίσχυση της αγοράς με ρευστότητα, αλλά να στραφεί στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Τι σημαίνει αυτό; Να αγοράσει μετοχές των τραπεζών, ώστε με την ενίσχυση της ζήτησης να ανακοπεί η πτωτική τάση των τιμών των μετοχών.

Ο Μπράουν πρότεινε να λειτουργήσουν τα αστικά κράτη όπως δε θα λειτουργούσε ποτέ μια καπιταλιστική επιχείρηση. Οταν οι μετοχές πέφτουν, τότε εκείνοι που έχουν ρευστό και θέλουν να τοποθετηθούν περιμένουν να συνεχιστεί η πτώση (τη βοηθούν κιόλας με διάφορους υπόγειους τρόπους) για ν’ αγοράσουν στη χαμηλότερη δυνατή τιμή. Τα αστικά κράτη παρεμβαίνουν τώρα και αγοράζουν σε ψηλές τιμές, με σκοπό να ανακόψουν την πτώση! Αναλαμβάνουν να προσφέρουν το φιλί της ζωής σε καταρρέουσες τράπεζες, που οι άλλες τράπεζες δεν τις εμπιστεύονται και γι’ αυτό δεν τις δανείζουν! Κι εμείς ρωτάμε: αγοράζει κανένας μια χρεοκοπημένη επιχείρηση σε τιμή ψηλότερη από την πραγματική της; Οχι, αν είναι καπιταλιστής, ναι, αν είναι το αστικό κράτος που θέλει να βοηθήσει την επιχείρηση.

Μάλιστα, το κράτος δεν αγοράζει μετοχές για να τις κρατήσει. Ιδού πως περιγράφει τη διαδικασία ο Μπράουν: «Δεν πρόκειται για τη συνήθη δημόσια ιδιοκτησία. Εδώ η κυβέρνηση αγοράζει μετοχές, επιτρέποντας στις τράπεζες να λειτουργήσουν εμπορικά, ενθαρρύνοντας και άλλους επενδυτές στο τραπεζικό σύστημα, και μετά, εφόσον το μερίδιό μας είναι προσωρινό, θα είμαστε έτοιμοι να το πουλήσουμε, όταν οι τράπεζες δυναμώσουν»!!! Μονά ζυγά των τραπεζιτών, δηλαδή. Πωλούν τώρα ακριβά στο κράτος, του φορτώνουν τις ζημιές τους, κι όταν έρθει η ώρα (μετά την εξυγίανση και το «συμμάζεμα» της κρίσης) θα ξαναγοράσουν φτηνά τις μετοχές τους.

Κυριακάτικα μαζεύτηκαν στο Παρίσι οι ηγέτες της ευρωζώνης, άκουσαν τον Μπράουν, που πήρε μέρος αν και η Βρετανία είναι έξω από το σύστημα του ευρώ, και υιοθέτησαν το «σχέδιό» του. Αποφάσισαν δηλαδή να αγοράζουν μαζικά μετοχές κλονιζόμενων τραπεζών, μπας και ανακόψουν την πορεία της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εβγαλαν και πύρινες ανακοινώσεις για ενεργοποίηση της κοινοτικής αλληλεγγύης (μανούλες είναι σ’ αυτά), όμως η πρόταση Σαρκοζί για δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού ταμείου σωτηρίας των τραπεζών δεν έγινε δεκτή, μολονότι την υπέβαλε για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν όταν συναντήθηκαν οι ηγέτες των τεσσάρων ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ που ανήκουν στο G8). Το γερμανικό βέτο παρέμεινε ακλόνητο: «O σώζων εαυτόν σωθήτω». Τι συμφώνησαν; Οτι απλά θα συντονιστούν στις ίδιες πολιτικές. Ομως η έκταση των παρεμβάσεων που θα κάνει κάθε κράτος είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση. Σε τι συνίσταται ο συντονισμός; Στο ότι βάζουν στη μπάντα τις δεσμεύσεις του Συμφώνου Σταθερότητας (μόνο για την ενίσχυση των τραπεζών, ενδεχομένως αύριο και άλλων καπιταλιστών, και όχι για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής). Πλέον, επιτρέπεται κάθε χώρα να κάνει παρεμβάσεις υπέρ των δικών της τραπεζών, χωρίς να λογαριάζει το έλλειμμα (με λογική αλχημιστή συμφώνησαν αυτά τα χρήματα να καταγράφονται στο χρέος και όχι στο έλλειμμα, λες και έχει σημασία πού θα γραφεί ένα κονδύλι και όχι τι αντιπροσωπεύει).  Ομως, κάθε κράτος θα πληρώσει μόνο του το κόστος στήριξης των δικών του τραπεζών. Η αγωνία για τη σωτηρία του συστήματος τους ενώνει σε επίπεδο συντονισμού, όμως ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός μαίνεται ανελέητος πίσω από τα πλατιά χαμόγελα των ιμπεριαλιστών ηγετών. Η κρίση φέρνει καταστροφή, φέρνει όμως και ανακατατάξεις. Μάλιστα, μια τόσο βαθιά κρίση θα δώσει στο τέλος, κατά την έξοδο απ’ αυτή, ένα νέο συσχετισμό δύναμης ανάμεσα στα βασικά ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις χώρες της «δεύτερης ταχύτητας».

Τη Δευτέρα τα χρηματιστήρια ανέβηκαν και τα παπαγαλάκια της αστικής προπαγάνδας άρχισαν να πανηγυρίζουν ξεσηκώνοντας τον κόσμο. Την Τρίτη φάνηκαν τα πρώτα σύννεφα: μεγάλη άνοδος στην αρχή, εξισορρόπηση στη συνέχεια. Η Τετάρτη, όμως, ήταν «μαύρη» με τεράστιες πτώσεις. Και η Πέμπτη (το μεσημέρι γράφεται αυτό το ρεπορτάζ) ξεκίνησε και συνεχιζόταν «κατάμαυρη».  Οπότε οι προπαγανδιστές μπορούν να αναφωνήσουν σαν τον τσοπάνη της ελληνικής παροιμίας: Νύχτα τα βγάζω, νύχτα τα μπάζω, τι έχουν τα έρ’μα και ψοφούν;

Από τη στιγμή που τα κράτη άρχισαν να βοηθούν με ρευστό (δάνεια), με εγγυήσεις και με αγορά μετοχών, η κερδοσκοπία των «ραντιέρηδων» θα περάσει σε άλλη φάση. Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται και αυτή η περίοδος είναι ευκαιρία για πλιάτσικο σε βάρος των δημόσιων ταμείων. Βέβαια, κάποια στιγμή θα σταματήσει η κατρακύλα. Η φούσκα θα ξεφουσκώσει και θα φτάσει στις πραγματικές της διαστάσεις. Στο μεταξύ, θα έχουν γίνει τεράστιες ανακατατάξεις (σε κλαδικό, περιφερειακό και κρατικό επίπεδο) και –το κυριότερο– τα αστικά κράτη θα έχουν αδειάσει τα ταμεία τους για να στηρίξουν τα κέρδη των τραπεζιτών και των «ραντιέρηδων». Γιατί αυτό είναι που γίνεται με τα διάφορα «σχέδια» (Πόλσον, Μπράουν και ό,τι άλλο προκύψει στο μέλλον).

Γιατί, όμως, έσπευσαν να στηρίξουν τις τράπεζες, μολονότι ξέρουν πολύ καλά ότι η κρίση πέρασε ήδη και στον τομέα της παραγωγής και θα αφανίσει ολόκληρους κλάδους την επόμενη διετία; Γιατί οι τράπεζες (γενικότερα ο χρηματοπιστωτικός τομέας) είναι η καρδιά του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Οι τράπεζες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία κυκλοφορίας του παραγωγικού κεφάλαιου, επομένως στη συνολική αναπαραγωγή του κεφάλαιου. Σπεύδουν, λοιπόν, να ελέγξουν την κρίση στην πιστωτική σφαίρα, για να μπορέσουν να την ελέγξουν στη συνέχεια και στη σφαίρα της παραγωγής, όπου σίγουρα θα εκδηλωθεί. Διότι έχει διαταραχτεί η συνολική ισορροπία του συστήματος. Από την άλλη, στις ιμπεριαλιστικές χώρες ένα μεγάλο τμήμα της κεφαλαιοκρατίας ζει καθαρά παρασιτικά, «κουρεύοντας κουπόνια». Δεν είναι τα «golden boys» στα οποία ρίχνουν το ανάθεμα. Είναι το βασικότερο κομμάτι της αστικής τάξης που έχει εγκαταλείψει την παραγωγή και κερδοσκοπεί με τις μετοχές, τα νομίσματα και τα διάφορα «σύνθετα προϊόντα». Τα «golden boys» είναι τα εκτελεστικά όργανα. Οι άνθρωποι που ανέλαβαν –με το αζημίωτο– φυσικά να εξασφαλίζουν στους αεριτζήδες του χρηματιστικού κεφάλαιου τα τεράστια κέρδη.

Γι’ αυτό και κανείς δεν πρόκειται να πειράξει αυτούς τους τεχνοκράτες της παρασιτικής κερδοσκοπίας. Λένε πολλά και διάφορα για περιορισμό των αμοιβών και των μπόνους τους, αυτό όμως είναι προσωρινό και κατέστη αναγκαίο για να μην πυροδοτηθεί η εργατική οργή. Αλλωστε, οι όροι που βάζουν οι κυβερνήσεις σ’ αυτό τον τομέα δεν είναι για… φτωχούληδες. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, ο υπουργός Οικονομικών έβαλε ως όριο για τους μισθούς των μάνατζερ το μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Δηλαδή, μιλάμε για κάτι λιγότερα από 42.000 ευρώ το μήνα, χώρια μίζες, προμήθειες και προσωπικό παιχνίδι με μετοχές.  Στην Ελλάδα, βάζουν όριο το μισθό του διοικητή της ΤτΕ (πάνω από 300.000 ευρώ το χρόνο), αλλά δε μας λένε τι θα γίνει με τους τραπεζίτες που έχουν συμβάσεις (για παράδειγμα, ο Αράπογλου της Εθνικής παίρνει 600.000 ευρώ το χρόνο, χώρια τα μπόνους).

Η κρίση είναι ακόμα στην αρχή της. Ειδικά στην παραγωγή θα έχουμε τεράστιο «κάθισμα» το 2009, ενώ κανένας δε ρισκάρει να προβλέψει ορίζοντα ανάκαμψης. Το πρώτο αποτέλεσμα της κρίσης είναι η αύξηση της ανεργίας. Ιδού δείγματα χαρακτηριστικά των τάσεων που ήδη διαμορφώνονται: 62.000 θέσεις θα χαθούν στο χρηματοπιστωτικό τομέα στο Σίτι του Λονδίνου. 165.000 στην περίμετρο της Wall Street. Τα παπαγαλάκια του κεφάλαιου, που στηρίζουν τα μέτρα στήριξης των τραπεζών από τα κρατικά ταμεία, δε λένε κουβέντα γι’ αυτό. Μιλούν για ταπείνωση των «golden boys» που πέρα απ’ αυτά που έχουν σοδειάσει θα εξακολουθήσουν να εισπράττουν υπέρογκες αμοιβές, δε μιλούν όμως για την ταπείνωση τόσων χιλιάδων εργαζόμενων που ζούσαν από το μισθό τους και για τους οποίους δεν έχει ανακοινωθεί καμιά κρατική μέριμνα.

Ομως, τεράστια θα είναι η απώλεια θέσεων εργασίας και στον καθαρά παραγωγικό τομέα και στον τομέα της διανομής, που συναρτάται άμεσα από την παραγωγή. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες άνοιξαν πρώτες το χορό, ανακοινώνοντας η μία μετά την άλλη κλείσιμο εργοστασίων και μείωση της παραγωγής και των θέσεων εργασίας. Οταν χάνεται μια θέση εργασίας σε μια μεγάλη βιομηχανία, χάνονται τουλάχιστον άλλες τρεις στην «περιφέρεια» αυτής της βιομηχανίας, όπως λένε όλα τα μοντέλα μέτρησης. Η μείωση των κρατικών δαπανών, προκειμένου να στηριχτούν οι τράπεζες, θα οδηγήσει επίσης σε αύξηση της ανεργίας (αυτά τα πράγματα είναι αλυσίδα). Εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό πως η αύξηση της ανεργίας θα φέρει μείωση της ζήτησης καταναλωτικών αγαθών (οι εργαζόμενοι αποτελούν τη μεγάλη καταναλωτική μάζα) και κατά συνέπεια μείωση της παραγωγής σε όλη την κλίμακα και παραπέρα αύξηση της ανεργίας.

Ουδέποτε στην ιστορία του καπιταλισμού υπήρξε τέτοιας έκτασης αναδιανομή, τέτοια ληστεία του λαϊκού εισοδήματος προς όφελος των κορυφών του χρηματιστικού κεφάλαιου και ταυτόχρονα τέτοια αδιαφορία για τις συνέπειες της κρίσης στις εργαζόμενες μάζες. Το new deal του Ρούσβελτ περιείχε και στοιχεία στήριξης των θέσεων εργασίας, πέρα από τη στήριξη στις επιχειρήσεις. Σήμερα, στηρίζονται μόνο οι τράπεζες, η παραγωγή οδηγείται σε πτώση και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται σαν παρίες, για τους οποίους αρκεί ένα πιάτο φαΐ (σε 38 εκατομμύρια υπολογίζονται οι Αμερικανοί που σιτίζονται στα φιλόπτωχα ταμεία). Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της υποχώρησης του εργατικού κινήματος, που όχι μόνο δεν παρεμβαίνει επαναστατικά στην κρίση, αλλά αδυνατεί να παρέμβει ακόμη και στοιχειωδώς αμυντικά. Αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, θα ζήσουμε εικόνες αποκάλυψης.

Τη μέρα που ο Αλογοσκούφης ανακοίνωνε ότι «πακέτο» 28 δισ. ευρώ θα διατεθεί από το κράτος για την ταμειακή και την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, όλες οι τράπεζες –μόνες τους και εκπροσωπούμενες από τα συνδικάτα τους– κατέθεταν τρεις αγωγές με τις οποίες απαιτούν να ακυρωθεί η διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ για τη σύναψη Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2008. Ο στόχος τους είναι γνωστός. Θέλουν να διαλύσουν κάθε έννοια συλλογικής υπόστασης των τραπεζοϋπάλληλων (δε γουστάρουν ούτε την ΟΤΟΕ του «κοινωνικού εταιρισμού») και να περάσουν στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Είναι τόσο αποθρασυμμένοι οι τραπεζίτες που δεν έκαναν πίσω ούτε για λόγους επικοινωνιακής διευκόλυνσης της κυβέρνησης. Τα θέλουν όλα δικά τους.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΜισές αλήθειες και ψέματα από τον Γ. Σουφλιά
Επόμενο άρθρο Τα νέα golden boys του φιλελευθερισμού

Σχετικά Αρθρα

Περί golden boys και λαμόγιων, γενικώς…

Οικονομία 2 Δεκ 2025, 22:49

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Με εντολή Βορίδη ακυρώθηκαν οι έλεγχοι της Τυχεροπούλου, που είχε στείλει στον εισαγγελέα ο Βάρρας, και άρχισαν να πληρώνονται τα λαμόγια!

Πολιτική 28 Νοέ 2025, 12:48

Μακιαβελικά

Πολιτική 24 Νοέ 2025, 14:43

Οι ρώσοι, οι κινέζοι, οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και η μπανανία Ελλάδα

Πολιτική 21 Νοέ 2025, 19:19

Ματαιώθηκε εκδήλωση σιωνιστικής εταιρίας στο Ηράκλειο

Χάρη στην καίρια παρέμβαση του κινήματος αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό και την Αντίστασή του

Πολιτική 21 Νοέ 2025, 13:58

Θα ζήλευε και ο Πινόκιο

Πολιτική 20 Νοέ 2025, 22:39
Ροή Ειδήσεων
Αγροτικά

Τσιάρας-Κέλλας κατασκεύασαν ψεύτικη αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

3 Δεκ 2025, 15:17
Κόντρες

Αθήνα-Ουάσιγκτον όπως Κολιάτσου-Παγκράτι

3 Δεκ 2025, 14:33
Παιδεία

Ο Μητσοτάκης δρομολογεί την ολοκληρωτική υποταγή της πανεπιστημιακής έρευνας στην αγορά

3 Δεκ 2025, 10:10
Ιστορία

Ο Κόκκινος Δεκέμβρης του ’44 φάρος στο δρόμο προς την κοινωνική απελευθέρωση

3 Δεκ 2025, 08:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Δεκέμβρη

3 Δεκ 2025, 00:01
Οικονομία

Περί golden boys και λαμόγιων, γενικώς…

2 Δεκ 2025, 22:49
Η παπάρα

Ο Κυρανάκης στην πρωτοπορία του γκεμπελισμού

2 Δεκ 2025, 19:40
Διεθνή

H θέληση για αντίσταση παράγει (και) ιατρικά θαύματα

2 Δεκ 2025, 18:21
Κόντρες

H ώρα του Φραπέ

2 Δεκ 2025, 15:25
Εργατικά

Η κυβέρνηση πάει στα δικαστήρια την Απεργία-Αποχή των Διοικητικών ενάντια στις διαγραφές φοιτητών

2 Δεκ 2025, 14:11
Διεθνή

Σιωναζιστές έποικοι σάπισαν στο ξύλο και λήστεψαν ξένους αλληλέγγυους

Σε χωριό της Δυτικής Οχθης

2 Δεκ 2025, 10:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Δεκέμβρη

2 Δεκ 2025, 00:01
Οικονομία

Tα πολεμικά μονοπώλια και το ανώτατο κέρδος

1 Δεκ 2025, 19:21
Αγροτικά

Στα μπλόκα της αγροτιάς να σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς – Παλλαϊκό μέτωπο στήριξης των αγωνιζόμενων αγροτών

1 Δεκ 2025, 14:26
Διεθνή

Η απώλεια της στρατηγικής ισορροπίας του Ισραήλ

Πολιτική Ανάλυση

1 Δεκ 2025, 13:35
Κόντρες

Ξεφτίλα είναι η ίδια η Εξεταστική για το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ

1 Δεκ 2025, 11:37
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Δεκέμβρη

1 Δεκ 2025, 00:01
Διεθνή

Πάει κι ο «ψηλός», πλησιάζει η ώρα του «κοντού»;

30 Νοέ 2025, 09:40
Εργατικά

Καμιά ανοχή στις απολύσεις μητέρων – η μητρότητα είναι δικαίωμα, όχι ποινή!

Ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού EKΠΑ για απολυμένη εργαζόμενη στην καθαριότητα

30 Νοέ 2025, 06:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Νοέμβρη

30 Νοέ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Δεκέμβρη

Ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες.

1905: Η αστυνομία συλλαμβάνει πολλούς αντιπροσώπους του Σοβιέτ Πετρούπολης, ανάμεσά τους ο Τρότσκι που εξορίζεται στη Σιβηρία.

1942: Παραιτείται η κυβέρνηση Τσολάκογλου, ορκωμοσία νέας υπό τον καθηγητή Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο που εκφράζει την ευγνωμοσύνη του προς τις αρχές κατοχής.

1944: «Δεκέμβρης» – Διαδήλωση του ΕΑΜ στην πλατεία Συντάγματος, αστυνομία και βρετανοί στρατιώτες χτυπάνε στο ψαχνό, 28 νεκροί και εκατό τραυματίες.

1973: Βόμβα των Λαϊκών Απελευθερωτικών Ομάδων Σαμποτάζ σε υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας (Αθήνα).

1984: Δυστύχημα στο εργοστάσιο της «Union Carbide» στο Bhopal της Ινδίας, 10.000 νεκροί και 300.000 τραυματίες.

1988: Τρεις βόμβες του ΕΛΑ σε υπηρεσίες της ΕΟΚ στην Αθήνα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τόσα χρόνια είχαμε μάθει όταν κάνουν κινητοποιήσεις οι αγρότες, όταν μπλοκάρουν την εθνική οδό, όταν υπάρχει εν πάση περιπτώσει μία απεργία, να εκβιάζεται το πολιτικό σύστημα και να υπαναχωρεί και να δίνει, να δίνει, να δίνει. Ακριτα. Είδαμε που καταλήξαμε. Καταλήξαμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Καταλήξαμε στο να έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα το οποίο έδινε επιδοτήσεις σε ανθρώπους που δεν τις δικαιούνται.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

(Ο Τσιάρας με τον Χατζηδάκη πρέπει να έμειναν «παγωτά». Αυτοί προσπαθούν να καλοπιάσουν τους αγρότες, τους καλούν στα γραφεία τους τονίζοντας ότι είναι πάντα ανοιχτά γι’ αυτούς, και έρχεται ένας συνάδελφός τους, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και χαρακτηρίζει τους αγρότες εκβιαστές και λαμόγια. Η θεωρία του εκβιασμού δεν είναι καινούργια. Κάθε φορά που υπάρχει ένας διεκδικητικός αγώνας που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση, οι αγωνιζόμενοι χαρακτηρίζονται εκβιαστές. Οι ΔΕΗτζήδες επειδή «κατεβάζουν τους διακόπτες», οι εργάτες καθαριότητας επειδή δημιουργούν «κίνδυνο διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων», οι υγειονομικοί επειδή «απειλούν τις ζωές των ασθενών», οι εκπαιδευτικοί επειδή «παίζουν με τη μόρφωση των παιδιών μας», οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μεταφορές επειδή «ταλαιπωρούν τον απλό κόσμο». Για τους αγρότες υπάρχει από παλιά ένα ποτ πουρί γκεμπελίστικων κατηγοριών, που ξεκινούν από το «προσεχώς Βουλγάρες» και καταλήγουν στα «σκυλάδικα» και στα «πολυτελή τζιπ». Ο Κυρανάκης, ως εκπρόσωπος της… μοντέρνας ακροδεξιάς, παιδί της γαλάζιας γενιάς του «party μωρή άρρωστη», κάνει ένα βήμα παραπέρα. Εντελώς αστοιχείωτος, όπως όλοι οι ακροδεξιοί γκεμπελίσκοι, δεν ξέρει καν τι είναι το ΟΣΔΕ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οτι δεν είναι αποτέλεσμα των αγώνων των αγροτών -των εκβιασμών, όπως τους χαρακτηρίζει, αλλά αποτέλεσμα της ήττας αυτών των αγώνων και της κυριαρχίας των καταστροφικών για τη φτωχή αγροτιά πολιτικών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής – ΚΑΠ. Είναι της μόδας όμως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και τι κάνει ο Κυρανάκης; Αδίστακτα και ανερυθρίαστα βαφτίζει τους αγρότες των μπλόκων λαμόγια, με τη λογική «πες, πες, κάτι θα μείνει». Ενώ έχει στηθεί μια εγκληματική οργάνωση, με αρχηγείο το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, με επιτελάρχες υπουργούς, αξιωματικούς γενικούς γραμματείς και προέδρους και αντιπροέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ και υπαξιωματικούς διάφορους Φραπέδες, Χασάπηδες, Καλφούτζους, Χλύκες κ.ά., που από τη μια αρπάζει τεράστια ποσά επιδοτήσεων με παράνομο τρόπο, μοιράζοντάς τες ιεραρχικά, και από την άλλη επικεντρώνεται στην αντι-δεξιά Κρήτη με στόχο να τη βάψει «μπλε» στις εκλογές του 2023, για να εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία της ΝΔ στη Βουλή, ο Κυρανάκης αντιστρέφει την πραγματικότητα, εξαφανίζει την εγκληματική οργάνωση και βάζει στη θέση της τους αγωνιζόμενους αγρότες, οι οποίοι υπήρξαν θύματα και του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μπορεί ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ο Κυρανάκης να φαίνεται εκτός γραμμής, όσο όμως οι αγρότες θα στέκονται στα μπλόκα, σε μπλόκα μαχητικής διεκδίκησης πάνω στις εθνικές οδούς και όχι απλής διαμαρτυρίας στους παράδρομους, η άποψη Κυρανάκη, θα γίνεται κυρίαρχη στον κυβερνητικό λόγο και ακόμα περισσότερο στο λόγο των -αλητών, ρουφιάνων- δημοσιογράφων που υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo