Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 8 Μάρτη
  • Τάφος για τους σιωναζιστές κομάντο η Κοιλάδα Μπεκάα
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 7 Μάρτη
  • Οχτώ σιωναζιστές στρατιώτες εξουδετερώθηκαν με ένα χτύπημα της Λιβανέζικης Αντίστασης
  • «Ποιος σου έδωσε την άδεια;» — Μήπως ο Κόλπος αρχίζει επιτέλους να αμφισβητεί τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν;
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Θα σας ξεσκίζουμε κάθε μέρα και περισσότερο
Πολιτική

Το νέο κυβερνητικό δόγμα

Θα σας ξεσκίζουμε κάθε μέρα και περισσότερο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Σεπ 2005, 00:00

 Οι τακτικοί αναγνώστες της «Κ» γνωρίζουν ότι απεχθανόμαστε τη σεναριολογία και τις θεωρίες συνωμοσίας. Γνωρίζουμε ότι πολλά πράγματα, που εμφανίζονται σαν συνωμοσία, απλώς προκύπτουν αντικειμενικά, ως αποτέλεσμα των κινήσεων που κάνουν οι διάφοροι πόλοι του συστήματος εξουσίας. Στην αστική πολιτική υπάρχει το παρασκήνιο, υπάρχει η ίντριγκα, υπάρχει ο σχεδιασμός σεναρίων, όμως πολλές φορές αυτό που φαίνεται σαν σενάριο δεν είναι παρά μια εξέλιξη που προέκυψε ερήμην των πρωταγωνιστών της αστικής πολιτικής, οι οποίοι όμως καλούνται να τη διαχειριστούν προς όφελος του συστήματος.

Επειδή, λοιπόν, απεχθανόμαστε τα σενάρια, έχουμε κάθε δικαίωμα να πούμε πως αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι στο μεγαλύτερο βαθμό ένα σενάριο που σχεδίασε το προπαγανδιστικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τον εκβιασμό πάνω στον ελληνικό λαό, να δημιουργήσει τρόμο και πάγωμα και να περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα χωρίς αντίσταση.
Υπήρξε πράγματι μια σύγκρουση με την τρόικα. Βενιζέλος και Παπανδρέου συμφώνησαν να μη κλείσουν συμφωνία με τους υπαλλήλους, αλλά να αναζητήσουν συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο και παράλληλα να εκμεταλλευτούν προπαγανδιστικά αυτή τη «μαγκιά» κατά τις εμφανίσεις τους στη ΔΕΘ. Αυτό έληξε την επόμενη κιόλας μέρα. Από τις Βρυξέλλες, τη Φρανφούρτη και το Βερολίνο πήραν τα μηνύματα ότι αποκλείουν κάθε πολιτική συζήτηση και πως ό,τι θέλουν θα το συζητήσουν με την τρόικα και μόνο, έβαλαν την ουρά στα σκέλια και τις επόμενες μέρες ανακοίνωσαν το πρώτο «πακέτο» μέτρων. Ο,τι συνέβη από εκεί και πέρα ήταν σκέτη σκηνοθεσία, στην οποία συνέπραξαν ασμένως και ευρωπαίοι πολιτικοί και κοινοτικοί αξιωματούχοι που είναι σε θέση να αντιλη-    φθούν τις πολιτικές ανάγκες της κυβέρνησης.
Κορυφαία πράξη αυτής της σκηνοθεσίας ήταν η δεύτερη πολύωρη, δήθεν δραματική, συνεδρίαση του υπουργικού συμβούλιου, μετά την οποία ανακοινώθηκε το νέο χαράτσι στα ακίνητα. Αφού η γραμμή από τις Βρυξέλλες ήταν πως συζητήσεις και συμφωνίες θα κάνουν μόνο με την τρόικα, ήξεραν πως πρέπει να καλύψουν την «τρύπα» στα έσοδα του φετινού προϋπολογισμού. Γιατί, λοιπόν, δεν ανακοίνωσαν αμέσως το νέο μέτρο, το οποίο μάλιστα το είχαν ξαναεξετάσει τον Ιούνη (επί Παπακωνσταντίνου), αλλά το άφησαν στην άκρη; Γιατί ήθελαν να δημιουργήσουν κλίμα εθνικής κρίσης. Οτι δήθεν οι δανειστές απειλούν να μη δώσουν την έκτη δόση, ότι τα λεφτά φτάνουν μόνο μέχρι τον Οκτώβρη (μετά δεν θα υπάρχει σάλιο ούτε για μισθούς και συντάξεις), ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά, όμως οι άλλοι κάνουν πίσω και γι’ αυτό η κυβέρνηση, με πόνο ψυχής, αναγκάζεται να πάρει και αυτό το μέτρο, που μέχρι πριν από μια εβδομάδα δεν ήταν στις προθέσεις της.
Αλλαξαν πολλά στην κυβερνητική προπαγάνδα κατά το διήμερο της παρουσίας Παπανδρέου και υπουργικού συμβούλιου στη ΔΕΘ. Τα βασικά, όμως, ήταν δύο:
1. Κάποιοι θέλουν να βγάλουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη, όμως ο Παπανδρέου δεν θα τους κάνει τη χάρη, δεν θα τους προσφέρει άλλοθι για να μετατρέψουν τη χώρα μας σε εξιλαστήριο θύμα για προβλήματα που σχετίζονται όχι με την Ελλάδα, αλλά με την ίδια την ευρωζώνη και με το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι σε διάφορες χώρες, πρωτίστως στη Γερμανία. Βέβαια, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός αποπομπής μιας χώρας από την ευρωζώνη, αυτό όμως δεν λέγεται καθόλου ή προσπερνιέται χωρίς κανένα σχόλιο.
2. Επειδή δεν θέλουμε να τους δώσουμε άλλοθι, θα παίρνουμε συνέχεια νέα μέτρα, ώστε να πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Μπορεί τα νοικοκυριά να έχουν στεγνώσει, μπορεί η αγορά να έχει παγώσει και η παραγωγή να έχει αποτελματωθεί, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται έμμεσοι φόροι, εμείς όμως θα βάζουμε χαράτσια, θα απολύουμε κόσμο, θα πετσοκόβουμε μισθούς και συντάξεις και θα καλύπτουμε μ’ αυτό τον τρόπο την υστέρηση της κανονικής φορολογίας.
Ο Παπανδρέου το είπε καθαρά (πιο καθαρά δε γινόταν): «Δεν θα επιτρέψουμε, όποιο κι αν είναι το τίμημα, να τεθεί σε αμφισβήτηση η εφαρμογή αυτού του προγράμματος που έχουμε αποφασίσει – μια σταθερή πορεία … Τώρα που είμαστε στο μικροσκόπιο δεν μας συγχωρείται ούτε ενός ευρώ απόκλιση … Το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις δεσμεύ-σεις της. Και δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει το εξιλαστήριο θύμα για όποια προβλήματα υπάρχουν –και υπάρχουν προβλήματα, θεσμικά, πολιτικής φύσης ή άλλα, όπως υπάρχουν και λαϊκίστικες πολιτικές φωνές– στην Ευρώπη … Εάν αυτές οι δεσμεύσεις δεν υλοποιούνται, επειδή πράγματι –και αυτό υπήρχε από την αρχή και το είχα πει και στους εταίρους μας– η Δημόσια Διοίκηση στη χώρα μας έχει τεράστιο πρόβλημα, είναι ο μεγάλος ασθενής, εάν δεν είμαστε συνεπείς, τότε βεβαίως θα έρθει η Κυβέρνηση, για το καλό, για το συμφέρον της πατρίδας, να πάρει διορθωτικά μέτρα».
 
Αρα, τα πάντα είναι θέμα απλών λογαριασμών. Το παλιό δόγμα που έλεγε ότι «παίρνουμε μέτρα που μπορεί να τ’ αντέξει η κοινωνία», δόγμα καθαρά προπαγανδιστικό, τώρα αντικαθίσταται ακόμα και σε επίπεδο προπαγάνδας από το νέο δόγμα (αυτό που μέχρι τώρα λειτουργούσε στο υπέδαφος), το οποίο λέει: δεν μας ενδιαφέρουν οι κοινωνικές επιπτώσεις, μας ενδιαφέρει μόνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, γι’ αυτό και θα παίρνουμε συνεχώς αντιλαϊκά μέτρα, ώστε να πιάνονται αυτοί οι στόχοι. Το μόνο νούμερο που ενδιαφέρει είναι το έλλειμμα. Ούτε η ανεργία ενδιαφέρει, ούτε η φτώχεια ενδιαφέρει, ούτε το χρέος ενδιαφέρει, βέβαια. Γιατί το χρέος αυξάνεται συνέχεια, αλλά η επίσημη προπαγάνδα αυτό το έχει «ξεχάσει». Πέφτει το ΑΕΠ, λόγω ανεργίας και φτώχειας, με αποτέλεσμα να πέφτουν και τα δημόσια έσοδα; Δεν μας ενδιαφέρει. Θα σας τα πάρουμε εν ψυχρώ από την τσέπη, είτε με νέα χαράτσια (σαν τον τελευταίο φόρο στα σπίτια), είτε απολύοντας κόσμο, είτε κόβοντας κι άλλο μισθούς και συντάξεις.
Υπάρχει και μια άλλη… λεπτομέρεια. Τι σχέση έχουν με τα δημοσιονομικά οι εργασιακές σχέσεις και τα μισθολόγια στον ιδιωτικό καπιταλιστικό τομέα; Σχέση οφέλους για τον κρατικό προϋπολογισμό καμία. Μόνο σχέση ζημίας, αφού με περισσότερους ανέργους και μερικά απασχολούμενους και με χαμηλότερους μισθούς και μεροκάματα πέφτει η καταναλωτική ζήτηση και επομένως μαζεύονται λιγότεροι έμμεσοι φόροι στα κρατικά ταμεία. Τότε γιατί αυτό έχει γίνει προμετωπίδα τρόικας και κυβέρνησης; Γιατί απλούστατα, η μνημονιακή πολιτική έχει δυο πλευρές: από τη μια εξασφάλιση της δυνατότητας να αποπληρώνονται κανονικά τα τοκογλυφικά δάνεια με τα οποία αλυσοδένει τη χώρα μας το διεθνές χρηματιστικό κεφάλαιο και από την άλλη να ολοκληρωθεί η «κινεζοποίηση» του εργαζόμενου ελληνικού λαού, να πέσει στα τάρταρα η τιμή της εργατικής δύναμης και να δημιουργηθεί στην καρδιά της Ευρώπης ένας εργασιακός «παράδεισος» για το κεφάλαιο, που θα του εξασφαλίζει το μέγιστο κέρδος σε πολύ μεγαλύτερο εύρος παραγωγικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών.
Κορυφαίο επεισόδιο του σκηνοθετημένου σίριαλ ήταν η τηλεδιάσκεψη του Παπανδρέου με τους Μέρκελ και Σαρκοζί, στην οποία υποτίθεται ότι λύθηκαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα και κρίθηκαν επαρκείς οι αναλήψεις υποχρεώσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Αν έχει μια σημασία η αναφορά σ’ αυτή την τηλεδιάσκεψη είναι για να τονιστεί πως τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν εξαντλούνται στα όσα ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (εργασιακή εφεδρεία, νέο ενιαί-ο μισθολόγιο κ.λπ.) και στο έκτακτο χαράτσι στα ακίνητα, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλα. Ηδη, οι άνθρωποι του Βενιζέλου ψιθυρίζουν στ’ αυτιά των δημοσιογράφων, ότι «φοβούνται» πως τη Δευτέρα που θα έρθουν οι επικεφαλής της τρόικας θα ζητήσουν και άλλα μέτρα.
Ομως, ακόμη κι αν δεν έρθουν αμέσως άλλα μέτρα, θα έρθουν σε λίγο καιρό. Γιατί τα απανωτά χαράτσια, οι απολύσεις και οι εφεδρείες, οι μειώσεις αμοιβών κ.λπ. θα ρίξουν τον ελληνικό καπιταλισμό σε βαθύτερη «ύφεση» (ποιος θα καταναλώσει;), οπότε η «μαύρη τρύπα» θα μεγαλώσει και σύμφωνα με το νέο δόγμα θα ληφθούν νέα έκτακτα μέτρα για να καλυφθεί.
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Το νέο κυβερνητικό δόγμα

Ενα βήμα πίσω
Επόμενο άρθρο

Το νέο κυβερνητικό δόγμα

Mαζική εισαγωγή ελαιολάδου προς όφελος των καπιταλιστών

Σχετικά Αρθρα

8 Μάρτη: Η γυναικεία χειραφέτηση φυσικό μέτρο της γενικής χειραφέτησης

Η απελευθέρωση της γυναίκας θα είναι κομμουνιστική ή δε θα υπάρξει

Πολιτική 6 Μαρ 2026, 13:10

Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος

Τη Δευτέρα η πρόταση της εισαγγελέα επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι νεοναζιστές εγκληματίες

Πολιτική 5 Μαρ 2026, 21:05

Eλαφρυντικά ζητούν οι θρασύδειλοι νεοναζιστές εγκληματίες

Πολιτική 4 Μαρ 2026, 23:16

Φρεγάτες και αεροπλάνα στην Κύπρο για βοήθεια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των αμερικανο-σιωνιστών

Πολιτική 4 Μαρ 2026, 20:20

Εφετείο ΧΑ: Απόφαση (συνεχής ενημέρωση από τη δίκη)

Πολιτική 4 Μαρ 2026, 09:31

Ολοι/ες αύριο (Τετάρτη, 4 Μάρτη, 9 πμ) στο Εφετείο – Θα ανακοινωθεί η απόφαση για την εγκληματική νεοναζιστική συμμορία ΧΑ

Τι περιμένουμε από το Α' Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων;

Πολιτική 3 Μαρ 2026, 05:39
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Μάρτη

8 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Τάφος για τους σιωναζιστές κομάντο η Κοιλάδα Μπεκάα

Εκαναν απόβαση από αέρος και έπεσαν σε ενέδρα των μαχητών της Αντίστασης

7 Μαρ 2026, 09:37
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

7 Μαρ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Μάρτη

7 Μαρ 2026, 00:01
Διεθνή

Οχτώ σιωναζιστές στρατιώτες εξουδετερώθηκαν με ένα χτύπημα της Λιβανέζικης Αντίστασης

6 Μαρ 2026, 19:40
Διεθνή

«Ποιος σου έδωσε την άδεια;» — Μήπως ο Κόλπος αρχίζει επιτέλους να αμφισβητεί τον αμερικανοϊσραηλινό πόλεμο εναντίον του Ιράν;

Δημόσια επίπληξη εμιρατινού δισεκατομμυριούχου προς τον Τραμπ

6 Μαρ 2026, 14:45
Διεθνή

Ισραηλινο-βρετανός ιστορικός: Το Ισραήλ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το Ιράν και όχι το αντίθετο

6 Μαρ 2026, 14:01
Πολιτική

8 Μάρτη: Η γυναικεία χειραφέτηση φυσικό μέτρο της γενικής χειραφέτησης

Η απελευθέρωση της γυναίκας θα είναι κομμουνιστική ή δε θα υπάρξει

6 Μαρ 2026, 13:10
Παιδεία

Σε συνέχειες η απάτη της πανεπιστημιοποίησης των κολλεγίων

6 Μαρ 2026, 12:28
Διεθνή

Ιράν: Εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας από τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές και τους σιωναζιστές

6 Μαρ 2026, 10:54
Διεθνή

Σοκ στο σιωνιστικό όχλο: Η Χεζμπολά πλήττει με αμείωτη ένταση στρατιωτικές βάσεις μέσα στη σιωνιστική οντότητα

Πέρα από την καθήλωση του σιωναζιστικού στρατού στον νότιο Λίβανο

6 Μαρ 2026, 09:49
Πολιτισμός

Καμάλ Αλτζαφάρι: Με τον Χασάν στη Γάζα (Σήμερα, 8:30 μμ, ΚΟΝΤΡΑ)

Eνα υποβλητικό road trip στη Γάζα του 2001

6 Μαρ 2026, 05:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Μάρτη

6 Μαρ 2026, 00:01
Πολιτική

Πρόκληση τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο φιρερίσκος Μιχαλολιάκος

Τη Δευτέρα η πρόταση της εισαγγελέα επί των ελαφρυντικών που ζήτησαν οι νεοναζιστές εγκληματίες

5 Μαρ 2026, 21:05
Κόντρες

Εχει χάσει το μέτρημα ο ξεμωραμένος πορτοκαλομαλλιάς φασίστας

5 Μαρ 2026, 19:22
Διεθνή

Influencers που στρατολογήθηκαν για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Ισραήλ μηνύουν τώρα το κράτος λόγω μη πληρωμής

5 Μαρ 2026, 17:18
Διεθνή

Εσπασαν το χέρι βετεράνου πεζοναύτη που φώναζε μέσα στο Κογκρέσο: «Δε θα πεθάνουμε για το Ισραήλ»!

5 Μαρ 2026, 13:04
Διεθνή

Χεζμπολά: Θέλατε πόλεμο; Τον έχετε!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις στον νότιο Λίβανο και οι βομβαρδισμοί βαθιά μέσα στη σιωνιστική οντότητα

5 Μαρ 2026, 11:44
Υγεία

Νοσοκομείο «Αττικόν»: Ο Μητσοτάκης εγκαινίασε ντουβάρια χωρίς προσωπικό

5 Μαρ 2026, 09:29
Διεθνή

«Ο μεγαλύτερος στρατός στον κόσμο το βάζει στα πόδια»

Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρούν από τον Περσικό Κόλπο

5 Μαρ 2026, 08:44
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Μάρτη

Ημέρα γυναίκας.

1910: Καθιέρωση ημέρας της γυναίκας στη β’ διεθνή συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών (Κλάρα Τσέτκιν – Γερμανία).

1913: Ο διάδοχος Κωνσταντίνος ορκίζεται βασιλιάς της Ελλάδας μετά τη δολοφονία του πατέρα του Γεωργίου Α’.

1921: Εκτελείται ο ισπανός πρωθυπουργός Εδουάρδο Ντάτο κατά την αποχώρησή του από το κοινοβούλιο.

1965: 3.500 στρατιώτες των ΗΠΑ καταφτάνουν στο Βιετνάμ, έναρξη πολέμου.

1968: Φοιτητική εξέγερση στην Πολωνία με αίτημα το δικαίωμα ελευθερίας, συμπαρασύρει και τους εργάτες, 1.208 συλλήψεις (οι 367 φοιτητές).

1970: Αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του κύπριου προέδρου αρχιεπισκόπου Μακάριου.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    17Ν
    • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Εφετείο 17Ν
  • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    ΕΛΑ
    • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    Ποιοι είμαστε
  • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    Επικοινωνία
  • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    Όροι χρήσης
  • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    Ποιοι είμαστε
  • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    Επικοινωνία
  • Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    Το νέο κυβερνητικό δόγμα

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo