Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!
  • Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού
  • Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία
  • Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο
  • Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά
  • Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Η Novartis έκλεισε «ντιλ» στις ΗΠΑ
Πολιτική

Η Novartis έκλεισε «ντιλ» στις ΗΠΑ

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr4 Ιούλ 2020, 00:00

Οταν άρχισε η συζήτηση στη χώρα μας για «σκάνδαλο Novartis», σε μια ανάλυσή μας που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Κόντρας» στις 14.1.2017 γράφαμε:
 
«Οταν στις ΗΠΑ ανοίγει μια τέτοια υπόθεση, οι ανταγωνίστριες εταιρίες που κινούν τα νήματα ενεργοποιούν δικηγορικές φίρμες και γραφεία ντετέκτιβ προκειμένου να βρουν μάρτυρες. Στην περίπτωση της Novartis, η οποία στις ΗΠΑ φαίνεται πως είχε θωρακίσει την “αφανή“ της δράση, ξαμολύθηκαν να βρουν μάρτυρες σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα. Σ' αυτούς τους μάρτυρες τάζουν “παρά με ουρά“, που θα βγει από το πρόστιμο που θα πληρώσει η ερευνώμενη εταιρία. Ετσι, δύο Ελληνες, στελέχη της Novartis εδώ, βρέθηκαν να καταθέτουν στις αμερικάνικες και όχι στις ελληνικές αρχές! Αν σκεφτούμε ότι η Novartis απειλείται με πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αντιλαμβάνεστε ποιο είναι το κίνητρο των “πληροφοριοδοτών“ (whistleblowers στην αμερικάνικη δικαστική αργκό)».
 
Πολλές φορές τονίσαμε ότι τα περισσότερα από τα μεγάλα σκάνδαλα που αφορούν τη μιζαδόρικη δράση ευρωπαϊκών μονοπωλίων αποκαλύφθηκαν στις ΗΠΑ. Η Siemens με τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία», η Volkswagen με τα πειραγμένα τσιπάκια εκπομπής ρύπων στους ντιζελοκινητήρες (ακολούθησαν όλες σχεδόν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που έκαναν την ίδια μαϊμουδιά), η Novartis. Οτι πρόκειται για την άμυνα των αμερικάνικων μονοπωλίων που βλέπουν την εσωτερική τους αγορά να κατακλύζεται από ευρωπαϊκά προϊόντα σε τομείς που κάποτε οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην πρωτοπορία (αυτοκίνητα, ηλεκτρικές συσκευές, φάρμακα και προϊόντα της χημικής βιομηχανίας). Και τα αμερικάνικα μονοπώλια και το κράτος έχουν επενδύσει πολλά στο κυνήγι του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από τα ευρωπαϊκά μονοπώλια. Υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός, που ξεκινά από το FBI και το IRS (οικονομική αστυνομία), περνάει από την πανίσχυρη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και φτάνει μέχρι μεγάλες δικηγορικές φίρμες που χρησιμοποιούν ιδιωτικούς ντετέκτιβ.
 
Σε ό,τι δε αφορά την εξέλιξη της διαχείρισης του σκανδάλου Novartis από τις αμερικάνικες αρχές γράφαμε: «Το σκάνδαλο Novartis είναι μια αμερικανο-ελβετική υπόθεση, καθώς είναι η αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που κινεί τα νήματα και που θα κλείσει την υπόθεση, αν η ελβετική φαρμακοβιομηχανία “προσκυνήσει“ το αμερικάνικο σύστημα. Επαναλαμβάνεται, δηλαδή, αυτό που είχε γίνει με τη Siemens και τη Volkswagen. Οι ευρωπαϊκές εταιρίες, όταν πιαστούν στο δόκανο του αμερικάνικου τιμωρητικού μηχανισμού και διαπιστώσουν ότι δεν έχουν διέξοδο διαφυγής, αλλά κινδυνεύουν να χάσουν την τεράστια αμερικάνικη αγορά, κλείνουν κάποιο “ντιλ“, πληρώνουν κάποιο μη ευκαταφρόνητο πρόστιμο και οι αμερικάνικες αρχές κλείνουν την υπόθεση, σφραγίζουν το φάκελο και αρνούνται να προσφέρουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα το παραμικρό στοιχείο».
 
Αυτό ακριβώς έγινε την περασμένη βδομάδα. Η Novartis έκλεισε συμφωνία με το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, αποδεχόμενη ότι προώθησε τα προϊόντα της με δωροδοκίες στην Ελλάδα, τη Νότια Κορέα και το Βιετνάμ. Ο διακανονισμός προβλέπει την καταβολή προστίμου 233,9 εκατ. δολαρίων στο υπουργείο Δικαιοσύνης και 112,8 εκατ. δολαρίων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Μ' άλλα λόγια, η Novartis δέχτηκε να πληρώσει κάτι λιγότερο από 347 εκατ. δολάρια και ο φάκελός της σφραγίστηκε. Τίποτα δεν μπορεί να βγει απ' αυτόν και να χρησιμοποιηθεί ενάντια στην εταιρία, στις ΗΠΑ ή άλλες χώρες.
 
Η θυγατρική της Novartis στην Ελλάδα  έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται στο χαρακτήρα του «ντιλ» («εξωδικαστική συμφωνία… για την επίλυση όλων των εκκρεμών υποθέσεων της εταιρίας και θυγατρικών της που σχετίζονται με τη νομοθεσία περί Πρακτικών Διαφθοράς Εξωτερικού»), στο ύψος των συμφωνηθέντων προστίμων και στο περιεχόμενο του διακανονισμού («συμφωνία αναβολής δίωξης… για τις πρακτικές που έχουν αμφισβητηθεί και αφορούν την παροχή ανάρμοστων οικονομικών οφελών σε έλληνες επαγγελματίες υγείας μεταξύ των ετών 2012 και 2015 σχετιζόμενων με το οφθαλμολογικό προϊόν ρανιμπιζουμάμπη (Lucentis), παραβιάσεις βιβλίων και στοιχείων για το ίδιο προϊόν κατά τους όρους του δικαίου των ΗΠΑ καθώς και για μία επιδημιολογική μελέτη του 2009»). Αναφέρονται επίσης και άλλες παρόμοιες παραβιάσεις σε Ελλάδα, Βιετνάμ και Νότια Κορέα, που αφορούν το «ντιλ» που έγινε με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.
 
Η ανακοίνωση της Novartis σημειώνει με νόημα: «Υπογραμμίζεται ότι η σημερινή συμφωνία δεν περιλαμβάνει ισχυρισμούς σχετικά με φερόμενη δωροδοκία πολιτικών στην Ελλάδα. Το γεγονός αυτό συμβαδίζει με την εσωτερική έρευνα της Novartis. Με τη σημερινή συμφωνία όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για τη Novartis έχουν πλέον κλείσει».
 
Δήλωση έκανε και η Shannon Thyme Klinger, διευθύνουσα σύμβουλος της Novartis, για να εκφράσει την ικανοποίησή της «που όλες οι εκκρεμείς έρευνες FCPA για την εταιρεία έχουν πλέον κλείσει» και να διαβεβαιώσει ότι «η σημερινή συμφωνία αποτελεί ορόσημο στη δέσμευσή μας να επιλύσουμε παρελθοντικά ζητήματα συμμόρφωσης και να παραμείνουμε συνεπείς στις αξίες μας. Εχουμε εφαρμόσει και συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε πρωτοβουλίες για να διασφαλίσουμε ότι λειτουργούμε με υψηλές ηθικές αξίες παγκοσμίως, και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία»! Μας δουλεύουν ή μας φτύνουν; Διαλέγετε και παίρνετε.
 
Το ότι η Novartis έσπευσε να απαλλάξει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ από την κατηγορία για χρηματισμό στελεχών τους δεν μας προξένησε καμία έκπληξη. Η εταιρία εξακολουθεί να κάνει μπίζνες στην Ελλάδα. Ποτέ δε σταμάτησε, ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ. Εχει τους δικούς της λόγους να θέλει να στηρίξει το πολιτικό σύστημα, έστω κι αν αυτό δε βολεύει τον ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συγκυρία. Από μια άποψη, την πλειοψηφία των πρώην πρωθυπουργών και υπουργών την είχε απαλλάξει ήδη η Τουλουπάκη. Θέλει δε θέλει θα απαλλάξει και τους Γεωργιάδη και Αβραμόπουλο, ενώ δε νομίζουμε πως θα βρεθεί αστικό δικαστήριο να καταδικάσει τον Λοβέρδο, τον μόνο που έχει παραπεμφθεί από την Τουλουπάκη.
 
Ούτε το γεγονός ότι η ανακοίνωση της Novartis χρησιμοποιήθηκε ως τεκμήριο αλήθειας από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ μας εξέπληξε. Δηλαδή, μια συμφωνία αμερικανικού τύπου, που κλείνει μια βρόμικη υπόθεση, εξαφανίζοντας την ποινική ενοχή με αντίτιμο ένα πρόστιμο, θεωρείται ως απόδειξη αθωότητας από κόμματα που κυβέρνησαν στην Ελλάδα, χωρίς η υπόθεση να έχει εξεταστεί από ελληνικά δικαστήρια, χωρίς να υπάρχει καν πρόσβαση στο φάκελο της υπόθεσης και στα στοιχεία που αυτός περιέχει!
 
Τα ίδια ισχύουν (από την ανάποδη) για τον ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης είχε αναγάγει τις αμερικάνικες αρχές σε υπέρτατο κριτή. Ακόμα ηχούν στ' αυτιά μας οι κραυγές των συριζαίων για «τα στοιχεία του FBI», που θα «δέσουν» πασόκους και νεοδημοκράτες που «τα έπιασαν». Ακόμα θυμόμαστε τα μυθιστορηματικά για τις συναντήσεις της Τουλουπάκη και του Αγγελή στην Ελβετία με κάποιον πράκτορα του FBI, που τους έδινε στικάκι, το οποίο δεν έπαιρνε ο Αγγελής κτλ. κτλ. Είναι προφανές ότι το FBI τους χρησιμοποίησε για να πάρει στοιχεία και να «δέσει» την υπόθεση κατά της Novartis στις ΗΠΑ, χωρίς να τους δώσει απολύτως τίποτα. Και τώρα που ο στόχος των αμερικάνικων αρχών επιτεύχθηκε και η Novartis δέχτηκε το «ντιλ» και πλήρωσε το πρόστιμο, ο φάκελος κλειδαμπαρώθηκε.
 
Οι αμερικάνικες αρχές, υπηρετώντας τα αμερικάνικα μονοπώλια στον ανταγωνισμό τους με τη Novartis, κατάφεραν να τη στριμώξουν για υποθέσεις χρηματισμού στην Ελλάδα, το Βιετνάμ και τη Νότια Κορέα. Οχι στις ΗΠΑ. Οπως γράφαμε το 2017, σ' αυτές τις χώρες κατάφερε να βρει πληροφοριοδότες, οι οποίοι έχουν ανοίξει σαμπάνιες (το ίδιο και ο δικηγόρος Σαράκης), καθώς περιμένουν να πάρουν την αμοιβή τους από το πρόστιμο που θα πληρώσει η Novartis. Και βέβαια, επισήμως δε θα μάθουμε ποτέ αν αυτοί οι πληροφοριοδότες που κατέθεσαν στις ΗΠΑ είναι τα ίδια πρόσωπα με τους περιβόητους «προστατευόμενους μάρτυρες» που κατέθεσαν στην Ελλάδα. Τα ονόματα που χρησιμοποίησαν στις ΗΠΑ σφραγίστηκαν. Οσο για τα λεφτά, να 'ναι καλά οι offshore στους φορολογικούς παράδεισους.
 
Αυτή είναι η μεγαλύτερη ξεφτίλα για το ελληνικό κράτος και όλες τις κυβερνήσεις που το διαχειρίστηκαν (Σαμαροβενιζέλων και Τσιπροκαμμένων). Το αμερικάνικο κράτος έφτιαξε κατηγορίες κατά της Novartis με βάση στοιχεία για παράνομη δράση της στην Ελλάδα και την υποχρέωσε να πληρώσει πρόστιμο στις ΗΠΑ. Το ελληνικό κράτος δεν έχει ανοίξει καν ποινική διαδικασία κατά της Novartis! Εδώ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ από τη μια και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη τσακώνονται ακόμα για το αν η λέξη «officials» που υπάρχει στην απόφαση του τοπικού δικαστηρίου του Νιου Τζέρσι αναφέρεται σε υπουργούς ή σε κρατικούς υπάλληλους. Και παραδίδουν… μαθήματα αγγλικών από άμβωνος!
 
Τι λέμε εμείς; Οτι υπάρχει ένα σάπιο σύστημα, μέσα στο οποίο ισχυρά μονοπώλια αποκτούν πλεονέκτημα και κάνουν τη δουλειά τους με λαδώματα. Λαδώματα που φτάνουν «ψηλά», αφού προηγουμένως «καθαριστούν» προσεκτικά. Εγινε με τη Siemens (από την οποία επίσης δεν πήρε δεκάρα το ελληνικό κράτος), έγινε με τη Novartis, εξακολουθεί και θα εξακολουθήσει να γίνεται. Γιατί έτσι λειτουργεί ο καπιταλισμός.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑπόφαση καταπέλτης του Δικαστηρίου της ΕΕ ενάντια στους κατ’ επάγγελμα φιλόζωους
Επόμενο άρθρο Εφεραν επικίνδυνο ιό ζωονόσου των χοίρων και απειλούν την κτηνοτροφία της χώρας και τη δημόσια υγεία!

Σχετικά Αρθρα

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

Καταστολή 7 Νοέ 2025, 11:34

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο υπάλληλος του ΟΠΕΚΕΠΕ που πρώτος κατήγγειλε το σκάνδαλο κυνηγήθηκε υπηρεσιακά και απειλήθηκε από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης

Ανατριχιαστικά περιστατικά προκύπτουν από επίσημα έγγραφα που «θάβονταν»

Πολιτική 31 Οκτ 2025, 20:00

Ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία στην κατ’ έφεση δίκη των νεοναζιστών εγκληματιών της ΧΑ και των παρακλαδιών της

Στις 12 Δεκέμβρη η αγόρευση της εισαγγελέα

Πολιτική 31 Οκτ 2025, 18:13

Φασίστες στην παρέλαση της 28ης Οκτώβρη!

Τι δουλειά είχε η ακροδεξιά «Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία» στη στρατιωτική παρέλαση;

Πολιτική 30 Οκτ 2025, 08:53

Kίνητρα στην αστυνομία για να κόβει αβέρτα πρόστιμα-χαράτσια του ΚΟΚ

Πολιτική 27 Οκτ 2025, 18:40

Ιδιώνυμο αδίκημα η διαδήλωση στο Σύνταγμα

Καταστολή 22 Οκτ 2025, 14:50
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Κυνήγησαν και συνέλαβαν μαθητή Γυμνασίου και του ζητούσαν να «δώσει» συμμαθητές του για να έχει ελαφρυντικά!

7 Νοέ 2025, 19:50
Καταστολή

Εγκλημα ανοιχτά της Πύλου: Στο σκαμνί με κακουργήματα και ο σημερινός αρχηγός του Λιμενικού

Εκλεκτός του Μητσοτάκη, που τον έκανε αρχηγό παρά το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

7 Νοέ 2025, 19:46
Διεθνή

Ο Μερτς κατηγορείται για κατασκευή «κινδύνου ρωσικών drones» για να δώσει συμβόλαιο σε φιλική εταιρία

7 Νοέ 2025, 14:06
Κόντρες

Εξουσιαστές είναι, τίποτα λιγότερο ή περισσότερο

7 Νοέ 2025, 11:46
Καταστολή

Χτύπησαν απρόκλητα διαδήλωση ενάντια στην παρουσία του Crown Iris στα Χανιά

Μητσοτάκης: ο σφουγγοκωλάριος του σιωναζιστή σφαγέα Νετανιάχου

7 Νοέ 2025, 11:34
Καταστολή

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο στρατηγών της Αστυνομίας

Μεθόδευση για παραγραφή

7 Νοέ 2025, 10:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Αγροτικά

Κομισιόν προς Τσιάρα: Θα επιβάλουμε εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και γενική απαγόρευση εξαγωγών (ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών)

Για ποιους λόγους υπέρμαχοι και αντίθετοι στον εμβολιασμό κρατούν κρυφή την επιστολή του επίτροπου Βάρχεϊ

5 Νοέ 2025, 11:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

5 Νοέ 2025, 00:01
Καταστολή

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

4 Νοέ 2025, 22:33
Παιδεία

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

4 Νοέ 2025, 17:30
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

1917: Οκτωβριανή επανάσταση.

1936: Οι ναζί διαγράφουν επίσημα χιλιάδες ξένες λέξεις από το λεξιλόγιο της γερμανικής γλώσσας.

1939: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Χίτλερ από τον Γκέοργκ Αϊσλερ στο κελάρι μπυραρίας στο Μόναχο.

1943: Ναζί πυρπολούν το Καρπενήσι και καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του.

1967: Πανό για τα πενήντα χρόνια της οκτωβριανής επανάστασης απέναντι από το δημαρχείο Αθηνών, τριάντα συλλήψεις.

1967: Πρώτη βόμβα της ΔΑ (στην οδό Αδμήτου).

1985: Τερματίζεται η 28ωρη πολιορκία του μεγάρου δικαιοσύνης από αντάρτες στη Μπογκοτά (Κολομβία) με εκατό νεκρούς (ανάμεσα τους δέκα όμηροι δικαστικοί και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo