Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • «Χτύπα με το ραβδί σου» – Ενας παιάνας για την αντίσταση
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 31 Οκτώβρη
  • Οι Ιρανοί «ξεροψήνουν» τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές
  • «Eίμαστε κατοχικοί εγκληματίες, αλλά να το λέμε μόνο μεταξύ μας και ψιθυριστά»
  • Γλείψε τώρα εκεί που έφτυσες, επηρμένε ηλίθιε
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Η σκανδαλολογία δεν οδηγεί σε «κάθαρση» του καπιταλισμού
Πολιτική

Η σκανδαλολογία δεν οδηγεί σε «κάθαρση» του καπιταλισμού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Φεβ 2018, 00:00

 
Είναι φανερό ότι οι Τσιπραίοι αισθάνονται στριμωγμένοι. Στριμωγμένοι όχι μόνο από το φούντωμα του εθνικιστικού ρεύματος για το «Μακεδονικό» και την εκμετάλλευσή του από τη ΝΔ (την ώρα που αυτοί έχουν αναλάβει δεσμεύσεις έναντι αμερικανών και ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, να συμφωνήσουν σε μια λύση σαν κι αυτή που προωθούσε το 2008 ο Καραμανλής), αλλά και από την έξοδο από το Μνημόνιο, που κάθε άλλο παρά «καθαρή» θα είναι και εν γένει από τα αποτελέσματα της οικονομικής και κοινωνικής τους πολιτικής στις λαϊκές συνειδήσεις (κάποια στιγμή εξαντλείται η όποια δραστικότητα των συνεχών ψεμάτων). Ακολουθώντας, λοιπόν, το δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», έριξαν στην πιάτσα το σκάνδαλο Novartis, ανοίγοντας μέτωπο με δύο πρώην πρωθυπουργούς (τον Σαμαρά και τον υπηρεσιακό Πικραμμένο) και οχτώ πρώην υπουργούς (Αβραμόπουλο, Λυκουρέντζο, Σαλμά, Βενιζέλο, Κουτρουμάνη, Λοβέρδο, Στουρνάρα, Γεωργιάδη). Στην πραγματικότητα, ανοίγοντας μέτωπο με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που δε θ' αφήσουν ανυπεράσπιστα τα στελέχη τους και τα κόμματά τους, που υποδεικνύονται ως κόμματα της μίζας (μόνο ο Καραμανλής και ο Γιωργάκης μένουν στο απυρόβλητο, γεγονός στο οποίο μερίδα του αντιπολιτευόμενου Τύπου αποδίδει σε σκοπιμότητες των Τσιπραίων).
 
Ηταν τόση η πρεμούρα ν' ανοίξουν γρήγορα αυτό το ζήτημα (το οποίο το «έψηναν» εδώ κι ένα χρόνο) και μέσω αυτού ν' αλλάξουν την ατζέντα, που δεν τήρησαν ούτε τα τυπικά που κάθε κυβέρνηση πρέπει να τηρεί για να φαίνεται πως λειτουργεί τάχαμου η περιβόητη «διάκριση των εξουσιών» (γράφουμε σχετικά δίπλα). Κυριακή «του συλλαλητηρίου» πάρθηκε από τους εισαγγελείς η τελευταία μαρτυρική  κατάθεση, Δευτέρα πρωί ο Τζανακόπουλος επισκεπτόταν την εισαγγελία του Αρείου Πάγου (για να πιέσει, προφανώς), Δευτέρα απόγευμα στελνόταν η δικογραφία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Δευτέρα βράδυ γινόταν σύσκεψη στο Μαξίμου, μετά την οποία το δίδυμο Κοντονή-Παπαγγελόπουλου έκαναν «καουμπόικες» δηλώσεις, Τρίτη η δικογραφία είχε φτάσει στη Βουλή, για ν' αρχίσει αμέσως το «πατιρντί».
 
Είναι προφανές ότι ανεξάρτητα από τον νομικό χειρισμό, για τον οποίο οι Τσιπραίοι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές (αν θα κάνουν προκαταρκτική επιτροπή ή αν θα ζητήσουν να αρθεί η ασυλία των εμπλεκόμενων και να επιστραφεί η δικογραφία στις δικαστικές αρχές για περαιτέρω έρευνα), η περί το σκάνδαλο Novartis φιλολογία και παραφιλολογία θα είναι το βασικό εργαλείο με το οποίο θα βαδίσει το πολιτικό σύστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές. Οι Τσιπραίοι έριξαν στην αρένα «βαριά» ονόματα, οπότε το παιχνίδι θα είναι σκληρό. Ετσι και δεν έχουν «δέσει» τη δικογραφία (δεν μιλάμε για αποδείξεις που θα οδηγήσουν σε καταδίκες, αυτό το αποκλείουμε, αλλά για υλικό που να τους επιτρέπει να κάνουν προπαγάνδα ενάντια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) και η υπόθεση αποδειχτεί φιάσκο σε σύντομο χρονικό διάστημα, τότε θα είναι αυτοί που θα την πληρώσουν.
 
Τα στελέχη της αντιπολίτευσης και στη συνέχεια τα κόμματά τους προσπαθούν να παίξουν πάνω σ' αυτό. Ηδη, πριν καν διαβάσουν τη δικογραφία, άρχισαν να μιλούν για τις δικονομικές παραβάσεις των Τσιπροκαμμένων και για «κουκουλοφόρους». Στη συνέχεια, όταν πήραν τη δικογραφία, άρχισαν να διαρρέουν επιλεγμένα αποσπάσματα από τις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων. Οι Τσιπραίοι αντέδρασαν μιλώντας και για στοιχεία από το FBI. Οι άλλοι αναγκάστηκαν να μιλήσουν και γι' αυτό. Κι έτσι θα πάει το πράγμα. Ομως, ήδη από τις πρώτες μέρες έχει δημιουργηθεί μια εικόνα που βολεύει τους Τσιπραίους και όχι την αντιπολίτευση: κάποιοι από τους υποδεικνυόμενους αντιδρούν καθαρά πολιτικά (π.χ. ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος), άλλοι όμως απαντούν σαν κατηγορούμενοι που υπερασπίζονται τον εαυτό τους (π.χ. ο Μπουμπούκος και ο Αβραμόπουλος). Επειδή δε στον ελληνικό λαό είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ότι «οι μίζες πέφτουν σαν το χαλάζι», τις εντυπώσεις κερδίζουν οι Τσιπραίοι. Κι αυτό ανεξάρτητα από την ποινική εκκαθάριση της υπόθεσης, η οποία μπορεί να πάρει χρόνια.
 
Θυμηθείτε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η τελική δικαστική κρίση τους βρήκε όλους αθώους! Στο μεταξύ, όμως, καταστράφηκαν μερικές λαμπρές πολιτικές καριέρες (Βουλγαράκης, Ρουσόπουλος), ενώ ο Καραμανλής δεν μπόρεσε να ξανασηκώσει κεφάλι από τότε που βγήκε και κάλυψε τον Βουλγαράκη. Πάρτε υπόψη και τον παράγοντα «παραγραφή». Τα αδικήματα που περιγράφονται στη δικογραφία έχουν όλα παραγραφεί. Αν γίνει προανακριτική επιτροπή, σ' αυτό θα καταλήξει. Αντε να ψηφίσουν και άρση ασυλίας όσων είναι βουλευτές, ώστε να μπορέσουν οι δικαστικές αρχές να συνεχίσουν την έρευνα (λέμε τώρα) για το αδίκημα της «νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» (το γνωστό «ξέπλυμα χρήματος»), που ως διαρκές δεν παραγράφεται. Με την παραγραφή δε θα γίνει καμιά δίκη, οπότε οι Τσιπροκαμμένοι θα μπορούν σε επίπεδο σκανδαλολογίας να «γλεντάνε» κανονικά τους αντιπάλους τους. Οπως κάνουν και τώρα. Ισως αυτή να είναι τελικά η στρατηγική των Τσιπραίων.
 
Εμείς δεν έχουμε δει τη δικογραφία. Ούτε βιαζόμαστε να το κάνουμε. Γιατί αν μείνουμε στα στοιχεία που διαρρέουν, στο τι είπε και τι δεν είπε το FBI και στα υπόλοιπα «σου 'πα – μου 'πες», θα χάσουμε την ουσία. Θα σημειώσουμε μόνο ότι, ακόμα κι αν αυτή η υπόθεση έφτανε ποτέ στο Ειδικό Δικαστήριο του άρθρου 86 του Συντάγματος (που αποκλείεται να φτάσει, γιατί έχει επέλθει προ πολλού παραγραφή), δε θα μπορούσαν να υπάρξουν καταδίκες μόνο με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων. Θα έπρεπε να βρουν και άλλα στοιχεία και κυρίως λογαριασμούς και κίνηση χρήματος. Αν τα «πλυντήρια» ήταν… καλή μάρκα, δε θα βρουν τίποτα (μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει, αλλιώς οι Τσιπραίοι θα είχαν κάνει παντιέρα τα σχετικά στοιχεία).
 

Made in USA

 
Σκάνδαλο Novartis φυσικά και υπάρχει. Και δεν είναι το μόνο, αλλά ας περιοριστούμε σ' αυτό. Το σκάνδαλο Novartis είναι μια αμερικανο-ελβετική υπόθεση, καθώς είναι η αμερικάνικη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που κίνησε τα νήματα, όπως είχε κάνει και σε άλλες περιπτώσεις απέναντι σε ευρωπαϊκούς καπιταλιστικούς ομίλους (Siemens, Volkswagen). Στην Αμερική το «ντιλ» έχει ήδη γίνει και η Novartis πλήρωσε πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Γι' αυτό και θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο το FBI και το αμερικάνικο υπουργείο Δικαιοσύνης να έδωσαν αναλυτικά στοιχεία στην Τουλουπάκη που τα ζήτησε, στο πλαίσιο των διαδικασιών δικαστικής συνδρομής που κίνησαν εν κρυπτώ οι Κοντονής-Παπαγγελόπουλος.
 
Η Novartis, φυσικά, δεν έκανε λαδώματα μόνο στις ΗΠΑ. Σε όλο τον κόσμο έκανε, όπως κάνει κάθε επιχείρηση αυτού του μεγέθους που… σέβεται τον εαυτό της. Και στην Ελλάδα, βεβαίως. Μόνο που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έδειξαν κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ψάξουν, μέχρι που τους ήρθε (από τις εφημερίδες) η είδηση ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες του FBI ήταν Ελληνες. Οταν στις ΗΠΑ ανοίγει μια τέτοια υπόθεση, οι ανταγωνίστριες εταιρίες που κινούν τα νήματα ενεργοποιούν δικηγορικές φίρμες και γραφεία ντετέκτιβ προκειμένου να βρουν μάρτυρες. Στην περίπτωση της Novartis, η οποία στις ΗΠΑ φαίνεται πως είχε θωρακίσει την «αφανή» της δράση, ξαμολύθηκαν να βρουν μάρτυρες σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα. Σ' αυτούς τους μάρτυρες (whistleblowers στην αμερικάνικη δικαστική αργκό) έταξαν «παρά με ουρά», που θα βγει από το πρόστιμο που θα πληρώσει η ερευνώμενη εταιρία. Ετσι, δύο Ελληνες, στελέχη της Novartis στην Ελλάδα, βρέθηκαν να καταθέτουν στις αμερικάνικες και όχι στις ελληνικές αρχές!
 
Ενα άλλο στέλεχος της Novartis απειλούσε το 2016 χριστουγεννιάτικα να σαλτάρει από έναν ψηλό όροφο του «Χίλτον» στο κενό, διαμαρτυρόμενο ότι τζάμπα η εταιρία του φορτώνει ευθύνες και χρειάστηκε να παρέμβει «διαπραγματευτής» της αστυνομίας για να πειστεί να μη σαλτάρει. Φαίνεται ότι τον πέρασαν για έναν εκ των πληροφοριοδοτών και τον στρίμωξαν. 'Η φοβήθηκε μην έχει την τύχη του Κώστα Τσαλικίδη, που τον σκότωσαν γιατί κάτι ήξερε ή κάτι βρήκε για το σκάνδαλο των υποκλοπών, και μ' αυτό τον τρόπο επέλεξε να δημοσιοποιήσει την περίπτωσή του, επιζητώντας αστυνομική προστασία. Εκτοτε, πάντως, δεν ξανακούσαμε τίποτα γι' αυτόν. Λέτε να είναι ένας από τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες του Παπαγγελόπουλου;
 
Αμέσως μόλις έγινε γνωστό από τον Τύπο ότι υπήρξαν καταθέσεις Ελλήνων, στελεχών της Novartis, στις αμερικάνικες αρχές, ο Κοντονής έστειλε τα δημοσιεύματα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ζήτησε τη διερεύνηση της βασιμότητάς τους. Αυτό έγινε στις 14 Δεκέμβρη του 2016. Μετά, μάλλον διαπίστωσαν ότι υπάρχει «ψωμί» και αποφάσισαν να ετοιμαστούν για μια γερή δόση σκανδαλολογίας, που θα περιλάβει στελέχη που υπηρέτησαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και πολιτικά πρόσωπα. Διαρροές από το γνωστό κέντρο προπαγάνδας του Μαξίμου έκαναν λόγο για εμπλοκή ενός πρώην πρωθυπουργού και τουλάχιστον έξι υπουργών. Το σκάνδαλο της Novartis θα αποδειχτεί μεγαλύτερο από εκείνο της Siemens, δήλωνε ο Κοντονής, λες και είδε ξαφνικά αυτό που οι αρμόδιοι συνάδελφοί του (στο υπουργείο Υγείας) δεν έβλεπαν.
 

Αποστολή εξετελέσθη

 
Αυτό που είχε προαναγγελθεί στις αρχές του 2017 το βλέπουμε να γίνεται πράξη τώρα. Αλήθεια, πώς ήξεραν στο Μαξίμου για έναν πρωθυπουργό και εφτά υπουργούς, που τελικά έγιναν δύο πρωθυπουργοί και οχτώ υπουργοί; Για να φτάσουν στο σημερινό αποτέλεσμα χρειάστηκε πρώτα να ξεφορτωθούν την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου, τοποθετημένη από την προηγούμενη κυβέρνηση, που -όπως έλεγαν οι πληροφορίες- είχε την άποψη πως δεν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Αμέσως μόλις ο Βαξεβάνης προανήγγειλε: «Αποκάλυψη: Ανακρίτρια κατηγορεί γνωστή εισαγγελέα για απόκρυψη στοιχείων σε δικογραφίες για Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο», η «αδέκαστη εισαγγελέας» έσπευσε να κάνει… ηρωική έξοδο. Αλλωστε, όπως αποκάλυψε η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου και νυν σύμβουλος του Τσίπρα Β. Θάνου, προετοίμαζαν την αντικατάσταση της Ράικου με απόφαση του Ανώτατου  Δικαστικού  Συμβούλιου, τη συνεδρίαση του οποίου είχε ζητήσει ο Κοντονής. Η Ράικου παραιτήθηκε με μια πολιτική δήλωση παραίτησης, χωρίς να πει τίποτα επ' αυτών που την κατηγορούσαν, το ζήτημα έκλεισε και μπροστά στην Τουλουπάκη ανοίχτηκε πεδίον δόξης λαμπρό.
 
Μένει να δούμε πόσο καλά τα κατάφερε η κυρία εισαγγελέας. Γιατί αν έχει μόνο τις απανωτές καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, χωρίς κανένα άλλο αποδεικτικό στοιχείο, οι προστάτες της κινδυνεύουν να δουν την υπόθεση να τους γυρίζει μπούμεραγκ. Οσο για το σύντομο χρονικό διάστημα στο οποίο δόθηκαν όλες οι καταθέσεις των τριών αυτών μαρτύρων (Νοέμβρης 2017 – Γενάρης 2018), είμαστε σίγουροι ότι δεν είναι οι πραγματικές ημερομηνίες, αλλά οι ημερομηνίες στις οποίες έγραψαν τις καταθέσεις (θυμίζουν έντονα την «ανάκριση» του Σάββα Ξηρού από τον εισαγγελέα Διώτη). Πρώτα μάζεψαν ό,τι άλλο μπορούσαν να μαζέψουν και μετά… ολοκλήρωσαν μ' αυτές τις καταθέσεις. Γιατί αν τις είχαν πάρει προγενέστερα, θα έπρεπε αμέσως να στείλουν τη δικογραφία στη Βουλή, χωρίς να κάνουν καμιά περαιτέρω ανακριτική πράξη.
 

Αλλο σκανδαλολογία, άλλο κάθαρση

 
Από τώρα και μετά θα ζήσουμε στον αστερισμό της σκανδαλολογίας. Η οποία, βέβαια, δεν έχει καμιά σχέση με την κάθαρση, ακόμα και στην αστική εκδοχή του όρου. Αυτού του είδους τα σκάνδαλα σπάνε την κανονικότητα του καπιταλισμού και έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους καπιταλιστικούς ομίλους. Κάποιος όμιλος αποκτά πλεονέκτημα και οι ανταγωνιστές του σπεύδουν να τον «κοντύνουν». Η «ζωή» συνεχίζεται, όμως. Είτε με μίζες, είτε χωρίς μίζες, είτε με μικρότερες μίζες, με συγκρούσεις και συμφωνίες μεταξύ των εταιριών ή ανάμεσα στις εταιρίες και το πολιτικό προσωπικό, με παρεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών χωρών στις οποίες ανήκουν αυτές οι εταιρίες, το πλιάτσικο ενάντια στον ελληνικό λαό και στην κρατική περιουσία συνεχίζεται.
 
Χρόνια τώρα, μας έλεγαν ότι για την αύξηση της λεγόμενης φαρμακευτικής δαπάνης φταίει η «πολυφαρμακία». Στην πραγματικότητα, έφταιγαν οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, που ξέρουμε πώς επιτυγχάνονταν. Τώρα μας λένε ότι φταίει η Novartis (ενώ οι άλλες εταιρίες είναι… του κατηχητικού!). Οι «απολογούμενοι» πρώην υπουργοί διατυμπανίζουν ότι «έριξαν τη φαρμακευτική δαπάνη», ενώ η αλήθεια είναι ότι μετέφεραν το μεγαλύτερο μέρος της στις πλάτες των ασφαλισμένων, με τα διάφορα μνημονιακά μέτρα.
 
Με τη σκανδαλολογία μπορεί να λυθούν πολιτικές διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα. Ο λαός θα συνεχίσει να υποφέρει.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝτροπαλοί και ξεδιάντροποι εθνικιστές ψηφοθήρες
Επόμενο άρθρο Δεν κρατιούνται…

Σχετικά Αρθρα

Ο Φραπές εισήχθη… αιφνιδίως στον «Ευαγγελισμό», για να αναβάλει τη δίκη του

Πολιτική 30 Οκτ 2026, 09:48

Από τη Λάουρα στον Αντρες, ο Μητσοτάκης και οι ηγεμόνες της Ευρωλάνδης

Πολιτική 29 Οκτ 2026, 13:52

H απόσυρση ενός… εθελοντή

Πολιτική 27 Οκτ 2026, 21:46

Να… τιμωρηθούν οι μπάτσοι που ενόχλησαν τα σιώνια

Πολιτική 26 Οκτ 2026, 19:08

Οχι, δεν «σαλτάρισε» ο ανώτατος εισαγγελέας: την κυβέρνηση Μητσοτάκη υπερασπίζεται

Πολιτική 25 Οκτ 2026, 13:06

O εισαγγελέας Φλωρίδης, ο υπουργός Θεοδωρικάκος, ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης και η σαπίλα του μηχανισμού καταστολής

Πολιτική 24 Οκτ 2026, 20:40
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

«Χτύπα με το ραβδί σου» – Ενας παιάνας για την αντίσταση

31 Οκτ 2026, 11:17
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

31 Οκτ 2026, 00:03
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Οκτώβρη

31 Οκτ 2026, 00:02
Διεθνή

Οι Ιρανοί «ξεροψήνουν» τους αμερικάνους ιμπεριαλιστές

30 Οκτ 2026, 19:43
Διεθνή

«Eίμαστε κατοχικοί εγκληματίες, αλλά να το λέμε μόνο μεταξύ μας και ψιθυριστά»

Η ξεδιαντροπιά του «αριστερού σιωνισμού με το στόμα μιας ισραηλινής ηθοποιού

30 Οκτ 2026, 18:54
Αθλητισμός

Γλείψε τώρα εκεί που έφτυσες, επηρμένε ηλίθιε

30 Οκτ 2026, 13:17
Εργατικά

Πειθαρχικά εκπαιδευτικών: Νέα τρομοκρατική κλήση σε απολογία

Για συμμετοχή στην Απεργία-Αποχή από την ατομική αξιολόγηση

30 Οκτ 2026, 11:57
Πολιτισμός

Eξαφανίστηκαν από τα ράφια τα βιβλία της Σάλι Ρούνι στη Βρετανία

Οι αναγνώστες έσπευσαν να τα αγοράσουν μετά την ανακοίνωση ότι σταματά η κυκλοφορία τους

30 Οκτ 2026, 11:51
Εργατικά

Στα σχολεία πέφτουν σοβάδες και οι κυβερνητικοί εγκάθετοι κυνηγούν τους δασκάλους (Μέρος Δεύτερο)

30 Οκτ 2026, 10:47
Καταστολή

Eγγραφο της ίδιας της ΕΛΑΣ αποκαλύπτει: Βασάνισαν και μέσα στην Αστυνομία τον Βασίλη Μάγγο οι έξι μπάτσοι

Αύριο αναμένεται η απόφαση στο ΜΟΔ Καρδίτσας

30 Οκτ 2026, 10:22
Πολιτική

Ο Φραπές εισήχθη… αιφνιδίως στον «Ευαγγελισμό», για να αναβάλει τη δίκη του

30 Οκτ 2026, 09:48
Εκδηλώσεις

Σήμερα στην Κόντρα | Παλαιστίνη 36

Μια ταινία για την εξέγερση των Παλαιστίνιων το 1936-39

30 Οκτ 2026, 00:32
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Οκτώβρη

30 Οκτ 2026, 00:01
Διεθνή

Μόχσεν Ρεζαεΐ: «Οι ευγενικές επιστολές δεν αλλάζουν τη στάση του Ιράν»

Η Τεχεράνη σχολιάζει την επικοινωνία του Τζέι Ντι Βανς

29 Οκτ 2026, 22:23
Κόντρες

Δικός τους παιδί δεν ήταν (και) ο Λιόλιος;

29 Οκτ 2026, 21:30
Διεθνή

Ο Βανς επικοινωνεί με τον Ρεζαεΐ σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων με το Ιράν

29 Οκτ 2026, 19:37
Πολιτισμός

Ακόμα και το Χόλιγουντ «ξερνάει» τους λυσσασμένους σιωνιστές

29 Οκτ 2026, 15:05
Πολιτική

Από τη Λάουρα στον Αντρες, ο Μητσοτάκης και οι ηγεμόνες της Ευρωλάνδης

29 Οκτ 2026, 13:52
Εργατικά

Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί καλούνται σε διαδικτυακή συνάντηση για την αξιολόγηση, εκτός διδακτικού ωραρίου

29 Οκτ 2026, 11:57
Διεθνή

«Εξόντωση, βασανιστήρια, βιασμοί»: Η Επιτροπή του ΟΗΕ καταγράφει ισραηλινά εγκλήματα στη Δυτική Oχθη

29 Οκτ 2026, 08:29
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Οκτώβρη

Ημέρα αποταμίευσης.

Αλγερία: Ημέρα επανάστασης (1954).

1904: Μέλη του Πολωνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος πραγματοποιούν επιθέσεις κατά αστυνομικών στόχων (Βαρσοβία).

1926: Ανεπιτυχής απόπειρα εκτέλεσης του Μουσολίνι, ο επίδοξος εκτελεστής σκοτώνεται από το πλήθος.

1954: Εναρξη της επανάστασης των Αλγερινών κατά των γάλλων αποικιοκρατών από το Μέτωπο για την Εθνική Απελευθέρωση.

1961: Σε ταραχές για την έβδομη επέτειο από την εξέγερση της Αλγερίας κατά των Γάλλων σκοτώνονται 86 και τραυματίζονται 150 άτομα.

1969: Επτά καταδίκες μελών του ΕΔΚ.

1984: Δολοφονείται η πρωθυπουργός της Ινδίας Ιντιρα Γκάντι.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ο πόλεμός σας στο αποκορύφωμά του. Κάρφος στον οφθαλμό σας η Μαρία Καρυστιανού. Ολες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που παρουσιάζουν κίβδηλα στοιχεία θα λογοδοτήσουν την επομένη των εκλογών. Σας το υποσχόμαστε.

Ελπίδα για τη Δημοκρατία – Μαρία Καρυστιανού

(Οταν οι γκαλοπατζήδες έβγαζαν το μόρφωμα της Καρυστιανού με κάτι ποσοστά γύρω στο 20%, η πρόεδρός του και οι συν αυτώ έπλεαν σε πελάγη ευτυχίας. Με το που έσκασε το πρώτο γκάλοπ – της GPO – που δίνει το μόρφωμα εκτός Βουλής, οι δύο κυρίες που έχουν απομείνει ως ηγετικός πυρήνας βγήκαν από τα σινιέ ρούχα τους. Δεν ξέρουν όμως ούτε να νευριάσουν πολιτικά. Νευριάζουν απλά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν αρχίζεις να σκούζεις και να απειλείς. Λες ένα ψύχραιμο «η κάλπη είναι η μόνη πραγματική δημοσκόπηση, οι δημοσκόποι έχουν πέσει πολλές φορές έξω» ή κάτι παρεμφερές κι αυτό αν ερωτηθείς. Αν δεν ερωτηθείς το κάνεις αβαβά. Πώς θα λογοδοτήσουν οι δημοσκοπικές εταιρίες την επομένη των εκλογών; Θα τις θέσει υπό απαγόρευση η – κατά πρόβλεψή της – αυτοδύναμη πρωθυπουργός Μαρία Καρυστιανού; ‘Η θα τους κάνει μήνυση η αντιπρόεδρος Μαρία Γρατσία; Οταν εκτοξεύεις απειλές που δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις, γίνεσαι απλά γραφικός αποκαλύπτοντας την απελπισία σου. Είτε μπει είτε δεν μπει στη Βουλή το μόρφωμα που αυτοαποκαλείται «κίνημα» αλλά έχει ονοματεπώνυμο στη μαρκίζα, μιας χρήσης θα είναι. Ξέρετε γιατί; Γιατί οι δυο Μαρίες που το έστησαν, διώχνοντας όλους τους υπόλοιπους που τις πλαισίωσαν αρχικά, είναι παντελώς άσχετες από πολιτική. Ερασιτέχνισσες του αισχίστου είδους. Δεν είναι μόνο το ότι δεν έχουν τίποτα να πουν, είναι και το ότι δεν ξέρουν πώς να πουν το οτιδήποτε. Μέθυσαν με την προβολή και την αποδοχή που είχε αυτή που έβαλε το όνομά της στη μαρκίζα του μορφώματος και δεν κατάλαβαν ότι είναι άλλη συνθήκη το να σε αποδέχεται ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα ως μάνα θύματος των Τεμπών που ζητάς τιμωρία των εγκληματιών και άλλη συνθήκη να εμφανίζεσαι ως φορέας καπηλείας αυτής της αποδοχής με μια υπερσυντηρητική ρητορική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo