Ενας 63χρονος αλβανός εργάτης γης, ο Petrit Zifle, ο κύριος Πέτρος όπως τον ήξεραν στα χωριά της Λευκίμμης, έπεσε νεκρός χτυπημένος μπαμπέσικα από την καραμπίνα ενός χρυσαυγίτη τραμπούκου, με τον οποίο είχε διαπληκτισθεί προηγουμένως στο καφενείο.
Αιτία του διαπληκτισμού το «Μακεδονικό», το οποίο συζητούσε η παρέα στο καφενείο, όταν παρενέβη ο χρυσαυγίτης και άρχισε να βρίζει τους ξένους. Ο Πετρίτ του απάντησε, οι υπόλοιποι μπήκαν στη μέση και έδιωξαν τον χρυσαυγίτη κι αυτός πήγε στο σπίτι του, πήρε την καραμπίνα, έστησε καρτέρι και σκότωσε τον Πετρίτ την ώρα που αυτός γύριζε αμέριμνος στο σπίτι του. Στη συνέχεια, έκρυψε το όπλο σε κοντινή δασώδη περιοχή και παρίστανε τον ανήξερο. Οταν οι μπάτσοι έφτασαν σ' αυτόν, μετά τις μαρτυρίες των κατοίκων για τον καυγά στο καφενείο και για το ποιόν του, χρειάστηκε να τον πιέσουν για να ομολογήσει. Και πάλι όμως προσπάθησε να τους παραπλανήσει, λέγοντάς τους ότι πέταξε το όπλο στη θάλασσα. Εβαλαν δύτες, έψαξαν το βυθό, δε βρήκαν τίποτα και τότε άρχισαν να ψάχνουν την περιοχή κοντά στον τόπο του εγκλήματος, όπου και βρήκαν το όπλο του φασίστα. Προφανώς, είχε σκοπό να αναιρέσει αργότερα την ομολογία του και να υποστηρίξει ότι του την απέσπασαν με ψυχολογική (ή και σωματική) πίεση οι μπάτσοι. Χωρίς το όπλο, σκέφτηκε, δε θα μπορούν να μου φορτώσουν το φόνο.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα τοπικά Μέσα δε μίλησαν για το ναζιστικό ποιόν του δολοφόνου. Παρουσίαζαν το έγκλημα σαν αποτέλεσμα ενός διαπληκτισμού, για να σβήσουν τα ρατσιστικά χαρακτηριστικά του. Μόνο όταν η «Πρωτοβουλία Αγώνα και Αλληλεγγύης για τη Λευκίμμη» (έχει συγκροτηθεί για τον αγώνα που δίνεται ενάντια στον ΧΥΤΑ), κατήγγειλε ότι «ο δράστης ήταν γνωστός στους κύκλους της Χρυσής Αυγής και υπήρξε εκλογικός αντιπρόσωπός της στις τελευταίες εκλογές στη Λευκίμμη και πολλές φορές μέλος της “συνοδείας“ και του “κλιμακίου“ της ΧΑ στη Λευκίμμη» και μίλησε για «κλιμάκωση της παρουσίας της ΧΑ στη Λευκίμμη τα τελευταία χρόνια, μέσω της εμπλοκής της στο κίνημα ενάντια στο ΧΥΤΑ», η οποία «συνοδεύεται με την ταυτόχρονη έξαρση των φασιστικών συμπεριφορών, των απειλών και της στοχοποίησης συγχωριανών μας με δημοκρατικές, αριστερές και αντιφασιστικές πεποιθήσεις», μπήκαν τα πράγματα στη θέση τους.
Οι νεοναζί ακολούθησαν τη γνώριμη μετά από τέτοια περιστατικά τακτική τους. Οπως για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έλεγαν ότι έγινε στη διάρκεια καυγά για τα ποδοσφαιρικά και ότι ο Ρουπακιάς δεν είχε καμιά σχέση μ' αυτούς (για να αποδειχτεί πανηγυρικά ότι ο Ρουπακιάς δεν ήταν απλό μέλος αλλά στέλεχος και ότι μαχαίρωσε τον Φύσσα ως εκτελεστής ενός οργανωμένου σχεδίου), έτσι και για τη δολοφονία του Πετρίτ Ζίφλε δήλωσαν (πρώτα ο τοπικός βουλευτής Αϊβατίδης και μετά επίσημα η ΧΑ), ότι «το εν λόγω έγκλημα δεν έχει καμία πολιτική χροιά», ότι ο δράστης «δεν έχει καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή» και ότι «ήταν για χρόνια γνωστό μέλος του ΚΚΕ»! Και θρασύδειλοι, και ψεύτες, και προβοκάτορες (θυμηθείτε ότι και για τον Ρουπακιά διέδιδαν ότι ήταν μέλος της ΚΝΕ).
Πώς ξέρουν, όμως, ότι το έγκλημα δεν έχει πολιτική χροιά; Ειδικά μ' αυτή την αποστροφή φανέρωσαν τους φόβους τους και την ενοχή τους. Δεν έχουμε στοιχεία για να πούμε ότι το εν λόγω έγκλημα σχεδιάστηκε «από τα πάνω» (τίποτα δεν πρέπει να αποκλείεται όταν μιλάμε για την εγκληματική δράση του νεοναζιστικού μορφώματος), όμως το κλίμα που δημιουργούν οι νεοναζί το τελευταίο διάστημα, με το «Μακεδονικό», με το «Βορειοηπειρωτικό», με την προσπάθεια να φτιάξουν εθνικοφασιστικό ρεύμα στη μαθητική νεολαία, με τις ρατσιστικές υλακές ενάντια στους «λαθρομετανάστες», είναι το θερμοκήπιο για τη δημιουργία δολοφόνων όπως ο 44χρονος της Λευκίμμης (ακόμα δεν έχει δημοσιευτεί το όνομά του!), ιδιαίτερα αν το θύμα είναι ένας περήφανος μετανάστης που δεν είναι απλά αποδεκτός στο περιβάλλον όπου ζει και εργάζεται, αλλά έχει κατακτήσει και το δικαίωμά του να εκφράζει τη γνώμη του και να συγκρούεται με τους ρατσιστές.
Τελευταία Νέα :
- Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
- Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες
- «Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*
- Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»
- Σαν σήμερα 6 Ιούλη
- Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας