Μπορεί το casinogate του Καμμένου, για το οποίο έγραψε ακόμα και βρετανική τζογαδόρικη ιστοσελίδα (!) να αφορά τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, πλήττοντας το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα» που επικαλούνταν, όμως τα εθνικιστικά παιχνίδια του Καμμένου, ο οποίος δεν είναι πια ένας απλός ακροδεξιός βουλευτής, αλλά συγκυβερνών εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμυνας, έχουν πολιτικό περιεχόμενο και πολιτικές επιπτώσεις.
Ο Καμμένος ορίστηκε (με δική του απαίτηση, προφανώς) να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Πήγε, λοιπόν, στο νησί και δεν περιορίστηκε να έχει μαζί του τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αλλά κουβάλησε και δύο πολεμικά αεροπλάνα F-16, τα οποία έβαλε να πετάνε σε σχηματισμό πάνω από την παρέλαση, λες και πετούσε πυροτεχνήματα στο γάμο της ξαδέρφης του. Εκανε και δήλωση επιπέδου υπουργού Εξωτερικών στην οποία μίλησε για «τη δημιουργία ενός άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, προς τα βόρεια με την Ελλάδα, τις χώρες της Ευρώπης και της Βαλκανικής, προς τα νότια και τα ανατολικά με το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο»! Αφού είπε με νόημα ότι «για την Ελλάδα, η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά», ευχαρίστησε «ιδιαίτερα τους πολίτες της Κύπρου για τη θερμή υποδοχή των δυνάμεων της ΕΛΔΥΚ και των εναέριων μέσων». Σημειωτέον ότι ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα είχαν να πετάξουν σε κυπριακή παρέλαση από το 1994, όταν οι κυβερνήσεις Α. Παπανδρέου και Γ. Κληρίδη είχαν διακηρύξει το δόγμα του «Ενιαίου Αμυντικού Χώρου», το οποίο αργότερα εγκαταλείφθηκε και από τις δυο κυβερνήσεις.
Ποια είναι η επίσημη θέση του ελληνικού κράτους για το Κυπριακό; Οτι η όποια λύση προϋποθέτει την κατάργηση του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το υπό κατοχή βόρειο τμήμα του νησιού. Μετά το ναυάγιο των δύο γύρων διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν και το Κραν Μοντανά της Ελβετίας, η ελληνική πλευρά κατηγορούσε την Τουρκία ότι με την άκαμπτη στάση της στο κεφάλαιο «εγγυήσεις-ασφάλεια» και την άρνησή της να δεχτεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις που είχε οργανώσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.
Οταν, όμως, ο Καμμένος κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ΕΛΔΥΚ έρχεται να πιστοποιήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ της συνέχισης του καθεστώτος των εγγυητριών δυνάμεων. Και όταν στέλνει ελληνικά αεροπλάνα να κάνουν παρέλαση στον κυπριακό ουρανό, πηγαίνει πέρα από το υπάρχον καθεστώς εγγυήσεων (προβλέπει τις δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ με συγκεκριμένη σύνθεση) και στρώνει βούτυρο στο ψωμί της Τουρκίας, η οποία σίγουρα θα επικαλεστεί το γεγονός για να υποστηρίξει ότι για λόγους προστασίας των Τουρκοκυπρίων πρέπει να παραμένει στο νησί επαρκής τουρκική στρατιωτική δύναμη.