ΓΕΡΗ ΜΑΧΑΙΡΙΑ στα πλευρά της ελληνοκυπριακής πολιτικής ηγεσίας ήταν οι δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις, που εξέφρασε την αμερικάνικη απογοήτευση για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και ζήτησε την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες δηλώσεις από την αμερικάνικη κυβέρνηση, όμως η σημειολογία αυτής της τελευταίας δήλωσης είναι ιδιαίτερη, καθώς διανύουμε μια περίοδο που αναζητούνται καινούργιες ισορροπίες και το Κυπριακό έχει τεθεί και πάλι στο τραπέζι.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο λόρδος Χάνεϊ, ο άνθρωπος που μαζί με τον Ανάν έφτιαξε το γνωστό σχέδιο λύσης, ήταν ο κύριος ομιλητής στο τριήμερο συνέδριο που έγινε αυτή τη βδομάδα στη Λάρνακα με διοργανωτή το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Στο συνέδριο πήραν μέρος Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι και Βρετανοί, οι εργασίες του έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και οι τοποθετήσεις των συνέδρων χαρακτηρίστηκαν ως εμπιστευτικές και δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Ο Τ. Παπαδόπουλος, που βλέπει να σφίγγει ολοένα ο κλοιός γύρω του, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ανάληψης νέας πρωτοβουλίας από τον Κόφι Ανάν, δήλωσε ότι στην τελευταία συνάντησή τους ο Ανάν του δήλωσε καθαρά ότι δεν υπάρχουν προοπτικές επανενεργοποίησης της πρωτοβουλίας του. Κατά τον Παπαδόπουλο, η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία θα πρέπει να εργαστεί μαζί με τον ΟΗΕ για την επανέναρξη του διαλόγου, ανακοινώνοντας εμμέσως την ανάληψη κάποιας πρωτοβουλίας από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προφανώς για να προλάβει την Τουρκία, που έχει αφήσει να διαφανεί ότι θα κάνει κάτι αντίστοιχο.
Από την άλλη πλευρά ο Σερντάρ Ντενκτάς δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη από την Κύπρο, αν προηγούμενα οι δυο κυβερνήσεις στην Κύπρο δεν μοιράσουν την εξουσία με την εξεύρεση κάποιας λύσης. Απέρριψε δε κάθε ιδέα για ανάμιξη της ΕΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.
Είναι φανερό ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο πολλαπλών παρασκηνιακών παζαριών, χωρίς να μπορούμε να πούμε αν κατάληξή τους θα είναι ένας νέος γύρος επίσημων διαπραγματεύσεων.