Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Το σκληρό πρόσωπο του μπος στην τέχνη
  • Διεθνές Φεστιβάλ «Νανουρίσματα Αφύπνισης της Μινάμπ»
  • Σφαγές τουρκοκύπριων αμάχων: Ειδεχθή μαζικά εγκλήματα που θάφτηκαν «για εθνικούς λόγους»
  • Η ΕΛΑΣ του Τσίπρα δεν θα καταργήσει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»
  • Και Ρόδρι ο Κούλης
  • Καταγγελίες για τον Γεωργιάδη, εντός και εκτός Ελλάδας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Ενα οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο κλείνει μ’ ένα δικαστικό σκάνδαλο
Πολιτική

Βατοπέδι

Ενα οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο κλείνει μ’ ένα δικαστικό σκάνδαλο

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr24 Μαρ 2017, 00:00

«Μετά την αμνήστευση των πολιτικών, ζήτημα είναι αν καθίσουν καν στο σκαμνί οι Βατοπεδινοί. Και αν καθίσουν, δεν πρόκειται να καταδικαστούν». Ετσι κλείναμε άρθρο μας με τίτλο «Αθλιο κλείσιμο ενός άθλιου σκανδάλου», στις 23 Οκτώβρη του 2010. Εξίμισι χρόνια μετά, η… προφητεία επαλεθεύτηκε. Με την αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τα μη πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου έκλεισε με ένα δικαστικό σκάνδαλο. Ενα δικαστικό σκάνδαλο που επέτρεψε στον Καραμανλή, τον Ρουσόπουλο, αλλά και τα στελέχη της σημερινής ηγετικής ομάδας της ΝΔ να εμφανιστούν με θράσος και να υποστηρίξουν ότι ουδέποτε υπήρξε σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά όλα ήταν μια… σκευωρία! Ο λαός μας έχει μερικές παροιμίες γι’ αυτές τις περιπτώσεις, αλλά η χρήση τους… εμπίπτει στο νόμο περί Τύπου.

Το δικαστήριο δέχτηκε την αθωωτική πρόταση της εισαγγελέα, που ισχυρίστηκε ότι όλοι οι κατηγορούμενοι δεν είχαν δόλο να τελέσουν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται. Οι δύο καλόγεροι πίστευαν ακράδαντα (αυτά κάνει η μεγάλη πίστη στο Θεό!), ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις τους ανήκουν, ενώ δεν επηρέασαν τους υπηρεσιακούς παράγοντες προκειμένου να εκδώσουν τις γνωστές αποφάσεις, διότι οι τελευταίοι εφάρμοσαν κυβερνητικές αποφάσεις.
Προκειμένου να αθωώσουν τους Βατοπεδινούς, οι δικαστές έριξαν το μπαλάκι στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι ευθύνες των οποίων φυσικά δε διερευνήθηκαν, διότι εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

♦ Κ. Καραμανλής (6.12.2008): «Γνωρίζω ότι από όσα σκανδαλώδη έγιναν στο Βατοπέδι οι πολίτες έχουν πληγωθεί».

♦ Κ. Καραμανλής (21.3.2017): «Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση του. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία».

Η σύγκριση ανάμεσα στις δυο αυτές δηλώσεις του Καραμανλή, που τις χωρίζουν περισσότερα από οχτώ χρόνια, είναι χαρακτηριστικά όχι μόνο για το χαρακτήρα, την ποιότητα και την πρακτική πολιτική δράση του δεξιού πολιτικού, αλλά και για το σκανδαλώδη χαρακτήρα της αθωωτικής δικαστικής απόφασης.

Το Δεκέμβρη του 2008, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, ο Καραμανλής κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες να απαλλάξει τους υπουργούς του (και τον εαυτό του, γιατί οι υπουργοί ενεργούσαν με εντολές δικές του και της καμαρίλας που είχε γύρω του στο μέγαρο Μαξίμου) από τις κατηγορίες για εμπλοκή στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ελεγε, λοιπόν, μεταξύ των άλλων: «Αναγνωρίζω ότι οφείλουμε να έχουμε ισχυρότερα ανακλαστικά, να είμασταν περισσότερο υποψιασμένοι σε υστερόβουλες επιδιώξεις. Αναγνωρίζω ότι χρόνιες παθογένειες του κράτους διευκόλυναν τα όσα διαδραματίστηκαν».

Η αναφορά σε «υστερόβουλες επιδιώξεις» είναι ο ορισμός του δόλου. Ενός δόλου που ο Καραμανλής αποδίδει στους Ρασπούτιν του Βατοπεδίου και σε υπηρεσιακούς παράγοντες, περιορίζοντας την… αυτοκριτική του στην έλλειψη… ισχυρών ανακλαστικών (του έπεφταν βαριά τα κεμπάπ και ναρκωνόταν ο άνθρωπος…). Οι δικαστές, όμως, δεν «μπόρεσαν» να διακρίνουν δόλο ούτε στους Βατοπεδινούς ούτε στους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους αθώωσαν όλους.
Με την αόριστη φράση ότι εφάρμοζαν κυβερνητική πολιτική απέδωσαν εκ του ασφαλούς τον όποιο δόλο στους πολιτικούς, που είχαν ήδη αμνηστευθεί λόγω παραγραφής.

Ο Καραμανλής πήρε το μπαλάκι από τους δικαστές και με ανακλαστικά εφήβου (έτοιμη την είχε τη δήλωση, φυσικά, γιατί ήξερε τι απόφαση θα βγει) μας την πέταξε στη μούρη, σαν ροχάλα: «δεν υπήρξε σκάνδαλο, όλα ήταν μια σκευωρία». Ολόκληρος ο αστικός μηχανισμός δούλεψε για τη γενική ατιμωρησία. Πρώτα οι πολιτικοί, τώρα οι καλόγεροι, οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι υπόλοιποι.

♦ «Τους λαοπρόβλητους ηγέτες τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, οι νταβατζήδες της διαπλοκής, οι λακέδες και τα γιουσουφάκια της ενημέρωσης προσπαθούν να τους εξουδετερώσουν με κάθε τρόπο. Αυτό συνέβη με τον Κώστα Καραμανλή, αυτό συμβαίνει και σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα». Ρέστα έδωσε πάλι ο τέως εισαγγελέας, τέως εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής, τέως διοικητής της ΕΥΠ/ΚΥΠ και νυν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος!

Προσωπική επιλογή του Τσίπρα, ακλόνητος στο πόστο του (ενώ ο πανεπιστημιακός Ν. Παρασκευόπουλος πήρε τον πούλο, αφού προηγουμένως κατάφερε να εξευτελίσει το νομικό του έργο), ο Παπαγγελόπουλος έδωσε με τη δήλωσή του το στίγμα της… ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της μη παρέμβασης της κυβέρνησης στο έργο των δικαστών. Σε αντίθεση με κάποιους που θεωρούν ότι υπήρξε παρέμβαση της συγκυβέρνησης των Τσιπροκαμμένων για την ολοκλήρωση του δικαστικού σκανδάλου, εμείς θέλουμε να δηλώσουμε ότι η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και ειδικά ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην δικαστικός, πρώην αντιτρομοκρατικάριος και πρώην ΚΥΠατζής, Δ. Παπαγγελόπουλος, σέβονται απόλυτα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και ούτε που θα διανοούνταν ποτέ να κάνουν την παραμικρή παρέμβαση. Συνέβη απλώς ο Παπαγγελόπουλος να θαυμάζει δύο πολιτικούς κολοσσούς, Κωστάκη Καραμανλή και Αλέξη Τσίπρα, και βρήκε την ευκαιρία να ξαναεκφράσει το θαυμασμό του, απ' αφορμή την απαλλακτική δικαστική απόφαση για το Βατοπέδι. Ας πάψουμε… να βλέπουμε παντού δόλο…

♦ Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου το ξεκίνησε η κυβέρνηση Σημίτη και το ολοκλήρωσε η κυβέρνηση Καραμανλή, με την ενεργή στήριξη και βοήθεια υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων, μερικοί από τους οποίους παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Tριμελές Eφετείο Kακουργημάτων. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, αυτοί αθωώθηκαν γιατί δεν είχαν δόλο. Δηλαδή δε γνώριζαν ότι διαπράττουν ποινικά αδικήματα, αλλά εκτέλεσαν εντολές υπουργών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ας ξετυλίξουμε, λοιπόν, το κουβάρι για να δούμε αν γνώριζαν ή όχι οι υπηρεσιακοί παράγοντες ότι οι υπουργικές εντολές είναι παράνομες, όπως ισχυρίστηκε στην πρότασή της η εισαγγελέας και αποδέχτηκε το δικαστήριο. Οσα θα ακολουθήσουν δεν τα λέμε για πρώτη φορά. Τα παρουσιάσαμε καθ’ όλο το διάστημα που ξετυλιγόταν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

♦ Το 1999, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σημίτη, Γ. Δρυς, έκανε δεκτή την 26η Γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας (ΓΣΔΚΑΠ), η οποία αποφασίστηκε το 1998 και με την οποία παρεχόταν βήμα-βήμα στη Μονή Βατοπεδίου η κυριότητα της Λίμνης Βιστωνίδας, του νησιού που βρίσκεται μέσα σ’ αυτήν και των παραλίμνιων εκτάσεων. Αυτό συνέβη, μολονότι η Βιστωνίδα, το νησί και οι παραλίμνιες εκτάσεις δεν ανήκαν ποτέ στη Mονή Βατοπεδίου. Η τελευταία,  όχι μόνο δεν είχε αμφισβητήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας, αλλά το 1930 είχε υπογράψει σύμβαση με το Δημόσιο, με την οποία δίονταν στους καλόγερους ένα μέρος από τα έσοδα που εισέπραττε το Δημόσιο από αλιευτικό συνεταιρισμό που εκμεταλλευόταν τη λίμνη. Για να το πούμε απλά, οι ψαράδες παιδεύονταν για να βγάλουν ένα μεροκάματο να ταΐσουν τις φαμίλιες τους, πλήρωναν ενοίκιο στο κράτος και το κράτος έδινε ένα μέρος απ’ αυτό το ενοίκιο στους καλόγερους, που κάθονταν στο Αγιονόρος «διατελώντες εν νηστεία και προσευχή». Ζήτημα ιδιοκτησίας, όμως, ουδέποτε τόλμησαν να εγείρουν.

Το Σεπτέμβρη του 1999, η Mονή Βατοπεδίου υπέβαλε υπόμνημα στον τότε υπουργό Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, και αντίγραφό του κοινοποίησε στο ΝΣΚ (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους). Με το υπόμνημα ζητούσε να της δοθεί η διαχείριση (και όχι η κυριότητα) της Λίμνης. Οι λόγοι που προέβαλαν οι καλόγεροι ζητώντας την τροποποίηση της παλιάς, βρίσκονταν μέσα στο πλαίσιο της ιδιοκτησίας του Δημοσίου επί της λίμνης, του νησιού και των παραλίμνιων εκτάσεων, και ήταν οι εξής: Τα τελευταία σαράντα χρόνια έχει πέσει κατακόρυφα η ιχθυοπαραγωγή, λόγω της μόλυνσης των υδάτων. Το μοναστήρι διαθέτει άριστο προσωπικό και σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και αφού στηριχτεί με ευρωπαϊκά κονδύλια, θα εξυγιάνει τη Βιστωνίδα και έτσι θα αυξηθεί η ιχθυοπαραγωγή.

Στις 10 Δεκέμβρη του 1999, η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Γεωργίας έστειλε έγγραφο στο ΝΣΚ, με το οποίο από τη μια ενημέρωνε και από την άλλη έθετε μερικά ερωτήματα, με τα οποία δεν αμφισβητούνταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Βιστωνίδας. Η αρμόδια Διεύθυνση ανέφερε ότι και παλαιότερα η Mονή Βατοπεδίου είχε ζητήσει τη διαχείριση της Λίμνης, αλλά το αίτημά της είχε απορριφθεί. Διέψευδε τον ισχυρισμό των καλογέρων ότι τάχα είχε πέσει η ιχθυοπαραγωγή και αμφισβητούσε ότι η Μονή Βατοπεδίου μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τη Λίμνη και τον αλιευτικό της πλούτο.

Οπως βλέπουμε, από κανέναν δεν είχε τεθεί ζήτημα αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Βιστωνίδας. Απλά, οι καλόγεροι θέλησαν να πάρουν οι ίδιοι τη διαχείριση της Βιστωνίδας για να κονομήσουν περισσότερο. Γι’ αυτό και έβγαλαν τα ράσα και φόρεσαν τις τηβένους των «ειδικών επιστημόνων». Και το ΝΣΚ, σε Ολομέλεια, δεν έθεσε ζήτημα αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος με τη Γνωμοδότηση 111/2000. Αυτή τη Γνωμοδότηση, όμως, δεν την έκανε δεκτή ο τότε υπουργός Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτης. Η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη είχε δρομολογήσει την παράδοση της Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου, οπότε η Γνωμοδότηση 111/2000 του ΝΣΚ δε βόλευε. Αν την έκανε δεκτή ο υπουργός, θα τους έδενε τα χέρια.

Το 2002, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας (ΓΣΔΚΑΠ) εξέδωσε δύο ακόμα αποφάσεις για τη Βιστωνίδα, αγνοώντας προκλητικά τη Γνωμοδότηση 111/2000 της Ολομέλειας του ΝΣΚ. Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης, με δύο αποφάσεις, το 2002 και το 2003, ολοκλήρωσε την παράδοση της Βιστωνίδας  στη Μονή Βατοπεδίου.

♦ Το 2004, έγινε κυβερνητική εναλλαγή. Από την κυβέρνηση Καραμανλή, η ολοκλήρωση του σκανδάλου του Βατοπεδίου ανατέθηκε στον υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα και στον υπουργό Γεωργίας Ε. Μπασιάκο. Ο πρώτος αποδέχτηκε μια ακόμα απόφαση του ΓΣΔΚΑΠ, ενώ ο δεύτερος υπέβαλε στο ΝΣΚ ερώτημα για το ιδιοκτησιακό της Λίμνης Βιστωνίδας προκειμένου να εξαφανίσει τη Γνωμοδότηση 111/2000 της Ολομέλειας του ΝΣΚ. Ο Δούκας έβγαλε επιπλέον απόφαση με την οποία έκανε δεκτό το αίτημα της Μονής Βατοπεδίου να μην εκδοθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κομοτηνής για το ιδιοκτησιακό της Βιστωνίδας. Την προσφυγή είχε κάνει η ίδια η Μονή Βατοπεδίου, αλλά επειδή η απόφαση δεν την βόλευε, ζήτησε και πέτυχε να μην εκδοθεί για αρκετά χρόνια.

Μπορεί η Γνωμοδότηση 111/2000 του ΝΣΚ να μην είχε γίνει αποδεκτή, όμως αποτελούσε εμπόδιο για τη μεθόδευση της ανταλλαγής της Βιστωνίδας, του νησιού της και των παραλίμνιων εκτάσεων με φιλέτα ιδιοκτησίας Ελληνικού Δημοσίου. Ετσι, το ΝΣΚ και ιδιαίτερα οι σύμβουλοί του Κρόμπας και Μπότσιος ανέλαβαν να εξαφανίσουν τη Γνωμοδότηση 111/2000 αντικαθιστώντας της με μια νέα Γνωμοδότηση. Ο πρώτος συμμετείχε και στην Ολομέλεια του ΝΣΚ που εξέδωσε ομόφωνα τη Γνωμοδότηση 111/2000. Τότε ήταν σύμβουλος, ενώ το 2005 είχε προαχθεί σε αντιπρόεδρο του ΝΣΚ. Ο δεύτερος ήταν ο εισηγητής. Οι Κρόμπας και Μπότσιος συμμετείχαν και στο Ε’ Τμήμα του ΝΣΚ το οποίο με τη Γνωμοδότηση 161/2008 αποχαρακτήρισε ένα δάσος 8.600 στρεμμάτων στη Χαλκιδική. Ηταν μια προκλητική απόφαση, εκτός των άλλων και γιατί το ΝΣΚ -σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο- δεν έχει αρμοδιότητα να γνωμοδοτεί για το δασικό ή μη χαρακτήρα διάφορων εκτάσεων.

Η Γνωμοδότηση 15/2005 εκδόθηκε καθ’ υπαγόρευση και ήρθε από τη μια να καταστήσει νεκρό γράμμα τη Γνωμοδότηση 111/2000 και από την άλλη να επικυρώσει τις αποφάσεις του ΓΣΔΚΑΠ, με τις οποίες παραδόθηκε η Βιστωνίδα στους μπίζνεσμαν του Βατοπεδίου. Τέλος, άναψε το πράσινο φως στον υπουργό Γεωργίας Ε. Μπασιάκο για ν’ αρχίσει να εκδίδει αποφάσεις με τις οποίες η ΚΕΔ (Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου) έβαλε μπροστά τη φάμπρικα της ανταλλαγής της Βιστωνίδας με φιλέτα του Δημοσίου (οι περιβόητες «ιερές ανταλλαγές», όπως χαρακτηρίστηκαν τότε).

♦ Χαρίστηκαν πολλά φιλέτα στους καλογέρους, σε ανταλλαγή με τη Βιστωνίδα, της οποίας ουδέποτε υπήρξαν ιδιοκτήτες. Στη συνέχεια, μετά τη θύελλα που ξέσπασε, αναγκάστηκαν αρχικά η κυβέρνηση Καραμανλή και στη συνέχεια η κυβέρνηση Παπανδρέου να αναδιπλωθούν και να παγώσουν τις διαδικασίες υλοποίησης των ανταλλαγών. Κάποια στιγμή εκδόθηκε και η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κομοτηνής, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή της Μονής Βατοπεδίου. Η Μονή έκανε προσφυγή στο Εφετείο, το οποίο με την 197/2015 απόφασή του επαναβεβαίωσε ότι ιδιοκτήτης της Λίμνης Βιστωνίδας, του νησιού της και των παραλίμνιων εκτάσεων εξακολουθεί να είναι το ελληνικό δημόσιο.

Πολύ πριν ολοκληρωθεί η ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δίκαζε τους Βατοπεδινούς είχε εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου και ήταν καθαρό για τι σκάνδαλο μιλάμε. Ηταν φανερό πως, όχι μόνο οι παραπεμπόμενοι Βατοπεδινοί, αλλά και πολλοί άλλοι είχαν πλήρη γνώση ότι συντελούνταν ένα μεγάλο σκάνδαλο και δέχτηκαν να συμμετάσχουν στην ολοκλήρωσή του. Επρεπε, λοιπόν, να έχουμε καταδίκες και όχι αθώωση λόγω… έλλειψης δόλου.
Αυτός ο ισχυρισμός του δικαστικού μηχανισμού προκαλεί τη νοημοσύνη μας. Η αστική Δικαιοσύνη απέδειξε για μια φορά ακόμα ότι αποτελεί στυλοβάτη του καπιταλιστικού συστήματος. Οχι μόνο δεν είναι τυφλή, αλλά τα έχει τετρακόσια. Ξέρει ποιους να χτυπά και ποιους να χαϊδεύει.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Βατοπέδι

Ταραχή από τις ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις γενικής συμμόρφωσης
Επόμενο άρθρο

Βατοπέδι

Αναζητώντας την… εξ ύψους βοήθεια

Σχετικά Αρθρα

Γιατί δεν μιλούν για τον «γαλάζιο» Principal Dancer του σκανδάλου της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ;

Πολιτική 17 Ιούλ 2026, 21:36

Στο πλευρό του Βασίλη Γραβάνη – Η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη είναι καθήκον αδιαπραγμάτευτο

Πολιτική 17 Ιούλ 2026, 19:31

Με ύφος δικτάτορα, ο Μητσοτάκης, πρωθυπουργός «κυβέρνησης υποδίκων», προσπαθεί να βγει από πάνω

Πολιτική 16 Ιούλ 2026, 19:59

Το σκάνδαλο των υποκλοπών/παρακολουθήσεων «μετακόμισε» σε σιωνιστικό δικαστήριο

Στριμωγμένος ο νεοδιρισθείς εισαγγελέας του ΑΠ Μπακέλας

Πολιτική 15 Ιούλ 2026, 13:07

Υποκλοπές: Ολο το θάβουν το σκάνδαλο κι όλο πετάγεται μπροστά τους

Με κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, η κυβέρνηση αφαίρεσε από την αντιπολίτευση το δικαίωμά της να καλέσει για ακρόαση τους Ντίλιαν και Δημητριάδη

Πολιτική 9 Ιούλ 2026, 21:47

AΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εξακολουθούσαν να δίνουν παράνομες επιδοτήσεις σε λαμόγια της Κρήτης, που ο Βάρρας είχε στείλει στον εισαγγελέα για άσκηση ποινικών διώξεων

Αγροτικά 9 Ιούλ 2026, 20:17
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Το σκληρό πρόσωπο του μπος στην τέχνη

21 Ιούλ 2026, 21:15
Πολιτισμός

Διεθνές Φεστιβάλ «Νανουρίσματα Αφύπνισης της Μινάμπ»

Για να μην ξεχαστεί ποτέ το έγγκλημα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών και των σιωναζιστών

21 Ιούλ 2026, 18:37
Ιστορία

Σφαγές τουρκοκύπριων αμάχων: Ειδεχθή μαζικά εγκλήματα που θάφτηκαν «για εθνικούς λόγους»

21 Ιούλ 2026, 17:53
Παιδεία

Η ΕΛΑΣ του Τσίπρα δεν θα καταργήσει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια»

Διαπιστευτήρια στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο

21 Ιούλ 2026, 17:33
Η παπάρα

Και Ρόδρι ο Κούλης

21 Ιούλ 2026, 12:53
Υγεία

Καταγγελίες για τον Γεωργιάδη, εντός και εκτός Ελλάδας

Για τη ντροπολογία με την οποία καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΠΙΣ

21 Ιούλ 2026, 12:06
Διεθνή

Χεζμπολά: Αξιος συνεχιστής του Γιάχια Σινουάρ ο Χαλίλ αλ-Χάγια

21 Ιούλ 2026, 10:24
Αθλητισμός

Γιατί η Γάζα πανηγύρισε για την Ισπανία: Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου γίνεται σύμβολο αλληλεγγύης

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Ισπανία προκάλεσε πανηγυρισμούς σε ολόκληρη τη Γάζα, όπου πολλοί εξέλαβαν τη νίκη ως αντανάκλαση των ετών αλληλεγγύης της χώρας προς την Παλαιστίνη

21 Ιούλ 2026, 10:06
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Ιούλη

21 Ιούλ 2026, 00:01
Κόντρες

Εμείς γι’ αλλού κινήσαμε γι’ αλλού…

20 Ιούλ 2026, 19:50
Διεθνή

Ο Χαλίλ αλ-Χάγια εκλέχτηκε επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς

20 Ιούλ 2026, 17:53
Υγεία

Τα Ιουλιανά του Γεωργιάδη

20 Ιούλ 2026, 13:28
Διεθνή

Το Παλαιστινιακό διχάζει το Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ

20 Ιούλ 2026, 11:54
Διεθνή

Το Ιράν παγίδευσε τις ΗΠΑ με την ταχεία απάντησή του στην αμερικανική επίθεση, λέει άραβας αναλυτής

20 Ιούλ 2026, 11:18
Αγροτικά

Εννιά νέες εστίες: Ενδημική στον ιό της ευλογιάς των αιγοπροβάτων έγινε η χώρα μας

20 Ιούλ 2026, 09:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Ιούλη

20 Ιούλ 2026, 00:01
Η παπάρα

Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο Σταύρος

19 Ιούλ 2026, 11:34
Διεθνή

Φέρετρα Αμερικανών στρατιωτικών άρχισαν να φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Ο αμερικάνικος Τύπος αποκαλύπτει σημαντικές απώλειες στην αεροπορική βάση Μουάφακ Σάλτι στην Ιορδανία από πλήγματα του Ιράν

19 Ιούλ 2026, 09:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Ιούλη

19 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Ιράν: Αναστέλλουμε την εφαρμογή όλων των δεσμεύσεων του Μνημόνιου Κατανόησης

Χτυπήθηκαν και πολιτικοί στόχοι στο Κουβέιτ

18 Ιούλ 2026, 20:46
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Ιούλη

Βέλγιο: Ημέρα ανεξαρτησίας (1831).

Βολιβία: Ημέρα μαρτύρων.

1957: Ο Τσε Γκεβάρα γίνεται κομαντάντε του επαναστατικού στρατού της Κούβας.

1965: Δολοφονείται από την αστυνομία ο φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας στη διάρκεια διαδήλωσης.

1972: Δεκατρείς νεκροί και 130 τραυματίες σε βομβιστικές επιθέσεις στο Μπέλφαστ (IRA).

1973: Δημοψήφισμα χούντας (78,4% ναι, 21,6% όχι) για το πολιτειακό.

1997: Τρία στελέχη της ETA καταδικάζονται σε 109 χρόνια κάθειρξη για συνωμοσία δολοφονίας του βασιλιά Χουάν Κάρλος (Ισπανία).

2002: Συλλαμβάνεται ο Θωμάς Σερίφης για συμμετοχή στη 17Ν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Βατοπέδι

    17Ν
    • Βατοπέδι

      Εφετείο 17Ν
  • Βατοπέδι

    ΕΛΑ
    • Βατοπέδι

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Βατοπέδι

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Βατοπέδι

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Βατοπέδι

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Βατοπέδι

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Βατοπέδι

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Βατοπέδι

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Βατοπέδι

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Βατοπέδι

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Βατοπέδι

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Βατοπέδι

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Βατοπέδι

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Βατοπέδι

      Βατοπέδι

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Βατοπέδι

      Βατοπέδι

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Βατοπέδι

      Βατοπέδι

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Βατοπέδι

      Βατοπέδι

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Βατοπέδι

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Βατοπέδι

    Βατοπέδι

    Ποιοι είμαστε
  • Βατοπέδι

    Βατοπέδι

    Επικοινωνία
  • Βατοπέδι

    Βατοπέδι

    Όροι χρήσης
  • Βατοπέδι

    Βατοπέδι

    Ποιοι είμαστε
  • Βατοπέδι

    Βατοπέδι

    Επικοινωνία
  • Βατοπέδι

    Βατοπέδι

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo