Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Να σταματήσει η δίωξη του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γιώργου Καββαδία
  • Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη
  • Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί
  • Προκλητικά και με όλα τα μέσα το υπουργείο Παιδείας στηρίζει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» – πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια
  • Παριστάνουν τους αγανακτισμένους, αλλά είναι όλοι τους στο κόλπο της «ιατρικής» κονόμας
  • «Αν οι λέξεις Free Palestine μου κόστισαν τη σκηνή, τότε αυτή ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία που έχω κάνει ποτέ»
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Διλήμματα γι’ αγρίους
Πολιτική

Διλήμματα γι’ αγρίους

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr25 Ιούν 2011, 00:00

Την περασμένη εβδομάδα, όταν το ελληνικό πολιτικό σύστημα κλυδωνιζόταν και για τουλάχιστον ένα 24ωρο ο Παπανδρέου έδειχνε χαμένος… στη μετάφραση, στις Βρυξέλλες, το Λουξεμβούργο, το Βερολίνο, το Παρίσι, την Ουάσιγκτον επικρατούσε πυρετός… ελληνοφιλίας. Η Ελλάδα θα πάρει σίγουρα την 5η δόση του δανείου της τρόικας και νέο πακέτο «στήριξης» διεμήνυαν, με ύφος που δεν σηκώνει αμφισβήτηση, ο Ρεν, ο Γιούνκερ, ο Σόιμπλε, η Λαγκάρντ και η Καρολάιν Ατκινσον του ΔΝΤ.

Οταν το τοπίο ξεκαθάρισε, όταν η βαρώνη Βάσω πήρε από το χέρι τον παραπαίοντα ηγεμόνα και μαζί με τους υπόλοιπους τιμαριούχους του «όλου ΠΑΣΟΚ» τον οδήγησαν σε μια πολιτική λύση με ανασχηματισμό και «επιστροφή στο κόμμα», η οποία επισφραγίστηκε με τα θυελλώδη χειροκροτήματα σύμπασας της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής ομάδας, το τροπάριο άλλαξε. Οχι μόνο το νέο πακέτο «διάσωσης», αλλά κι αυτή ακόμη η 5η δόση μετατράπηκαν εκ νέου σε διακυβεύματα. Οι ίδιοι που διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, άρχισαν να δηλώνουν ότι προϋπόθεση είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού του νόμου.

Στο καπάκι ήρθε και ο εκτελών χρέη διευθυντή του ΔΝΤ να κάνει την κατάσταση πιο δραματική. Δεν μας αρκεί η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, είπε, θέλουμε και ισχυρές δεσμεύσεις της ΕΕ ότι θα χρηματοδοτήσει επαρκώς την Ελλάδα για τους επόμενους 12 μήνες, ώστε να μην υπάρξει χρεοστάσιο. Αυτά που δήλωνε η Ατκινσον την περασμένη εβδομάδα και που ψιθύριζαν στ’ αυτιά των δημοσιογράφων τα στελέχη του Ταμείου, για να αναμεταδοθούν σε όλο τον κόσμο από τα πιο έγκυρα αστικά πρακτορεία (Reuters, Bloomberg), ότι δηλαδή το Ταμείο δεν θα επιμείνει τυπολατρικά στην καταστατική του διάταξη, αλλά θα εκταμιεύσει την 5η δόση του δανείου προς την Ελλάδα, αρκούμενο ακόμη και σε μια πολιτική δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, «ξεχάστηκαν».

‘Η εμείς δεν καταλαβαίνουμε τίποτα ή αυτοί μας δουλεύουν χοντρά. Κι επειδή καταλαβαίνουμε πολύ καλά, μπορούμε να πούμε ότι το δούλεμά τους παραείναι χοντρό για να πιάσει τόπο. Απλά, δημιουργούν ένα δραματικό κλίμα, ένα κλίμα έντασης και αβεβαιότητας, για να προσφέρουν ένα διάτρητο άλλοθι στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Τι να έκανα, ν’ άφηνα τη χώρα να χρεοκοπήσει σε λίγες μέρες;». Αυτό θα είναι το δραματικό ερώτημα που θα θέτει υποκριτικά ο «πράσινος» βουλευτής στους καφενέδες της εκλογικής του περιφέρειας, πριν πληρώσει τους καφέδες και την κάνει βιαστικά (μη τυχόν και τον βρει κάνα ιπτάμενο γιαούρτι). Η δραματικότητα της απολογίας του μπορεί κατά περίσταση να συνοδεύεται και από μπινελίκια ενάντια στον «άχρηστο» τον Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα πάρει τη θέση που έως τώρα κατείχε ο Καραμανλής. «Τι να σου κάνει κι ο Βενιζέλος; Μια μέρα μετά την ορκωμοσία του, πήγε στο Λουξεμβούργο και του ‘βαλαν το μαχαίρι στο λαιμό: ή ψηφίζεις το Μεσοπρόθεσμο ή σας αφήνουμε να χρεοκοπήσετε άμεσα».

Ολα έγιναν πολύ «σοφά», ώστε να δημιουργήσουν το έδαφος για διαδικασίες εξπρές στην ελληνική Βουλή. «Αποφάσισα να συγκαλέσω έκτακτη σύνοδο του Euro-   group την Κυριακή 3 Ιουλίου», δήλωσε σε συνεντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup ο Γιούνκερ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι μέχρι τότε η ελληνική Βουλή θα έχει ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο. Για να το κάνει, μάλιστα, πιο δραματικό, προσέθεσε, με ύφος ηθοποιού τριτοκλασάτου μπουλουκιού, που προσπαθεί να παίξει τον Αμλετ: «Αν όχι…». Σ’ αυτό κοντοστάθηκε, επανέλαβε τη φράση «αν όχι…», έκανε μια δραματική παύση στη διάρκεια της οποίας το πρόσωπό του πήρε μια δήθεν τραγική έκφραση κι αμέσως μετά συμπλήρωσε αποφασιστικά ότι δεν θέλει ούτε να σκέφτεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο και πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει. Αν οι αμερικάνοι διοργανωτές του διαγωνισμού του «Χρυσού Βατόμουρου» θέλουν να πρωτοτυπήσουν, στον Γιούνκερ πρέπει να το δώσουν.

Μέχρι το τέλος του Ιούνη πρέπει να έχει ψηφιστεί και το Μεσοπρόθεσμο και ο βασικός εφαρμοστικός νόμος, έστειλε το μήνυμα ο Βενιζέλος. Μέσα σε ένα δεκαήμερο, «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε». Για να δοθεί, μάλιστα η εικόνα της δραματικής διαπραγμάτευσης για το μέλλον της χώρας, πετάχτηκε μέχρι τις Βρυξέλλες και ο Παπανδρέου, για να πει τα ίδια πράγματα μπροστά στις κάμερες, σε δυο διαδοχικές συναντήσεις με τον Φαν Ρομπάι και τον Μπαρόζο. Βέβαια, πέρα από το ψεύτικο δραματικό σκηνικό, ο Παπανδρέου δε θέλησε ν’ αφήσει τον Βενιζέλο μόνο του στο κάδρο της «εθνικής μάχης» και της «εθνικής επιτυχίας», με την οποία αυτή θα στεφθεί στο τέλος. Θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι και η δική του βαρύνουσα πολιτική παρέμβαση έπαιξε το ρόλο της. Ασε που την ίδια ώρα διάφοροι λυσσασμένοι Χριστιανοδημοκράτες (όπως ο βαυαρός της CSU, του κόμματος που είχε ιδρύσει ο –νεκρός πια– ακροδεξιός Στράους) την έπεφταν στον Σαμαρά, οπότε αυτός φαινόταν «εκτός εθνικής προσπάθειας». Αυτό, βέβαια, καλό κάνει στον Σαμαρά σε ό,τι αφορά την επιρροή του στο λαό, όμως ο Παπανδρέου δεν έχει και άλλη επιλογή, μετά απ’ όσα έπαθε την προηγού-μενη βδομάδα. Ο Σαμαράς, βέβαια, διαμαρτύρεται, ότι του χαλάνε τη διεθνή εικόνα και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι βρίσκεται πίσω απ’ όλα τα δημοσιεύματα σε ξένες εφημερίδες. Γι’ αυτό και όταν υπήρξε ένα ιδιαίτερα απαξιωτικό για τον Σαμαρά άρθρο σε γερμανική εφημερίδα, διατάχθηκε ο Μόσιαλος να κάνει δήλωση αποδοκιμασίας του εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

Το εσωτερικό θέατρο, όμως, είχε και συνέχεια, με συμμετοχή του Σαμαρά σε ρόλο guest star. Οταν αποσύρθηκαν από τη σκηνή ο Γι-ούνκερ, ο Μπαρόζο, ο Φαν Ρομπάι, ο Γιωργάκης, επανήλθε ο Βενιζέλος μ’ ένα δελτίο Τύπου, το οποίο είχε δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος ο Βενιζέλος απαντούσε «σε ερωτήσεις δημοσιογράφων» (απ’ αυτές που τις κατασκευάζει ο ίδιος ο υπουργός) «για το αν η αναφορά στην εθνική ενότητα που υπάρχει στο ανακοινωθέν του Euro- group σημαίνει ότι προϋπόθεση για την περαιτέρω εξέλιξη των διαδικασιών είναι η θετική ψήφος της Αντιπολίτευσης στο Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό Νόμο». Απάντησε, λοιπόν, «ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι, προφανώς  δεν έχει τεθεί ως προϋπόθεση η θετική ψήφος της Αντιπολίτευσης στο Μεσοπρόθεσμο και τον Εφαρμοστικό Νόμο, αν και αυτό θα ήταν το επιθυμητό για την Κυβέρνηση.  Η αναφορά στην εθνική ενότητα είναι αναφορά στην ανάγκη να υπάρχει κλίμα και ατμόσφαιρα ενότητας και υπευθυνότητας»!!! Στο δεύτερο σκέλος, «ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα το πρωί με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Σαμαράς του δήλωσε ότι είναι κατανοητή εκ μέρους του  η ανάγκη τήρησης του χρονοδιαγράμματος που συμφωνήθηκε στο Eurogroup  σε σχέση με την ψήφιση των δύο νόμων μέχρι 30 Ιουνίου, ανεξάρτητα από τη θέση που θα διατυπώσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση επί της ουσίας των ρυθμίσεων». Ο Μιχελάκης επιβεβαίωσε τη συμφωνία, ανακοινώνοντας ότι ο Σαμαράς «είπε στον κ. Βενιζέλο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει αντίρρηση στο χρονοδιάγραμμα, για την ψήφιση των δύο νόμων, μέχρι τις 30 Ιουνίου, που συμφωνήθηκε στο Γιούρο-γκρουπ». Κοντολογίς, η ΝΔ δεν θα ψηφίσει μεν το Μεσοπρόθεσμο, αλλά δεν θα αντιταχθεί ούτε θα καταγγείλει τις διαδικασίες εξπρές, ενώ, όπως δήλωσε το βράδυ στη Βουλή ο Σαμαράς, θα ψηφίσει τις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου με τις οποίες συμφωνεί! Αυτό θα πει «κλίμα και ατμόσφαιρα ενότητας και υπευθυνότητας»! Την ίδια συμφωνία ο Βενιζέλος έκανε στη συνέχεια με τον Καρατζαφέρη (και την ανακοίνωσε με non paper) και με τη Μπακογιάννη.

Στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσφέρεται έτσι ένα άλλοθι για να υπερψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο: «Δεν μπορεί να συμφωνούν στη διαδικασία εξπρές ο Σαμαράς, ο Καρατζαφέρης και η Μπακογιάννη και να διαφωνούν ο Σαλαγιάννης με τον Κουρουμπλή. Εκτός αν παίρνουν μέρος σε επιχείρηση αποστασίας α’λα 1965 και βρίσκουν αφορμή τη διαδικασία. Οι υπόλοιποι, πάντως, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των εθνικά κρίσιμων περιστάσεων». Κακοφτιαγμένο μεν το άλλοθι, αλλά στις σημερινές συνθήκες δεν μπορού-σαν να περιμένουν τίποτα καλύτερο. Απ’ τ’ ολότελα καλή είν’ κι η Παναγιώταινα. Στον ελληνικό λαό, όμως, στους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, αυτά τα ψεύτικα διλήμματα ελάχιστα μπορούν να πιάσουν τόπο. Εκείνο που μετράει είναι η πρακτική πολιτική και όχι οι ψευτιές με τις οποίες την τυλίγουν για να τη σερβίρουν.

ΥΓ: Το πρωί, στο δελτίο Τύπου, ο Βενιζέλος παρουσίασε σαν αποκλειστικά δική του επιτυχία τη συμφωνία με τον Σαμαρά. Το βράδυ, μιλώντας στη Βουλή, προσέθεσε ότι η επικοινωνία του με τον Σαμαρά έγινε «μετά από οδηγίες που μου έδωσε ο πρωθυπουργός». Προφανώς, είχε ενοχληθεί το Μαξίμου.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠλήρης εγκατάλειψη των δασών
Επόμενο άρθρο Δημοψήφισμα για αφελείς

Σχετικά Αρθρα

Νέα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού: Συμφωνία για αγορά δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών

Πολιτική 9 Σεπ 2026, 11:08

ΚΥΠατζής έκανε μήνυση επειδή τον παρακολουθούσαν με το Predator!

Πολιτική 7 Σεπ 2026, 19:12

Τι γύρευε η αλεπού στο παζάρι;

Μυστική επίσκεψη του Ιμπραΐμ Καλίν στην Αθήνα

Πολιτική 4 Σεπ 2026, 13:38

…και στο τέλος ψηφίζουν Μητσοτάκη

Πολιτική 4 Σεπ 2026, 10:29

Τα securonomics του Τσίπρα ή, αλλιώς, πόσο πάει η παραμύθα;

Πολιτική 3 Σεπ 2026, 21:23

Ως delivery boy των αμερικανο-σιωνιστών

Ο Μητσοτάκης υποδέχτηκε τον Αούν

Πολιτική 3 Σεπ 2026, 11:40
Ροή Ειδήσεων
Παιδεία

Να σταματήσει η δίωξη του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γιώργου Καββαδία

16 Σεπ 2026, 05:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

16 Σεπ 2026, 00:01
Εργατικά

Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

15 Σεπ 2026, 21:36
Παιδεία

Προκλητικά και με όλα τα μέσα το υπουργείο Παιδείας στηρίζει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» – πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια

15 Σεπ 2026, 21:31
Υγεία

Παριστάνουν τους αγανακτισμένους, αλλά είναι όλοι τους στο κόλπο της «ιατρικής» κονόμας

15 Σεπ 2026, 21:27
Πολιτισμός

Ο Macklemore απαντά για τον αποκλεισμό του από το υπόλοιπο της περιοδείας του Ed Sheeran

«Αν οι λέξεις Free Palestine μου κόστισαν τη σκηνή, τότε αυτή ήταν η πιο επιτυχημένη περιοδεία που έχω κάνει ποτέ»

15 Σεπ 2026, 18:12
Εργατικά

Η επιδότηση ανεργίας είναι ασφαλιστικό δικαίωμα των εργαζόμενων και όχι κρατικό προνοιακό επίδομα

Ο Π. Μαρινάκης δεν πρωτοτύπησε: ακολουθεί το δρόμο όλων των αστικών κυβερνήσεων

15 Σεπ 2026, 12:01
Διεθνή

Η AfD συνδέει την παραγωγή όπλων με τις απελάσεις, καθώς η ισραηλινή Elbit εξετάζει την επέκτασή της στη Γερμανία

15 Σεπ 2026, 09:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Σεπτέμβρη

15 Σεπ 2026, 00:01
Οικονομία

Γερμανία: Εργοστάσιο αυτοκινήτων της Volkswagen μετατρέπεται σε εργοστάσιο όπλων για ισραηλινή πολεμική εταιρία

14 Σεπ 2026, 20:09
Πολιτισμός

Μαζικός κοινωνικός εκφασισμός: Με επικεφαλής τη σιωνιστική αντιπολίτευση ζητούν την «εξόντωση» των δημιουργών του «ΝΑΖΑ»

14 Σεπ 2026, 19:47
Αγροτικά

Εγκλημάτησαν κατά των κτηνοτρόφων και τώρα επιβάλλουν… στρατιωτικό νόμο στη Λέσβο!

Τεράστια η καταστροφή από τον αφθώδη πυρετό στους κτηνοτρόφους του νησιού

14 Σεπ 2026, 17:02
Υγεία

Η ιατρική της κονόμας ενισχύεται από το κράτος αλλά ενίοτε σκοτώνει

Οχετός υποκρισίας και αποποίησης ευθυνών μετά το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

14 Σεπ 2026, 14:11
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 14 Σεπτέμβρη

14 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια πρόθυμοι εταίροι του ισραηλινού κράτους

13 Σεπ 2026, 19:54
Διεθνή

«Η πολιτική εξουσία του Λιβάνου είναι συνένοχη στα ισραηλινά εγκλήματα»

Δήλωση βουλευτή της Χεζμπολά

13 Σεπ 2026, 11:29
Παιδεία

Τσίπρας για εκπαίδευση: Υποσχεσιολογία και παλιές συνταγές της εποχής Γαβρόγλου με αντιδραστικά υλικά

13 Σεπ 2026, 10:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 13 Σεπτέμβρη

13 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Ο λαός του λιβανέζικου νότου «έφτυσε» τον ξενόδουλο πρόεδρο Αούν

12 Σεπ 2026, 14:15
Διεθνή

Ανακτήθηκαν 5.400 km²: Επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Υεμένης κατά μήκος της δυτικής ακτής της Υεμένης

12 Σεπ 2026, 08:16
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

Ημέρα προστασίας του όζοντος.

Μαλαισία, Σιγκαπούρη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1963).

Μεξικό: Εθνική γιορτή (1810).

Νέα Γουινέα (Παπούα): Εθνική γιορτή (1975).

1848: Καταργείται η δουλεία σε όλα τα γαλλικά εδάφη.

1920: Βόμβα στο χρηματιστήριο της Wall Street (ΗΠΑ), τριάντα νεκροί και τριακόσιοι τραυματίες.

1968: Μετάδοση αντιδικτατορικών συνθημάτων του ΠΑΜ επί δεκάλεπτο με μαγνητόφωνο στην Αιόλου.

1969: Το ΕΔΚ ανατινάζει δύο πυλώνες της ΔΕΗ στην Ελευσίνα με σκοπό τη διακοπή ρεύματος κατά την έναρξη των πανευρωπαϊκών αγώνων.

1982: Σφαγές Παλαιστινίων στα λιβανέζικα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα από τον ισραηλινό στρατό.

1982: Εκτελείται ως προδότης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Σαντέκ Γκομπτζαντέχ.

1991: Βομβιστική ενέργεια των μαοϊκών ανταρτών “Φωτεινό μονοπάτι” προκαλεί τον θάνατο επτά ατόμων (Περού).

1994: Ο ΕΛΑ ανατινάζει με τηλεχειριζόμενη βόμβα υπηρεσιακό λεωφορείο της ΕΛΑΣ στον Περισσό, νεκρός ο 42χρονος αξιωματικός Απόστολος Βέλιος και εννιά τραυματίες.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo