Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη
  • Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη
  • Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της
  • H επιτομή της βαρβαρότητας
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Βρόμικο σύστημα, βρόμικοι πολιτικοί
Πολιτική

Βρόμικο σύστημα, βρόμικοι πολιτικοί

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Ιούν 2008, 00:00

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι 420.000 ευρώ (τόσο κάνουν 1.000.000 μάρκα) είναι μεγάλο ποσό. Αν αναλογιστούμε, όμως, ότι η Siemens, σύμφωνα με όσα καταθέτουν τα στελέχη της, έδινε το 2% του τζίρου της σε μίζες, τότε τα 420.000 ευρώ δε φτάνουν ούτε το μισό τοις εκατό του συνολικού ποσού των μιζών και ο Τσουκάτος δεν είναι παρά ο ψιλικατζής της υπόθεσης (κάτι σαν Κυριάκος επί τρία). Είτε τα συγκεκριμένα λεφτά ήταν για το ΠΑΣΟΚ (όπως υποστηρίζει ο ίδιος) είτε ήταν για την πάρτη του (όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ), σημασία έχει ότι πρόκειται για ελάχιστο τμήμα του συνόλου των μιζών που καταβάλλονταν επί σειρά ετών και μόνο από μία εταιρία.

Από την άλλη, τα στοιχεία της δικογραφίας δείχνουν ότι σχεδόν εξαπλάσια μίζα έφυγε από τα ταμεία της Siemens για να «δέσει» η σύμβαση για το C4I, επί κυβέρνησης ΝΔ. Για τη συγκεκριμένη μίζα ακόμα δεν έχουμε πρόσωπα, αλλά μόνο off shore εταιρίες. Αλλάζει μήπως τίποτα; Με την ευκαιρία που αναφερόμαστε στη ΝΔ και τον «αδιάφθορο» πρωθυπουργό της, ας θυμηθούμε μια όχι και τόσο παλιά ιστορία. Ο εφοπλιστής και μεγαλοεκδότης Αρ. Αλαφούζος κατέθεσε, ότι έδωσε στον πρωθυπουργό της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη επιταγή ύψους 1 εκατ. δολαρίων. Ο Μητσοτάκης πήγε να τον διαψεύσει, στο τέλος όμως αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι πήρε τα λεφτά, αλλά τα έβαλε στο ταμείο της ΝΔ. Ο Εβερτ, που διαδέχτηκε το Μητσοτάκη μετά την ήττα του τελευταίου στις εκλογές του 1993, δήλωσε ότι στα ταμεία της ΝΔ δε βρέθηκε να έχει μπει τέτοιο ποσό. Ο Καραμανλής, που διαδέχτηκε τον Εβερτ, δεν σκάλισε την υπόθεση, αυτή θάφτηκε σε κάποια δικαστικά αρχεία και όλοι ζουν έκτοτε ευτυχισμένοι. Και ο Μητσοτάκης και ο Εβερτ και ο Καραμανλής και ο Αλαφούζος. Αλλάξτε τα ονόματα, βάλτε στη θέση τους μερικούς από τους σημερινούς «πράσινους» πρωταγωνιστές του σίριαλ «Μίζενς» και δεν θα χρειαστεί ν’ αλλάξετε τίποτ’ άλλο στο σενάριο.

Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα θέλει το όλο πρόβλημα να περιοριστεί στον Τσουκάτο, άντε και σε μερικούς άλλους. Αντε να μιλήσουν μερικοί αρθρογράφοι και πολιτικοί σχολιαστές και για «πολιτικές ευθύνες» κομμάτων και πολιτικών. Οταν δίνουν τον τόνο άνθρωποι που προσκυνούσαν τον Τσουκάτο, όταν ήταν ο παντοδύναμος «στρατηγός» του Σημίτη («κόμμα και κράτος, Θόδωρος Τσουκάτος» κραύγαζαν εν χορώ τα λαμόγια στο «συνέδριο της νίκης του εκσυγχρονισμού» το 2000), όπως ο Φλωρίδης που μιλά για «πέντε-δέκα λαμόγια που πάντα υπάρχουν» και η Διαμαντοπού-λου που με γεμάτο στόμα μιλά για «συμπεριφορές ατόμων και μάλιστα απομάχων», το χειρότερο λάθος που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στον Τσουκάτο και να εστιάσουμε την προσοχή μας στις αστυνομικοδικαστικές εκδοχές αυτής της υπόθεσης. Αλλωστε, όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις έχουμε γράψει, ένα από τα εργαλεία που βοηθάει στη συγκάλυψη ενός σκανδάλου είναι ο καθημερινός βομβαρδισμός με χιλιάδες λεπτομέρειες, ονόματα, αριθμούς λογαριασμών, διασυνδέσεις εταιριών με ξένα ονόματα κ.λπ. Ο βομβαρδιζόμενος αναγνώστης χάνεται στις λεπτομέρειες, μπερδεύεται, πελαγώνει, στο τέλος τα παρατάει έχοντας χάσει την ουσία. Την ουσία που δε βρίσκεται στις ποινικές ευθύνες του ενός ή του άλλου, στους οποίους επικεντρώνεται η σκανδαλολογία, αλλά στις ουσιαστικές πολιτικές και οικονομικές πτυχές της υπόθεσης. Εμείς θεωρούμε βέβαιο, ότι ο Τσουκάτος στο τέλος θα καθαρίσει ποινικά. Την έχει δέσει την υπόθεση, μερικοί από το ταμείο του ΠΑΣΟΚ έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα κάνοντας συναντήσεις με τον ίδιο κα το δικηγόρο του και συμφωνώντας στην υπερασπιστική γραμμή που αυτός χάραξε, οπότε με τι στοιχεία να καταδικαστεί; Αμφιβάλλουμε αν θα βρεθεί καν κατηγορούμενος.

Τι είναι ο Τσουκάτος; Τυπικό δείγμα σφουγγοκωλάριου που επέδειξε ικανότητα στη βρόμικη δουλειά. Αυτό ήταν το προσόν του, γι’ αυτό τον επέλεξε ο Σημίτης και τον έκανε «αντ’ αυτού», πανίσχυρο πολιτικό στέλεχος που έλυνε και έδενε, όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στον κρατικό μηχανισμό. Οποια εκδοχή κι αν δεχτούμε για τη συγκεκριμένη μίζα, στο ίδιο αποτέλεσμα φτάνουμε. Αν δεχτούμε ότι ο Χριστοφοράκος ήθελε να χρηματοδοτήσει το ΠΑΣΟΚ, πήγε στον Τσουκάτο και όχι στον γραμματέα του κόμματος, γιατί αυτός ήταν ο «καθ’ ύλην αρμόδιος». Αν ήθελε να τα χώσει στον ίδιο τον Τσουκάτο, σημαίνει ότι ήταν βέβαιος ότι αυτός θα του κάνει κάποια ή κάποιες δουλειές.

Και οι υπουργοί; Δεν ήξεραν τίποτα; Πώς θα εκτελούσαν τις εντολές του Τσουκάτου, αν δεν ήταν βέβαιοι ότι αυτές είναι οι εντολές του πρωθυπουργού; Υστερα, δε θα ζητούσαν κι αυτοί το «κατιτίς» τους; Απλά εκτελεστικά όργανα του Τσουκάτου ήταν; Κι ο Σημίτης;  Αυτός απλά… προήδρευε, ανυποψίαστος για το τι γινόταν πίσω από την πλάτη του; Υπήρχε περίπτωση ο όποιος Τσουκάτος να πάρει μόνος του τέτοιες «πρωτοβουλίες»; Οποιος είναι αφελής ας πιστέψει όλ’ αυτά που γράφονται για τον «έντιμο» Σημίτη, που τον κατηγορούν μόνο για «πολιτική ευθύνη», ξέροντας πως έτσι κι αλλιώς πολιτικά είναι τελειωμένος. Κι ο Γιωργάκης και όλα τα υπόλοιπα μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν άκουσαν τίποτα, δεν είδαν τίποτα, δεν υποψιάστηκαν τίποτα;

Δείτε με πόσο φυσικό τρόπο περιγράφει ο Τσουκάτος την υπερασπιστική του γραμμή: με επισκέφτηκε ο Χριστοφοράκος, μου πρότεινε 1 εκατ. μάρκα για το ΠΑΣΟΚ, τα δέχτηκα και έφτιαξα μηχανισμό για να τα «ξεπλύνω» και να τα βάλω στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ. Ενα τόσο μεγάλο ποσό από ένα μονοπώλιο που αλώνιζε στην ελληνική οικονομία και «χτυπούσε» τις μεγαλύτερες κρατικές προμήθειες και έργα, θεωρείται απολύτως φυσιολογικό γεγονός. Προσέξτε, επίσης, ότι κανείς απ’ όσους απαντούν στον Τσουκάτο δεν ενοχλείται απ’ αυτό. Το πρόβλημα γι’ αυτούς είναι ότι ο Τσουκάτος παντελόνιασε τα λεφτά. Αν τα πήγαινε στο ΠΑΣΟΚ, δε θα είχαν πρόβλημα. Ο Αυγερινός και η Παπαχρήστου πήγαν σε σύσκεψη με τον Τσουκάτο στο γραφείο του Γκούσκου και «χτένισαν» μαζί τη δήλωση που θα έκανε. Διότι αυτοί ξέρουν καλά τι «πακέτα» έμπαιναν στο ταμείο, τα οποία βέβαια δεν προέρχονταν από φίλους και οπαδούς, αλλά από καπιταλιστές που είτε είχαν «ευεργετηθεί» και ξεπλήρωναν είτε προπλήρωναν για να «ευεργετηθούν» την επόμενη φορά. Ο Αθανασάκης τους μάζεψε (αυτός είναι ο εξωθεσμικός παράγοντας για τον οποίο μίλησε ο Γκούσκος), αλλά επειδή προφανώς ο Τσουκάτος έχει τα «ατού» του, όταν πήγαν στον εισαγγελέα, φρόντισαν να του δώσουν το άλλοθι που ζητούσε: «μαζεμένο το ποσό δεν το έφερε, αλλά δεν αποκλείουμε να το έφερε σε δόσεις, διότι έφερνε μεγάλα ποσά». Αυτό ταιριάζει απόλυτα με την υπερασπιστική γραμμή του Τσουκάτου και με τις καταθέσεις εκείνων που τον βοήθησαν να «ξεπλύνει» τη μίζα (οι αντιφάσεις είναι επιμέρους και εύκολα «μαζεύονται» από τους έμπειρους δικηγόρους).

Γι’ αυτό λέμε πως είναι λεπτομέρεια, που αφορά το ΠΑΣΟΚ και μόνο το ΠΑΣΟΚ, αν τα λεφτά πήγαν στο κομματικό ταμείο ή στην τσέπη του Τσουκάτου. Ξέρουν πολύ καλά, ότι οι μίζες (που βαφτίζονται «προσφορές» και «χορηγίες») έπεφταν σαν το χαλάζι. Στο κόμμα και σε πρόσωπα που επηρέαζαν αποφάσεις. Πώς νομίζετε ότι φτιάχτηκαν όλες αυτές οι περιουσίες, από ανθρώπους που είχαν μόνο ένα μισθουλάκο;

Τα ίδια ισχύουν και για τη ΝΔ. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι οι μίζες που αποδεδειγμένα δόθηκαν τουλάχιστον για το C4i πήγαν σε κάποια στελέχη της εν Ελλάδι Siemens, όπως αρχικά προσπάθησαν να μας πείσουν ο Χατζηγάκης με το Σανιδά, που τώρα έχουν πάθει αφωνία. Δεν είναι τυχαίο που στις αρχές της εβδομάδας όλες οι δεξιοφυλλάδες είχαν πανομοιότυπα «ρεπορτάζ», σύμφωνα με τα οποία ο Καραμανλής φώναξε το Βουλγαράκη και το Λιάπη στο Μαξίμου και τους έβαλε τις φωνές, ζητώντας να του πουν όλη την αλήθεια, μη τυχόν και έχουν πάρει μίζες ή «δωράκια» και πως αυτοί τον διαβεβαίωσαν ότι τάχα είναι καθαροί.

Η στόχευση είναι ολοφάνερη: κι αν βγει κάτι για τους υπουργούς, ο Καραμανλής θα τους διώξει και θα καθαρίσει. Πού να φανταστεί κι αυτός ότι θα ξέπεφταν τόσο πολύ. Οταν πείστηκε, όμως, δε δίστασε ούτε στιγμή. Την ίδια άμυνα για λογαριασμό της ΝΔ κρατάει και ο Ζαγορίτης: για το κόμμα μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν πήρε δεκάρα, για πρόσωπα δε μπορώ να εγγυηθώ. Αν σβήσετε τα ονόματα Καραμανλής, Βουλγαράκης, Λιάπης, ΝΔ και βάλλετε στη θέση τους Παπανδρέου, Μαντέλης, Βερελής, ΠΑΣΟΚ δε χρειάζεται ν’ αλλάξετε τίποτ’ άλλο. Αρχάγγελος της κάθαρσης και ο Γιωργάκης, ξεφορτώνεται τους λερωμένους – καθαρό το ΠΑΣΟΚ, δεν πήρε λεφτά.

Μοναδικό τους μέλημα είναι να σώσουν το πολιτικό σύστημα και ειδικά το δικομματισμό. Γι’ αυτό και ο Καραμανλής, που μέχρι στιγμής δεν τον έχουν πάρει τα σκάγια, κάνει μεγαλόψυχες δηλώσεις του τύπου «η δημοκρατία δεν ωφελείται από κορόνες και δεν είναι στις προθέσεις μου να αναζητήσω κομματικά οφέλη». Γι’ αυτό ο Ρουσόπουλος δεν απαντά με οξύτητα στις κορόνες που αμολάει ο Γιωργάκης, δείχνοντας έτσι κατανόηση για τη δύσκολη θέση που έχει βρεθεί το ΠΑΣΟΚ, όχι με ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία έκανε ό,τι μπορούσε για να υψώσει προστατευτική ασπίδα γύρω από όλα τα πολιτικά πρόσωπα.

Θα υπάρξει συνέχεια; Ολα δείχνουν πως ναι. Τη μορφή της δε γνωρίζουμε ακόμη. Δε γνωρίζουμε αν θα βγουν ονόματα υπουργών της κυβέρνησης ή το όνομα και τα δεδομένα για το τρίτο κόμμα που επίσης φέρεται να πήρε λεφτά. Η Βουλή θα κλείσει, ο κόσμος θα σκορπίσει στις παραλίες και ελπίζουν ότι από το φθινόπωρο, που θα ξεκινήσει η τακτική ανάκριση τα πράγματα θα έχουν ησυχάσει και θα μπορέσουν να ελέγξουν καλύτερα την κατάσταση. Σε συνθήκες κρίσης, όμως, οι πολιτικοί σχεδιασμοί δε βγαίνουν πάντοτε, ειδικά όταν πρόκειται για ένα πολυπαραγοντικό θέμα, στο οποίο εμπλέκονται πάρα πολλοί (καπιταλιστές που έδιναν μίζες, στελέχη που διεκπεραίωναν τις συμφωνίες, πολιτικοί και κομματικά στελέχη που μάζευαν τις μίζες, χρηματιστές και άλλοι επιχειρηματίες που έκαναν το «ξέπλυμα»).

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΟι τοίχοι έχουν φωνή
Επόμενο άρθρο Κιτρινόμαυροι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης…

Σχετικά Αρθρα

Oι νεοναζιστές της ΧΑ επανεμφανίστηκαν και στις Θερμοπύλες

Πολιτική 17 Οκτ 2025, 10:07

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

Πολιτική 16 Οκτ 2025, 10:43

Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει το στρατό στην αστυνομική καταστολή!

Πολιτική 14 Οκτ 2025, 17:59

Ξανά κατηγορούμενοι οι Χλύκες (πατέρας και γιος) και ο Καλφούτζος

Πολιτική 13 Οκτ 2025, 19:39

Βορίδης: Είχε ενημερωθεί ότι είναι λαμόγια κι αυτός υπέγραφε ατομικές πράξεις για να πληρωθούν!

Νέα ντοκουμέντα στο φως

Πολιτική 12 Οκτ 2025, 12:17

Αβέρτα υπέγραφε παρανομίες ο «Μάκης» – «Ε, και;»…

Αγροτικά 10 Οκτ 2025, 14:23
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

19 Οκτ 2025, 00:01
Ιστορία

Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»

18 Οκτ 2025, 18:36
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

18 Οκτ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Οκτώβρη

18 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Η Παλαιστινιακή Αντίσταση δεν συζητά καν τον αφοπλισμό της

Ιδού η συμφωνία του Σαρμ Ελ-Σέιχ

17 Οκτ 2025, 21:04
Κόντρες

H επιτομή της βαρβαρότητας

17 Οκτ 2025, 19:06
Διεθνή

Bασάνιζαν, ακρωτηρίαζαν και εκτελούσαν εν ψυχρώ Παλαιστίνιους που έπαιρναν ομήρους από τη Γάζα

Αυτό αποκαλύπτουν οι σοροί ομήρων που παραδόθηκαν στις αρχές της Λωρίδας

17 Οκτ 2025, 14:27
Πολιτική

Oι νεοναζιστές της ΧΑ επανεμφανίστηκαν και στις Θερμοπύλες

17 Οκτ 2025, 10:07
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Οκτώβρη

17 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Ενας χρόνος από τον ηρωικό θάνατο του Γιάχια Σινουάρ

16 Οκτ 2025, 21:49
Κόντρες

Δεν ψιχαλίζει, σε φτύνουν

16 Οκτ 2025, 20:52
Εργατικά

30 Οκτώβρη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας-αλληλεγγύης για την προσφυγή της Χρύσας Χοτζόγλου κατά της απόφασης που την έθεσε σε δυνητική αργία

16 Οκτ 2025, 19:35
Υγεία

Ροϊλός (2η ΥΠΕ): Απαγορεύεται να μιλάτε σε δημοσιογράφους, αν δεν το εγκρίνω ΕΓΩ!

16 Οκτ 2025, 19:16
Παιδεία

Εξω από την «έγκριση» των προγραμμάτων σπουδών των πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων οι τρεις ιδιωτικές Νομικές Σχολές

16 Οκτ 2025, 13:09
Διεθνή

Σιωναζιστές: Οταν συντρίβεται το γκεμπελίστικο αφήγημα, πέφτει η κουρτίνα της λογοκρισίας

16 Οκτ 2025, 13:01
Καταστολή

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

16 Οκτ 2025, 10:48
Πολιτική

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

16 Οκτ 2025, 10:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

16 Οκτ 2025, 00:01
Κόντρες

Καμαρώνουν για τα καμένα

15 Οκτ 2025, 22:14
Διεθνή

Ενας ξεχωριστός απελευθερωμένος κρατούμενος: Ο Σαμαρίτης Νάντερ Σαντάκα

15 Οκτ 2025, 20:50
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Οκτώβρη

Μαυριτανία: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

1863: Ορκίζεται βασιλιάς των Ελλήνων ο πρίγκιπας της Δανίας Γεώργιος Α’.

1921: Δολοφονείται ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκράντζο στη διάρκεια απόπειρας πραξικοπήματος.

1977: 220 νεκροί στη διάρκεια απεργιών σε εργοστάσιο ζάχαρης του Ελ Σαλβαδόρ.

1977: Βόμβες σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πίστεως στο Πασαλιμάνι και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

1977: Εκτελείται ο επιχειρηματίας Μάρτιν Σλάιερ (RAF).

1983: Εκτελείται  ο πρωθυπουργός της Γρενάδας Μόρις Μπίσοπ στη διάρκεια αιματηρού πραξικοπήματος από φράξια του κόμματός του.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo