Ηταν στραβό το κλήμα στο κόμμα Καμμένου, φύσηκε κι ο Βαρδάρης και το έκαψε. Ο βουλευτής Δ. Καμμένος (που κάποτε είχε διατελέσει και υφυπουργός για ένα 24ωρο, πριν τον «τζάσουν» οι συριζαίοι) κούνησε μαντίλι, προχωρώντας στην κατάλληλη στιγμή στην κίνηση που αναμενόταν εδώ και καιρό. Ψήφισε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας κατά της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με αφορμή ένα ζήτημα («Μακεδονικό») που ήταν η μοναδική «σημαία» που είχε απομείνει στο κόμμα Καμμένου. Η φέρελπις εκπρόσωπος Τύπου Μανταλένα Παπαδοπούλου έκανε το ίδιο. Και στη Βόρεια Ελλάδα ανακοινώνονται καθημερινά αποχωρήσεις στελεχών, σε όλους σχεδόν τους νομούς. Ακόμα και μια ανακοίνωση του Συντονιστικού των οργανώσεων Μακεδονίας-Θράκης, με το ηρωικό σάλπισμα «Πάνο Καμμένε, στεκόμαστε ακλόνητοι δίπλα σου» και την επισήμανση ότι αυτές τις μέρες η κυβέρνηση «βάζει τέλος στα Μνημόνια και στη διαπλοκή», διαψεύστηκε από στελέχη του Συντονιστικού, που δήλωσαν ότι «ποτέ δεν ερωτηθήκαμε για αυτή τη δήλωση και ποτέ δεν προσυπογράψαμε κάτι τέτοιο».
Το κόμμα Καμμένου βαράει διάλυση. Και πολύ κράτησε, εδώ που τα λέμε. Αν δεν υπήρχε η συμμετοχή του στην κυβέρνηση του Τσίπρα, θα είχε βαρέσει διάλυση νωρίτερα. Αυτού του τύπου τα μορφώματα που αποσπώνται από τον κορμό της επίσημης Δεξιάς και παρασιτούν στα δεξιά της, έχουν συνήθως ημερομηνία λήξης. Συνέβη με την ΠΟΛΑ του Σαμαρά τη δεκαετία του '90, με το ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη αργότερα, δε θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική τύχη οι ΑΝΕΛ του Καμμένου. Ο αρχηγός δήλωνε πως αν ο Τσίπρας φέρει Μνημόνιο, αυτός θα φύγει από την κυβέρνηση. Και δεν έφυγε. Δήλωνε ότι «ο ΦΠΑ στα νησιά δεν αλλάζει όσο υπάρχω». Αλλαξε με την υπογραφή του. Το «Μακεδονικό» είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα. Με τι πολιτικό λόγο να σταθεί αυτό το κόμμα στις επόμενες εκλογές, όταν και ο πιο φανατικός οπαδός του έχει καταλάβει ότι ο αρχηγός και τα κορυφαία στελέχη του ενδιαφέρονται μόνο για τις υπουργικές καρέκλες (με ό,τι αυτές συνεπάγονται);
Οι μόνοι που μπορούν να σταθούν ακόμα στο πλευρό του Καμμένου είναι όσοι έγιναν υπουργοί και υφυπουργοί και όσοι έχουν τοποθετηθεί σε κάποιον κρατικό οργανισμό. Μ' αυτούς, όμως, δεν κρατιέται κόμμα. Κι επειδή και αυτοί το καταλαβαίνουν, κάποιοι έχουν αρχίσει από τώρα να αναζητούν λύση για το μέλλον τους. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παπαχριστόπουλος, για παράδειγμα, στήριξε τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ περισσότερο και από τους συριζαίους και έχει ξεκαθαρίσει πως αν η συμφωνία πάει στη Βουλή στη διάρκεια της θητείας του, αυτός θα την υπερψηφίσει. Η υπουργός Κουντουρά πήρε το λόγο επί της πρότασης δυσπιστίας, έκανε μια ομιλία μόλις 690 λέξεων και δεν είπε ούτε λέξη για το «Μακεδονικό» και τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ! Επανέλαβε μόνο το «ποίημα» για τις οικονομικές επιτυχίες, που της έγραψαν οι συνεργάτες της! Τυχαίο; Ασφαλώς όχι. Υπήρξαν και δημοσιεύματα που φέρουν την Κουντουρά να έχει προτείνει στη συνεδρίαση του καμμενοκόμματος να υποστηριχτεί η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Και δε διαψεύστηκαν.
Είμαστε σίγουροι ότι οι αναφορές των αντιπολιτευόμενων φυλλάδων και σε βουλευτή που συζητά επάνοδο στη ΝΔ δεν είναι αβάσιμες. Ολοι πρέπει να κοιτάξουν το μέλλον τους. Ο καθένας στο επίπεδό του. Ακόμα και τα τοπικά στελέχη που παραιτούνται σωρηδόν στη Βόρεια Ελλάδα δε διακατέχονται από πόνο και ιερή οργή «για τη Μακεδονία μας». Βρήκαν την ευκαιρία που περίμεναν εδώ και καιρό για να την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια και είτε να γυρίσουν στη ΝΔ είτε να δοκιμάσουν την τύχη τους με το νέο ακροδεξιό κόμμα που κυοφορείται, καθώς τα διάφορα ορφανά του χώρου βλέπουν τον Καμμένο να τους αφήνει ζωτικό χώρο και κινούνται για να τον καλύψουν. Οι φιλοδοξίες των τοπικών στελεχών φτάνουν μέχρι μια θέση δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου ή έστω ένα καλό ρουσφέτι στις μπίζνες τους στην περιοχή τους. Και σίγουρα ο μηχανισμός της ΝΔ έχει βάλει το χεράκι του στο να εκδηλωθούν αυτή τη στιγμή οι αποσκιρτήσεις, παίρνοντας τη μορφή τσουνάμι. Από τη στιγμή που «καβάλησε» το εθνικιστικό ρεύμα, με ενδεχόμενες απώλειες προς το Κέντρο, ο Μητσοτάκης θέλει τουλάχιστον να τις εξισορροπήσει με κέρδη προς τα Δεξιά, δίνοντας τη χαριστική βολή στο μόρφωμα του Καμμένου και διεμβολίζοντας το νέο ακροδεξιό κόμμα πριν αυτό μορφοποιηθεί.
Ο Καμμένος προσπαθεί απεγνωσμένα να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντασσόταν και η τηλεοπτική εμφάνιση του νέου εκπροσώπου Τύπου Θ. Τοσουνίδη στο κανάλι του Κουρή, στην οποία… κάλεσε τη ΝΔ να… σταθεί υπεύθυνα δίπλα στον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ και να καταψηφίσουν από κοινού τη συμφωνία, όταν πάει για κύρωση στην ελληνική Βουλή. «Ισως να είναι και η στιγμή που ενδεχομένως χωρίσουν οι δρόμοι μας με το ΣΥΡΙΖΑ», είπε με νόημα. Και για να μη μείνει αμφιβολία, το επανέλαβε: «Είναι μια από τις επιλογές να ρίξουμε την κυβέρνηση, αλλά τις επιλογές θα τις δούμε τότε. Οταν θα έχουμε αποτέλεσμα, θα έχουμε όλα τα γεγονότα και όλη τη διαδικασία ολοκληρωμένη αν θα ολοκληρωθεί μέσα στα Σκόπια».
Ομως, οι δηλώσεις Τοσουνίδη απασχόλησαν την επικαιρότητα μόλις για λίγες ώρες, καθώς η ΝΔ φρόντισε να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα η δήλωση του Δ. Καμμένου, ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ «μπήκε στη ζυγαριά με θέματα οικονομίας, όπως το χρέος, οι συντάξεις και ο ΕΝΦΙΑ». Οπως είπε, αυτό συζητήθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Εγινε εισήγηση και την υποστήριξε και ο Καμμένος, είπε. Ο αντιπρόεδρος του καμμενοκόμματος Σγουρίδης επιβεβαίωσε τον διαγραφέντα βουλευτή, λέγοντας ότι αυτό συζητήθηκε σε πηγαδάκια. Αλλο που δεν ήθελε η ΝΔ, σήκωσε το θέμα, το οποίο έφτασε και στο εξωτερικό, με δημοσιεύματα μεγάλων Μέσων και δηλώσεις κοινοτικών αξιωματούχων ότι δεν υπήρξε τέτοιο παζάρι. Δηλώσεις που έσπευσαν να επαναλάβουν και κυβερνητικά στελέχη, που είδαν τον συγκυβερνήτη να τους τα κάνει πάλι μαντάρα. Εννοείται πως δεν έχουμε καμιά αμφιβολία πως έγινε τέτοια εισήγηση στην ΚΟ των ΑΝΕΛ. Είναι απολύτως μέσα στη λογική του Καμμένου και θα απορούσαμε αν δεν είχε γίνει. Το πιο ατράνταχτο επιχείρημα για να στηρίξει την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας θα ήταν ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ έγινε με ανταλλάγματα στο ζήτημα του χρέους. «Στηρίζουμε την κυβέρνηση, παίρνουμε τα μέτρα για το χρέος κι όταν έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή, την καταψηφίζουμε», είναι η επιτομή της… ψεκασμένης λογικής.
Το ρεπορτάζ μας σταματά στο «γκράντε φινάλε» της περασμένης Τετάρτης, αντάξιο ενός περφόρμερ σαν τον Καμμένο. Μάζεψε τους ανελίτες στη Βουλή, συνεδρίασαν και μετά βγήκε στους δημοσιογράφους και κατήγγειλε απειλές σε στελέχη των ΑΝΕΛ, είπε τα καθιερωμένα για tweet, SMS και λίστες και κατέληξε: «Ζητάμε ομόφωνα, άμεσα δικαστική διερεύνηση με εμπλοκή του εισαγγελέα. Δίνουμε όλα τα κινητά τηλέφωνα της ΚΟ και των στελεχών μας στην διάθεση της Δικαιοσύνης προκειμένου να αποδειχθεί ποιος προσπαθεί, ουσιαστικά σε συνέχεια και αυτών που ειπώθηκαν στη Βουλή να καταλύσει το πολίτευμα. Γιατί περί καταλύσεως του πολιτεύματος πρόκειται η προσπάθεια η οποία γίνεται για εκφοβισμό στελεχών ενός δημοκρατικού κινήματος»! Ορίτζιναλ Καμμένος…
Είπε ακόμα ότι θα ζητήσει από τον Τσίπρα να κυρωθεί η συμφωνία, «εάν και όταν έρθει στη Βουλή», με τη διαδικασία της αυξημένης πλειοψηφίας (180 ψήφοι)! Πρόκειται φυσικά για γελοιότητα, απότοκο απελπισίας. Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει 153, το κόμμα Καμμένου θα καταψηφίσει, ο Τσίπρας θα στηριχτεί σε Ποτάμι και σία, αλλά θα ζητήσει διαδικασία αυξημένης πλειοψηφίας με κίνδυνο να μην κυρωθεί η συμφωνία!