Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)
  • Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς
  • Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες
  • Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποσύρει τη συμμετοχή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρχαιολόγων
  • Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη
  • Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Ατύχησε…
Πολιτική

Ατύχησε…

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Ιούν 2011, 00:00

Ατύχησε ο Γιάννης Σερίφης στη δήλωση-σχόλιο που έκανε μετά τις αγορεύσεις των εισαγγελέων, απαντώντας στις δηλώσεις-σχόλια των Χρήστου Τσιγαρίδα και Κώστα Αγαπίου, που είχαν προηγηθεί (βλέπε στο ρεπορτάζ από τη δίκη, στην προηγούμενη σελίδα). Γιατί, βέβαια, ούτε ο Τσιγαρίδας ούτε ο Αγαπίου έκαναν οποιοδήποτε υπαινιγμό για τυχόν ευθύνη του Σερίφη για τους χειρισμούς που κάνουν οι μηχανισμοί. Φυσικά και δεν υπέβαλε ο Σερίφης καμιά αίτηση να τον φέρουν κατηγορούμενο σ’ αυτή τη δίκη και να χρησιμοποιήσουν την αθώωσή του ως άλλοθι για την καταδίκη των υπόλοιπων. Ο ίδιος πάλεψε και σε πολιτικό και σε νομικό επίπεδο για να μην υπάρξει αυτή η δίκη ως προς αυτόν. Μαζί του πάλεψε και το κίνημα αλληλεγγύης. Η παραπομπή ήταν έτσι κι αλλιώς μια ακόμα απειλή, μια ακόμα ταλαιπωρία για τον Γ. Σερίφη και την οικογένειά του. Μόνο εμπαθείς θα μπορούσαν να ισχυριστούν το αντίθετο και τέτοιος υπαινιγμός δεν υπήρξε στα σχόλια των Τσιγαρίδα-Αγαπίου. Αλλα ζητήματα τέθηκαν απ’ αυτά τα σχόλια και σ’ αυτά ο Γ. Σερίφης δεν απάντησε, γι’ αυτό λέμε ότι ατύχησε. Η απάντησή του, έτσι όπως εκφέρθηκε, ακούστηκε σαν απολογητική σε μια κριτική που δεν έγινε.

Ο Κ. Αγαπίου αναφέρθηκε σ’ αυτό που έκανε ο αναπληρωτής εισαγγελέας. Οτι δηλαδή, σε μια συντομότατη και τηλεγραφική αγόρευση, αγνόησε επιδεικτικά όλα τα δεδομένα της ακροαματικής διαδικασίας, όλες τις ανατροπές που έγιναν σ’ αυτή τη δίκη, σε αντίθεση με την προηγούμενη, και αφιέρωσε χρόνο για να αναπέμψει ύμνους στους δυο αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής, οι οποίοι «σεβάστηκαν τον όρκο τους». Εχει δίκιο, λοιπόν, ο Αγαπίου να συμπεραίνει ότι μ’ αυτό τον τρόπο ο εισαγγελέας επιχείρησε να ωραιοποιήσει, να δικαιώσει και να καταξιώσει τους διωκτικούς μηχανισμούς και ιδιαίτερα την Αντιτρομοκρατική. Το μήνυμα που προσπάθησε να περάσει ήταν απλό: «Βλέπετε πώς ενεργεί η Αντιτρομοκρατική; Μόνιμος στόχος δίωξης είναι ο Σερίφης, όμως ήρθαν δυο αξιωματικοί αυτής της υπηρεσίας και κατέθεσαν ουσιαστικά ως μάρτυρες υπεράσπισής του, διαψεύδοντας τον Κορωναίο. Γιατί, λοιπόν, κατηγορείτε αυτή την υπηρεσία, ότι στήνει σκευωρίες;».

Ηταν προφανέστατη αυτή η προσπάθεια του εισαγγελέα και απολύτως σωστή και δικαιολογημένη η επισήμανση-αντίδραση του Αγαπίου. Θυμίζουμε, ότι ανάλογο σχόλιο είχε κάνει προ καιρού και ο Τσιγαρίδας, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης Σερίφη, επειδή ο Τσιγαρίδας της είχε ασκήσει κριτική. Θα περίμενε κανείς από τον Γ. Σερίφη να συμφωνήσει με τον Αγαπίου. Γιατί από την αρχή αυτής της υπόθεσης ήταν προφανές ότι η Αντιτρομοκρατική, για τους δικούς της λόγους, διέψευδε τον Κορωναίο και αντικειμενικά λειτουργούσε ως παράγοντας υπεράσπισης του Σερίφη. Οχι, βέβαια, επειδή τρέφει καμιά συμπάθεια για το πρόσωπό του. Το αντίθετο. Το δικό της καταχθόνιο έργο ήθελε να υπερασπίσει. Η Αντιτρομοκρατική υπέδειξε τον Γ. Σερίφη ως ιδρυτικό μέλος της 17Ν και στη συνέχεια ως στρατολόγο της. Μ’ αυτή την κατηγορία τον έστειλε «πεσκέσι» στον Ζερβομπεάκο, ο οποίος, με τη σύμφωνη γνώμη και του εισαγγελέα Καρούτσου, τον προφυλάκισε (από τις 27.10.2002 μέχρι τις 31.12.2002). Δεν μπορούσε, λοιπόν, να τον εμφανίζει και ως μέλος του ΕΛΑ από το 1975 μέχρι το 2003, όταν η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων για ΕΛΑ και 17Ν έχει εγκαταλειφθεί, όπως φάνηκε στη δίκη για την υπόθεση 17Ν και τονίστηκε κατά κόρον από τον πρόεδρο του πρώτου έκτακτου τρομοδικείου Μ. Μαργαρίτη. Η Αντιτρομοκρατική «άδειασε» τον Κορωναίο και στην προανάκριση, που διεξήγαγε η ίδια, και στην ανάκριση (καταθέσεις των Δάβαλου – Αρναουτίδη στον Ζερβομπεάκο και τελικό χτύπημα με την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση) και στο ακροατήριο. Αλλοι μηχανισμοί έκριναν (για λόγους εκδικητικότητας μόνο; επειδή αυτή τη γραμμή έδινε κάποιο άλλο κέντρο; ακριβή απάντηση δεν μπορεί να δώσει κανείς, γιατί κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις υπόγειες διαδρομές των διωκτικών μηχανισμών), ότι έπρεπε να παραπέμψουν τον Γ. Σερίφη, συνεχίζοντας την ομηρία του. Η δική μας κρίση είναι πως αυτό δεν το έκαναν για να δημιουργήσουν ένα άλλοθι αθώωσης σ’ αυτή τη δεύτερη δίκη για την υπόθεση ΕΛΑ, ώστε να περάσει πιο εύκολα η καταδίκη των υπόλοιπων (αν τελικά υπάρξει καταδίκη). Μας φαίνεται «τραβηγμένο» ένα τέτοιο σενάριο. Μάλλον με κλασική σύγκρουση μηχανισμών έχουμε να κάνουμε. Απλά, από τη στιγμή που έγινε η δίκη και ο ψευδομάρτυρας Κορωναίος κατέρευσε, άρπαξαν την ευκαιρία να κάνουν διαφήμιση της… αντικειμενικότητας της Αντιτρομοκρατικής. Αυτή η δυνατότητα τους προέκυψε και γι’ αυτό λέμε πως ως προς αυτό έχει δίκιο ο Αγαπίου και πως αυτή του την άποψη θα ήταν σωστό να τη στηρίξει και ο Σερίφης.

Ο Χρ. Τσιγαρίδας έθεσε ένα άλλο ζήτημα. Εκρινε σκόπιμο να υπενθυμίσει την άποψη που όντως είχε υποστηρίξει από την αρχή της δίκης. Οτι επιχειρείται μια επανάληψη της απόφασης της προηγούμενης δίκης, ώστε να πάνε στο εφετείο με δυο πανομοιότυπες καταδίκες από δυο πρωτοβάθμια δικαστήρια. Και ότι δεν ήταν σωστή εξαρχής η άποψη πως αυτή η δίκη οργανώθηκε μόνο για να επιτευχθεί η καταδίκη του Γ. Σερίφη.

Και ως προς αυτό ατύχησε ο Γ. Σερίφης στην απάντησή του. Γιατί και ο Τσιγαρίδας, όπως και ο Αγαπίου, δεν ισχυρίστηκε ότι ο Γ. Σερίφης ήρθε σαν τσόντα για να νομιμοποιήσει την καταδίκη των υπόλοιπων. Αναφέρθηκε σε μια άποψη η οποία υποστηρίχτηκε στο κίνημα αλληλεγγύης από ορισμένους και από τον ίδιο τον Γ. Σερίφη. Μια άποψη που έλεγε ότι η δίκη αυτή γίνεται για τον Σερίφη, αφού οι υπόλοιποι έτσι κι αλλιώς έχουν καταδικαστεί από το προηγούμενο δικαστήριο και η ποινή τους δεν μπορεί να αυξηθεί πάνω από τα 25 χρόνια. Επί τη βάσει αυτής της λογικής συγκροτήθηκε και η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Γιάννη Σερίφη», η οποία κινήθηκε αυτόνομα, κόβοντας ουσιαστικά τις γέφυρες με τις «Κινήσεις Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους».

Τώρα, που η νέα σκευωρία κατά του Γ. Σερίφη έχει καταρρεύσει (πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αθωωτική απόφαση του δικαστήριου) και μιας και αυτό το ζήτημα τέθηκε δημόσια, καλό είναι να το ξακαθαρίσουμε. Οχι για να πάρουμε καμιά ρεβάνς (μακριά από μας τέτοιες λογικές), αλλά επειδή τέτοια ζητήματα θα μας απασχολήσουν και στο μέλλον, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης.

Η εκτίμηση ότι η δίκη αυτή οργανώθηκε κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) για τον Γ. Σερίφη ήταν μια πολιτικά λαθεμένη εκτίμηση. Και ακόμα πιο λαθεμένος ήταν ο πολιτικός και οργανωτικός διαχωρισμός με τη δημιουργία μιας «προσωπικής» επιτροπής αλληλεγγύης. Τόσο εξόφθαλμα λαθεμένος, που η «Πρωτοβουλία» έφτασε να οργανώσει συναυλία αλληλεγγύης μετά την καταρρευση του Κορωναίου, όταν όλα πια είχαν γίνει φανερά. Οταν, δηλαδή, είχε γίνει ολοκάθαρο πως το μείζον ζήτημα σ’ αυτή τη δεύτερη δίκη είναι μια εκ νέου καταδίκη, με το ίδιο σκεπτικό και την ίδια ναζιστικού τύπου μεθόδευση, των Τσιγαρίδα, Αγαπίου, Αθανασάκη και Κανά. Αν στην αρχή η λάθος εκτίμηση μπορούσε να δικαιολογηθεί, λόγω της προκλητικότητας της απόφασης παραπομπής του Σερίφη, τώρα, στο τέλος, αυτός ο διαχωρισμός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα. Γιατί στο κάτω-κάτω την αθωότητά τους διεκδικούν και οι Αγαπίου, Αθανασάκη, Κανάς, ενώ και ο Τσιγαρίδας διεκδικεί την ποινική απαλλαγή του. Ουδείς, λοιπόν, αν θέλει να ασκεί πραγματική αλληλεγγύη, δεν μπορεί να διαχωρίζεται απ’ αυτούς.

Οι «Κινήσεις Αλληλεγγύης» έθεσαν το ζήτημα σωστά. Δεν μπήκαν στη λογική «για ποιον ή ποιους γίνεται αυτή η δίκη». Θεώρησαν ότι η δίκη γίνεται για όλους και πως όλοι έχουν δικαίωμα στην αλληλεγγύη, ο καθείς με την υπερασπιστική του γραμμή. Αν ήταν πρόκληση η δίωξη κατά Σερίφη, εξίσου πρόκληση ήταν η εκ νέου παραπομπή του ομόφωνα αθωωθέντα Μ. Κασίμη και η επιχείρηση εκ νέου καταδίκης των Τσιγαρίδα, Αγαπίου, Κανά και Αθανασάκη, χωρίς στοιχεία και με εφαρμογή της ναζιστικής αρχής της συλλογικής ευθύνης. Αυτό το τελευταίο, μια καταδίκη αντίγραφο της προηγούμενης, ήταν κάτι που ουδείς δικαιούνταν να παραβλέψει ή να θεωρήσει ήσσονος σημασίας, επειδή «από άποψη ποινής μια νέα καταδίκη δεν θα σήμαινε τίποτα».

Στη βάση αυτής της λογικής κινήθηκαν οι «Κινήσεις Αλληλεγγύης», διεκδικώντας την αθώωση όλων. Χαρακτηριστικότατο δείγμα της αντίληψης που πρυτάνευσε -και μάλιστα ομόφωνα- ήταν η μπροσουρίτσα που εξέδωσαν, η οποία ανέλυσε όλες τις υποθέσεις, την καθεμιά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Και αυτή που αφορούσε τον Σερίφη και αυτή που αφορούσε τον Κασίμη και αυτή που αφορούσε τους Αγαπίου-Κανά-Αθανασάκη και αυτή που αφορούσε τον Τσιγαρίδα. Οι εξελίξεις δικαίωσαν απόλυτα αυτή τη στάση, αυτή την πολιτική εκτίμηση. Αρκετοί από όσους/όσες συμμετέχουμε στις «Κινήσεις Αλληλεγγύης» είχαμε την εκτίμηση ότι η σκευωρία κατά Σερίφη θα καταρρεύσει, ξεκινώντας από το γεγονός ότι η Αντιτρομοκρατική όχι μόνο δεν τη στήριζε αλλά τη χτυπούσε κιόλας. Ουδέποτε δημοσιοποιήσαμε αυτή μας την εκτίμηση, για να μην αδυνατίσει το μέτωπο υπεράσπισης του Γ. Σερίφη, για να μη θεωρηθεί ότι πάμε σε μια εύκολη δίκη. Οι αναγνώστες της «Κ» ξέρουν πολύ καλά πόσο δυνατά ασχολήθηκε η εφημερίδα μας μ’ αυτό το θέμα, πόσα εκτενή και αναλυτικά δημοσιεύματα υπήρξαν, σε κάθε φάση της υπόθεσης.

Δεν θα ‘πρεπε κανείς, λοιπόν, να εξακολουθεί να επιμένει σε μια τακτική που αποδείχτηκε λαθεμένη. Η αυτοκριτική ποτέ δεν έβλαψε, αντίθετα βοηθά τα κινήματα να δυναμώσουν. Μας περιμένουν πολλές μάχες ακόμα κι αυτές πρέπει να τις δώσουμε πιο δυνατοί, πιο ώριμοι, με μεγαλύτερη συλλογικότητα.

ΥΓ: Τώρα που τελειώνει η δικαστική του περιπέτεια, θα θέλαμε να εξάρουμε τη στάση του Μιχάλη Κασίμη. Μολονότι αντιμετώπιζε μια βαρύτατη κατηγορία, με έναν ψευδομάρτυρα συγκροτημένο, πρώην στέλεχος της δημόσιας διοίκησης (καμιά σχέση με τον «σαλεμένο» ακροδεξιό Κορωναίο), ο Μ. Κασίμης δεν επιχείρησε κανένα διαχωρισμό από τους συγκατηγορούμενούς του και δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί καμιά επιτροπή που θα αναφέρεται μόνο σ’ αυτόν. Είχε, μάλιστα το θάρρος, στην πρώτη δίκη, τότε που μια σκληρή πολιτική αγωγή (συνεπικουρούμενη από τον ίδιο τον Ραυτόπουλο, που επεδείκνυε προσωπικό μίσος) και οι εισαγγελείς ζητούσαν την καταδίκη του (μέχρι ισόβια μπορούσε να φτάσει η ποινή), να ευχαριστήσει από το εδώλιο του κατηγορούμενου τον Χρ. Τσιγαρίδα, επειδή αυτός είχε αναφερθεί με θερμά λόγια στον δολοφονημένο αδελφό του Χρήστο Κασίμη.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚΟΝΤΡΕΣ
Επόμενο άρθρο Αυτοέλεγχος και… οικοσκέψεις

Σχετικά Αρθρα

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

Πολιτική 12 Φεβ 2026, 13:55

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

Εργατικά 11 Φεβ 2026, 20:07

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1

Εργατικά 11 Φεβ 2026, 11:15

Ο θρασύδειλος κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα γιουσουφάκια του

Πολιτική 10 Φεβ 2026, 23:00

Νέα πρόκληση: Αθώοι οι Κασιδιαραίοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε αντίθετα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο!

Πολιτική 10 Φεβ 2026, 20:50

Γιατί λέει ψέματα ο Θεοδωρικάκος για το κυβερνητικό στέλεχος Αννα Στρατινάκη;

Εργατικά 7 Φεβ 2026, 13:03
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Ερντογάν-Μητσοτάκης: Ακόμα στα «μέλια» (ελέω ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ)

12 Φεβ 2026, 13:55
Υγεία

Γενική Συνέλευση Εργαζόμενων στο «Αττικόν»: Εχουν εδώ και χρόνια μετατρέψει το Αττικό σε ένα εμπορευματοποιημένο νοσοκομείο-εφημεράδικο με εξοντωμένο προσωπικό και ταλαιπωρημένους ασθενείς

12 Φεβ 2026, 10:20
Παιδεία

Ακαδημία Φαρμάκου στην Τρίπολη: Φτηνό εργατικό δυναμικό για τις φαρμακοβιομηχανίες

 Κατ’ απαίτηση της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας

12 Φεβ 2026, 09:57
Πολιτισμός

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων αποσύρει τη συμμετοχή του από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του ετήσιου συνέδριου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Αρχαιολόγων

Επειδή δεν αποκλείστηκαν οι εκπρόσωποι της γενοκτόνας σιωνιστικής οντότητας

12 Φεβ 2026, 08:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη

12 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

Σουμάγια Γανούσι | Από τον Επστιν μέχρι τη Γάζα: Η διαφθορά της δυτικής ελίτ έχει πλέον αποκαλυφθεί πλήρως

Η Γάζα δεν ήταν απόκλιση από τις αξίες τους, ήταν η κορύφωσή τους

11 Φεβ 2026, 21:14
Εργατικά

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν επιτίθεται στον Παναγόπουλο;

11 Φεβ 2026, 20:07
Κόντρες

Μόνο με τους Παλαιστίνιους δεν τα κατάφεραν

11 Φεβ 2026, 14:41
Διεθνή

Ισπανία: Ενας άλλος δρόμος είναι εφικτός;

11 Φεβ 2026, 12:01
Εργατικά

ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ-Παναγόπουλος (ημίχρονο): 0-1

11 Φεβ 2026, 11:15
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 11 Φλεβάρη

11 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτική

Ο θρασύδειλος κυβερνητικός εκπρόσωπος και τα γιουσουφάκια του

10 Φεβ 2026, 23:00
Πολιτική

Νέα πρόκληση: Αθώοι οι Κασιδιαραίοι για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε αντίθετα από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο!

10 Φεβ 2026, 20:50
Καταστολή

Aνεστάλη η εκτέλεση της ποινής του Χαλίλ Ντεμίρ και μιας ακόμα αγωνίστριας από την Τουρκία

10 Φεβ 2026, 18:31
Αγροτικά

Ο ορμπανιστής επίτροπος Βάρχεϊ υποχρέωσε τον Τσιάρα να παραδεχτεί ότι είναι παραμύθια τα περί αποκλιμάκωσης της ευλογιάς

Εκθεση-κόλαφος της EFSA - Ειλημμένη απόφαση ο καταστροφικός εμβολιασμός

10 Φεβ 2026, 13:05
Καταστολή

Kαταδίκασαν αγωνιστή από την Τουρκία αφαιρώντας του το δικαίωμα σε δικηγόρο – Να ανασταλεί η εκτέλεση της ποινής του μέχρι το Εφετείο

10 Φεβ 2026, 10:44
Καταστολή

ΑΠΘ: Κρεσέντο επιβολής του «νόμου και τάξης» από κυβέρνηση και μπάτσους

Και μια προκλητική ανακοίνωση της Πρυτανείας

10 Φεβ 2026, 07:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 10 Φλεβάρη

10 Φεβ 2026, 00:01
Διεθνή

H σιωναζιστική κυβέρνηση αποφάσισε την εμβάθυνση της de facto προσάρτησης και την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη

9 Φεβ 2026, 19:42
Παιδεία

Κυβέρνηση και ΣτΕ μεθοδεύουν τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών «πανεπιστημίων» (πανεπιστημιοποιημένων κολλεγίων)

9 Φεβ 2026, 18:12
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 12 Φλεβάρη

Ημέρα κόκκινου χεριού (για παιδιά που στρατεύονται σε πολέμους).
ΗΠΑ: Ημέρα Λίνκολν.
Μιανμάρ: Ημέρα ένωσης.
1945: Υπογράφεται η συμφωνία της Βάρκιζας.
1946: Απολογισμός ενός έτους από τη συμφωνία της Βάρκιζας: 1.192 νεκροί, 6.413 τραυματίες, 70.000 συλλήψεις, 165 βιασμοί γυναικών, 6.567 ληστείες, 572 επιδρομές σε τυπογραφεία, 100.000 καταδιωκόμενοι και 166 ομάδες ακροδεξιών οπλοφόρων δρουν στη χώρα.
1980: Βόμβα στη βιοτεχνία «Πέρλα» (ΕΛΑ).
1981: Βόμβες στα γραφείο της ΒΕΟ, της ΔΕΗ και σε λεωφορείο της σχολικής επιχείρησης “Βυζάντιο” (ΕΛΑ).
1981: Καταστρέφεται από βόμβα το αυτοκίνητο του πρώην αξιωματικού της χωροφυλακής και προσωπάρχη της «Balkan Export» Καραυγουστή.
1992: Βόμβα που είχε τοποθετηθεί στις τουαλέτες του νυχτερινού κέντρου «Καν Καν» βρέθηκε και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς (ΕΛΑ-1η Μάη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

«Η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πράγματι, βιγκανισμός και τραμπισμός δεν πάνε μαζί. Όσο ενισχύεται ο δεύτερος, θα μειώνεται η επιρροή του πρώτου».

Εφη Αχτσιόγλου

(Maς έκαναν εντύπωση τα εισαγωγικά στην ανάρτηση της κυρίας Αχτσιόγλου στο facebook. Επειδή στην ίδια ανάρτηση προμοτάριζε άρθρο του «Εθνους» με τίτλο «Vegans μετά το hype – Τραμπ και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φρενάρουν τον βιγκανισμό;», ανατρέξαμε σ’ αυτό και διαπιστώσαμε ότι είναι δικά της λόγια, από συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο αυτού του άρθρου. Είναι να σαλτάρεις διαβάζοντας αυτή τη μπούρδα. Αμα γίνουμε όλες και όλοι βίγκαν, καθαρίσαμε με τον Τραμπ και τον τραμπισμό! Είναι τόσο απλό και δεν το σκέφτηκε κανείς πέρα από τη μαθήτρια του Κατρούγκαλου, υπουργό των Τσιπροκαμμένων, αποτυχούσα  υποψήφια διάδοχο του Τσίπρα -ηττήθηκε κατά κράτος από τον Κασσελάκη- και σήμερα αγωνιούσα αν θα βρεθεί γι’ αυτήν μια καλή θέση στο νέο τσιπρικό αστερισμό. Λέει κι άλλα η κα Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της στο πλαίσιο του παραπάνω άρθρου. Για να μην μας αφήσει καμιά αμφιβολία πως όταν λέει ότι «η επιλογή της χορτοφαγίας απορρέει από τη συνεχή προσπάθεια να μπούμε στη θέση του άλλου, να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, να νιώσουμε τον δικό του πόνο», αναφέρεται στα ζώα που χρησιμοποιούνται ως τροφή. Στο ethnos.gr το λέει και πιο ωμά: «Για μένα είναι απόκριση σε μια ηθική επιταγή αποδοχής του άλλου ως ακριβώς αυτό που είναι: άλλο. Άλλο με συνείδηση εαυτού. Προφανώς μη ανθρώπινη συνείδηση, σύμφωνοι, αλλά πάντως με μια κάποια συνείδηση εαυτού»! Βουτιά στη μεταφυσική και τον αντιεπιστημονισμό, ένα βήμα πριν από το Βουδισμό. Μια διατροφική επιλογή μετατρέπεται σε ηθικό κατηγόρημα και παίρνει τη μορφή ιδεολογίας, ψευδούς συνείδησης. Στη συνέχεια, η ιδεολογία μετατρέπεται σε πολιτικό πρόταγμα. Ο αντιιμπεριαλισμός-αντικαπιταλισμός μετατρέπεται σε αντιτραμπισμό κι αυτός με τη σειρά του σε βιγκανισμό! Ράβδος εν γωνία, βρέχει. Κι ύστερα, η κα Αχτσιόγλου διαμαρτύρεται ότι την αποκαλούν «φασαία». Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Οι περισσότεροι/ες «φασαίοι-ες» κοιτάζουν τον εαυτούλη τους και δεν πειράζουν κανένα – εκτός από τους υφιστάμενους και τους εργάτες στη δουλειά, αν τύχει και είναι στελέχη καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Η κα Αχτσιόγλου ανήκει σ’ εκείνο το είδος των «φασαίων» πολυτελείας, που έχουν εξουσιαστικές φιλοδοξίες και είναι διατεθειμένοι να στραγγαλίσουν έναν ολόκληρο λαό, να «πατήσουν επί πτωμάτων», προκειμένου να ικανοποιήσουν αυτές τις εξουσιαστικές φιλοδοξίες. Η ίδια το επιβεβαίωσε αυτό, ως στέλεχος και υπουργός της λυσσασμένης μνημονιακής κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo