Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 3 Αυγούστου
  • Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»
  • Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ
  • 112 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας
  • Οι ΗΠΑ εκλιπαρούν για διαπραγματεύσεις – Το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει σκληρά σε κάθε τυχοδιωκτισμό
  • Εχει εγκαταλείψει η Χαμάς την ένοπλη αντίσταση; Η πραγματικότητα πίσω από το σχέδιο αφοπλισμού
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Από την ένταση στο «διάλογο», ίδια η εθνικιστική πλύση εγκεφάλου
Πολιτική

Από την ένταση στο «διάλογο», ίδια η εθνικιστική πλύση εγκεφάλου

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr14 Ιαν 2021, 12:22

Ευτυχώς που έστειλε ο Τσαβούσογλου την πρόσκληση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, για να απαλύνει λίγο η δυσμενής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη ατζέντα, στην οποία κυριαρχούσαν τα θέματα της πανδημίας, από τη διαχείριση της οποίας η κυβέρνηση δεν κερδίζει τίποτα, μόνο χάνει. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Αφού θα ερχόταν κάποια στιγμή η πρόσκληση, να μπορεί τουλάχιστον να αξιοποιηθεί και ως προπαγανδιστικό εργαλείο. Οπως και έγινε. Ξανά-μανά οι ίδιες «αναλύσεις», δηλώσεις, διακηρύξεις, η καθημερινή εμφάνιση στα ΜΜΕ των περιβόητων «διεθνολόγων», «στρατηγικών αναλυτών» κτλ.

Φυσικά, τίποτα καινούργιο δεν ακούγεται. Γιατί δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο για να ειπωθεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Η επανέναρξη κάποιων διερευνητικών (δηλαδή άτυπων) συνομιλιών, που άρχισαν το 2002 και έχουν κάνει μέχρι στιγμής 60 γύρους (ο τελευταίος το 2016, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ), από μόνη της δε λέει τίποτα. Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει αν αυτός ο γύρος θα οδηγήσει κάπου. Γι’ αυτό, άλλωστε, και αυτός ο γύρος είναι «open ended», χωρίς καθορισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης. Μπορεί στο τέλος, μετά από μερικούς μήνες, να υπάρξει ένα ανακοινωθέν που θα λέει ότι οι κυβερνήσεις συμφώνησαν ότι θα χρειαστούν… έναν ακόμα γύρο. Το ίδιο γίνεται μια εικοσαετία τώρα.

Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, η επανέναρξη των διερευνητικών είναι αναμφισβήτητα μια επιτυχία της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, που συνδύασε το μαστίγιο με το καρότο: Ερευνες εντός της καθορισμένης κυπριακής ΑΟΖ, έρευνες σε μη οριοθετημένη περιοχή που διεκδικείται ως ΑΟΖ από την Ελλάδα και την Τουρκία, στήριξη των ερευνών με την παρουσία πολεμικού στόλου και ταυτόχρονα άνοιγμα διπλωματικών διαύλων με την ΕΕ, βασικά μέσω Γερμανίας, χωρίς η Τουρκία να πάρει οτιδήποτε πίσω και με τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να ποντάρουν στην πολιτική των κυρώσεων και να εισπράττουν ένα ολοστρόγγυλο μηδενικό.

Μετά απ’ αυτές τις εξελίξεις, η Τουρκία δεν είχε κανένα λόγο να μη θέλει τις διερευνητικές, αφού μπορεί σ’ αυτές να θέσει το σύνολο της διπλωματικής ατζέντας της για Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Η ελληνική πλευρά θα απορρίψει, βέβαια, αυτή την ατζέντα και θα ζητήσει οι συνομιλίες να περιοριστούν αποκλειστικά στο ζήτημα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, σημασία θα έχει όμως η διεθνής νομιμοποίηση της τουρκικής ατζέντας, την οποία η Τουρκία θα μπορεί να θέτει σε άλλες «μαζώξεις», όπου δε θα βρίσκονται μόνο οι δυο αιγαιακοί γείτονες, αλλά θα βρίσκονται και οι βασικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Γι’ αυτό η ελληνική πλευρά δεν ήθελε την επανέναρξη των διερευνητικών. Τις ανέβαλε όσο μπορούσε, όμως από τη στιγμή που η Τουρκία ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνη το «Ορούτς Ρέις» δεν πρόκειται να βγει από τον Κόλπο της Αττάλειας, η άμυνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορούσε ν’ αντέξει άλλο τη γερμανική πίεση, η οποία ασκούνταν και μέσω των μηχανισμών της Κομισιόν. Δεν είναι τυχαίο ότι η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να χαιρετίσει την επανέρξη των «άμεσων διαπραγματεύσεων», όπως χαρακτήρισε τις διερευνητικές (που τυπικά δεν είναι διαπραγματεύσεις), δίνοντας το στίγμα της γερμανικής πολιτικής: «Καθήστε και κουβεντιάστε ή κάντε πως κουβεντιάζετε, αποφεύγοντας όσο μπορείτε την ένταση, για να μη μας χαλάτε τις δουλειές στην περιοχή».

Αυτό, όπως έχει δείξει η Ιστορία, είναι κομματάκι δύσκολο, οι ιμπεριαλιστές το ξέρουν, γι’ αυτό και συνεχώς «έχουν το νου τους» στην περιοχή. Φυσικά, εκμεταλλεύονται τον ελληνοτουρκικό εθνικιστικό ανταγωνισμό για να ενισχύουν τις θέσεις τους (οικονομικές και πολιτικές) στις δυο χώρες και ευρύτερα στην περιοχή. Γερμανικά υποβρύχια η Τουρκία; Γαλλικά «Ραφάλ» η Ελλάδα. Και πάει λέγοντας.

Στις 19 Σεπτέμβρη, σε ανάλυσή μας με τίτλο Εθνικισμός-Ελληνοτουρκικά: Από τα ηρωικά στα… διαλογικά, γράφαμε:

Τα ελληνοτουρκικά κυριαρχούν στα ραδιοτηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και τις «ενημερωτικές» εκπομπές. Αν προσέξετε, παρελαύνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι. Κάτι διεθνολόγοι, κάτι απόστρατοι, κάτι στρατόγκαυλοι. Οι οποίοι -όλως τυχαίως!- έχουν την ίδια άποψη: η Τουρκία παραβιάζει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, τα όρια των οποίων ταυτίζονται, αφού η ΑΟΖ δεν είναι παρά το όριο της υφαλοκρηπίδας στην επιφάνεια της θάλασσας), η Ελλάδα αντιδρά διά της διπλωματίας αλλά και διά της ναυτικής ισχύος, η Τουρκία -λόγω των προκλήσεών της- έχει απομονωθεί διεθνώς, η Ελλάδα έχει διευρύνει τα διπλωματικά της στηρίγματα και γι’ αυτό δεν τσιμπάει στις προκλήσεις κτλ. Και βέβαια, όλοι αυτοί δεν παραλείπουν να τονίσουν τη σημασία που έχει η άμεση έναρξη ενός ογκώδους εξοπλιστικού προγράμματος, διότι «με τα μνημόνια έχουμε μείνει πίσω».

Μα τέτοια ομοφωνία! Κάποιοι άλλοι, του αστικού στρατόπεδου και αυτοί, που όμως δεν έχουν τόσο πολεμοχαρείς απόψεις, που φορούν αστικά κοσμοπολίτικα και όχι στενά εθνικιστικά γυαλιά (και γι’ αυτό δε διστάζουν να πουν πως ούτε το Αιγαίο μπορεί να γίνει ελληνική λίμνη, ούτε το Καστελόριζο να χρησιμοποιηθεί για ν’ αποκλείσει την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο, αφήνοντας ως ΑΟΖ μόνο τον κόλπο της Αττάλειας), δεν καλούνται στα πάνελ. Περιορίζονται μόνο στις στήλες των εφημερίδων. Δεν αποκλείονται από το δημόσιο διάλογο (οι απόψεις τους, άλλωστε, ταυτίζονται με την πρακτική πολιτική της κυβέρνησης), όμως στο «πόπολο» πρέπει να σερβίρεται μόνο εθνικιστικό αφιόνι.

Το εθνικιστικό αφιόνι, εκτός του ότι αποτελεί το καλύτερο κοινωνικό ηρεμιστικό γενικά (όταν «κινδυνεύει η πατρίς», όλα τα υπόλοιπα περνούν σε δεύτερη μοίρα), βοηθάει -ως κοινωνικό αναλγητικό- για να «καταπιεί» ο λαός το νέο υπέρογκο εξοπλιστικό πρόγραμμα, που θα το πληρώνουν ακόμα και τα δισέγγονα των σημερινών τριαντάρηδων.

Το νομοσχέδιο με τις τρεις συμβάσεις για την προμήθεια των Rafale (προμήθεια 18 αεροσκαφών, 6 καινούργιων και 12 μεταχειρισμένων, προμήθεια συστήματος υποστήριξης, προμήθεια οπλικών συστημάτων που θα φέρουν τα αεροσκάφη) πέρασε χθες και προχθές με τη διαδικασία του επείγοντος από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή (υπερψήφισαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, Βελόπουλος, επιφυλάχτηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ-25, καταψήφισε μόνο ο Περισσός) και σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής. Αρχικό κόστος αγοράς: 2,32 δισ. ευρώ! Οπως αντιλαμβάνεστε, λεφτά για ενίσχυση του ΕΣΥ, για να μην πεθαίνουν ασθενείς σαν τα σκυλιά επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ, δεν υπάρχουν. Ούτε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών «σηκώνει» ο προϋπολογισμός. Εχει προγραμματίσει χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων οπλιτών (καραβανάδων) και μπάτσων.

Καθώς θα υφιστάμεθα και πάλι τον ορυμαγδό της εθνικιστικής προπαγάνδας, να έχουμε πάντα κατά νου ότι οι συνεχείς εναλλαγές της πολεμικής έντασης με την ηπιότητα του διαλόγου, που τις έχουν ζήσει γενιές και γενιές Ελλήνων και Τούρκων, δεν έχουν καμιά σχέση με τα συμφέροντα ούτε του ελληνικού ούτε του τουρκικού λαού. Οι δυο λαοί μπορούν να ζήσουν με ειρήνη και φιλία, μόνο αν βρεθούν σε κοινό αγώνα για την απαλλαγή από τους εκμεταλλευτές τους και από την ιμπεριαλιστική κηδεμονία.

Εκτύπωση 🖨
ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΕναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή: Δίκαιο το αίτημα του Δ. Κουφοντίνα
Επόμενο άρθρο Εργάτες, όχι καταναλωτές

Σχετικά Αρθρα

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

Πολιτική 31 Ιούλ 2026, 13:21

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

Πολιτική 29 Ιούλ 2026, 11:14

Κυπριακό: Γιατί να κάνει την παραμικρή υποχώρηση η Τουρκία;

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 19:57

Και η Κύπρος στο χάρτη του «Μεγάλου Ισραήλ»

Πολιτική 27 Ιούλ 2026, 09:40

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Αγροτικά 25 Ιούλ 2026, 12:53

Δεξιός να ντουφεκάει δεξιό;

Πολιτική 23 Ιούλ 2026, 18:50
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

3 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Εκατομμύρια διαδήλωσαν σε ολόκληρη την Υεμένη υποστηρίζοντας την πολιτική «αποκλεισμός για αποκλεισμό»

2 Αυγ 2026, 20:36
Παιδεία

Tηλεφωνικές απειλές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καταγγέλλει ο Σύλλογος Οικότροφων ΦΕΑ

2 Αυγ 2026, 19:43
Διεθνή

112 σοροί ανασύρθηκαν από τα ερείπια στη συνοικία Σάμπρα στην Πόλη της Γάζας

Αλλες 157 σοροί παραμένουν εγκλωβισμένες

2 Αυγ 2026, 19:37
Διεθνή

Οι ΗΠΑ εκλιπαρούν για διαπραγματεύσεις – Το Ιράν δηλώνει ότι θα απαντήσει σκληρά σε κάθε τυχοδιωκτισμό

2 Αυγ 2026, 10:21
Διεθνή

Εχει εγκαταλείψει η Χαμάς την ένοπλη αντίσταση; Η πραγματικότητα πίσω από το σχέδιο αφοπλισμού

2 Αυγ 2026, 09:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Αυγούστου

2 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Γιατί «έχει αγανακτήσει» ο πορτοκαλομαλλιάς φασίστας;

1 Αυγ 2026, 10:19
Διεθνή

Χεζμπολά προς λιβανέζικη αρχή: Εχετε την πρώτη ευθύνη για τα συνεχιζόμενα εγκλήματα των σιωναζιστών

1 Αυγ 2026, 09:43
Ιστορία

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

53 χρόνια από τη δολοφονία του

1 Αυγ 2026, 05:57
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

1 Αυγ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου

1 Αυγ 2026, 00:01
Διεθνή

Διαβάζοντας πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης της Χαμάς

31 Ιούλ 2026, 18:47
Διεθνή

Μουμία Αμπού Τζαμάλ: 44 χρόνια αιχμάλωτος της αμερικάνικης αστικής Δικαιοσύνης

31 Ιούλ 2026, 18:22
Πολιτική

Aνεμομαζώματα διαβολοσκορπίσματα

31 Ιούλ 2026, 13:21
Διεθνή

Δεύτερη φάση συμφωνίας για τη Γάζα: Να περιμένουμε την επίσημη παλαιστινιακή ενημέρωση

31 Ιούλ 2026, 11:52
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Ιούλη

31 Ιούλ 2026, 00:01
Περιβάλλον

Η διαχρονική εγκατάλειψή τους απ’ όλες τις αστικές κυβερνήσεις πυρπολεί τα δάση

30 Ιούλ 2026, 21:17
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Αυγούστου

Ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος.

Νίγηρας: Ημέρα ανεξαρτησίας (1960).

Νέα Ζηλανδία: Ημέρα κληματαριάς (1872).

1930: Συλλαλητήρια σταφιδοπαραγωγών στην Πελοπόννησο που αρνούνται να καταβάλουν φόρο.

1943: Εκτελούνται 4.000 Ρομά στο Αουσβιτς, τα περισσότερα παιδιά.

1953: Ο Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται σε θάνατο για κατασκοπεία από το έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών.

1964: Χορηγείται με νόμο σύνταξη 3.000.000 δραχμών στη Φρειδερίκη, αναδρομικά από τον θάνατο του βασιλιά Παύλου (250.000 δρχ. τον μήνα).

1967: Βόμβα (ΔΕΑ) σε δοχείο απορριμμάτων μπροστά στο «Χίλτον» την ώρα επίσημης δεξίωσης για τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο.

1968: Βόμβα στην πλατεία Κοτζιά.

1972: Πέντε καταδίκες μελών της “20ής Οκτώβρη” που συνελήφθησαν μαζί με Γερμανούς.

1977: Πεθαίνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’.

1980: Βόμβες καταστρέφουν δύο βυτιοφόρα στον Βοτανικό (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo