Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η πρόκληση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων του Macklemore: Η αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη επιβάλλει δημόσια λογοδοσία
  • Δασκαλεμένοι σιωνιστές τουρίστες προσπαθούν να εξαφανίσουν τα αντι-σιωνιστικά εμβλήματα στην Ελλάδα
  • Σαν σήμερα 18 Σεπτέμβρη
  • Οι αμερικανοί νοσηλευτές απαιτούν από τα νοσοκομεία να διακόψουν τους δεσμούς τους με την Palantir
  • Reuters: ΗΠΑ και Ανσαραλά πραγματοποίησαν μυστικές συνομιλίες στο Ομάν το Σαββατοκύριακο
  • Η αστυνομία απειλεί με αυτόφωρο για παλαιστινιακή σημαία σε μπαλκόνι!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Αν δεν εγκληματούσαν κατά του ελληνικού λαού, θα τους λέγαμε παιδική χαρά!
Πολιτική Υγεία

Διάγγελμα Μητσοτάκη

Αν δεν εγκληματούσαν κατά του ελληνικού λαού, θα τους λέγαμε παιδική χαρά!

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Νοέ 2020, 11:07

Πριν από λίγο καιρό, έφτιαξαν ένα χάρτη επικινδυνότητας με τέσσερα επίπεδα και ενέτασσαν τις περιφερειακές ενότητες (πρώην νομοί) στο αντίστοιχο επίπεδο σε σχέση με τη διασπορά του κοροναϊού. Στις περιφερειακές ενότητες που εντάσσονταν στο επίπεδο 4 (κόκκινο), μεταξύ των άλλων μέτρων, επιβαλλόταν και απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της περιφερειακής ενότητας (στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας μπορούσε κανείς μέχρι χθες να δει τα μέτρα – τώρα έχουν αλλάξει).

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Μητσοτάκης έκανε διάγγελμα, στο οποίο ανακοίνωσε ότι τα επίπεδα κινδύνου από τέσσερα γίνονται δύο και πως στο κόκκινο επίπεδο κινδύνου εντάσσονται και οι περιφερειακές ενότητες που μέχρι τώρα ήταν στο πορτοκαλί. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι «σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού»!

Η αντίθεση, όμως, δεν είναι μόνο με ό,τι ίσχυε την άνοιξη, στη διάρκεια του γενικού λοκντάουν, αλλά και με ό,τι ίσχυε ακόμα και μέχρι χθες για τις περιοχές που περνούν στο κόκκινο. Αυτό το έκρυψε ο Μητσοτάκης, για να μη φανεί πόσο πρόστυχα είναι τα υποτιθέμενα νέα μέτρα που ανακοίνωσε.

Κανένα νέο μέτρο

Αναφέρουμε ενδεικτικά μόνο το παράδειγμα των μετακινήσεων εκτός περιφερειακής ενότητας. Στην πραγματικότητα, ο Μητσοτάκης δεν ανακοίνωσε κανένα καινούργιο μέτρο! Ο,τι ανακοίνωσε ως «νέους κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης» ίσχυε ήδη για το επίπεδο 4 (κόκκινο). Η αναστολή λειτουργίας των χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης δεν είναι καινούργιο μέτρο. Ισχυε ήδη για το επίπεδο 4.

Ο Μητσοτάκης, με το θράσος που τον διακρίνει μίλησε για «ρυθμίσεις που προστίθενται στις προηγούμενες», ενώ όχι μόνο δεν προστέθηκε καμιά καινούργια ρύθμιση, αλλά αφαιρέθηκε και μια ουσιαστική ρύθμιση, όπως είναι η απαγόρευση μετακίνησης εκτός νομού.

Το μόνο καινούργιο είναι ότι προστέθηκαν στο κόκκινο και οι περιφερειακές ενότητες που ήταν στο πορτοκαλί. Και αυτό, όμως, δεν το λες καινούργιο, γιατί οι διαφορές των περιφερειακών ενοτήτων που ήταν στο πορτοκαλί σε σχέση με αυτές που ήταν στο κόκκινο ήταν ελάχιστες. Με το ζόρι τις κρατούσαν στο πορτοκαλί και είχαν αρχίσει μία-μία να τις περνούν στο κόκκινο. Μάλιστα, υπήρξαν περιφερειακές ενότητες για τις οποίες είχαν αφήσει ένα χρονικό περιθώριο να μείνουν στο πορτοκαλί, αλλά αναγκάστηκαν να τις περάσουν εσπευσμένα στο κόκκινο, προτού εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο που είχαν δώσει (Γιάννενα, Σέρρες, Λάρισα, Ροδόπη).

Για το πορτοκαλί επίπεδο ο Μητσοτάκης μίλησε για διεύρυνση κάποιων από τα μέτρα που ισχύουν, αφήνοντας κουτοπόνηρα να εννοηθεί πως πρόκειται για νέα μέτρα. Αναφέρθηκε σε χρήση μάσκας παντού, σε περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, σε τηλε-εργασία 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και πλήρη τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Τα δύο πρώτα μέτρα ίσχυαν ήδη, ενώ η τηλε-εργασία ήταν στο 40% και στα πανεπιστήμια προβλεπόταν μέχρι 50 φοιτητές καθιστοί στα αμφιθέατρα (αλλιώς τηλε-εκπαίδευση). Αρα, η διεύρυνση είναι σχεδόν μηδενική (ειδικά αν αναλογιστούμε πώς εφαρμόζουν οι καπιταλιστές την περιβόητη τηλε-εργασία).

Αναφερθήκαμε αναλυτικά στα ανύπαρκτα «νέα μέτρα» που ισχυρίστηκε ότι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης, γιατί αυτά αποτελούν τον καθρέφτη της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Λένε πως πήραν νέα μέτρα ενώ δεν πήραν κανέναν. Καταργούν και ένα από τα πιο ουσιαστικά μέτρα που ήδη ίσχυαν για το επίπεδο 4, χωρίς να δώσουν καμιά εξήγηση.

Γιατί άραγε κατήργησαν την απαγόρευση μετακίνησης εκτός περιφερειακής ενότητας; Για να γίνεται ελεύθερα η μετακίνηση στα εξοχικά; Για να δουλέψουν τα διάφορα μέρη παραθερισμού; Είναι γνωστό τι έγινε στη Χαλκιδική την περασμένη βδομάδα που η Θεσσαλονίκη είχε πενθήμερο άδειας; Πατείς με πατώ σε, όχι μόνο από θεσσαλονικιούς αλλά και από τουρίστες. Και ο κόσμος στα μαγαζιά «παστωμένος».

Ανακοινώνουν μέτρα και αμέσως τα παίρνουν πίσω. Αποφασίζουν ν’ ανοίξουν τα γήπεδα, το παίρνουν πίσω την επόμενη μέρα. Αποφασίζουν να κλείσουν το λιανεμπόριο στο επίπεδο 4, διαμαρτύρονται οι έμποροι και οι τοπικοί φορείς, το παίρνουν πίσω σε δυο μέρες, για να μη χάσουν ψήφους. Απαγορεύουν τη μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για το επίπεδο 4, το παίρνουν κι αυτό πίσω.

Ημίμετρα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για συμπεριφορά παιδικής χαράς. Λένε και ξελένε, γιατί ξέρουν ότι όλα όσα έχουν ανακοινώσει ως τώρα είναι ημίμετρα που θα αποδειχτούν αναποτελεσματικά, όπως και τα προηγούμενα ημίμετρα. Το ίδιο έχει συμβεί σε μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.ά.), όπου πάρθηκαν τέτοια ημίμετρα και αποδείχτηκαν εντελώς αναποτελεσματικά, και έτσι μία-μία αυτές οι χώρες προχωρούν σε «γενικό» λοκντάουν (ήδη Ιρλανδία και Γαλλία).

Επειδή αυτό είναι γνωστό, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να παραμυθιάσει τον ελληνικό λαό ότι αυτά «είναι μέτρα παρεμφερή με αυτά τα οποία θεσμοθέτησαν η Γαλλία και η Γερμανία», όμως εκεί τα θεσμοθέτησαν «αφού χτυπήθηκαν, προηγουμένως, από δεκάδες χιλιάδες κρούσματα», ενώ «εδώ τα εφαρμόζουμε νωρίτερα, επιμένοντας να αντιμετωπίζουμε τον ιό όσο πιο γρήγορα μπορούμε ώστε να έχουμε εμείς, πάντα, την πρωτοβουλία των κινήσεων»!

Απύθμενο θράσος! Αδίστακτη ψευδολογία! Ακόμα και η αναφορά σε δεκάδες χιλιάδες κρούσματα είναι πρόστυχη, γιατί η Γαλλία έχει έξι φορές τον πληθυσμό της Ελλάδας και η Γερμανία οχτώ φορές (για να μη μιλήσουμε για τη σύγκριση στα διεξαγόμενα τεστ). Σε ανάλυση που ετοιμάζουμε, θα δούμε και πάλι ποια είναι η πραγματική κατάσταση στη χώρα μας και κυρίως ποια είναι η δυναμική της.

Σε σχέση με τα μέτρα, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι ακολουθούν κυρίως τη Γαλλία, με μια μικρή χρονική καθυστέρηση. Ολα τα ημίμετρα στη Γαλλία αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά. Και ο Μακρόν αναγκάστηκε να κάνει λοκντάουν σαν κι αυτό της περασμένης άνοιξης. Το ίδιο αναποτελεσματικά αποδεικνύονται τα ημίμετρα και στη χώρα μας μέχρι τώρα. Αναποτελεσματικά θα αποδειχτούν και τα τελευταία ημίμετρα.

Γιατί συνωστισμός δεν υπάρχει μόνο σε καφετέριες, μπαρ και ταβερνεία. Ούτε μόνο τις νυχτερινές ώρες. Συνωστισμός υπάρχει και την ημέρα. Αναγκαστικός, μάλιστα (ενώ ο νυχτερινός δεν είναι αναγκαστικός). Συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς για να πάνε οι εργάτες και εργαζόμενοι στις δουλειές τους. Συνωστισμός στους χώρους εργασίας, όπου ισχύει μόνο ο νόμος του κεφαλαιοκράτη, με απειλή απόλυσης για όποιον τον αμφισβητήσει. Συνωστισμός στα σχολεία. Τα λίγα κρούσματα τα «θάβουν». Μαθαίνουμε ότι «κάτι τρέχει», μόνο όταν τα κρούσματα γίνουν δεκάδες (όπως συνέβη σε μια σειρά εργοστάσια ανά τη χώρα). Οταν εμφανίζονται αλυσίδες κρουσμάτων ακόμα και σε νοσοκομεία, όπου το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο και τα μέτρα προστασίας πιο καλά, μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί στα εργοστάσια, στις αποθήκες, στα γραφεία με πολύ κόσμο.

Ετσι, αναγκαστικά θα πάνε σε λοκντάουν. Στο μεταξύ, όμως, θα έχουμε πληρώσει βαρύ τίμημα σε θανάτους, αλλά και σε ανθρώπους που δε θα πεθάνουν αλλά θα κληρονομήσουν σοβαρά νοσήματα που θα τους ταλαιπωρήσουν για καιρό, αν όχι για όλη τους τη ζωή.

«Οι νέοι κανόνες επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων», λέει ο Μητσοτάκης (προσβάλλοντας και τη νοημοσύνη μας, εκτός των άλλων). Και καλά η διασκέδαση, αλλά η κινητικότητα πώς περιορίζεται, όταν τα πάντα μένουν ανοιχτά; Πήραν πίσω ακόμα και τη μετακίνηση εκτός περιφερειακών ενοτήτων, μη τυχόν και στερηθούν κάποιοι τις επισκέψεις στα εξοχικά, όπου ελεύθερα θα μπορούν να μαζεύονται μεγάλες παρέες και να μετατρέπουν το εξοχικό σε ταβέρνα και μπαρ, χώρια η επαφή με το ντόπιο πληθυσμό, που προωθεί με ταχύ ρυθμό την ομογενοποίηση της διασποράς του ιού σε όλη τη χώρα. Περιορίζουν την κινητικότητα τη νύχτα, που συνήθως γίνεται με ατομικά οχήματα, αλλά όχι τη μέρα που οι εργαζόμενοι «παστώνονται» σε λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικό και μετρό!

Το έγκλημα του τουρισμού

Χρειάζεται πραγματικά τεράστιο θράσος για να λες «έχουμε πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων». Από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Φλεβάρη-Μάρτη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι «ειδικοί» που την ακολουθούν και τη στηρίζουν, όχι μόνο δεν έχουν την πρωτοβουλία, αλλά τρέχουν συνεχώς πίσω από τον ιό. Και αν στο πρώτο κύμα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι αιφνιδιάστηκαν, ότι δεν υπήρχε γνώση για τη συμπεριφορά αυτού του ιού (λέμε τώρα, γιατί τα στοιχεία υπάρχαν, πολιτική βούληση δεν υπήρχε), στη συνέχεια δεν μπορούν να επικαλεστούν τις ίδιες δικαιολογίες. Υπήρχε και ο χρόνος και η γνώση, αλλά δεν έκαναν τίποτα.

Το κυριότερο είναι πως στα τέλη Μάη η διασπορά του ιού είχε σχεδόν μηδενιστεί στη χώρα μας. Αυτοί, όμως, αντί να επενδύσουν πάνω σ’ αυτήν την ευτυχή συγκυρία, άνοιξαν τα σύνορα της χώρας στον τουρισμό, πυροδοτώντας το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Για μια χούφτα κέρδη των καπιταλιστών του τουρισμού, της ακτοπλοΐας και των αερομεταφορών, άνοιξαν τα σύνορα σε μια περίοδο που στις ευρωπαϊκές χώρες είχε ήδη αρχίσει να φουντώνει το δεύτερο κύμα! Και εξακολουθούν να τα κρατούν ανοιχτά ακόμα και τώρα που η κατάσταση στις περισσότερες χώρες είναι εντελώς εκτός ελέγχου!

Το μόνο που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή τον Μητσοτάκη και τους επιτελείς του είναι να μετακυλήσουν την ευθύνη για το έγκλημα στον ίδιο τον ελληνικό λαό. «Ο κορονοϊός ξέρει να περνά από τις χαραμάδες της αμέλειας κάποιων λίγων, που υπονομεύουν την προσπάθεια των πολλών», είπε ο Μητσοτάκης. Και συνέχισε: «Φαίνεται ότι δεν καταφέραμε να τιθασεύσουμε τον εφησυχασμό από τη συλλογική επιτυχία της πρώτης φάσης»!

Πολιτική αλητεία! Προσπαθεί να κρύψει τις αποκλειστικά δικές τους εγκληματικές ευθύνες και να τις φορτώσει στον ελληνικό λαό. Ωστε όταν θα πάνε αναγκαστικά σε λοκντάουν, να πουν: «Εμείς πήραμε όλα τα αναγκαία μέτρα, αλλά εσείς -ή, έστω, κάποιοι λίγοι από εσάς- δεν τα τηρήσατε και αναγκαστικά πάμε σε λοκντάουν»!

Lockdown τώρα

Και βέβαια, και το λοκντάουν δε θα έχει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, ώστε να υπάρξει κάθετη πτώση της διασποράς. Θα είναι όπως της άνοιξης, ίσως και πιο χαλαρό. Χωρίς να ανασταλεί η λειτουργία κάθε μη αναγκαίας παραγωγικής, εμπορικής και άλλης δραστηριότητας. Τώρα, όμως, τα πράγματα είναι χειρότερα σε σχέση με την άνοιξη. Και είναι δέκα φορές απαραίτητο ένα πραγματικά καθολικό λοκντάουν, για να είναι πραγματικά αποτελεσματικό.

Τα δικά μας αιτήματα, για αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας με εξασφάλιση του μισθού και της ασφάλισης των εργατών και εργαζόμενων, έχουν αποτυπωθεί στο φυλλάδιο της Κόντρας που διανέμεται ήδη σε χώρους δουλειάς.

ΥΓ. Ο Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να υψώσει και με το διάγγελμά του ασπίδα προστασίας στους Τσιοδρομαγιορκίνηδες, ζητώντας «να αφήσουμε τους επιστήμονες έξω από κάθε αντιπαράθεση. Γιατί αν αμφισβητήσουμε την επάρκειά τους ή, ακόμα χειρότερα, αρχίσουμε να τους κατηγορούμε ότι παίζουν πολιτικά παιχνίδια, τότε πριονίζουμε το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε όλοι». Το μόνο που κατάφερε είναι να τους εκθέσει πιο πολύ. Να επιβεβαιώσει ακόμα και σε όσους αμφιβάλλουν, τη βεβαιότητα ότι δουλεύουν παρεούλα, ότι όλοι μαζί παίζουν πολιτικά παιχνίδια προς όφελος του καπιταλισμού και της κυβέρνησης.

Για την επιστημονική τους επάρκεια δεν μπορούμε να μιλήσουμε αναλυτικά (αν και έχουμε καταλάβει πολλά, τους μήνες που τους παρακολουθούμε και έχουμε πειστεί πως… ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός). Εκείνο για το οποίο είμαστε βέβαιοι (διότι οι ίδιοι έχουν φροντίσει να το επιβεβαιώσουν), είναι πως την όποια επιστημοσύνη τους δεν την έχουν θέσει στην υπηρεσία του ελληνικού λαού, αλλά στην υπηρεσία του κεφαλαίου, του κράτους του και της κυβέρνησής του.

Εκτύπωση 🖨
LOCKDOWN ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Διάγγελμα Μητσοτάκη

H παπάρα
Επόμενο άρθρο

Διάγγελμα Μητσοτάκη

Σαν σήμερα 2 Νοέμβρη

Σχετικά Αρθρα

Δασκαλεμένοι σιωνιστές τουρίστες προσπαθούν να εξαφανίσουν τα αντι-σιωνιστικά εμβλήματα στην Ελλάδα

Πολιτική 18 Σεπ 2026, 09:39

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας αβανταδόρος της πολιτικής των σιωναζιστών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την οποία στηρίζεται

Πολιτική 16 Σεπ 2026, 14:51

Θάνατος Μαζωνάκη: Δεν μας τα λέει καλά ο ακροδεξιός Θάνος Πλεύρης

Ασθενής μνήμη και άτυπη μαρτυρία υπεράσπισης του γιατρού του Κολωνακίου

Υγεία 16 Σεπ 2026, 13:18

Παριστάνουν τους αγανακτισμένους, αλλά είναι όλοι τους στο κόλπο της «ιατρικής» κονόμας

Υγεία 15 Σεπ 2026, 21:27

Η ιατρική της κονόμας ενισχύεται από το κράτος αλλά ενίοτε σκοτώνει

Οχετός υποκρισίας και αποποίησης ευθυνών μετά το θάνατο του Γιώργου Μαζωνάκη

Υγεία 14 Σεπ 2026, 14:11

Νέα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού: Συμφωνία για αγορά δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών

Πολιτική 9 Σεπ 2026, 11:08
Ροή Ειδήσεων
Πολιτισμός

Η πρόκληση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων του Macklemore: Η αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη επιβάλλει δημόσια λογοδοσία

18 Σεπ 2026, 10:18
Πολιτική

Δασκαλεμένοι σιωνιστές τουρίστες προσπαθούν να εξαφανίσουν τα αντι-σιωνιστικά εμβλήματα στην Ελλάδα

18 Σεπ 2026, 09:39
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Σεπτέμβρη

18 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Οι αμερικανοί νοσηλευτές απαιτούν από τα νοσοκομεία να διακόψουν τους δεσμούς τους με την Palantir

Λόγω του ρόλου της στη γενοκτονία στη Γάζα και στoν ICE

17 Σεπ 2026, 19:30
Διεθνή

Reuters: ΗΠΑ και Ανσαραλά πραγματοποίησαν μυστικές συνομιλίες στο Ομάν το Σαββατοκύριακο

17 Σεπ 2026, 19:21
Καταστολή

Η αστυνομία απειλεί με αυτόφωρο για παλαιστινιακή σημαία σε μπαλκόνι!

17 Σεπ 2026, 18:10
Διεθνή

Δυτική Σαχάρα: ένα ισπανικό διαβατήριο δεν κλείνει πενήντα χρόνια κατοχής και ανολοκλήρωτης αποαποικιοποίησης

17 Σεπ 2026, 12:48
Καταστολή

Γιάννης Μάγγος: Ας μη γελιόμαστε! Ο ξυλοδαρμός και βασανισμός του Βασίλειου Μάγγου είναι μία και μοναδική υπόθεση

17 Σεπ 2026, 11:23
Πολιτισμός

Ρότζερ Γουότερς προς Εντ Σίραν: Ανήκεις στην κατηγορία των μικρών καριόληδων

17 Σεπ 2026, 09:16
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 17 Σεπτέμβρη

17 Σεπ 2026, 00:01
Κόντρες

Από το «ντου» στην «περιπέτεια» ένας Κούλης δρόμος

16 Σεπ 2026, 20:17
Πολιτισμός

Με το που είπε «υποστηρίζω το Ισραήλ» άδειασε η αίθουσα

16 Σεπ 2026, 18:35
Πολιτική

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας αβανταδόρος της πολιτικής των σιωναζιστών και της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την οποία στηρίζεται

16 Σεπ 2026, 14:51
Υγεία

Θάνατος Μαζωνάκη: Δεν μας τα λέει καλά ο ακροδεξιός Θάνος Πλεύρης

Ασθενής μνήμη και άτυπη μαρτυρία υπεράσπισης του γιατρού του Κολωνακίου

16 Σεπ 2026, 13:18
Αγροτικά

ΠΟΓΕΔΥ: «Τα ψέματα για τον αφθώδη στη Μυτιλήνη»

16 Σεπ 2026, 11:51
Παιδεία

Να σταματήσει η δίωξη του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Γιώργου Καββαδία

16 Σεπ 2026, 05:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Σεπτέμβρη

16 Σεπ 2026, 00:01
Εργατικά

Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας: Να δικαιωθούν οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί

15 Σεπ 2026, 21:36
Παιδεία

Προκλητικά και με όλα τα μέσα το υπουργείο Παιδείας στηρίζει τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια» – πανεπιστημιοποιημένα κολλέγια

15 Σεπ 2026, 21:31
Υγεία

Παριστάνουν τους αγανακτισμένους, αλλά είναι όλοι τους στο κόλπο της «ιατρικής» κονόμας

15 Σεπ 2026, 21:27
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Σεπτέμβρη

Ημέρα ειρήνης.

Χιλή: Ημέρα ανεξαρτησίας (1810).

1793: Πλήρης χωρισμός Εκκλησίας και κράτους (Γαλλία).

1834: Η Αθήνα των επτά χιλιάδων κατοίκων γίνεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

1882: Εκδίδεται η πρώτη συνδικαλιστική εφημερίδα («Σύνδεσμος»), όργανο του σωματείου τυπογράφων (Αθήνα).

1911: Εκτελείται ο ρώσος πρωθυπουργός Στολίπιν στην όπερα του Κιέβου από τον επαναστάτη Ντμίτρι Μπογκρόφ.

1936: Εκδοση του Ν.117 για την καταπολέμηση του κομμουνισμού, κατάργηση των πολιτικών κομμάτων από τον Μεταξά.

1977: Βόμβα (ΕΛΑ) στον Οργανισμό Υδρευσης Θεσσαλονίκης.

1981: Καταργείται η θανατική ποινή στη Γαλλία.

2005: Διεξάγονται ιστορικές βουλευτικές εκλογές στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Από την πρώτη μέρα κιόλας, στις πρώτες εβδομάδες που ήρθαμε στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκινήσαμε με 250 ευρώ στο 60% των συνταξιούχων άνω των 65 (ετών) και διαρκώς το διευρύναμε και φτάσαμε στα 400 ευρώ καθαρά για τους άνω των 65 (ετών). Εκ των πραγμάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε δώσει ευελιξίες για να μπορούν να εργάζονται παραλλήλως, είναι πιο δύσκολο να εργάζεται κανείς σε μεγαλύτερες ηλικίες σε σχέση με νεότερες. Αρα, αυτό σίγουρα ήταν ένα κριτήριο. Και, βέβαια, κρατήστε το εξής: αυτό που λέμε «εθνική σύνταξη» είναι 446 ευρώ μεικτά. Εδώ μιλάμε για 400 ευρώ καθαρά. Για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των ανθρώπων που μας ακούν, στην πραγματικότητα, αυτά τα 400 ευρώ είναι μία 13η σύνταξη.

Κυριάκος Πιερρακάκης

(Μετά την ομιλία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ γράψαμε και το εξής σχόλιο: «O Mητσοτάκης δίνει φιλοδώρημα 400 ευρώ στους συνταξιούχους, αρκεί να είναι άνω των 65 ετών. Μην ρωτήσετε “οι κάτω των 65 στο πηγάδι κατούρησαν;”. Οι κάτω των 65 να πάνε να δουλέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα. Μιλάμε για συνταξιούχους που έφαγαν τα νιάτα τους στα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και για συνταξιούχους που ήταν “τυχεροί” και κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένσημα 40 ετών δουλειάς για να συνταξιοδοτηθούν στα 62. Η νεοφιλελεύθερη λύσσα κατά των ανθρώπων της δουλειάς φαίνεται και σε τέτοιες λεπτομέρειες. Αφού έκοψαν από τους συνταξιούχους τα δώρα χριστουγέννων, πάσχα και άδειας (δύο μισθούς το χρόνο), τώρα τους δίνουν φιλοδωρήματα αλλά με ηλικιακό κόφτη. Ενας/μία που δούλεψε 40 πλήρη χρόνια, έχοντας καταβάλει ένα σκασμό λεφτά για ασφαλιστικές εισφορές, αποκλείεται από το φιλοδώρημα αν είναι κάτω των 65, επειδή θεωρείται ικανός να δουλέψει κι άλλα χρόνια. Μιλάμε για λογική γαλέρας». Σε συνέντευξή του στον Real fm, στους Χατζηνικολάου-Δελατόλλα, ο Πιερρακάκης, με τον κυνισμό του χρυσοκάνθαρου μάνατζερ, επιβεβαιώνει πλήρως το σχόλιό μας: υπάρχει πλήρης ευελιξία και οι κάτω των 65, αν δεν τους φτάνει η σύνταξη, μπορούν να αναζητήσουν δουλειά! Δηλαδή, εξαναγκάζονται να αρνηθούν την ίδια την έννοια του συνταξιούχου, του απόμαχου της δουλειάς. Με τον ίδιο κυνισμό και με την αλαζονεία του αυτοκρατορικού απεσταλμένου που μπορεί να φτύνει κατάμουτρα τους υπηκόους, βαφτίζει «13η σύνταξη» τα 400 ευρώ επειδή ισούνται με μια «εθνική σύνταξη»!)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Διάγγελμα Μητσοτάκη

    17Ν
    • Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Εφετείο 17Ν
  • Διάγγελμα Μητσοτάκη

    ΕΛΑ
    • Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Διάγγελμα Μητσοτάκη

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Διάγγελμα Μητσοτάκη

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Διάγγελμα Μητσοτάκη

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Διάγγελμα Μητσοτάκη

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Διάγγελμα Μητσοτάκη

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Διάγγελμα Μητσοτάκη

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Διάγγελμα Μητσοτάκη

    Διάγγελμα Μητσοτάκη

    Ποιοι είμαστε
  • Διάγγελμα Μητσοτάκη

    Διάγγελμα Μητσοτάκη

    Επικοινωνία
  • Διάγγελμα Μητσοτάκη

    Διάγγελμα Μητσοτάκη

    Όροι χρήσης
  • Διάγγελμα Μητσοτάκη

    Διάγγελμα Μητσοτάκη

    Ποιοι είμαστε
  • Διάγγελμα Μητσοτάκη

    Διάγγελμα Μητσοτάκη

    Επικοινωνία
  • Διάγγελμα Μητσοτάκη

    Διάγγελμα Μητσοτάκη

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo