Η τελευταία φορά που έγινε προληπτική αμνήστευση στελεχών που ασκούν δημόσια διοίκηση (με την ευρεία έννοια του όρου) ήταν όταν με νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ απαίτηση της τρόικας, αμνηστεύτηκαν προληπτικά για όλες τις αποφάσεις τους τα μέλη του ΤΧΣ. Μετά τους τραπεζίτες, ήρθε η ώρα των κυβερνητικών λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, αλλά και των κρατικών στελεχών που συμμετέχουν στην «Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19», στην «Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» και στην «Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».
Ο Κοντοζαμάνης εμφανίστηκε χτες στις 2 το μεσημέρι στη Βουλή και κατέθεσε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης μια άσχετη και εκπρόθεσμη τροπολογία (δημοσιεύεται στο τέλος), η οποία περιλαμβάνει διαφορετικές μεταξύ τους ρυθμίσεις. Τα τρία πρώτα άρθρα αναφέρονται σε ζητήματα του εμβολιασμού (επέκταση εμβολιαστικών κέντρων, ωράριο λειτουργίας, αποζημίωση προσωπικού στις αργίες, δυνατότητα για εμβολιασμούς από τον ιδιωτικό τομέα) και των ΚΟΜΥ (αποζημίωση προσωπικού στις αργίες).
Μετά απ’ αυτά τα τρία άρθρα «φυτεύτηκε» η προληπτική αμνήστευση των μελών των τριών επιτροπών, για την οποία δεν είχε γίνει η παραμικρή δημόσια συζήτηση (το περιεχόμενο των τριών πρώτων άρθρων το είχε προαναγγείλει ο Κικίλιας μια μέρα νωρίτερα). Ούτε ο Κοντοζαμάνης κατέθεσε κάποια επιχειρηματολογία για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, την παντελώς άσχετη με τα τρία πρώτα άρθρα της εκπρόθεσμης τροπολογίας. Απλά επανέλαβε συνοπτικά τι προβλέπει η ρύθμιση: «Τέλος, με το άρθρο 4 της συγκεκριμένης τροπολογίας ορίζεται ότι τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση».
Ο μόνος που πήρε το λόγο εκείνη τη στιγμή ήταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος, που ρώτησε διευκρινιστικά, για να γραφεί στα πρακτικά, όπως είπε, αν η εξαίρεση της δίωξης για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση αφορά τα εσωτερικά της Επιτροπής. Ο Κοντοζαμάνης απάντησε καταφατικά και ο Ξανθόπουλος έμεινε με την ικανοποίηση ότι διευκόλυνε τον αναπληρωτή υπουργό να κάνει μια απαραίτητη διευκρίνιση.
Αργότερα πήραν χαμπάρι τι γίνεται και «άρχισαν τα όργανα». Ο Ραγκούσης ανέβασε τους τόνους. Ο Κεγκέρογλου είπε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν ψηφίζει αυτή την τροπολογία και δεν παρέλειψε ότι τα ίδια είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα μέλη του ΤΧΣ. Ο Ξανθόπουλος διαφοροποιήθηκε από τον Ραγκούση: «Δεν είμαστε επί της αρχής αντίθετοι, αλλά θέλουμε διευκρινίσεις. Το ζήτησε κάποιος; Το ζήτησαν κάποιοι; Υπάρχει ένα αίτημα στην Κυβέρνηση; Υπάρχει κάποιο έγγραφο που μπορείτε να μας δείξετε; Υπάρχει μια ανάγκη για την οποία δεν έπρεπε να έρθουμε τα κόμματα και να κάνουμε μία ασπίδα θεσμικής προστασίας στην ελευθεροφροσύνη και στην έκφραση κρίσης και γνώμης αυτών των ανθρώπων;».
Ο Πλεύρης έκανε σπέκουλα με την εμφανή διαφοροποίηση μεταξύ εισηγητή και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και ο Ξανθόπουλος αναγκάστηκε να «μαζευτεί» δηλώνοντας: «Είπα ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση συζήτησης, ούτε επί της αρχής ούτε επί των άρθρων. Και εγκαλώ την Κοινοβουλευτική Πλειοψηφία ότι για ένα ενδεχομένως υπαρκτό θέμα δεν προχώρησε σε μια τέτοια διαδικασία. Αυτό είπα»!
Επί της ουσίας, η υπεράσπιση που προσπάθησε να αρθρώσει ο Πλεύρης (ο Κοντοζαμάνης απαξίωσε να πάει στη Βουλή για να υπερασπιστεί την τροπολογία του) κατέστησε προφανέστατη τη σκοπιμότητα αυτής της προκλητικής προληπτικής αμνήστευσης:
«Από τι όμως τους προστατεύει, κύριοι συνάδελφοι; Τους προστατεύει από τον κανιβαλισμό που ζούμε -να το πω ευθέως- από ψεκασμένους και από fake news. (…) Στην ουσία από τι κινδυνεύουν; Από κακόβουλες μηνύσεις που θα γίνουν από όσους είναι εναντίον των εμβολιασμών -γι’ αυτό λέει μέσα και για την Επιτροπή Εμβολιασμού- από όσους είναι εναντίον των μέτρων. Δεν ξέρετε ότι γίνονται μηνύσεις για τις μάσκες; Στα σχολεία τα ζουν οι καθηγητές. Τους μηνύουν γιατί το παιδί πρέπει να πάει χωρίς μάσκα ή το παιδί πρέπει να πάει στο σχολείο χωρίς να κάνει self test»!
Αλήθεια, τους καθηγητές γιατί δεν τους αμνηστεύουν προληπτικά; Τους γιατρούς γιατί δεν τους αμνηστεύουν για ό,τι κάνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους (αντίθετα, ο Κοντοζαμάνης έχει υπαινιχθεί παλαιότερα ότι οι θάνατοι διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ είναι ευθύνη των γιατρών); Και γιατί μαζί με τους λοιμωξιολόγους, επιδημιολόγους και λοιπούς «ενσωματωμένους» επιστήμονες αμνηστεύουν προληπτικά και κυβερνητικά στελέχη όπως ο Πρεζεράκος, ο Θεμιστοκλέους, ο Αρκουμανέας; (Τα μέλη της κυβέρνησης έτσι κι αλλιώς προστατεύονται από το νόμο περί ευθύνης υπουργών).
Δεν υπάρχουν εισαγγελείς για να κρίνουν αν μια μήνυση είναι «ψεκασμένη» και να τη βάλουν κατευθείαν στο αρχείο; Δεν έχει η κυβέρνηση εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, όπως διακηρύσσει με κάθε ευκαιρία;
Και γιατί προεξοφλείται ότι τυχόν μηνύσεις θα είναι μόνο από «ψεκασμένους» και θύματα των «fake news»; Γιατί δεν αφήνεται στο δικαστικό μηχανισμό (που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος) να κρίνει όλες τις νομικές ενέργειες που θα γίνουν από πολίτες, αλλά αναλαμβάνει η Βουλή (η κυβέρνηση δηλαδή) να απαλλάξει εκ των προτέρων τους πάντες, στερώντας από τους πολίτες το δικαίωμα που τους αναγνωρίζει η συνταγματική τάξη της αστικής δημοκρατίας;
Ας μην κοροϊδευόμαστε. Δε φοβούνται τους «ψεκασμένους». Φοβούνται μηνύσεις και αγωγές πολιτών που θα έχουν πραγματική νομική βάση. Και σπεύσουν από τώρα να τους χαρακτηρίσουν όλους «ψεκασμένους», όπως κάποτε βάφτιζαν «ψεκασμένους» όσους κατέφευγαν σε νομικές ενέργειες ενάντια στα Μνημόνια.
Αμνηστεύοντας προληπτικά τα μέλη των Επιτροπών (και αυτά με επιστημονική ιδιότητα και αυτά με κρατική ιδιότητα), η κυβέρνηση Μητσοτάκη αμνηστεύει προληπτικά τον εαυτό της. Αυτή είναι η ουσία. Και δεν είναι τυχαίο ότι θυμήθηκαν την προληπτική αμνήστευση ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας. Τώρα βαθαίνει η κρίση της διαχείρισης, τώρα έχουν φανεί οι τραγικές συνέπειες αυτής της εγκληματικής διαχείρισης και σπεύδουν να προσφέρουν αυτή την προκλητική προστασία σε έναν βασικό κρίκο αυτής της διαχείρισης, για να μην αρχίσουν οι διαρροές και το φευγιό. Τους προσφέρουν το απόλυτο ακαταδίωκτο για να τους κρατήσουν στο μαντρί.
ΥΓ. Μένει να μάθουμε ποιοι/ποιες ζήτησαν από την κυβέρνηση αυτή την προστασία, με την αποστέρηση ενός συνταγματικού δικαιώματος των πολιτών.