Η συνεδρίαση άρχισε με μια σχετική καθυστέρηση, λόγω του επισκεπτηρίου των πολιτικών κρατούμενων και επειδή απουσίασαν οι συνήγοροι ενός κατηγορούμενου λόγω κωλύματος. Στην προηγούμενη συνεδρίαση τα μέλη της ΣΠΦ είχαν καταγγείλει ότι είχαν ξυστεί τα νούμερα όπλων που είχαν βρεθεί σε σπίτι στο Βόλο και είχαν ανακοινώσει ότι θα τοποθετούνταν στη σημερινή συνεδρίαση, πράγμα που έκανε ο Χρ. Τσάκαλος.
Εισαγωγικά τόνισε ότι εγείρουν αυτό το ζήτημα γιατί αποδεικνύει πώς γίνονται οι έρευνες και όχι για να χτίσουν κάποιο τεκμήριο αθωότητας. Τα όπλα που βρέθηκαν, συνέχισε, ήταν της οργάνωσης αλλά δεν ξύσαμε εμείς τα νούμερα. Υπήρχε ακόμη ένα όπλο, που όσο το είχαμε εμείς δεν λειτουργούσε, γιατί έλειπε ένα εξάρτημα. Ακούστηκε ότι με το όπλο αυτό έγιναν βολές και ότι βρέθηκε καθαρό!
Θα αναρωτηθείτε, συνέχισε ο Χρ. Τσάκαλος, τι σημασία έχουν όλα αυτά για την εξεταζόμενη υπόθεση. Θύμισε ότι η οργάνωσή τους χρησιμοποιούσε «Γκλοκ» και έτσι η Αντιτρομοκρατική προσπαθεί να χρεώσει στη ΣΠΦ όσους βρέθηκαν στην κατοχή τους ίδια όπλα, ενώ δεν έχουν καμία σχέση με την οργάνωση. Αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του Λαμπρόπουλου, που μιλούσε για μεγάλη παρτίδα «Γκλοκ» που θα ερχόταν από την Φινλανδία και έκανε προσπάθεια να συνδέσει αυτή την υπόθεση με την οργάνωσή τους. Σε άλλο δημοσίευμα ο Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι και οι δράστες στο Βελβενδό κρατούσαν «Γκλοκ». Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους όσοι έχουν «Γκλοκ» τόνισε ο Χρ. Τσάκαλος. Διαφορετικά, πρέπει να ενοχοποιηθούν όλοι όσοι έχουν την ίδια μάρκα αυτοκινήτου με παραπλήσιους αριθμούς πλαισίου.
Το ξύσιμο των αριθμών από την Αντιτρομοκρατική έγινε προφανώς για να το παρουσιάσει ως στοιχείο ενοχοποιητικό για την οργάνωση, με την έννοια ότι τα μέλη της έξυσαν δήθεν τα νούμερα για να μη γίνει η σύνδεση με κοντινές σειρές όπλων που βρέθηκαν στην κατοχή άλλων. Το τελευταίο το ανέφερε γιατί έγινε προσπάθεια να συνδεθεί η ΣΠΦ με όπλα που βρέθηκαν θαμμένα στην πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Θύμισε δε, ότι τότε που βρέθηκαν αυτά τα όπλα έγινε μεγάλος θόρυβος και ότι στο στόχαστρο είχε μπει η οργάνωσή του και φιλικά πρόσωπα του Κ. Παπαδόπουλου που είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στο τρομοδικείο.
Ο Χρ. Τσάκαλος συνέχισε με την απόπειρα ενοχοποίησης ανθρώπων που είχαν φιλικές σχέσεις με μέλη της οργάνωσης. Αναφέρθηκε στην περίπτωση του συγκατηγορούμενού του Κ. Παπαδόπουλου, που ενώ δεν είχε καμία σχέση με την οργάνωση, κατηγορείται ως μέλος, μόνο και μόνο γιατί φιλοξένησε στο σπίτι του τον Γ. Πολύδωρο και την Ολγα Οικονομίδου, που εκείνη την εποχή δεν καταζητούνταν, γιατί δεν ήταν ακόμη γνωστό ότι είναι μέλη της ΣΠΦ. Εχουμε πρόβλημα, τόνισε ο Χρ. Τσάκαλος, όταν κάνουν ομπρέλα την οργάνωσή μας προκειμένου να διώκονται άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με εμάς. Ανέφερε ακόμη ότι την τακτική της ομπρέλας η Αντιτρομοκρατική τη δανείστηκε από την Ιταλία, όπου ένας εισαγγελέας με αντιαναρχικά αισθήματα, ο Μαρίν, κατασκεύασε μια οργάνωση και της έδωσε το όνομα Οράι. Οσους αναρχικούς συλλαμβάνανε στην Ιταλία τους βάφτιζαν μέλη αυτής της οργάνωσης. Μέχρι που κάποια στιγμή αυτό αποκαλύφθηκε από ομάδα αντιτρομοκρατικάριων που είχαν ξηλωθεί από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.
Η τοποθέτηση του Χρ. Τσάκαλου έκανε αίσθηση σε όλους τους παράγοντες της δίκης, οι περισσότεροι από τους οποίους τοποθετήθηκαν.
Ο εισαγγελέας Σ. Μπάγιας είπε ότι όλα αυτά μπορεί να είναι αληθή και μπορεί να οδηγούν σε έρευνα, δεν οδηγούν υποχρεωτικά και σε καταδίκη. Ο συνήγορος Σ. Φυτράκης σημείωσε ότι σε καμία δικογραφία δεν γίνεται έλεγχος των όπλων και απευθυνόμενος στους δικαστές είπε ότι ο κατηγορούμενος έθεσε σπουδαία ζητήματα και θέλουμε να δούμε πώς θα τα λάβετε υπόψη σας. Η συνήγορος Σταν, παίρνοντας αφορμή από την τοποθέτηση του εισαγγελέα, του θύμισε ότι από τις έρευνες αυτές ταλαιπωρούνται άνθρωποι για αρκετό καιρό και έτσι τα πράγματα γίνονται σοβαρά γι’ αυτούς, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καμία σχέση. Και έχει δίκιο η συνήγορος. Γιατί δεν είναι λίγο να γίνονται έρευνες με τέτοιο τρόπο και να δίνονται τέτοιες απαντήσεις.
Η πρόεδρος του τρομοδικείοιυ έδωσε πάλι ρεσιτάλ. Απαντώντας στην τοποθέτηση του Σ. Φυτράκη χαρακτήρισε όλη τη συζήτηση που άνοιξε με την τοποθέτηση του Χρ. Τσάκαλου ως φιλολογική συζήτηση και συζήτηση για συνέδρια! Αυτή η τοποθέτηση ενόχλησε ακόμη και τον εισαγγελέα που έσπευσε να της πει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση ενός τμήματος των αναγνωστέων εγγράφων. Από την ανάγνωσή τους προέκυψαν δύο ζητήματα:
Πρώτο, διαβάστηκαν πάλι, όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση με την περίπτωση του Γ. Μιχαήλ, έγγραφα που αφορούσαν ανθρώπους που δεν είναι κατηγορούμενοι. Οταν δε ο Γερ. Τσάκαλος το επισήμανε, η πρόεδρος απάντησε ότι διαβάζει ό,τι έχει εισαχθεί στη δικογραφία ως αναγνωστέο έγγραφο.
Δεύτερο, η Αντιτρομοκρατική δημιούργησε βάση δεδομένων για 48 ανθρώπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είναι κατηγορούμενοι. Αυτό το επισήμαναν οι Γερ. Τσάκαλος και Μ. Νικολόπουλος και τόνισαν ότι η Αντιτρομοκρατική φτιάχνει αυτή τη βάση δεδομένων με στόχο κάποια στιγμή να την αξιοιποιήσει και να φτιάξει κατηγορούμενους, όπως τον Τάσο Θεοφίλου.
Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 25 Οκτώβρη.