Η Ευαγγελία Κουβέλη, συνήγορος υπεράσπισης του Κανά, έδωσε αρχικά το στίγμα της τοποθέτησής της. Ορθώς είπαν οι εισαγγελείς -σημείωσε- ότι η τρομοκρατία πλήττει την κοινωνική συνοχή. Το ίδιο όμως την πλήττει και ένα δικαστικό λάθος που οδηγεί στην καταδίκη ενός αθώου. Η εισαγγελική έδρα πρότεινε να καταδικαστεί ένας αθώος για να λειτουργήσει η απόφαση παραδειγματικά για τη νέα τρομοκρατία. Η υπεράσπιση -κατέληξε- σας προτείνει το αντίθετο. Να μην επηρεαστείτε από τέτοιες αντιλήψεις, να αξιολογήσετε σωστά το αποδεικτικό υλικό και να αθωώσετε τον αθώο Κανά.
Η συνήγορος, αφού δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός «δίκη του ΕΛΑ» είναι τουλάχιστον κενός περιεχομένου, αναφέρθηκε στο ιστορικό όλων των δικών για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σημειώνοντας τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε μια καταδικαστική απόφαση που βγήκε μέσα σε ένα κλίμα τεράστιων πιέσεων και σε μια αθωωτική απόφαση που βγήκε μέσα σε ένα κλίμα ήρεμο, χωρίς την απαίτηση για πάση θυσία καταδίκες.
Στη συνέχεια, η Ε. Κουβέλη αναφέρθηκε στην Κυριακίδου και τις αντιφατικές καταθέσεις της, οι οποίες –όπως είπε– είναι δηλωτικές του ψέματος. Η Κυριακίδου –σημείωσε– καταθέτει ό,τι θα μπορούσε να καταθέσει ο καθένας μας, αν έχει παρακολουθήσει τη συγκυρία της εποχής, όπως καταγράφηκε στον Τύπο. Αναφέρεται και περιγράφει μόνο νεκρά άτομα. Οταν, όμως, φτάνει σε λεπτομέρειες, τότε σκοντάφτει, όπως δεν θα σκόνταφτε κάποιος που υπήρξε μέλος του ΕΛΑ. Η συνήγορος καταπιάστηκε με όλα τα κομβικά σημεία των καταθέσεων Κυριακίδου, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να θεμελιωθεί η απλή συνέργεια, αποδεικνύοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει.
Αναφέρθηκε, επίσης, αναλυτικά στις δυο υποτιθέμενες γιάφκες. Η μία (οδός Πολέμωνος στο Παγκράτι) δεν έχει καμιά σχέση με τον Κανά και εξάλλου οι αναφορές της Κυριακίδου σ’ αυτή αναφέρονται σε χρόνο που κάθε αδίκημα έχει παραγραφεί. Η άλλη (οδός Πάτμου στα Πατήσια), όντως νοικιάστηκε από τον Κανά, όπως και ένα μικρό διαμέρισμα στην Αμορίου, σε άλλο χρόνο, όχι όμως σαν γιάφκα του ΕΛΑ, αλλά σαν χώρος κατοικίας, για να ξεφύγει από το άγριθο κυνήγι της Κυριακίδου. Οι μάρτυρες από την Πάτμου που επιστρατεύτηκαν για να στηρίξουν την Κυριακίδου, ξεφεύγουν από το επίπεδο ικανοτήτων του μέσου μάρτυρα, δείχνουν ειδικές ικανότητες, αφού μπορούν να θυμούνται μετά από 20 χρόνια κάποιον που είδαν για μερικά δευτερόλεπτα, όμως και πάλι δεν προσθέτουν τίποτα. Ακουγαν μεν το φως της σκάλας, που έκλεινε ο Κανάς, ποτέ όμως δεν άκουσαν γραφομηχανή ή πολύγραφο, που υποτίθεται ότι είδε στο χώρο η Κυριακίδου. Η Κυριακίδου –κατέληξε η Ε. Κουβέλη– κατάφερε να αυτοδιαψευστεί και ν’ αφήσει μόνο το μίσος της για τον Κανά. Με μόνη αυτή τη μάρτυρα καλείστε να αποφασίσετε σε μια δφίκη τρομοκρατίας, είπε απευθυνόμενη στους δικαστές.
Αναφέρθηκε επίσης στο αθωωτικό βούλευμα για τον Καββαδία, σημειώνοντας: ή θα δεχτείτε ότι υπήρξε συναλλαγή, οπότε θα δεχτείτε αυτόματα ότι η Αστυνομία στήνει υποθέσεις, ή θα απορρίψετε αυτή τη σκέψη και θα υιοθετήσετε και για τον Κανά το εμπεριστατωμένο σκεπτικό των συναδέλφων σας που εξέδωσαν αυτό το βούλευμα. Η Ε. Κουβέλη ολοκλήρωσε τη σχετικά σύντομη αγόρευσή της (κάτι λιγότερο από 1,5 ώρα) λέγοντας ότι ο Κανάς έδρασε πάντοτε στο πλαίσιο της κοινωνίας και δεν επέλεξε ποτέ το σκοτάδι και την παρανομία.