Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 9 Ιούνη
  • Αναζωπύρωση των κρουσμάτων ευλογιάς στην ελληνική κτηνοτροφία
  • Η Παλαιστίνη και ο αλληλέγγυος οπορτουνισμός στη μουσική «βιομηχανία»
  • Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Εκτός από τη συγκάλυψη των δύο σκανδάλων για τα βοσκοτόπια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε και για την ποινική ασυλία των απατεώνων
  • Σαν σήμερα 8 Ιούνη
  • Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας παριστάνει τον δικαστή των εκπαιδευτικών
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτικές Δίκες»ΕΛΑ»Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ»Τρίτη, 7/6/05
Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

56η συνεδρίαση

Τρίτη, 7/6/05

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr7 Ιούν 2005, 00:00
Με την έναρξη της συνεδρίασης ζήτησε να κάνει μια δήλωση ο Κ. Αγαπίου. Ανέφερε ότι η υπηρεσία TELETEXT της ΕΡΤ, μεταξύ των άλλων ειδήσεων, μεταδίδει κείμενο με τίτλο «ΕΛΑ: Ενοχοι για 8 εκρήξεις», το οποίο αναφέρει ότι ο εισαγγελέας Ανδρειωτέλλης ζήτησε να κριθούν ένοχοι οι 5 εκ των 6 κατηγορούμενων, τους οποίους αναφέρει ονομαστικά, για 8 εκρήξεις, να απαλλαγούν για άλλες 2, λόγω παραγραφής, και να απαλλαγεί ο Γ. Σερίφης. 
 
Πώς και πότε η υπηρεσία αυτή γνωρίζει το περιεχόμενο της εισαγγελικής πρότασης; ρώτησε ο Αγαπίου, για να σπεύσει ο πρόεδρος να παρατηρήσει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΜΜΕ σπεύδουν και γράφουν ανακρίβειες. Αν δεν είναι ακριβής η είδηση –συνέχισε ο Αγαπίου- τότε λειτουργεί το γνωστό κέντρο, πάντα στην ίδια κατεύθυνση. Προεξοφλείται και η η απόφαση του δικαστηρίου, κατέληξε. Δεν είναι κάποιος δημοσιογράφος, κάποια εφημερίδα. Πρόκειται για την επίσημη υπηρεσία πληροφόρησης της ΕΡΤ. 
 
Αργότερα, ο Αγαπίου κατέθεσε δελτίο του «Αθηναϊκού Πρακτορείου», το οποίο αποτέλεσε την πηγή της ΕΡΤ. Το «βαθύ κράτος» βρίσκεται πίσω απ’ αυτό, είπε.
 
Ο εισαγγελέας, «ζεματισμένος», ζήτησε πρώτα να επιβεβαιωθεί το γεγονός και αν είναι ακριβή τα όσα είπε ο Αγαπίου, να σταλεί απόσπασμα των πρακτικών στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης για να διακριβωθεί η τυχόν τέλεση αξιόποινης πράξης.
 
Συνεχίζοντας την αγόρευσή του, εδέησε για πρώτη φορά να αναφέρει πως για τον Μ. Κασίμη δεν έχει προκύψει κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα. Γιατί κατάλαβε πως η παπαριά κάποιου δημοσιογράφου προέκυψε από τη δική του στάση, που δεν διαχώρισε ευθύς εξαρχής τον Κασίμη. Αυτός ξέρει γιατί δεν έκανε από την πρώτη στιγμή αυτό που αναγκάστηκε να κάνει μετά τη δήλωση Αγαπίου.
 
Συνεχίζοντας ο εισαγγελέας επανήλθε στην αξιοπιστία της Κυριακίδου και της Τόγκα, διαστρεβλώνοντας ευθέως αυτά που προέκυψαν από την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση. Η Τόγκα –είπε- αναγνώρισε την Κυριακίδου, η Κυριακίδου δεν αναγνώρισε την Τόγκα! Μιλάμε για πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας.
 
Ο εισαγγελέας επανήλθε στα αποτυπώματα απαντώντας με καθυστέρηση 24 ωρών στην εύλογη απορία του Αρη Κωνσταντάκη, τι ήταν αυτά που διάβαζε την προηγούμενη μέρα. Αναφέρθηκε, λοιπόν, σε δυο βιβλία, ενός Αγγλου και ενός Γερμανού, τα οποία έψαξε και βρήκε!! (δεν τα έφερε να τα δείξει, πάντως). Δεν τα σπουδαιολόγησε, πάντως, διότι –όπως είπε- αναφέρονται σε προγενέστερο χρόνο (παραγραφή). Απλώς, θέλησε να υπερασπιστεί την Ασφάλεια που, αν ήθελε, θα κατασκεύαζε πρόσφατα αποτυπώματα (μεγαλοφυής συλλογισμός!).
 
Αμέσως μετά ασχολήθηκε ειδικά με την Αθανασάκη. Ποια ήταν τα πρόσθετα ενοχοποιητικά στοιχεία για την Αθανασάκη; Το ότι στο σπίτι της βρέθηκε ένας άδειος κάλυκας, δυο βολίδες (μια επίχρυση και μια επάργυρη), ένα πληροφοριακό δελτίο του ΕΛΑ, το βιβλίο των Μανόλη Πιμπλή και Σούλας Λαζαρίδου «Πώς δουλεύει η Ασφάλεια» και (κρατηθείτε) 4 κατσαβίδια. Τόσο δεξιοτέχνης ήταν και είχε τέσσερα κατσαβίδια μια γυναίκα; αναφώνησε ο εισαγγελέας και… μας έριξε όλους τέζα. 
Πράγματα που μπορούν να βρεθούν σε εκατοντάδες σπίτια, θεωρούνται ενοχοποιητικά ειδικά για την Αθανασάκη. 
Φυσικά, ο δαιμόνιος Κλουζό δεν έθεσε στον εαυτό του το απλό ερώτημα: Αν η Αθανασάκη ήταν μέλος του ΕΛΑ, γιατί να κρατάει ενοχοποιητικά στοιχεία στο σπίτι της, σχεδόν μια δεκαετία μετά τη διάλυση του ΕΛΑ; Αυτά, όμως, είναι ερωτήματα που τα υπαγορεύει η κοινή λογική, η οποία πετιέται στα σκουπίδια όταν πρέπει να παραχθεί «αντιτρομοκρατικό» έργο.
 
Και η κατακλείδα: Δεν μπορούν να κηρυχθούν ένοχοι κατά το κατηγορητήριο, διότι κανείς δεν κατέθεσε ότι τους είδε σε κάποια ενέργεια, ούτε η Κυριακίδου. Γι’ αυτό να μετατραπεί το κατηγορητήριο και να κηρυχθούν ένοχοι απλής συνέργειας σε έκρηξη κατ’ εξακολούθηση. Ο μεν Κανάς λόγω υλικής και ψυχικής συνδρομής (κατασκεύαζε τους εκρηκτικούς μηχανισμούς ως ηλεκτρολόγος και νοίκιαζε τα κρησφύγετα), οι δε Τσιγαρίδας, Αγαπίου και Αθανασάκη λόγω ψυχικής συνδρομής. Ο μεν Τσιγαρίδας γιατί ανέλαβε την πολιτική ευθύνη, οι δε Αγαπίου και Αθανασάκη επειδή τους είδαν στην Πολέμωνος.
 
Ο αναπληρωτής εισαγγελέας Νίκας, ο οποίος δεν είχε ακουστεί καθόλου στη διάρκεια της δίκης (ερωτήσεις υπέβαλε μόνο σε κάποιους μάρτυρες στην υπόθεση Σερίφη), είπε πως σε σχέση με την παραγραφή αναφέρεται στην αγόρευση του συναδέλφου του. 
 
Ξεκίνησε από τον Μ. Κασίμη, για τον οποίο ζήτησε να κηρυχθεί αθώος, διότι δεν προέκυψε τίποτα. 
Για τον Γ. Σερίφη είπε πως το μόνο στοιχείο είναι ο Κορωναίος, που έπεσε σε αντιφάσεις. Ο κατηγορούμενος και οι μάρτυρές του αμφισβήτησαν την κατηγορία, γι’ αυτό πρότεινε την απαλλαγή του, αναφερόμενος ιδιαίτερα στις καταθέσεις των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής που διέψευσαν τον Κορωναίο. Οι αστυνομικοί αυτοί σεβάστηκαν πράγματι τον όρκο τους, σημείωσε.
 
Για τον Τσιγαρίδα είπε πως πρόκειται για έναν ευφυή άνθρωπο, επιστήμονα, που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑ. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν δογματικός καθοδηγητής της οργάνωσης, που ενίσχυε τις αποφάσεις και τη δράση των μελών της.
 
Για τον Αγαπίου αναφέρθηκε στις καταθέσεις Σιώζου και Πομώνη, χαρακτηρίζοντας τη Σιώζου φυσιογνωμίστρια που συγκράτησε τα χαρακτηριστικά του στην Πάτμου. 
Αναφέρθηκε ακόμη στην κατάθεση Γιαννακούρη που απεφάνθη εμπεριστατωμένα  -κατά την άποψη του εισαγγελέα- ότι τα αποτυπώματα στις προκηρύξεις ανήκουν στους Αγαπίου και Αθανασάκη. Αυτό αποδεικνύει ότι είχαν ευθεία και άμεση συμμετοχή στην οργάνωση και ήρθαν σε επαφή με τις προκηρύξεις. Για την Αθανασάκη –συμπλήρωσε- κατηγορηματική ήταν και η Τόγκα (εκεί τα μπέρδεψε λίγο με το ποια ήταν η Μυρτώ και ποια η Σκουτουδάκη, αλλά του το είπαν και το διόρθωσε). Αναφέρθηκε ακόμα στην κατάθεση της Κυριακίδου και στα όσα είπε για την Αθανασάκη. Προκύπτει, λοιπόν, και για την Αθανασάκη ευθεία συμμετοχή της στον ΕΛΑ.
 
Για τον Κανά αναφέρθηκε στην Κυριακίδου, η οποία έχει λόγους εκδίκησης, όμως οι καταθέσεις της δεν είναι οι μοναδικές, αλλά ενισχύονται από τις καταθέσεις Σιώζου-Πομώνη, από την ενοικίαση διαμερισμάτων με ψεύτικα ονόματα, στην Πάτμου, στην Αμορίου και στην Πολέμωνος μαζί με την Κυριακίδου.
 
Κατέληξε κι αυτός στην ίδια πρόταση. Να μετατραπεί η κατηγορία και να κηρυχθούν ένοχοι όλοι για απλή συνέργεια σε εκρήξεις κατ’ εξακολούθηση, οι μεν Τσιγαρίδας, Αγαπίου και Αθανασάκη για ψυχική συνέργεια, ο δε Κανάς για υλική και ψυχική συνδρομή. Εκλεισε, λέγοντας ότι έτσι έκρινε και ουδείς ούτε κατ’ ελάχιστο δεν παρενέβη. Πρότεινε ακόμα να αναγνωριστεί στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό ότι συμπεριφέρθηκαν καλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενόψει του ότι ο ΕΛΑ σταμάτησε τη δράση του τέλη 1995 με αρχές 1996.
 
Ο Χρ. Τσιγαρίδας ζήτησε το λόγο για να κάνει μια σύντομη δήλωση. Κατανοώ το θέμα που έθεσε ο κ. Αγαπίου με το TELETEXT –είπε- όμως την εισαγγελική πρόταση εγώ την είχα προαναγγείλει από την αρχή της δίκης. Είχα πει ότι αυτή η δίκη γίνεται για να επιβεβαιώσει, να νοικοκυρέψει την απόφαση του προηγούμενη δικαστηρίου. Για να καταδικαστούμε και πάλι με βάση την αρχή της συλλογικής ευθύνης και να πάμε στο εφετείο με δυο πανομοιότυπες πρωτόδικες αποφάσεις. Η άποψη ότι αυτή η δίκη έγινε για τον κ. Σερίφη και μεις ήρθαμε περίπου ως τσόντα, αποδείχτηκε λαθεμένη και εγώ το έχω επισημάνει από την αρχή. Αν κάποιοι επιμένουν ακόμα σ’ αυτή την άποψη, αυτό γίνεται για τους δικούς τους λόγους, που δεν αφορούν το δικαστήριό σας. Περιμένω τώρα και την απόφαση του δικαστηρίου σας, την οποία επίσης έχω προαναγγείλει πριν την έναρξη της δίκης.
 
Ο Κ. Αγαπίου δήλωσε πως περίμενε με ενδιαφέρον την αγόρευση του αναπληρωτή εισαγγελέα. Από αυτή αποδείχτηκε πως η ακροαματική διαδικασία ουδόλως τον ενδιέφερε, πλην των επιμέρους περιπτώσεων των καταθέσεων των αστυνομικών Δάβαλου και Αρναουτίδη, στους οποίους έκανε ιδιαίτερη αναφορά, γιατί εκείνο που ενδιαφέρει είναι να τονιστεί η αξιοπιστία των μηχανισμών που στήνουν αυτές τις υποθέσεις. Γι’ αυτό και προστέθηκε αυτή η υπόθεση. Για να τονιστεί η αξιοπιστία των μηχανισμών. Φάνηκε καθαρά ότι δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψη τα δεδομένα. Υπάρχει μόνο η σκοπιμότητα του βουλεύματος να οδηγήσει σε υποκλοπή απόφασης από το πρώτο δικαστήριο και στην επιβολή μιας δρομολόγησης που γίνεται με μεθοδικό τρόπο εδώ και δυόμισι χρόνια. Σας είπα –κατέληξε- ότι η απόφασή σας είναι απλή, είτε είναι απαλλακτική είτε είναι καταδικαστική.
 
Ο Γ. Σερίφης δήλωσε ότι ο ίδιος ποτέ δεν μίλησε για τσόντα. Επειδή, όμως, αυτό αντιστρέφεται, ότι χρησιμοποίησαν τον ίδιο σαν τσόντα, ζήτησε από το δικαστήριο και από εκείνους που τον παρέπεμψαν να του πουν αν ο ίδιος έκανε καμιά αίτηση για να τον φέρουν κατηγορούμενο ώστε να επιβεβαιωθεί η κατηγορία σε βάρος των συγκατηγορουμένων του.
 
Ο Κανάς δήλωσε ότι φωνάζει γιατί τον πνίγει η αγανάκτηση από την άδικη καταδίκη και φυλάκισή του. Από πού βγαίνει –είπε- ότι τα δύο και όχι τρία σπίτια που είχα εγώ ήταν γιάφκες; Ενα στοιχεία δεν έχει έρθει. Της Κυριακίδου της έκανε φροντιστήριο ο Αμοιρίδης, η Αντιτρομοκρατική. Δυόμισι χρόνια της έκαναν φροντιστήριο για το τι θα πει. Θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο –κατέληξε- και θα δικαιωθώ. Η ελληνική Δικαιοσύνη θα καταδικαστεί.
 
Υστερα από ένα σύντομο διάλειμμα αποφασίστηκε η δίκη να συνεχιστεί την Παρασκευή με τον Ε. Βλαντή, διορισμένο συνήγορο του Αγαπίου.

Κακός μαθητής
 
Εξαιρετικά κακός αντιγραφέας (και μαθητής) αποδείχτηκε ο τακτικός εισαγγελέας στη δίκη της 17Ν. Ο Λ. Ανδρειωτέλλης, θέλοντας να απαντήσει στις καταγγελίες των κατηγορούμενων ότι τα αποτυπώματά τους που φέρονται σε κάποιες προκηρύξεις μπορεί να είναι βαλτά και ειδικά στην εμπεριστατωμένη παρέμβαση του Χρ. Τσιγαρίδα, ο οποίος μπροστά στο δικαστήριο έδειξε πώς ο ίδιος σκέφτηκε έναν απλό τρόπο μεταφοράς αποτυπωμάτων, γεγονός που είχε εντυπωσιάσει τους δικαστές, έψεξε καταρχάς τον Τσιγαρίδα γιατί έκανε αυτή την παρουσίαση μετά την κατάθεση του ειδικού της Ασφάλειας Γιαννακούρη. 
Πρώτο «φάουλ» του εισαγγελέα και μάλιστα χοντρό. Διότι ο Τσιγαρίδας δεν γνώριζε τι θα καταθέσει ο Γιαννακούρης, αφού θέμα αποτυπωμάτων δεν είχε τεθεί στην προηγούμενη δίκη. Τον άκουσε, σημείωσε τις τρεις διαφορετικές απαντήσεις-εκδοχές που έδωσε (δύο στο δικαστήριο και μια σε «πηγαδάκι» στο διάλειμμα) και έσπευσε να φτιάξει μια σφραγίδα με την οποία έδειξε, στηριγμένος στα όσα είχε περιγράψει ο Γιαννακούρης για τις μεθόδους ανίχνευσης, ότι ένα αποτύπωμα μπορεί κάλλιστα να μεταφερθεί. Αυτό, βεβαίως, έγινε στην επόμενη συνεδρίαση. 
Ο Τσιγαρίδας δεν αρνήθηκε ποτέ να τα πει αυτά και παρουσία του Γιαννακούρη. Το δικαστήριο απέρριψε σιωπηρά το σχετικό αίτημα του εισαγγελέα. Τα ξέχασε άραγε αυτά ο κ. Ανδρειωτέλλης; Δεν νομίζουμε. Απλά, έφτιαξε μια κάλπικη μομφή κατά Τσιγαρίδα, προσδοκώντας ότι θα δημιουργήσει εντυπώσεις και θα ενισχύσει τη στάση του.
 
Στη συνέχεια άρχισε να διαβάζει ένα κείμενο που αναφερόταν στην ανίχνευση αποτυπωμάτων, στη δυνατότητα μεταφοράς κ.λπ. Διάβαζε κάτι που εμφανώς δεν το καταλάβαινε. Ηταν φανερό αυτό από τον τρόπο ανάγνωσης. Οι τεχνικοί όροι τού ήταν εντελώς ξένοι. Αν κανείς είχε τη δυνατότητα να τον διακόψει και να κάνει διάλογο μαζί του, ρωτώντας τον συγκεκριμένα πράγματα γι’ αυτά που διάβαζε, είμαστε σίγουροι ότι θα αδυνατούσε παντελώς να απαντήσει. Κάποιος του είχε ετοιμάσει ένα κείμενο το οποίο διάβαζε εν είδει μανιφέστου χωρίς αντίλογο. Μάλιστα, το κείμενο αυτό περιλάμβανε πράγματα που συγκρούονται με όσα είχε υποστηρίξει ο Γιαννακούρης όταν κατέθετε.
 
Ο συνήγορος Α. Κωνσταντάκης παρενέβη και ρώτησε τον εισαγγελέα τι είναι αυτό που διαβάζει. Αυτός έκανε πως δεν κατάλαβε. Δεν απάντησε και καλύφθηκε πίσω από το «παρακαλώ μην διακόπτετε» του προέδρου. Ηρθε, όμως, την άλλη μέρα και χωρίς να του το ζητήσει κανένας, αναφέρθηκε στην παρέμβαση-ερώτηση Κωνσταντάκη, για να πει ότι έψαξε και βρήκε δυο βιβλία, ένα κάποιου Αγγλου και ένα κάποιου Γερμανού, δίνοντας μάλιστα και τους τίτλους τους. Εκείνο που προλάβαμε να συγκρατήσουμε είναι πως το ένα βιβλίο αναφερόταν στη μέθοδο ανίχνευσης με ν-υδρίνη. Είναι η μέθοδος ανίχνευσης που χρησιμοποιούν από το 2002 στα εργαστήρια της Ασφάλειας, όπως είχε καταθέσει ο Γιαννακούρης. 
Είναι ηλίου φαινότερον ότι ο Μ. Ανδρειωτέλλης ήρθε σε επαφή με τον Γιαννακούρη και αυτός τον εφοδίασε με το κείμενο που διάβασε. Ο ίδιος ο εισαγγελέας δεν είχε ιδέα. Γι’ αυτό και στο ερώτημα του συνήγορου απάντησε με καθυστέρηση 24 ωρών. Είμαστε, βέβαιοι, ότι και πάλι δεν καταλάβαινε τι ήταν αυτά που διάβαζε και σε τι σύγκρουση έρχονταν με όσα αντιφατικά είχε υποστηρίξει ο Γιαννακούρης. Ο εισαγγελέας επεδίωξε απλά τη δημιουργία εντυπώσεων.
 
Το ερώτημα είναι άλλο. Πόσο δικονομικά σωστό είναι να συνεργάζονται οι εισαγγελείς της έδρας με μάρτυρες κατηγορίας και δη αστυνομικούς και να αντλούν απ’ αυτούς στοιχεία για να στηρίξουν σημεία της κατηγορίας που έγιναν ετοιμόρροπα, αν όχι κατέρρευσαν; Θα μας πείτε ότι τέτοια ερωτήματα στις μέρες μας, όταν αναφερόμαστε σε πολιτικές δίκες, έχουν καθαρά ρητορική σημασία. Θα συμφωνήσουμε, όμως δεν μπορούμε και να μη σημειώνουμε τα όσα συμβαίνουν. Αν μη τι άλλο, δυστυχώς είμαστε απελπιστικά μόνοι στην προσπάθεια να καλύψουμε το έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει.
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

56η συνεδρίαση

Δευτέρα, 6/6/05
Επόμενο άρθρο

56η συνεδρίαση

Συνεχίζεται η ομηρία των μεταναστών

Σχετικά Αρθρα

65η συνεδρίαση

Παρασκευή, 1/7/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 1 Ιούλ 2005, 00:00

64η συνεδρίαση

Παρασκευή, 24/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 24 Ιούν 2005, 00:00

63η συνεδρίαση

Τετάρτη, 22/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 22 Ιούν 2005, 00:00

62η συνεδρίαση

Τρίτη, 21/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 21 Ιούν 2005, 00:00

61η συνεδρίαση

Παρασκευή, 17/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 17 Ιούν 2005, 00:00

60ή συνεδρίαση

Τετάρτη, 15/6/05

Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ 15 Ιούν 2005, 00:00
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούνη

9 Ιούν 2025, 00:01
Αγροτικά

Αναζωπύρωση των κρουσμάτων ευλογιάς στην ελληνική κτηνοτροφία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα εντεταλμένα όργανά της «πνίγουν» την αλήθεια

8 Ιούν 2025, 21:13
Πολιτισμός

Η Παλαιστίνη και ο αλληλέγγυος οπορτουνισμός στη μουσική «βιομηχανία»

8 Ιούν 2025, 19:03
Αγροτικά

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Εκτός από τη συγκάλυψη των δύο σκανδάλων για τα βοσκοτόπια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε και για την ποινική ασυλία των απατεώνων

8 Ιούν 2025, 06:00
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 8 Ιούνη

8 Ιούν 2025, 00:01
Εργατικά

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας παριστάνει τον δικαστή των εκπαιδευτικών

Παράνομη εντολή να κληθεί εκπαιδευτικός για εξηγήσεις, επειδή συμμετείχε σε νόμιμη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ!

7 Ιούν 2025, 09:37
Πολιτική

Χωρίς αρχές αλισβερίσι για μια πρόταση που θα απορριφθεί

7 Ιούν 2025, 08:48
Πολιτική

Προκαλούν κιόλας τα σιωναζίδια

7 Ιούν 2025, 05:58
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

7 Ιούν 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούνη

7 Ιούν 2025, 00:01
Διεθνή

Τουλάχιστον πέντε νεκροί σιωναζιστές στρατιώτες

Και αρκετοί τραυματίες

6 Ιούν 2025, 18:37
Διεθνή

Η ένοπλη Αντίσταση στη Γάζα στηρίζει τον διπλωματικό πόλεμο που γίνεται στη Ντόχα

6 Ιούν 2025, 12:19
Κόντρες

Οι όμορφες σχέσεις όμορφα καίγονται

6 Ιούν 2025, 09:36
Οικονομία

Το μεγάλο φαγοπότι των απευθείας αναθέσεων

6 Ιούν 2025, 06:30
Εργατικά

Δημοτική αρχή Ηλιόπουλης: «Σκάσε και σκάβε»…

6 Ιούν 2025, 05:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούνη

6 Ιούν 2025, 00:01
Uncategorized

24ωρη απεργία στα ΜΜΕ

5 Ιούν 2025, 08:43
Παιδεία

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής: Οι φοιτητές απαίτησαν τη διακοπή της συνεργασίας με το Ισραήλ

5 Ιούν 2025, 06:08
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούνη

5 Ιούν 2025, 00:01
Παιδεία

Απίστευτο τρολάρισμα των υποψηφίων με θέμα «δημιουργικότητα και σχολείο»

4 Ιούν 2025, 21:04
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 9 Ιούνη

1963: Παραιτείται ο Καραμανλής από την πρωθυπουργία μετά τη ρήξη του με το παλάτι.

1967: Συλλαμβάνονται εννιά κάτοικοι των χωριών Σέλλια και Σουρή Χανίων “ενώ επραγματοποίουν παράνομον κομμουνιστικήν συγκέντρωσιν”.

1969: Συλλαμβάνεται ο δραπέτης Αλέξανδρος Παναγούλης μετά από κατάδοση των Π. Περδικάρη και Δ. Πατίτσα σε διαμέρισμα (Πάτμου 51) στα Πατήσια).

1972: Παραπέμπονται στο Στρατοδικείο επτά μέλη της οργάνωσης “Κίνημα 20ής Οκτώβρη“.

1997: Τερματίζεται η βρετανική κυριαρχία στο Χονγκ Κονγκ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Oταν ανέλαβα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχα ξεκάθαρη εντολή από τον πρωθυπουργό: πλήρης κάθαρση στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Από τον Νοέμβριο ήλθα σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την έρευνα που ξεκίνησε. Δεν πρόκειται για υπόθεση που ξέφυγε από τον έλεγχο, αλλά για μια υπόθεση που εμείς φέραμε ξανά υπό θεσμικό και νομικό έλεγχο. Ως υπουργείο κινούμαστε μεθοδικά και σεβόμαστε απόλυτα τόσο το εθνικό όσο και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Το μόνο μας μέλημα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι φτάνουν στους πραγματικούς δικαιούχους, δηλαδή στους ελληνες αγρότες.

Κώστας Τσιάρας

(Μια συνέντευξη στην καραδεξιά Political δεν έχει follow up ερωτήματα και αμφισβήτηση της «απόλυτης αλήθειας» του υπουργού. Εχει μόνο ερωτήσεις-πάσες, εμφανώς συμφωνημένες εκ των προτέρων, ώστε η υπουργάρα να ξετυλίξει το αφήγημά της. Θα μπορούσε -λέμε τώρα- να ρωτήσει η… αγιογράφος Ελλη Τριανταφύλλου: Γιατί οι τέσσερις υπουργοί των κυβερνήσεων Μητσοτάκη που προηγήθηκαν -Βορίδης, Λιβανός, Γεωργαντάς, Αυγενάκης- δεν έκαναν «πλήρη κάθαρση» στον ΟΠΕΚΕΠΕ και χρειάστηκε -ξαναλέμε τώρα- ο πρωθυπουργός να δώσει «ειδική εντολή» στον Τσιάρα; Θα μπορούσε ακόμα να ρωτήσει: Αφού στήριξες την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, γιατί αυτή χρειάστηκε να οργανώσει αστυνομικό «ντου» για να κατασχέσει υπολογιστές αναζητώντας στοιχεία; Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν εμπιστευόταν τις διαβεβαιώσεις σου ή -ακόμα χειρότερα- ότι διαπίστωσε προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων; Και γιατί ο πρόεδρος που εσύ διόρισες, ο συνταξιούχος δικαστής Σαλάτας, κατήγγειλε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και αναγκάστηκες να τον «παραιτήσεις», μετ’ επαίνων; Ενας δημοσιογράφος -και όχι αγιογράφος υπουργών- θα ρωτούσε, επίσης: Γιατί επί των ημερών σου συνεχίστηκε ο ανελέητος υπηρεσιακός διωγμός της υπαλλήλου Παρασκευής Τυχεροπούλου, η οποία είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων για βοσκότοπους-μαϊμούδες; Τρεις μέρες μετά τον ορισμό της πρώτης δικασίμου κατά του Χλύκα, των παιδιών του και μελών της οικογένειας Καλφούτζου, που δήλωναν… ιδιωτικά βοσκοτόπια στον… Γράμμο, η Τυχεροπούλου εκδιώχτηκε και από τη θέση-ψυγείο όπου είχε τοποθετηθεί, με το αισχρό επιχείρημα «και λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας»! Επί υπουργίας Τσιάρα. Δεν ήξερε τίποτα αυτός; Αν δεν ήξερε, γιατί μπλοκάρισε την απόσπαση της Τυχεροπούλου στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Αθήνα; Η ίδια η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε από τον Τσιάρα να αποσπαστεί η Π. Τυχεροπούλου σ’ αυτήν, προκειμένου να βοηθήσει στη διενεργούμενη έρευνα, ο Φλωρίδης δέχτηκε την αιτηθείσα απόσπαση, αλλά ο Τσιάρας ακόμα δεν έχει υπογράψει. Δεν αποκαλύπτει αυτή η στάση του συμμετοχή στο διωγμό της υπαλλήλου που αποκάλυψε το σκάνδαλο, αλλά και άρνηση συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία; Αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια, διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Γεράσιμου Λιόντου στο ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr:

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συγκάλυπτε και συγκαλύπτει τα δύο σκάνδαλα με τα βοσκοτόπια)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 56η συνεδρίαση

    17Ν
    • 56η συνεδρίαση

      Εφετείο 17Ν
  • 56η συνεδρίαση

    ΕΛΑ
    • 56η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • 56η συνεδρίαση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • 56η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • 56η συνεδρίαση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • 56η συνεδρίαση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • 56η συνεδρίαση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • 56η συνεδρίαση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • 56η συνεδρίαση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 56η συνεδρίαση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 56η συνεδρίαση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 56η συνεδρίαση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • 56η συνεδρίαση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • 56η συνεδρίαση

      56η συνεδρίαση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • 56η συνεδρίαση

      56η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • 56η συνεδρίαση

      56η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • 56η συνεδρίαση

      56η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • 56η συνεδρίαση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • 56η συνεδρίαση

    56η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 56η συνεδρίαση

    56η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 56η συνεδρίαση

    56η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης
  • 56η συνεδρίαση

    56η συνεδρίαση

    Ποιοι είμαστε
  • 56η συνεδρίαση

    56η συνεδρίαση

    Επικοινωνία
  • 56η συνεδρίαση

    56η συνεδρίαση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo