Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με τους τελευταίους μάρτυρες υπεράσπισης του Α. Κανά.
Η Μοσχούλα Κανά συνέχισε να σκιαγραφεί τα πάθη του αδερφού της από την Κυριακίδου, τις βρισιές και τις απειλές επί σειρά ετών. Αμέσως μετά, με δήλωσή του ο Κανάς κατήγγειλε τις τηλεφωνικές απειλές εναντίον μαρτύρων υπεράσπισής του, τις οποίες απέδωσε στον Αμοιρίδη και την Αντιτρομοκρατική. Κατηγόρησε επίσης τον εισαγγελέα ότι θεωρεί δεδομένο πως αυτός ήταν στον ΕΛΑ και γι’ αυτό ρώτησε την αδελφή του γιατί ο Κανάς μύησε την Κυριακίδου και όχι την ίδια. Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε απαράδεκτα τα λεχθέντα από τον Κανά, είπε ότι η ερώτησή του δεν ήταν αυτή και δεν είχε τέτοιο νόημα, ενώ μαζί του συμφώνησε και ο πρόεδρος.
Ο Κ. Αγαπίου ζήτησε να κληθεί ως μάρτυρας ο Αμοιρίδης, αφού είναι αποδεδειγμένη πλέον η σχέση του με την Κυριακίδου και έχει παρασημοφορηθεί γι’ αυτή την υπόθεση. Το ίδιο αίτημα υπέβαλε γραπτώς και η υπεράσπιση Κανά (Κ. Συνοδινός). Ζήτησε να κληθεί ο Αμοιρίδης για να ερωτηθεί σε ποιες ενέργειες προέβη και εισέπραξε ηθική και υλική αμοιβή, δεδομένου ότι δεν ενήργησε ως ανακριτικός υπάλληλος. Ο εισαγγελέας Μ. Ανδρειωτέλλης, μολονότι –όπως είπε- δεν προέκυψε ότι ο Αμοιρίδης θα πει κάτι συγκεκριμένο, πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα και να κληθεί, για να μην αισθάνονται οι κατηγορούμενοι αδικημένοι. Το δικαστήριο, μετά το πρώτο διάλειμμα, έκανε δεκτό το αίτημα.
Ο Γιάννης Κανάς κατέθεσε ότι από μικρά παιδιά δούλευαν πάντα μαζί με τον αδερφό του. Ακόμα και την περίοδο που πήγαιναν σε νυχτερινές σχολές, τη μέρα δούλευαν μαζί. Ο αδερφός του δεν κρύφτηκε ποτέ και την περίοδο που αναφέρει η Κυριακίδου ότι δήθεν κρυβόταν, αυτοί είχαν τουλάχιστον δυο οικοδομές. Μάλιστα, το μαγαζάκι που είχαν στη Σωκράτους, είχε χρησιμεύσει ως η πρώτη έδρα του Συλλόγου Κιμωλίων, μέχρι να αγοράσει ο Σύλλογος δικό του γραφείο. Ο αδερφός του –είπε- παντρεύτηκε την Κυριακίδου παρά τη θέλησή του, επειδή τον πίεσε η μητέρα τους, αλλά στην ουσία δεν έζησαν καθόλου μαζί. Το ’81 ο αδερφός του έπιασε το υπόγειο στην Πάτμου και το χρησιμοποιούσε ως γκαρσονιέρα. Βασικά έμενε στο σπίτι του μάρτυρα, αλλά και στην Πάτμου.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι είχε επισκεφτεί την Πάτμου και σε ερώτηση του προέδρου περιέγραψε με ακρίβεια το διαμέρισμα. Το ίδιο και για τη γκαρσονιέρα της Αμορίου, που νοίκιασε ο Κανάς μετά την Πάτμου. Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία τους με τον Χρ. Τσιγαρίδα στην Αθήνα και την Κάλυμνο, διαψεύδοντας την Κυριακίδου και επιβεβαιώνοντας απόλυτα τον Τσιγαρίδα, για την έναρξη, την εξέλιξη και τη λήξη της συνεργασίας τους (αναφερόμαστε στα όσα έχει δηλώσει ο Χρ. Τσιγαρίδας αξιολογώντας την κατάθεση Κυριακίδου, σ’ αυτή και την προηγούμενη δίκη).
Στο τέλος της κατάθεσης του μάρτυρα ο Χρ. Τσιγαρίδας ζήτησε και του έκανε μια-δυο ερωτήσεις και ο Γ. Κανάς επιβεβαίωσε ότι στο ξενοδοχείο στην Κάλυμνο ο Τσιγαρίδας ούτε ιδιοκτήτης ήταν (είχε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 6%, που έχει γίνει 4%) ούτε εργολάβος. Οι απαντήσεις του προκάλεσαν το δηκτικό σχόλιο του προέδρου: «Επομένως, κύριε Τσιγαρίδα, καθίστασθε αναξιόπιστος ως προς τις διακοπές που μας έχετε υποσχεθεί στο ξενοδοχείο σας». Ο Α. Κανάς, όμως, επιστρέφοντας εσπευσμένα από το καπνιστήριο, πέταξε την… ατάκα του:«Και μηδέν τα εκατό να είχε, αυτός έλεγχε τα πάντα», για να επανέλθει ο πρόεδρος με ένα τελευταίο δηκτικό σχόλιο:«Ηταν βασικός μέτοχος δηλαδή»!
Η Ιωάννα Κανά, κατέθεσε ότι ο θείος της δεν είναι τρομοκράτης, γιατί αγαπά την ανθρώπινη ζωή ενώ ένας τρομοκράτης όχι, ότι είναι κοινωνικός, ότι αγαπούσε τους συγγενείς του, ενώ η Κυριακίδου ήταν ένα προβληματικό άτομο που δημιουργούσε πάντα φασαρίες. Κατέθεσε, ακόμη, ότι επικοινώνησε με την ξαδέρφη της (την κόρη του Κανά και της Κυριακίδου), η οποία της είπε ότι δεν μπορεί να έρθει να καταθέσει, γιατί θα βάλει μέσα τη μητέρα της για ψευδορκία.
Ο δημοσιογράφος Στέλιος Βορίνας κατέθεσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους κατηγορούμενους και αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του στην «Αυριανή», λίγο πριν τις απολογίες στην προηγούμενη δίκη, με το οποίο αποκάλυψε ότι από έγγραφα της Αντιτρομοκρατικής προκύπτει πως ο «Τζορτζ» των αρχείων της Στάζι δεν είναι ο Κανάς, αλλά λιβανέζος ονόματι Τζαμάλ Ντάργουϊτς, για τον οποίο η Αντιτρομοκρατική διαπίστωσε ότι είχε σχέσεις με τη CIA. Ο Κανάς –είπε- αθωώθηκε για τις δυο ενέργειες που αποδίδονταν στον ΟΕΛΑ, αλλά το ερώτημα είναι πώς καταδικάστηκε για όλες τις άλλες.
Υστερα από τα δημοσιεύματά μου, όταν κατάλαβαν ότι είχα τα έγγραφα, η Αντιτρομοκρατική αναγκάστηκε να τα στείλει στο δικαστήριο. Από αυτά προκύπτει ότι τα αναφερόμενα στα περίφημα αρχεία της Στάζι ονόματα ανήκουν σε αλλοδαπούς και σε κανέναν από τους κατηγορούμενους. Ούτε στον Κανά, ούτε στον Αγαπίου, ούτε στον Τσιγαρίδα. Και ο Φίλιπ και ο Αντριου είναι ψευδώνυμα αλλοδαπών, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της ίδιας της Αντιτρομοκρατικής. Κανένα στοιχείο δεν υπάρχει. Μόνο με την Κυριακίδου καταδίκες;
Τον Αγαπίου τον παρακολουθούσαν 15 από τα 30 χρόνια που λειτουργούσε ο ΕΛΑ, από το 1975 αλλά ιδιαίτερα μετά το 1990. Δεν βρήκαν ένα στοιχείο. Δεν ήρθε ένας αστυνομικός να δώσει μια κατάθεση. Το 1991 με κάλεσε ο αείμνηστος Τσεβάς και μου είπε ότι οι αστυνομικοί με υπεδείκνυαν σαν συγγραφέα των προκηρύξεων της 17Ν. Αν δεν με ήξερε ο Τσεβάς από το ρεπορτάζ, μπορεί να ήμουν κατηγορούμενος. Αναφέρθηκε ακόμα σε σκευωρίες που έχουν γίνει στο παρελθόν από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική. Αν δεν είχε γίνει η έκρηξη στον Πειραιά, θα έφερναν τον Αγαπίου ως αρχηγό της 17Ν. Γιατί ήθελαν να κλείσουν τις υποθέσεις επειδή δέχονταν πίεση λόγω ολυμπιακών αγώνων. Επέλεξαν τον αντιστασιακό Αγαπίου, επειδή δεν είχε μπει στο σύστημα. Εβαλαν τη σύντροφο του Αγαπίου, βρήκαν και την Κυριακίδου και πρόσθεσαν τον Κανά, αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Το ίδιο έγινε και με τον Γιάννη τον Σερίφη. Τον έβαλαν ως στρατολόγο της 17Ν, τώρα τον έβαλαν και στον ΕΛΑ. Πόσες φορές θα πρέπει να αθωωθεί ο Κασίμης;
Ο εισαγγελέας προσπάθησε να ισχυριστεί ότι ισχύει η θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων, ότι η μήτρα όλων των οργανώσεων ήταν ο ΕΛΑ (!) και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι συγχωνεύτηκαν ο ΕΛΑ και η 1η Μάη. Αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του Χρ. Τσιγαρίδα, που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, ενώ και ο Σ. Βορίνας απάντησε πως το γεγονός της συνεργασίας ΕΛΑ – 1η Μάη δηλώθηκε δημόσια και αυτό αποδεικνύει πως ήταν ανεξάρτητες οργανώσεις. Αναφέρθηκε ακόμα στην πολεμική της 17Ν με τον ΕΛΑ, μετά το θάνατο του Χρ. Κασίμη, και στο γεγονός ότι κανένας από τους συλληφθέντες για τη 17Ν δεν ήξερε τίποτα για οποιοδήποτε μέλος του ΕΛΑ. Ακόμα και αυτοί που συνεργάζονταν -είπε- ανακρίθηκαν από τον κ. Διώτη και δεν ήξεραν τίποτα για τον ΕΛΑ. Αν ήξεραν δεν θα το έλεγαν;
Αποκλείετε να υπήρχαν δύο Τζορτζ; επανήλθε σε μια ύστατη προσπάθεια ο εισαγγελέας. Αν υπήρχαν δύο Τζορτζ –απάντησε ο Βορίνας- τότε η Αντιτρομοκρατική θα έστελνε τα έγγραφα στην ανάκριση και θα έλεγε «άλλος ο ένας Τζορτζ και άλλος ο άλλος Τζορτζ», δεν θα έκρυβε τα έγγραφα που αποκάλυψα εγώ. Στη συνέχεια ο εισαγγελέας ζήτησε τα έγγραφα, τα οποία δεν είχε μαζί του ο δημοσιογράφος, τα είχε όμως ο συνήγορος του Κανά. Πράγματι, στα έγγραφα αυτά η Αντιτρομοκρατική αντιστοιχίζει τα ψευδώνυμα που αποδίδονται στους Τσιγαρίδα, Αγαπίου και Κανά (Αντριου, Φιλίπ, Τζορτζ) σε αλλοδαπούς, που αναφέρονται με τα ονοματεπώνυμά τους.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις της εφέτη Μ. Χυτήρογλου, ο Σ. Βορίνας είπε πως γίνονταν συνεχώς λίστες υπόπτων. Υπάρχουν δελτία παρακολούθησης του Αγαπίου σε 24ωρη βάση. Δεν βρήκαν τίποτα. Τον Κανά τον έβαλαν μετά για να δέσει η σάλτσα. Δόθηκαν μετάλλια για διείσδυση. Πού είναι αυτή η διείσδυση; Τι βρήκαν; Γιατί δεν έρχονται να τα πουν. Καμιά διείσδυση δεν έκανε ο Αμοιρίδης. Ηξερε την Κυριακίδου και έστησε την ιστορία. Αυτό δεν είναι διείσδυση. Διείσδυση σημαίνει μπαίνω στην οργάνωση και γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις του εφέτη Λ. Ντούλη, ο μάρτυρας είπε πως από τις γνώσεις του προκύπτει ότι ο ΕΛΑ δούλευε με αυτόνομους πυρήνες και πως σε τέτοιου τύπου οργανώσεις δεν υπάρχουν ηγουμενοσυμβούλια που να αποφασίζουν. Είναι λογικό κάθε πυρήνας να έχει ένα σπίτι που να χρησιμοποιεί, χωρίς να το γνωρίζουν οι άλλοι πυρήνες. Διευκρίνισε ότι αυτό αποτελεί εκτίμηση, βέβαια, και όχι γνώση. Ακόμη, κατέθεσε ότι οργανώσεις σαν τον ΕΛΑ μπορεί να έχουν άτομα που κάνουν μαζική δουλειά, π.χ. στα εργοστάσια ή στις εκδόσεις, και άλλα που κάνουν την παράνομη δουλειά, χωρίς να γνωρίζονται οι μεν με τους δε. Οι οργανώσεις αυτές ήταν πολιτικές οργανώσεις, δεν λειτουργούσαν όπως η μαφία για να υπάρχει ο νονός που δίνει τις εντολές. Οι κοινωνικές συνθήκες είναι που γεννούν τη δράση αυτών των οργανώσεων. Δεν τους αρέσει να σκοτώνουν ή να βάζουν βόμβες. Το κάνουν γιατί πιστεύουν ότι μ’ αυτόν τον τρόπο –με τον οποίο εγώ διαφωνώ- βοηθούν την επανάσταση ή το κίνημα. Εμπόριο όπλων από την Ανατολική Γερμανία δεν έκανε ο ΕΛΑ αλλά συγκεκριμένος επιχειρηματίας στο εργοστάσιο του οποίου δουλεύει το μισό σόι πρώην πρωθυπουργού. Κανένας δεν τον ανέκρινε ποτέ.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο Σ. Βορίνας είπε πως η Κυριακίδου έγραψε ό,τι της είπαν να γράψει, γι’ αυτό και εμφανίζεται τέτοια ομοιότητα ανάμεσα στις αρχικές της καταθέσεις και το σενάριο των συγκοινωνούντων δοχείων. Οτι αμέσως μετά τη σύλληψη της Αθανασάκη ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη «η Μυρτώ του ΕΛΑ», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η Αντιτρομοκρατική είχε σχεδιάσει τη σύλληψη της Αθανασάκη, η οποία ήταν στον κύκλο της γνωστή και ως Μυρτώ. Οτι τα αρχεία της Στάζι στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν ως φοβερά και τρομερά, επειδή κάποιοι ήθελαν να χτυπήσουν τον Κόκκαλη, τον οποίο μάλιστα κάποια στιγμή παρουσίαζαν ως αρχηγό της 17Ν. Οτι αν δεν γινόταν το τυχαίο γεγονός της έκρηξης στον Πειραιά, οι παρόντες κατηγορούμενοι, ίσως και μερικοί άλλοι, θα ήταν κατηγορούμενοι και για όλες τις ενέργειες της 17Ν.
Μάλιστα, για τον Αγαπίου είχαν την κατάθεση μιας γριούλας, που έλεγε ότι τον αναγνώριζε ως δράστη της επίθεσης με ρουκέτα κατά του MEGA. Οτι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο σε βάρος των κατηγορούμενων και ότι η Αστυνομία αρχικά εξαπάτησε τους δημοσιογράφους, οι οποίοι στη συνέχεια είδαν ότι η δικογραφία ήταν διάτρητη, άδεια. Επιβεβαίωσε ότι σε τηλεοπτική εκπομπή του EXTRA ο βουλευτής της ΝΔ Π. Καμμένος ανέφερε ότι ο ίδιος είχε δει την πρόεδρο του προηγούμενου δικαστηρίου Ελ. Μπρίλλη να συναντάται με τον αρχηγό της Αντιτρομοκρατικής. Οτι υπάρχει έγγραφο με την υπογραφή του Νασιάκου, που λέει ότι ο ΕΛΑ σταμάτησε τη δράση του το 1995. Οτι όλα όσα γράφτηκαν περί συγκοινωνούντων δοχείων είναι παραμύθια, που εξυπηρετούσαν το αρχικό σχέδιο της Αντιτρομοκρατικής, πριν την έκρηξη στα χέρια του Σάββα Ξηρού. ΕΛΑ και 17Ν είχαν διαφορές ιδεολογικές και πολιτικές.
Ετσι όπως εξελίχτηκαν τα πράγματα, η κατάθεση Βορίνα ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Γιατί πρόκειται για ένα δημοσιογράφο που δεν είναι έξω από το σύστημα και που είχε το θάρρος να καταγγείλει αυτά που πολλοί γνωρίζουν αλλά δε μιλούν.
Η Γεωργία Ανδρουλάκη, συνάδελφος και φίλη της Ειρήνης Αθανασάκη, μίλησε για την πολύχρονη γνωριμία τους, για τη στενή επαφή που είχαν, για την κοινή ζωή που μοιράζονταν στις κοινωνικές τους συναναστροφές και εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι η Αθανασάκη δεν μπορούσε να έχει μια άλλη, κρυφή δραστηριότητα. Ηταν στέλεχος στο γραφείο, δούλευε πολλές ώρες και τις λίγες ώρες που της έμεναν έψαχνε να βγει με τους φίλους της, επειδή ήταν πολύ κοινωνικό άτομο.
Αναφέρθηκε, επίσης, αναλυτικά στο επεισόδιο με τον πράκτορα Αλεξ Περάκη. Στο πώς την προσέγγισε (στέλνοντας ανθοδέσμες στο γραφείο κι ύστερα δίνοντάς της τηλεφωνικό ραντεβού) και της πρότεινε να την πληρώσει για να συνεργαστεί μαζί τους μιλώντας τους για ένα φιλικό της πρόσωπο. Η μάρτυρας γνώριζε το περιστατικό από τότε, γιατί της το είχε διηγηθεί η στενή της φίλη και κατάλαβε ότι το πρόσωπο αυτό ήταν ο Κ. Αγαπίου, όταν ο τελευταίος συνελήφθη. Η ίδια γνώριζε τον Αγαπίου από την Αθανασάκη, δεν της ήταν άγνωστη η σχέση τους, όπως και σε όλο το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον της Αθανασάκη.
Επειδή ο εισαγγελέας εξέφρασε αμφιβολίες για τον Περάκη, η Αθανασάκη διευκρίνισε ότι τη δεύτερη φορά τη συνάντησε στο «Ιντερκοντινένταλ» και κατάλαβε ότι εκεί διέμενε. Μπορεί να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα και αν θέλει η εισαγγελία μπορεί να αντλήσει στοιχεία από το ξενοδοχείο. Η ίδια, φυσικά, δεν μπορεί να τον βρει. Ο συνήγορος Α. Κωνσταντάκης διευκρίνισε το αυτονόητο. Οτι από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων προκύπτει πως ο άνθρωπος αυτός ήταν στέλεχος της γνωστής αγγλικής υπηρεσίας που προσέγγιζε κόσμο για «φιλικές συζητήσεις», όπως πολλοί έχουν αποκαλύψει.