Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 31 Γενάρη
  • Μούσα Αμπού Μαρζούκ: Το ζήτημα των όπλων της Αντίστασης δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
  • Χαρακτήρισε ο Φίτσο τον Τραμπ «επικίνδυνο» και «εκτός ελέγχου»;
  • Ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει
  • Πολιτική συμφωνία μαζικής νομιμοποίησης μεταναστών στην Ισπανία
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Πολιτική»Πλήρης συγκάλυψη του σιωναζισμού στη Βουλή των Ελλήνων
Πολιτική

Πλήρης συγκάλυψη του σιωναζισμού στη Βουλή των Ελλήνων

Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr30 Ιαν 2026, 10:57

Την Τετάρτη το πρωί, έγινε στη Βουλή «Επετειακή Αναφορά στην Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος». Μια βαριεστημένη εκδήλωση, με παρόντες μόνο τους εκπρόσωπους που τα κόμματα είχαν ορίσει για να εκφωνήσουν ένα σύντομο λογύδριο και τη Μενδώνη ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης. Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και η… σεμνή τελετή έλαβε τέλος.

Παρά την τυπικότητα της διαδικασίας, το περιεχόμενο των ομιλιών δεν στερείται πολιτικής σημασίας. Τα λογύδρια καταγράφηκαν και εκδόθηκε Δελτίο Τύπου από το Γραφείο Τύπου της Βουλής, που υπάγεται στον πρόεδρό της.

Διαβάζοντας το Δελτίο Τύπου, μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι, πλην του εκπρόσωπου της Πλεύσης Ελευθερίας, κανένας άλλος εκπρόσωπος κόμματος δεν αναφέρθηκε στη «βιομηχανία του Ολοκαυτώματος», στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από τους σιωναζιστές, στην πρόστυχη ταύτιση της καταγγελίας του σιωνισμού με τον αντισημιτισμό με στόχο να καλύπτονται τα εγκλήματα γενοκτονίας που επί οχτώ δεκαετίες διαπράττει το κράτος του Ισραήλ. Αναφερόμαστε στο ΚΚΕ, στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝέΑρ, γιατί από τη δεξιά, την ακροδεξιά και το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ (λιγότερο απ’ αυτό) δεν περιμέναμε τίποτα το διαφορετικό.

  • Ο νεοδημοκράτης αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός, Γεωργαντάς, είπε κάποιες κοινοτυπίες. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Σιμόπουλος (ναι, αυτός που καλούσε την κυβέρνηση να στείλει τα ΜΑΤ ενάντια στους αγρότες), είπε ότι «σήμερα ο αντισημιτισμός δεν εμφανίζεται πάντα με τη μορφή που είχε στο παρελθόν. Συχνά μεταμφιέζεται. Κυκλοφορεί ως θεωρία συνωμοσίας, ως ανέκδοτο, ως παραπληροφόρηση, ως ρητορική μίσους στα κοινωνικά δίκτυα», φωτογραφίζοντας με το τελευταίο την καταγγελία των εγκλημάτων του σιωναζισμού ως «ρητορική μίσους».
  • Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, Δουδωνής, είπε ότι το ολοκαύτωμα των εβραίων «δεν πρέπει να σχετικοποιείται, ιδίως όταν χρησιμοποιείται για γεγονότα της εσωτερικής πολιτικής ζωής σε παρομοιώσεις». Κριτική από τα δεξιά και αποδοχή του μονοπώλιου των σιωναζιστών, έμμεση στήριξη της βιομηχανίας του ολοκαυτώματος.
  • Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ι. Δελής, επισήμανε (ορθώς) «την τιτάνια προσφορά της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού στη συντριβή του φασισμού ναζισμού, μια ιστορική αλήθεια που συνήθως αποσιωπάται συνειδητά στις περισσότερες επίσημες ανακοινώσεις για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ». Ανέφερε (επίσης ορθώς), ότι το ολοκαύτωμα των εβραίων είναι «τμήμα αναπόσπαστο του ολοκαυτώματος των λαών στον Β΄ Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο, αλλά και όλων των ναζιστικών θηριωδιών που διαπράχθηκαν στη διάρκεια του. Γιατί τα εκατομμύρια των νεκρών του εβραϊκού λαού βρίσκονται πλάι στα είκοσι εκατομμύρια θύματα του σοβιετικού λαού, στους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς των αντιστασιακών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη και στη χώρα μας που πολέμησαν τον φασισμό». Είπε ότι η μέρα μνήμης «αποτελεί ταυτόχρονα και μια σκληρή υπενθύμιση όχι μόνο για την εγκληματική φύση του φασισμού, αλλά και για τη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος που τον γεννά και τον θρέφει στους κόλπους του».

Οταν έφτασε στο σήμερα, είπε ότι «η καλύτερη τιμή στα θύματα του ναζισμού φασισμού, λοιπόν, είναι να μένει ζωντανή η ιστορική μνήμη ενάντια στις συντονισμένες προσπάθειες παραχάραξης της ιστορίας, ενάντια στις σκοταδιστικές θεωρίες και μαζί με αυτό η καλύτερη τιμή είναι να επαγρυπνεί και να δυναμώνει η λαϊκή πάλη ενάντια στη ναζιστική εγκληματική ιδεολογία […] για την πραγματική απομόνωση και την καταδίκη όλων των ναζιστικών μορφωμάτων». Μετά πέρασε στην καταδίκη του καπιταλισμού και ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της κυβέρνησης Τραμπ. Εκεί υπήρξε και η μοναδική αναφορά στην Παλαιστίνη, με την καταγγελία των ΗΠΑ ότι «σχεδιάζουν real estate στη Γάζα εξορίζοντας τους Παλαιστίνιους».

Αυτά και τέλος. Ούτε λέξη για τη βιομηχανία του ολοκαυτώματος, για το σιωνισμό που είναι ο ναζισμός της εποχής μας, για την πρόστυχη ταύτιση της καταγγελίας του σιωνισμού με τον αντισημιτισμό κτλ. Ούτε καν για τη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού, που διαπράττουν απόγονοι των θυμάτων του ναζιστικού ολοκαυτώματος των εβραίων.

  • Ο εκπρόσωπος της ΝέΑρ, Τζανακόπουλος, κόπιαρε Χάνα Αρεντ και καθάρισε. Αφησε και έναν αόριστο υπαινιγμό: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή στους νεκρούς του, στα θύματα του Ολοκαυτώματος, από την εργαλειοποίησή του, από την επίκλησή του για να δικαιολογηθούν οι φρικαλεότητες του σήμερα». Εργαλειοποίηση από ποιον; Τρέχα γύρευε. Ούτε καν «όσο πατάει η γάτα».
  • Η εκπρόσωπος του Βελόπουλου, Αθανασίου, είπε τις καθιερωμένες αοριστολογίες, χωρίς να παραλείψει να τονίσει ότι «το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο παρελθόν, είναι μάθημα για το παρόν και το μέλλον σε ένα κόσμο όπου ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός και ο εξτρεμισμός, ακολουθούν να υφίστανται». Ποιος σιωνισμός, ποια γενοκτονία των Παλαιστίνιων; Ο,τι σχετικό ακούγεται και γράφεται είναι… αντισημιτισμός.
  • Τα ίδια και ο εκπρόσωπος της ΝΙΚΗΣ, Βορύλλας: «Ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία δεν είναι φαντάσματα του παρελθόντος, είναι υπαρκτοί κίνδυνοι που οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε καθημερινά». Αυτός έκανε και ένα βήμα παραπέρα: «Κλείνοντας θέλω να υπογραμμίσω να υπογραμμίσω τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας και Ισραήλ. Οι δύο χώρες, οι δύο λαοί συνδέονται με ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς, αλλά και με κοινές προκλήσεις στο παρόν και στο μέλλον. Είναι στρατηγικής σημασίας να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας».
  • Ο εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας, Καζαμίας, ήταν -όπως είπαμε- ο μόνος που κατήγγειλε το σιωνισμό και συνέδεσε το ολοκαύτωμα των εβραίων με τη γενοκτονία των Παλαιστίνιων. «Παράλληλα, διαπράχθηκε μπροστά στα μάτια μας τα τελευταία δύο χρόνια μια νέα γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων της Γάζας χωρίς οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών πλην ελαχίστων εξαιρέσεων να πράξουν όσα έπρεπε για να την αποτρέψουν. Από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον Οκτώβριο του 2025 η κυβέρνηση του καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο Μπενιαμίν Νετανιάχου εξολόθρευσε το ένα δέκατο του παλαιστινιακού πληθυσμού της Γάζας, εκ των οποίων σαράντα χιλιάδες, δηλαδή πάνω από τους μισούς, ήταν γυναίκες και παιδιά. 

Όπως έγραφε παλαιότερα ο μεγάλος παλαιστίνιος διανοούμενος Έντουαρντ Σαΐντ, «οι Παλαιστίνιοι έχουν στις μέρες μας καταστεί τα θύματα των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Αυτή…», έλεγε, «…είναι η σύνθετη ειρωνεία της εποχής μας. Τα κλασικά θύματα…», συνέχιζε, «…των χρόνων των αντισημιτικών διωγμών έχουν γίνει μέσα από το νέο έθνος τους…», δηλαδή το κράτος του Ισραήλ, «…οι θύτες ενός άλλου λαού».

Η ίδια η έννοια των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας κατασκευάστηκε στη δίκη των ναζί στη Νυρεμβέργη ακριβώς για να περιγράψει τις θηριωδίες του φασισμού ως πράξεις που στρέφονται όχι απλώς ενάντια σε κάποιο έθνος ή κάποια μειονοτική ομάδα, αλλά ως πράξεις ρατσισμού και μισανθρωπισμού που στρέφονται ενάντια σε όλη την ανθρωπότητα. Αυτό το πράγμα είναι η γενοκτονία, η κάθε γενοκτονία. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι η σύνθετη ειρωνεία της ιστορίας, που λέει ο Έντουαρντ Σαΐντ, έχει κάνει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σήμερα να καταζητεί τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ, τον Νετανιάχου, με την κατηγορία του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας.

Είναι θλιβερό ότι η ελληνική Κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια επέλεξε μια πολιτική ανοχής προς τον Νετανιάχου και αγοράς ακριβών εξοπλιστικών συστημάτων από το Ισραήλ, ενώ εκείνος διέπραττε γενοκτονία. […]

Αν θέλουμε το «ποτέ ξανά» να γίνει ένα σύνθημα με νόημα και περιεχόμενο, ιδίως σήμερα επιβάλλεται να εντείνουμε τον αγώνα μας κατά των νοσταλγών του φασισμού και όλων όσων βυθίζουν την ανθρωπότητα στο σκοτάδι του ρατσισμού, του μιλιταρισμού και της γενοκτονίας».

  • Για την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νοτοπούλου, «το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων αφήνει σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες ένα βαρύ εθνικό χρέος να διατηρήσουμε τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος ζωντανή». Ο σιωναζισμός και η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού… δεν υπάρχουν. Υπάρχει μόνο ο φασισμός και η ακροδεξιά: «Η σημερινή ταραχώδης περίοδος έχει οδηγήσει στην επανεμφάνιση του εθνικισμού, του φυλετικού, του θρησκευτικού μίσους (σ.σ. λίγο αλατοπίπερο ισλαμοφοβίας ήταν απαραίτητο). Σήμερα, σε όλη την Ευρώπη, νεοναζιστικά μορφώματα κάνουν την επανεμφάνιση τους από το περιθώριο της ιστορίας. Ακροδεξιά που κανονικοποιεί το φασιστικό λόγο, που διοχετεύει το μίσος». «Σήμερα, λοιπόν, το «ποτέ ξανά», οφείλει να είναι δυνατό, να είναι ειλικρινές. Αφορά όλους εκείνους που στοχοποιούνται από τη φρίκη της ακροδεξιάς, εκείνους που θέλουν να επαναφέρουν τις πιο σκοτεινές σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας». Κι αυτά που γίνονται στην Παλαιστίνη; Δεν είναι άξια αναφοράς, είναι σαν να μην υπάρχουν.
  • Η Λινού, ως εκπρόσωπος των ανεξάρτητων, στάθηκε στο ύψος της πρεσβυτέρας, με άφθονες θρησκευτικές αναφορές, ενώ από τη Μενδώνη, εκπρόσωπο της κυβέρνησης, δεν μπορούσαμε να περιμένουμε άρνηση της κυβωερνητικής πολιτικής, που στηρίζει τα εγκλήματα του σιωναζισμού. Συνόψισε την ομιλία της στα εξής: «Η ιερή υποχρέωση της δημοκρατίας είναι και παραμένει να αποδοκιμάζει τους πολιτικούς επιγόνους του ναζισμού, αλλά και να φράζει τον δρόμο στους νοσταλγούς και στους αρνητές του Ολοκαυτώματος, με τα όπλα που της δίνουν οι ίδιες οι καταστατικές της αρχές, με τη συστράτευση κράτους και Κοινωνίας των Πολιτών, με τη συστηματική διαπαιδαγώγηση μέσω της εκπαίδευσης, των μουσείων, όπως το υπό ανέγερση Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και των τόπων μνήμης, όπως της ανάδειξης του σιδηροδρομικού σταθμού στις Καρυές Φθιώτιδας, όπου βρήκαν τον θάνατο δεκάδες Εβραίοι συμπατριώτες μας, της ενθάρρυνσης της ιστορικής έρευνας και ασφαλώς μέσω της συνεργασίας σε υπερεθνική κλίμακα». Δε χρειάζεται να επισημάνουμε ότι η τελευταία αναφορά είναι για τη συνεργασία με το κράτος δολοφόνο, κράτος τρομοκράτη, κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ.

Για τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες που θέλουν να έχουν πλήρη εποπτεία στα όσα ειπώθηκαν σ’ αυτή τη ντροπιαστική τελετή της Βουλής παραθέτουμε τα πρακτικά (με επισήμανση στα κατά τη γνώμη μας άξια λόγου σημεία των τοποθετήσεων).

VOULI_MNHMH_OLOKAFT_28-1-26
Εκτύπωση 🖨
ΣΙΩΝΑΖΙΣΜΟΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 30 Γενάρη

Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

Επόμενο άρθρο Πολιτική συμφωνία μαζικής νομιμοποίησης μεταναστών στην Ισπανία

Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

Σχετικά Αρθρα

Ο Μητσοτάκης, αφού πρώτα ξεφτιλίστηκε, διέταξε τον Αυγενάκη να αποσυρθεί στα «πιτ»

Πολιτική 29 Ιαν 2026, 21:17

Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση της διάταξης για την επιμέλεια τέκνων – Ο Μητσοτάκης την καλύπτει

Θλιβερό delivery boy ο Φλωρίδης που κατέθεσε τη διάταξη

Πολιτική 24 Ιαν 2026, 11:09

Σύμπτωση είναι, μην πάει ο νους σας στο πονηρό

Πολιτική 22 Ιαν 2026, 14:16

Χάβρα το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ – Ο Ανδρουλάκης σε μέγγενη μάρκας «Χαρηπαύλου»

Πολιτική 21 Ιαν 2026, 21:15

Στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς «βουτάει» και το ΑΠΘ

Παιδεία 21 Ιαν 2026, 09:51

AAΔΕ για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει»

Στις θέσεις τους όλα τα στελέχη που αναφέρονται στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Πολιτική 19 Ιαν 2026, 18:55
Ροή Ειδήσεων
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

31 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Γενάρη

31 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Μούσα Αμπού Μαρζούκ: Το ζήτημα των όπλων της Αντίστασης δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Το ηγετικό στέλεχος της Χαμάς βάζει τέλος στην προβοκατόρικη παραφιλολογία περί συμφωνίας αφοπλισμού

30 Ιαν 2026, 20:44
Κόντρες

Χαρακτήρισε ο Φίτσο τον Τραμπ «επικίνδυνο» και «εκτός ελέγχου»;

30 Ιαν 2026, 19:58
Η παπάρα

Ο νεοφιλελευθερισμός σκοτώνει

30 Ιαν 2026, 11:39
Καταστολή

Πολιτική συμφωνία μαζικής νομιμοποίησης μεταναστών στην Ισπανία

30 Ιαν 2026, 11:15
Πολιτική

Πλήρης συγκάλυψη του σιωναζισμού στη Βουλή των Ελλήνων

Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

30 Ιαν 2026, 10:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Γενάρη

30 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Οι σιωναζιστές επιδιώκουν να καταδικάσουν τη Γάζα στην πείνα

29 Ιαν 2026, 22:24
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης, αφού πρώτα ξεφτιλίστηκε, διέταξε τον Αυγενάκη να αποσυρθεί στα «πιτ»

29 Ιαν 2026, 21:17
Κόντρες

Μια ωραία πράσινη ατμόσφαιρα

29 Ιαν 2026, 20:01
Εργατικά

Μαζί στην Τρίπολη – Μαζί στον αγώνα την Παρασκευή 30 Γενάρη

29 Ιαν 2026, 18:29
Παιδεία

Εκθεση ΟΟΣΑ για εκπαίδευση 2026: οδηγίες-εντολές προς υλοποίηση από τους υποτελείς

Ενίσχυση της «αυτονομίας» της σχολικής μονάδας με λογοδοσία και προσαρμογή των σχολείων στις τοπικές ανάγκες, αξιολόγηση σχολικοκεντρική και ενδυνάμωση των διευθυντών, μεντόρων, συντονιστών

29 Ιαν 2026, 18:13
Εργατικά

Εργατικά «ατυχήματα» – καπιταλιστικά εγκλήματα, που περνάνε στο ντούκου

29 Ιαν 2026, 10:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Γενάρη

29 Ιαν 2026, 00:01
Αγροτικά

Χοντροκομμένη κατασκευή αποκλιμάκωσης της ευλογιάς

28 Ιαν 2026, 23:05
Εργατικά

Το success story του καπιταλισμού χτίζεται με εργατικό αίμα

28 Ιαν 2026, 22:00
Βαθύ Κόκκινο

Πρόστυχη εξίσωση ενός καπιταλιστικού εγκλήματος με ένα τροχαίο δυστύχημα

28 Ιαν 2026, 13:03
Υγεία

Για τα ράντζα φταίει η κυβερνητική πολιτική και όχι η γρίπη, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο «Αττικόν»

Αγριο πετσόκομμα των ειδικευόμενων στο Νοσοκομεία Νίκαιας

28 Ιαν 2026, 10:09
Διεθνή

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επιδεινούμενη κρίση ψυχικής υγείας μετά τη γενοκτονία στη Γάζα — Eκθεση

28 Ιαν 2026, 08:19
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 31 Γενάρη

ΗΠΑ: Ημέρα ελληνικών γραμμάτων.

1865: Καταργείται η δουλεία στις ΗΠΑ.

1944: Εκτελούνται, με απόφαση του gερμανού φρουράρχου Αθηνών πενήντα κομμουνιστές ως αντίποινα για την εκτέλεση του υφυπουργού Εργασίας Ν. Καλύβα.

1949: Συνέρχεται στο βουνό η 5η ολομέλεια του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Ζαχαριάδη.

1973: Δέκα φοιτητές της ΑΣΟΕΕ που εμποδίζουν ασφαλίτη να πάρει τα στοιχεία συναδέλφου τους διώκονται για τεντιμποϊσμό.

1979: Εκτελείται ο Πέτρος Μπάμπαλης (Ιούνης ‘78).

1980: Βόμβα στο ξενοδοχείο «President» (ΕΛΑ).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπουργός σημείωσε ότι προσπάθεια οποιασδήποτε κυβέρνησης είναι να μην υπάρχει ούτε ένα εργατικό δυστύχημα, και αυτό επιδιώκεται μέσω της διαρκούς βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να υπάρχει συνεχής μείωση των εργατικών ατυχημάτων. Ως προς την Επιθεώρηση Εργασίας, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι πρόκειται για Ανεξάρτητη Αρχή η οποία ελέγχει ζητήματα λειτουργίας, των εργασιακών σχέσεων, όπως για παράδειγμα το ωράριο εργασίας, τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, ενώ εκδίδει και τα στατιστικά για τα εργατικά δυστυχήματα στη χώρα. […] σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η χώρα μας είναι τρίτη στην κατάταξη της λίστας με τα λιγότερα δυστυχήματα αναλογικά με τον πληθυσμό.  Όπως επεσήμανε η κα Κεραμέως, οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής έχουνε αυξηθεί από το ’19 μέχρι σήμερα κατά 35%, στην υγεία και στην ασφάλεια στην εργασία […] Ειδικά στο εργοστάσιο της «Βιολάντα», η Ανεξάρτητη Αρχή το 2025 έκανε 4 ελέγχους σε ζητήματα υγείας και ασφάλειας. Η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι η Αρχή ελέγχει καταγγελίες και διενεργεί και αυτεπάγγελτους ελέγχους, ενώ τα ζητήματα πυροπροστασίας είναι αρμοδιότητα της πυροσβεστικής. Παράλληλα, τόνισε ότι ευθύνη της κεντρικής κυβέρνησης είναι να βελτιώνει συνεχώς το πλαίσιο, κάτι που έγινε πριν  από δύο μήνες με  το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το οποίο περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό διατάξεων για την ενίσχυση του πλαισίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Δελτίο Τύπου υπουργείου Εργασίας

(Ta παραπάνω ειπώθηκαν δυο μέρες μετά από ένα δυστύχημα σε εργοστάσιο, που αποδεδειγμένα πλέον είναι έγκλημα. Ακόμα και το σκόπιμα ελλιπέστατο πόρισμα της Πυροσβεστικής δεν αφήνει αμφιβολία ότι πρόκειται -μιλώντας με νομικούς όρους- για ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο. Και τι λέει η αρμόδια υπουργός; Οτι όλα είναι καλώς καμωμένα. Οτι η κυβέρνηση έχει φτιάξει ένα υπέροχο πλαίσιο προστασίας της ζωής και της υγείας των εργατών και εργατριών, το οποίο μάλιστα συνέχεια το δυναμώνει. Και ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι πλήρεις και αφοσιωμένοι στο καθήκον τους. Τέσσερις φορές έλεγξαν το εργοστάσιο-ναρκοπέδιο. Και πώς έσκασε το ναρκοπέδιο πάνω στα κεφάλια των εργατριών, στέλνοντας πέντε στον τάφο, που θα ήταν περισσότερες αν η έκρηξη γινόταν στην πρωινή ή την απογευματινή βάρδια κι αν δεν είχε προηγηθεί φιέστα της εργοδοσίας, λόγω της οποίας μειώθηκε αριθμητικά και η νυχτερινή βάρδια; Σιγά που θα ασχοληθεί η… αγρίως νεοφιλελεύθερη υπουργός Κεραμέως. Καθήκον δικό της είναι να εξασφαλίζει συνθήκες υποδούλωσης της εργατικής δύναμης, που αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για την αύξηση της κερδοφορίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Γιατί οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις είναι… η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, ο μοναδικός… παράγοντας προόδου και ευημερίας. Αν σκοτωθούν μερικοί εργάτες και εργάτριες, αν σακατευτούν άλλοι και άλλες, αν αρρωστήσουν χρόνια άλλες και άλλοι, αυτά είναι απλώς… παράπλευρες απώλειες σε ένα… θυελλώδες success story της ελληνικής οικονομίας, που το πέτυχε ο Μητσοτάκης με υπουργούς σαν την Κεραμέως, τον Γεωργιάση, τον Χατζηδάκη, τον Πιερρακάκη κτλ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    • Εφετείο 17Ν

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

  • ΕΛΑ

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

  • Επικοινωνία

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

  • Όροι χρήσης

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

  • Ποιοι είμαστε

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

  • Επικοινωνία

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

  • Όροι χρήσης

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

    Με μοναδική εξαίρεση την Πλεύση Ελευθερίας

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo