Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη
  • Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη
  • Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη
  • Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό
  • Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων
  • Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Peter Higgs: In memoriam
Διεθνή

Peter Higgs: In memoriam

Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr10 Απρ 2024, 19:47

Χτες πέθανε, πλήρης ημερών (95 χρόνων), ένας σπουδαίος θεωρητικός της σωματιδιακής Φυσικής, ο Πίτερ Χιγκς, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Για μια ακόμα φορά, στα αφιερώματά τους για το θάνατο του σπουδαίου φυσικού, οι αστικές φυλλάδες αναφέρονται στο «μποζόνιο Χιγκς» ή «σωματίδιο του Θεού». Κι εμείς θυμηθήκαμε τον γνωστό για τις σκοταδιστικές, ακροδεξιές απόψεις του, μητροπολίτης Πειραιά Σεραφείμ, που όταν επιστημονικές ομάδες του CERN στη Γενεύη ανακοίνωσαν την πειραματική επιβεβαίωση του σωματίδιου Χιγκς, εξέδωσε ανακοίνωση για να πει πως αυτά είναι… προϊόντα του διαβόλου.

Θεός και διάβολος, βέβαια, δεν υπάρχουν, είναι δημιουργήματα του ανθρώπινου φαντασιακού, αποτελέσματα της άγνοιας που έχει εδώ και αιώνες μετατραπεί σε κερδοφόρο και συνάμα εξουσιαστική επιχείρηση, όμως ανάμεσα στην τότε δήλωση Σεραφείμ και στη νυν επαναφορά της φιλολογίας περί «σωματίδιου του Θεού», δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική διαφορά. Eιναι η ίδια αντιδραστική θεώρηση του σύμπαντος σε δύο διαφορετικές εκδοχές, μια χοντροκομμένη και μια εκλεπτυσμένη.

Ο Χιγκς διατύπωσε τη θεωρία του «πεδίου Χιγκς» το 1964. Ουδέποτε μίλησε για «σωματίδιο του Θεού» ή κάτι αντίστοιχο. Ηταν, άλλωστε, άθεος και διακήρυσσε τον αθεϊσμό του. Και ελεινολογούσε εκείνους που του έστελναν επιστολές λέγοντας ότι το «σωματίδιο του Θεού» έχει προβλεφτεί στην Τορά, το Κοράνι και Βουδιστικά Εργα.

Ο όρος «σωματίδιο του Θεού» εισήχθη από έναν άλλο φυσικό, τον (Αμερικανό) Λίον Λέντερμαν, που το 1993 έγραψε ένα βιβλίο σχετικό με το θέμα, και σε συνεννόηση με τον εκδότη (ας είναι καλά η κονόμα, αλλά και η στήριξη της θεολογίας ως πυλώνα του αστικού συστήματος εξουσίας) του έδωσε τον «πιασάρικο» τίτλο The God Particle: If the Universe is the Answer, what is the Question? (Το σωματίδιο του Θεού: Αν το σύμπαν είναι η απάντηση, ποια είναι η ερώτηση;). Η αστική ιδεολογία είναι πάντοτε έτοιμη να προσδώσει μεταφυσικό βάρος σε μια υπόθεση καθαρά υλιστική-επιστημονική.

Ο Χιγκς «τα έχωσε» στον Λέντερμαν. «Ο Lederman θα πρέπει να απαντήσει σε πολλά», δήλωνε στη Γενεύη όταν επισκέφτηκε το CERN. Oι επιστήμονες του CERN διαμαρτύρονταν με οργή για την ευρεία χρήση του όρου «σωματίδιο του θεού».

Ο ίδιος ο Χιγκς καυτηρίαζε την προσπάθεια να ντυθεί με θεολογικό περίβλημα η θεωρητική του εργασία: «Είμαι άθεος, πιστεύω στην Επιστήμη. Ακόμα και αν τελικά καταφέρουμε να το δούμε (σ.σ. το σωματίδιο), δε σημαίνει ότι αυτόματα λύνονται όλες οι απορίες μας. Κατανοώ ότι η λέξη “Θεός” εξυπηρετεί τους δημοσιογράφους και κεντρίζει το ενδιαφέρον του κόσμου, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα κενά για να συμπληρωθεί το παζλ της γέννησης του Σύμπαντος. Μπορεί επίσης να είμαι λάθος, αλλά τότε θα πρέπει να υπάρχει κάτι άλλο στη θέση του, οπότε θα απαλλαγώ μια και καλή και από το βάρος του “Θεού” στη θεωρία μου».

Ενας άλλος σπουδαίος θεωρητικός φυσικός, ο Στίβεν Χόκινγκ, διατύπωσε τον πιο ισχυρό επιστημονικό αντίλογο στη θεωρία του «πεδίου Χιγκς», υποστηρίζοντας σθεναρά ότι το «μποζόνιο Χιγκς» δεν υπάρχει και εισηγούμενος ένα σύνολο διαφορετικών θεωρητικών υποθέσεων. Ηταν και αυτός δεδηλωμένα άθεος. Ολες οι υποθέσεις που διατυπώνονται αξιωματικά από τους θεωρητικούς φυσικούς, προκειμένου να σηματοδοτήσουν την περαιτέρω έρευνα, όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με τη θεολογία, με τη θρησκευτική κοσμοαντίληψη, αλλά βρίσκονται στον αντίποδά της, αποτελούν την απόλυτη άρνησή της.

Ενας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στο τεράστιο πείραμα του CERN, ο Γκουΐντο Τονέλι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πίζα, έλεγε το 2013, αναφερόμενος στη συζήτηση για το αν έχει όντως εντοπιστεί το «μποζόνιο του Χιγκς»: «Αν αποδειχτεί αληθινό, θα είναι κάτι μαγικό. Δε θα είχαμε αυτή τη συζήτηση τώρα, αν το Σύμπαν δεν δημιουργούσε γαλαξίες, αστέρια, πλανήτες και ανθρώπινα όντα που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα του Κόσμου. Είμαστε τυχεροί γιατί είμαστε εδώ».

Τίποτα το θεολογικό, τίποτα το αγνωστικιστικό. Προσέγγιση καθαρά υλιστική και ταυτόχρονα διακήρυξη πίστης στις ανεξάντλητες δυνατότητες του ανθρώπου να τείνει προς την απόλυτη αλήθεια, ξεπερνώντας τις σχετικές του πλάνες. Να κατακτά βήμα προς βήμα τη γνώση, μια γνώση επιστημονική, που διαμορφώνει κοσμοαντίληψη.

Κλείνοντας αυτή τη μικρή αναφορά στη μνήμη του Πίτερ Χιγκς, θα σημειώσουμε ότι ως πολίτης δεν ήταν επαναστάτης, ήταν όμως ένας προοδευτικός άνθρωπος που αντιστάθηκε σε κάθε είδους εργαλειοποίησή του από το σύστημα. Ηταν ενεργός στην Καμπάνια για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό. Αποχώρησε, όταν η Καμπάνια μετατράπηκε σε καμπάνια γενικά κατά της πυρηνικής ενέργειας. Ηταν ενεργός ενάντια στην είσοδο γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στην παραγωγή. Παρά τη φήμη που είχε ως επιστήμονας, παρέμεινε μέχρι τη συνταξιοδότησή του ενεργός συνδικαλιστής στην Ενωση Πανεπιστημιακών Δασκάλων, στο τμήμα του Εδιμβούργου.

Το 1999 απέρριψε τον τίτλο του ιππότη που θέλησε να του δώσει η βασίλισσα. Το 2012 αποδέχτηκε να γίνει μέλος του Τάγματος των Συντρόφων της Τιμής. Δεν ένιωθε άνετα μ’ αυτή την υποχώρηση που έκανε και αργότερα δήλωσε ότι αποδέχτηκε τον τίτλο μόνο επειδή τον διαβεβαίωσαν ψευδώς ότι το βραβείο ήταν προσωπικό δώρο της βασίλισσας. Μιλούσε ενάντια στο σύστημα τιμών, υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η τιμή που αποδέχτηκε δεν συνεπάγεται οποιοδήποτε προνόμιο, αλλά μόνο τη χρήση των γραμμάτων CH μετά το όνομα. Οπως έλεγε, όταν τον ρωτούσαν τι σημαίνει το CH μετά το όνομά του, απαντούσε ότι σημαίνει… «Ελβετός επί τιμή».

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Χιγκς υπήρξε ένας σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού. Το 2004, βραβεύτηκε μαζί με τους βέλγους συναδέλφους του Ρομπέρ Μπρουτ και Φρανσουά Ενγκλέρτ με το Βραφείο Βολφ για τη Φυσική (θεωρείται το δεύτερο σημαντικότερο διεθνές βραβείο και τρόπον τινά προθάλαμος για το Νόμπελ). Αρνήθηκε να πάει στο Ισραήλ για να παραλάβει το βραβείο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταπίεση των Παλαιστίνιων. Ηταν ένα ισχυρό χαστούκι για τη σιωνιστική οντότητα. Στον Χιγκς κόστισε την περιθωριοποίησή του και τον επί εννεαετία αποκλεισμό του από τις υποψηφιότητες του Νόμπελ (πήρε το βραβείο το 2013, μετά την ανακοίνωση του CERN για την πειραματική επιβεβαίωση της θεωρίας που είχε διατυπώσει πριν από 40 χρόνια)!

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣυντονιστικό Νηπιαγωγών προς υπουργείο Παιδείας: Αξιολογήθηκες και κρίθηκες ανεπαρκές

Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

Επόμενο άρθρο Βαθύ μίσος για τη νεολαία

Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

Σχετικά Αρθρα

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

Διεθνή 6 Νοέ 2025, 11:45

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

Διεθνή 6 Νοέ 2025, 10:47

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

Διεθνή 5 Νοέ 2025, 17:51

Νετανιάχου: Εγκλημα είναι η αποκάλυψη της κακοποίησης των παλαιστίνιων κρατούμενων και όχι η κακοποίηση!

Διεθνή 3 Νοέ 2025, 20:03

Αποκαλύψεις για την εν ψυχρώ δολοφονία της οικογένειας Ραζάμπ και άλλα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας του σιωναζιστικού στρατού

Διεθνή 3 Νοέ 2025, 19:23

Οι «ιδιότυπες» παρελάσεις των Ταξιαρχιών Αλ-Κασάμ

Διεθνή 3 Νοέ 2025, 13:34
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Αγροτικά

Κομισιόν προς Τσιάρα: Θα επιβάλουμε εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και γενική απαγόρευση εξαγωγών (ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών)

Για ποιους λόγους υπέρμαχοι και αντίθετοι στον εμβολιασμό κρατούν κρυφή την επιστολή του επίτροπου Βάρχεϊ

5 Νοέ 2025, 11:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

5 Νοέ 2025, 00:01
Καταστολή

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

4 Νοέ 2025, 22:33
Παιδεία

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

4 Νοέ 2025, 17:30
Εργατικά

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

4 Νοέ 2025, 08:18
Αγροτικά

«Είστε επικίνδυνα άσχετοι και ανεύθυνοι, λειτουργείτε με δόλο και σας νοιάζει μόνο να καλύψετε την κόπρο και τις ευθύνες σας»

Υπόμνημα-κόλαφος προς Τσιάρα από τους κτηνοτρόφους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

4 Νοέ 2025, 07:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Νοέμβρη

4 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Νετανιάχου: Εγκλημα είναι η αποκάλυψη της κακοποίησης των παλαιστίνιων κρατούμενων και όχι η κακοποίηση!

3 Νοέ 2025, 20:03
Διεθνή

Αποκαλύψεις για την εν ψυχρώ δολοφονία της οικογένειας Ραζάμπ και άλλα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας του σιωναζιστικού στρατού

3 Νοέ 2025, 19:23
Παιδεία

Μητσοτάκης: Ο σφαγέας των φοιτητών

3 Νοέ 2025, 18:15
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

1917: Οκτωβριανή επανάσταση.

1936: Οι ναζί διαγράφουν επίσημα χιλιάδες ξένες λέξεις από το λεξιλόγιο της γερμανικής γλώσσας.

1939: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Χίτλερ από τον Γκέοργκ Αϊσλερ στο κελάρι μπυραρίας στο Μόναχο.

1943: Ναζί πυρπολούν το Καρπενήσι και καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του.

1967: Πανό για τα πενήντα χρόνια της οκτωβριανής επανάστασης απέναντι από το δημαρχείο Αθηνών, τριάντα συλλήψεις.

1967: Πρώτη βόμβα της ΔΑ (στην οδό Αδμήτου).

1985: Τερματίζεται η 28ωρη πολιορκία του μεγάρου δικαιοσύνης από αντάρτες στη Μπογκοτά (Κολομβία) με εκατό νεκρούς (ανάμεσα τους δέκα όμηροι δικαστικοί και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    • Εφετείο 17Ν

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

  • ΕΛΑ

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

  • Επικοινωνία

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

  • Όροι χρήσης

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

  • Ποιοι είμαστε

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

  • Επικοινωνία

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

  • Όροι χρήσης

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

    Πέθανε ο σπουδαίος θεωρητικός φυσικός και σταθερός φίλος του παλαιστινιακού λαού

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo