Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη
  • Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη
  • Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη
  • Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό
  • Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων
  • Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Ιστορία»Πες μου τι έκανες στη ναζιφασιστική Κατοχή
Ιστορία

Πες μου τι έκανες στη ναζιφασιστική Κατοχή

Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Δεκ 2022, 14:14

Αυτοδοξαστικό το χτεσινό κύριο άρθρο στο «Βήμα» του Συγκροτήματος Μαρινάκη (πρώην Συγκρότημα Λαμπράκη), μάλλον λόγω της ανάληψης καθηκόντων από τη νέα διοίκηση, με τον Πρετεντέρη εκδότη και τον Μαντέλα διευθυντή: 

«“Το Βήμα“ δεν έζησε τα πρώτα εκατό χρόνια της ιστορίας του άκαπνο και χωρίς να βρέξει τα πόδια του. Υπηρέτησε τη δημοκρατία και τον Τύπο με το ήθος, την ευπρέπεια και τον πολιτισμό που τους αξίζει και που εκ πεποιθήσεως το χαρακτηρίζει. Με αναπόφευκτα ίσως λάθη και παραλείψεις αλλά πάντα από τη σωστή πλευρά της Ιστορίας. (…)

Στάθηκε απέναντι σε ακροδεξιές δικτατορίες, στην κομμουνιστική επιβουλή, σε ανακτορικές ίντριγκες, σε κάθε μορφής αντιδημοκρατική πρακτική και αντικοινωνική μεθόδευση. 

Πρωταγωνίστησε στην εμβάθυνση της δημοκρατίας μετά τη μεταπολίτευση του 1974. Υπήρξε ένας από τους στυλοβάτες του σύγχρονου πολιτισμού μας. Υψωσε το ανάστημά του ακόμη και πρόσφατα απέναντι στην αυταρχική και λαϊκίστικη εκτροπή των χρόνων της κρίσης».

Απ’ όλα έχει ο μπαξές της… σωστής πλευράς της Ιστορίας, αλλά του λείπει ένα ζαρζαβατικό. Ο υποψιασμένος αναγνώστης διαπιστώνει ένα κενό χρόνου. Από τις «ακροδεξιές δικτατορίες», η τελευταία ήταν η φασιστική και αγγλόδουλη του Μεταξά, 1936-1941. Η «κομμουνιστική επιβουλή» αρχίζει τον Δεκέμβρη του 1944 και τελειώνει το 1949.

Επισήμως, βέβαια, για το ελληνικό κράτος δεν υπάρχει «κομμουνιστική επιβουλή», «συμμοριτοπόλεμος» και τα παρόμοια. Υπάρχει εμφύλιος πόλεμος. Με νόμο του ελληνικού κράτους. Ας παραβλέψουμε, όμως, τον αηδιαστικό αντικομμουνισμό της φυλλάδας, για να επικεντρωθούμε στο κενό χρόνου: τι έκανε το «Βήμα» μεταξύ 1941 και 1944;

Γνωρίζουμε, φυσικά, την άποψη κάποιων, ότι εκείνη την περίοδο άρχισε να αναπτύσσεται η «κομμουνιστική επιβουλή», με την ίδρυση του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, της ΟΠΛΑ και των υπόλοιπων οργανώσεων της Αντίστασης. Σύμφωνα με όσους υποστηρίζουν αυτή την άποψη, η συγκρότηση των δωσiλογικών σωμάτων (Τάγματα Ασφαλείας, Χ, Μπουραντάδες και λοιπές… εθνικές δυνάμεις) ήταν απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η «κομμουνιστική επιβουλή». Αυτή ήταν ο εχθρός του έθνους και όχι οι ναζιφασίστες κατακτητές (δε χρειάζεται να απαριθμήσουμε τα αναρίθμητα εγκλήματά τους, είναι καταγεγραμμένα).

Συνοδοιπόρος των δωσίλογων υπήρξε εκείνη την περίοδο και το «Βήμα» (και τα «Νέα»). Γι’ αυτό και οι σημερινοί ιδιοκτήτες, διοικούντες, δημοσιογραφούντες του Συγκροτήματος πηδάνε πάνω από εκείνη την ιστορική περίοδο. Αυτοί μπορεί να πηδάνε, όμως η Ιστορία παραμένει άθιχτη.

Οι φυλλάδες του Λαμπράκη είχαν άλλους τίτλους όταν πρωτοκυκλοφόρησαν: «Ελεύθερον Βήμα» και «Αθηναϊκά Νέα». Με αυτά τα ονόματα συνέχισαν να κυκλοφορούν σαν καθαρά δωσιλογικές φυλλάδες, με το κόλπο ότι ο Λαμπράκης «εγκαταλείπει την δημοσιογραφίαν» και «εξεχώρησεν οριστικώς εις το προσωπικόν» τους τίτλους και τα περιουσιακά στοιχεία των φυλλάδων.

Ηταν μια καθαρά εικονική κίνηση. Ο Λαμπράκης, για να μην φαίνεται ο ίδιος, έβαλε εμπίστους του να διοικούν και ο ίδιος έκανε το κουμάντο από το παρασκήνιο. Γι’ αυτό και μετά την απελευθέρωση… κόντυνε τα ονόματα των φυλλάδων του και τις επανακυκλοφόρησε ως «Το Βήμα» και «Τα Νέα». Τα «Αθηναϊκά Νέα» είχαν επανεκδοθεί προσωρινά μετά την απελευθέρωση, από τις 18 Γενάρη μέχρι τις 9 Μάη του 1945. Στο τελευταίο φύλλο ανακοίνωσαν τη διακοπή της κυκλοφορίας τους με το εξής κείμενο:

«Οπως εδηλώθη από την πρώτην ημέραν της επανεμφανίσεώς των τα “Aθηναϊκά Nέα” εξεδίδοντο από το εργαζόμενον προσωπικόν των και το προσωπικόν του “Eλευθέρου Bήματος” και διά λογαριασμόν του συνόλου και χωρίς καμμίαν απολύτως ανάμιξιν ούτε πολιτικής ούτε οικονομικής μορφής του κ. Δ. Λαμπράκη. H έκδοσις αυτή δεν απετέλει επιχείρησιν, αλλά είχε ως μοναδικόν σκοπόν την αντιμετώπισιν των οικονομικών αναγκών του αργούντος προσωπικού και ως προϋπόθεσιν την δωρεάν χρησιμοποίησιν και εκμετάλλευσιν των τυπογραφικών εγκαταστάσεων του κ. Δ. Λαμπράκη, εφ’ όσον ούτος απείχεν της ενεργούς δημοσιογραφίας. Ηδη όμως, ότε ο κ. Δ. Λαμπράκης εκδίδει από του Σαββάτου (σ.σ. 12 Mάη του 1945) “Tο Bήμα” και ολίγας ημέρας αργότερον απογευματινήν “Tα Nέα”, η προϋπόθεσις αυτή ελλείπει, και δια τούτο από σήμερον διακόπτεται η έκδοσις των “Aθηναϊκών Nέων”…».

Δε χρειάζεται να εξηγήσουμε το κόλπο, είναι προφανές. Οι δωσιλογικές εφημερίδες μετονομάστηκαν και αποκαλύφθηκε ποιος ήταν το πραγματικό αφεντικό. Ενα αφεντικό που με τον ίδιο φανατισμό που υπηρέτησε την Κατοχή και το δωσιλογισμό, υπηρέτησε και το αγγλόδουλο και στη συνέχεια αμερικανόδουλο μετακατοχικό μοναρχοφασιστικό καθεστώς.

«Γερμανοί αλεξιπτωτισταί ηκρωτηριάσθησαν φρικωδώς και άλλοι εκακοποιήθησαν ανοικτιρμόνως», έγραφε το «Ελεύθερον Βήμα» στις 29 Μάη του 1941, «περιγράφοντας» την ηρωική αντίσταση του λαού της Κρήτης και προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς τα μαζικά αντίποινα των ναζί ενάντια στους Κρητικούς (κάψιμο χωριών, εκτελέσεις κτλ.).

Ο Παύλος Παλαιολόγος, που μέχρι το θάνατό του το 1984 παρουσιαζόταν σαν προοδευτικός χρονογράφος του «Βήματος», στις 3 Ιούνη του 1941 χαρακτήριζε «ξελιγωμένα τσουλάκια του πεζοδρομίου» τις γυναίκες που εκδήλωναν συμπάθεια προς τους άγγλους αιχμάλωτους των ναζί και «λιονταρήδες των ανώνυμων εκδηλώσεων» που «εγκληματούν κατά του τόπου των» τους έλληνες πατριώτες που εκδήλωναν τα αντικατοχικά τους αισθήματα (αυτά που στη συνέχεια έγιναν «καύσιμα» για την εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης, που τη βάφτισαν «κομμουνιστική επιβουλή»).

Τα «Αθηναϊκά Νέα» είχαν άλλο… νταλκά: οι έμποροι των Αθηνών πουλούσαν ακριβά τα εμπορεύματά τους στους κατοχικούς στρατιώτες. Γι’ αυτό και στηλίτευαν «την βρωμερότητα όλων εκείνων των εμπόρων που αισχροκερδούν εις βάρος των Γερμανών στρατιωτών, λησμονούντες κατά τον ασυνειδητότερον τρόπον την ιπποτικήν απέναντί μας στάσιν του στρατού της κατοχής»! Δεν παρέλειπαν, επίσης, να στηλιτεύσουν τους κατοίκους της πρωτεύουσας που «φθάνουν μέχρι της ηθικής πωρώσεως και της ασεβείας προς τας ιερωτέρας παραδόσεις του πολιτισμού μας, ώστε να δικαιολογούν εις τας ιδιαιτέρας συνομιλίας των τας ωμότητας που διεπράχθησαν εν Κρήτη, στιγματίζοντες ούτω το ελληνικόν όνομα και παρουσιάζοντες εις τα όμματα του κόσμου ως μίαν πρωτόγονον ζούγκλαν την πατρίδα μας»!

Η τετραήμερη γενική απεργία τον Σεπτέμβρη του 1942, που ακύρωσε την επιστράτευση και έτσι κανένας έλληνας επίστρατος δεν βρέθηκε στην επιχείρηση Μπαρμπαρόσα των ναζί ενάντια στη Σοβιετική Ενωση, ήταν για το «Ελεύθερον Βήμα» στις 13 Σεπτέμβρη του 1942 «ανόητος απεργία», η οποία συνοδεύτηκε από «έκτροπα αναρχικών στοιχείων», τα οποία κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι «του παραγωγικού κόσμου της χώρας» κατά τη συνάντησή τους με τον δωσίλογο υπουργό Οικονομικών Σωτήριο Γκοτζαμάνη.

Και καθώς περνούσαν τα κατοχικά χρόνια και φούντωνε η Αντίσταση, βρέθηκε και ο μεγάλος εχθρός: η «κομμουνιστική επιβουλή», που πολεμούσε τους ναζί κατακτητές και τους δωσίλογους συνεργάτες τους. Στις 11 Γενάρη του 1944, στην αυγή του τελευταίου κατοχικού χρόνου, το «Ελεύθερον Βήμα» θρηνούσε, διότι, «παρά τας εκφρασθείσας επό έγκυρα ελληνικά χείλη ευχάς όπως το νέον έτος 1944 απομακρύνη από τον τόπον μας το φάσμα του εμφυλίου πολέμου, αι πρώται εβδομάδες του καινούριου χρόνου εβάφησαν, δυστυχώς, και αυταί με αίμα ελληνικόν. Δυο ακόμη Ελληνες, ο ναύαρχος Πινότσης* και ένας δεκανεύς των ευζώνων εύρον τον θάνατον υπό τα δολοφονικά πλήγματα αγνώστων ίσως ακόμη εις τας αρχάς, αλλά πολύ γνωστών, δυστυχώς, εις την κοινήν γνώμην ανατρεπτικών κύκλων. […] Τα σκοτεινά στοιχεία των αναρχικών κομμουνιστικών οργανώσεων, κλεισμένα μέσα εις τον φοβερόν κύκλον του μίσους και του εμφυλίου πολέμου, μη ακούοντα παρά την φωνήν της ταραγμένης των συνειδήσεως, οδηγούν χωρίς υπερβολήν τον τόπον εις αδιέξοδον»!

Κι επειδή, σύμφωνα με το «Ελεύθερον Βήμα», «η κοινή γνώμη ολόκληρος αποδοκιμάζει κατά τον εντονώτερον τρόπον αυτάς τας δολοφονίας, το κράτος θα λάβη, και οφείλη να λάβη, σκληρά μέτρα διά να απαλλάξη κατά τρόπον ριζικόν τον εθνικόν οργανισμόν από τας δολοφονικάς μαφίας των κομμουνιστικών οργανώσεων»! 

Ο ελληνικός λαός θρηνούσε τους ήρωές του με το «πέσατε θύματα, αδέρφια εσείς, σε άνιση πάλη κι αγώνα» και οι δωσίλογοι πανηγύριζαν από τις στήλες των κατοχικών φυλλάδων για τα εγκλήματα των ναζί και των δωσίλογων συνεργατών τους.

To Συγκρότημα Λαμπράκη, πάντως, ξεπέρασε τους υπόλοιπους εκδότες των κατοχικών-δωσιλογικών φυλλάδων, αφού κατάφερε να κάνει συνεταιρισμό με τον επίσημο προπαγανδιστικό μηχανισμό του ναζιστικού Τρίτου Ράιχ, τη Mundus A.G. που είχε στήσει ο Γκέμπελς. Τον Σεπτέμβρη του 1941 η Mundus πήρε το 51% των μετοχών της «Ελεύθερον Βήμα ΑΕ» και τοποθέτησε στο ΔΣ της στελέχη όπως ο αρχηγός της ναζιστικής ΕΣΠΟ Γεώργιος Βλαβιανός και ο επικεφαλής της γερμανικής λογοκρισίας Χέρμπερτ Σβέρμπελ.

* Ο ναύαρχος ε.α. Γ. Πινότσης, που είχε διοριστεί από τη δωσιλογική κυβέρνηση διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Υδάτων ΑΕ, είχε καταδώσει στους Γερμανούς 20 μέλη της οργάνωσης του ΕΑΜ στην εταιρία. Εκτελέστηκε στις 5 Γενάρη του 1944 έξω από το σπίτι του από τον 24χρονο ανθρακωρύχο από την Καλογρέζα Αντώνη Παπαδόπουλο και από τον 28χρονο Μιχάλη Μαραγκό από τη Νέα Ιωνία, ξυλουργό, υπάλληλο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Και οι δύο ήταν κομμουνιστές, μέλη της 8ης Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και προφανώς μαχητές της ΟΠΛΑ (Οργάνωση Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα). Τα δυο παλικάρια έδωσαν μάχη με τους δωσίλογους μπάτσους, αλλά δεν κατάφεραν να διαφύγουν. Καταδικάστηκαν σε θάνατο από στρατοδικείο δωσιλόγων και εκτελέστηκαν στις 21 Γενάρη του 1944, δυο βδομάδες μετά την εκτέλεση του δωσίλογου και τη σύλληψή τους.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣίριαλ διώξεων και φίμωσης της συνδικαλιστικής δράσης

Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

Επόμενο άρθρο Ανέστιος και πένης

Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

Σχετικά Αρθρα

Η 28η Οκτώβρη του 1940 και η στρατηγική ιδιοφυΐα του Νίκου Ζαχαριάδη

Ιστορία 28 Οκτ 2025, 11:31

«Και για την κόκκινη ελευθερία υπάρχει μια πόρτα, που τη χτυπά κάθε χέρι λουσμένο στο αίμα»

Ιστορία 19 Οκτ 2025, 12:10

Aχμαντ Σααντάτ: «Κεφάλι αντί κεφαλιού»

Ιστορία 18 Οκτ 2025, 18:36

Επιχείρηση Γουίμπι (Wimpy Operation): Κράτα τα ρέστα (keep the change)

Ιστορία 4 Σεπ 2025, 20:16

Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση

86 χρόνια από το «Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ»

Ιστορία 23 Αυγ 2025, 00:09

Νίκος Ζαχαριάδης: Πάντα παρών

52 χρόνια από τη δολοφονία του

Ιστορία 1 Αυγ 2025, 08:23
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

7 Νοέ 2025, 00:01
Η παπάρα

Η αυτοαποθέωση ενός πολιτικού αλήτη

6 Νοέ 2025, 17:06
Κόντρες

Η Παλαιστίνη έβγαλε δήμαρχο στη Νέα Υόρκη

6 Νοέ 2025, 13:47
Διεθνή

Tαξιαρχίες Αλ-Κασάμ: Ετσι ξεγελάσαμε το σιωναζιστικό στρατό

Σύμφωνα με την παροιμία: Αλλού βαρούν τα όργανα κι αλλού χορεύει η νύφη

6 Νοέ 2025, 11:45
Διεθνή

Γάζα: Συνεχίζεται το κυνήγι των δωσίλογων

6 Νοέ 2025, 10:47
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Νοέμβρη

6 Νοέ 2025, 00:01
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί: Δεν ανεχόμαστε τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της Διοίκησης

5 Νοέ 2025, 21:47
Καταστολή

14 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, για ένα σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιακό τοίχο

5 Νοέ 2025, 21:43
Κόντρες

Μητσοτάκη, είσαι απαράδεκτος

5 Νοέ 2025, 18:54
Διεθνή

Από το Σαρμ ελ-Σέιχ του 1996 στο Σαρμ ελ-Σέιχ του 2025: Η Αντίσταση συνεχίζεται και εντείνεται

5 Νοέ 2025, 17:51
Αγροτικά

Κομισιόν προς Τσιάρα: Θα επιβάλουμε εμβολιασμό για την ευλογιά των αιγοπροβάτων και γενική απαγόρευση εξαγωγών (ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών)

Για ποιους λόγους υπέρμαχοι και αντίθετοι στον εμβολιασμό κρατούν κρυφή την επιστολή του επίτροπου Βάρχεϊ

5 Νοέ 2025, 11:28
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Νοέμβρη

5 Νοέ 2025, 00:01
Καταστολή

7.11.2025: Οι «κλάρες» της Αστυνομίας στο εδώλιο

Δυο ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δικάζονται για τη βίαιη διάλυση συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα

4 Νοέ 2025, 22:33
Παιδεία

Οι πρυτάνεις μαντρόσκυλα της κυβέρνησης

4 Νοέ 2025, 17:30
Εργατικά

Η ελληνική αστική Δικαιοσύνη στο πλευρό του γενοκτόνου σιωναζισμού

Σέρνουν σε δίκη τον πρόεδρο των λιμενεργατών της COSCO

4 Νοέ 2025, 08:18
Αγροτικά

«Είστε επικίνδυνα άσχετοι και ανεύθυνοι, λειτουργείτε με δόλο και σας νοιάζει μόνο να καλύψετε την κόπρο και τις ευθύνες σας»

Υπόμνημα-κόλαφος προς Τσιάρα από τους κτηνοτρόφους Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

4 Νοέ 2025, 07:53
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Νοέμβρη

4 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Νετανιάχου: Εγκλημα είναι η αποκάλυψη της κακοποίησης των παλαιστίνιων κρατούμενων και όχι η κακοποίηση!

3 Νοέ 2025, 20:03
Διεθνή

Αποκαλύψεις για την εν ψυχρώ δολοφονία της οικογένειας Ραζάμπ και άλλα εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας του σιωναζιστικού στρατού

3 Νοέ 2025, 19:23
Παιδεία

Μητσοτάκης: Ο σφαγέας των φοιτητών

3 Νοέ 2025, 18:15
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Νοέμβρη

Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο.

1917: Οκτωβριανή επανάσταση.

1936: Οι ναζί διαγράφουν επίσημα χιλιάδες ξένες λέξεις από το λεξιλόγιο της γερμανικής γλώσσας.

1939: Αποτυχημένη βομβιστική επίθεση κατά του Χίτλερ από τον Γκέοργκ Αϊσλερ στο κελάρι μπυραρίας στο Μόναχο.

1943: Ναζί πυρπολούν το Καρπενήσι και καταστρέφουν το μεγαλύτερο μέρος του.

1967: Πανό για τα πενήντα χρόνια της οκτωβριανής επανάστασης απέναντι από το δημαρχείο Αθηνών, τριάντα συλλήψεις.

1967: Πρώτη βόμβα της ΔΑ (στην οδό Αδμήτου).

1985: Τερματίζεται η 28ωρη πολιορκία του μεγάρου δικαιοσύνης από αντάρτες στη Μπογκοτά (Κολομβία) με εκατό νεκρούς (ανάμεσα τους δέκα όμηροι δικαστικοί και ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Εφετείο 17Ν

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • ΕΛΑ

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • Επικοινωνία

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • Όροι χρήσης

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • Ποιοι είμαστε

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • Επικοινωνία

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

  • Όροι χρήσης

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

    Για το Συγκρότημα Λαμπράκη (νυν Συγκρότημα Μαρινάκη)

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo