Mετά τη χτεσινή γκεμπελίστικη εμφάνισή του στον ΣΚΑΪ, ο Πέτσας (απλός βουλευτής πλέον και όχι μέλος της κυβέρνησης Κούλη 2) επανήλθε και γραπτώς με άρθρο του στα σημερινά «Νέα» (σελίδα 10). «Η προετοιμασία και ο συντονισμός κεντρικής κυβέρνησης, αυτοδιοίκησης και εθελοντών για τη φετινή αντιπυρική περίοδο ξεκίνησε τον Ιανουάριο και αφορά δύο επίπεδα», γράφει ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος και τέως αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών. Κι αμέσως περιγράφει τα δύο επίπεδα, μη τυχόν και τον κατηγορήσουμε ότι λέει ψέματα:
«1ον. Πρόληψη: Με καθαρισμούς δασών και περιαστι- κών δασών (π.χ. Πρόγραμμα Αντινέρο Ι & ΙΙ ύψους 72 και 85 εκατ., καθαρισμοί Δήμων με διάθεση από τον Μάρτιο 25 εκατ. Επίσης, ενισχύθηκε το νομικό οπλοστάσιο για αυτεπάγγελτους καθαρισμούς ιδιωτικών οικοπέδων από τους Δήμους, στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες τους δεν ανταποκρίνονται έγκαιρα. 2ον. Αντιμετώπιση: Το προσωπικό πυροπροστασίας ενισχύθηκε και φτάνει τα 14.040 άτομα για την πυρόσβεση από το Πυροσβεστικό Σώμα και 9.568 εθελοντές πυροσβέστες και εθελοντές Πολιτικής Προστασίας. Τα μέσα πυρόσβεσης αυξήθηκαν: 3.654 χερσαία (+7% από πέρυσι) και 89 εναέρια (+46% από το 2019)».
Θα μπορούσαμε να του απαντήσουμε με τη γνωστή παροιμία: «με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα μπάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφούν;». Αφού τα έκαναν όλα έγκαιρα, αφού έδωσαν ένα σκασμό λεφτά, αφού προσέλαβαν κόσμο, όπως ισχυρίζεται, γιατί ζούμε αυτά που ζούμε τις τελευταίες τρεις μέρες (και ποιος ξέρει πόσες καταστροφές ακόμα θα ζήσσουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού);
Ο Πέτσας έχει έτοιμη την απάντηση: «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι φέτος διαθέτουμε περισσότερο προσωπικό και περισσότερα μέσα από ποτέ. Εχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση που δείχνει τα δόντια της με παρατεταμένους καύσωνες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο πυρκαγιών και δυσχεραίνουν την προσπάθεια κατάσβεσης όταν αυτές εκδηλωθούν». Δε φταίει η κυβέρνηση, φταίει… ο κακός μας ο καιρός.
Εχει και τη… λύση ο Πέτσας: «Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν επιπλέον; Να συνεργαζόμαστε στενότερα και αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Αυτό είναι πράγματι μια κατάκτηση μετά τον Αύγουστο του 2021, η οποία δεν πρέπει να ατονήσει, αλλά μόνο να ενισχυθεί. (…) Να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την πρόληψη: με περισσότερα ευέλικτα μηχανήματα και περιπολίες, χρήση των νέων τεχνολογιών πυροπροστασίας, με κουλτούρα προληπτικών καθαρισμών από δασαρχεία, Δήμους, ιδιώτες».
Για τους παρατηρητικούς είναι τουλάχιστον… παράξενο να μιλάει για τη δασοπροστασία ένας πρώην υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τους δήμους. Η δασοπροστασία είναι αρμοδιότητας της δασικής υπηρεσίας, δηλαδή του υπουργείου Περιβάλλοντος. O Πέτσας, απλούστατα, συνεχίζει τα γκεμπελίστικα ψέματα.
Η χρηματοδότηση των δήμων γι’ αυτό που ο Πέτσας ονομάζει δασοπροστασία προέρχεται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) μέσω των οποίων γίνεται η χρηματοδότηση για όλες τις δράσεις των δήμων. Παραθέτουμε τις σχετικές αποφάσεις Πέτσα, μία για το σύνολο των δήμων της χώρας (συνολικού ύψους 23.140.000 ευρώ και μία ύψους 1.860.000 ευρώ για τους Συνδέσμους Δήμων της Αττικής (από τις αποφάσεις δεν διευκρινίζεται αν αυτή η χρηματοδότηση είναι πρόσθετη):
Petsas_dimoiPetsas_syndesmoi_dimon
Οι δύο αποφάσεις έχουν ημερομηνία 29 Μάρτη και 21 Απρίλη του 2023, αντίστοιχα (όχι Γενάρη που λέει ο Πέτσας). Και βέβαια, πρόκειται για χρηματοδότηση της πλάκας. Κι αυτή η χρηματοδότηση της πλάκας, όμως, δεν έχει καμιά σχέση με την ανάπτυξη και προστασία των δασών, που αποτελεί το θεμέλιο της δασοπροστασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι για την κατανομή του ποσού πάρθηκε υπόψη η σχετική πρόταση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, όπως αναφέρεται. Οι αρμόδιες για τη δασοπροστασία δασικές υπηρεσίες ούτε που ρωτήθηκαν.
Από το σώμα των αποφάσεων βλέπουμε ότι οι δήμοι πρέπει να κάνουν έργα στα όρια των αστικών ιστών. Οχι στα δάση. Οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν τα εξής έργα:
- Προληπτικό καθαρισμό της βλάστησης σε άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις. Μέσα στον αστικό ιστό δηλαδή.
- Απομάκρυνση των κλαδιών και χόρτων που κλαδεύουν οι ιδιοκτήτες (ή επικαρπωτές ή μισθωτές) οικοπέδων και άλλων ακάλυπτων χώρων εντός σχεδίων πόλης και οικισμών. Μέσα στον αστικό ιστό δηλαδή.
- Καθαρισμό της βλάστησης εκεί που συνορεύουν δάση με αστικό ιστό. Οχι μέσα στο δάσος, αλλά στην άκρη του δάσους, εκεί που αρχίζουν τα σπίτια. Τους ξέρουμε αυτούς τους καθαρισμούς πόσο της πλάκας είναι. Οπως, επίσης, ξέρουμε πως όταν καίγεται το δάσος και φυσάει προς τον αστικό ιστό, το να έχεις καθαρίσει μερικά μέτρα δάσους δίπλα στο δρόμο δεν προσφέρει τίποτα.
- Προληπτικά μέτρα που αποβλέπουν στην αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από τη λειτουργία παράνομων χωματερών. Τα μέτρα δεν περιγράφονται, γιατί πρόκειται για πασαλείμματα.
- Ενίσχυση των εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Α’ βαθμού. Επειδή το 2023 είναι και εκλογική χρονιά (οι δημαρχαίοι θέλουν να ξαναεκλεγούν τον Οκτώβρη), αντιλαμβάνεστε πώς οργανώνεται ο «εθελοντισμός».
- Προμήθεια εξοπλισμού (βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κλπ), λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κλπ).
- Δαπάνες μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων από ιδιώτες (αντιλαμβάνεστε).
Το μόνο που έχει κάποια σχέση με τη δασοπροστασία είναι η αναφερόμενη συμβολή των δήμων στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου. Μιλάμε για δίκτυο κυκλοφορίας οχημάτων, όχι για αντιπυρικές ζώνες κτλ. Η συντήρηση του δικτύου είναι αναγκαία, δεν είναι όμως το πιο σημαντικό στη δασοπροστασία. Αν σκεφτούμε, όμως, ότι η συνολική χρηματοδότηση είναι της πλάκας, οι δήμοι θα την εξαντλήσουν σε έργα βιτρίνας, μέσα στον αστικό ιστό και στα όρια αστικών ιστών – δασών, για να βλέπουν οι ψηφοφόροι ότι ο δημαρχούκος προστατεύει τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, καθώς και σε κάθε είδους ρουσφέτια (είπαμε, έχουμε και εκλογές τον Οκτώβρη).
Ο Πέτσας, λοιπόν, σαν άθλιος γκεμπελίσκος, παρουσιάζει σαν κονδύλια για δασοπροστασία κάποια ποσά της πλάκας προς τους δήμους, που προορίζονται για οτιδήποτε άλλο εκτός από δασοπροστασία. Για τέτοια πολιτική αθλιότητα μιλάμε. Ο τσαντοκουβαλητής του Μητσοτάκη, στενοχωρημένος που το αφεντικό τον άφησε εκτός κυβέρνησης, βγαίνει μπροστά για να δείξει στο αφεντικό ότι είναι πολύτιμος στρατιώτης και πρέπει να τον «έχει υπόψη του» στον επόμενο ανασχηματισμό (ή και νωρίτερα, αν στυραβώσει κάτι με κάποιο από τα υπόλοιπα «παλτά» που έβαλε στην κυβέρνηση).
Επαναλαμβάνουμε ότι ο πυρήνας της δασοπροστασίας είναι τα έργα ανάπτυξης και προστασίας των δασών. Τα κονδύλια για τα οποία μιλάει ο Πέτσας δεν έχουν καμιά σχέση με έργα ανάπτυξης και προστασίας των δασών.
Ποια είναι η πραγματικότητα (και το 2023) σε σχέση με τα έργα ανάπτυξης και προστασίας των δασών;
- Δεν προσελήφθη ούτε ένας δασεργάτης!
- Οι δασικές υπηρεσίες ζήτησαν χρηματοδότηση έργων ύψους 17 εκατοιμμυρίων ευρώ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενέκρινε 1,7 εκατ. ευρώ. Ζήτησαν δέκα τους έδωσε ένα!
Πώς να μην λαμπαδιάζουν τα δάση, πώς να μην τρέχει η φωτιά με ταχύτητα… φωτός, όταν τα δάση είναι εντελώς ακαθάριστα και δεν έχει γίνει ούτε ίχνος έργου ουσιαστικής δασοπροστασίας;