Μπορεί ο πλημμυρισμένος Κηφισός να έπνιξε τέσσερις ανθρώπους και γειτονιές της Δυτικής Αθήνας την Πέμπτη 22 Οκτώβρη. Μπορεί η Πυροσβεστική να δήλωσε ότι δέχτηκε περίπου 3.500 κλήσεις για 1.125 περιπτώσεις διάσωσης εγκλωβισμένων σε πλημμυρισμένα σπίτια και αυτοκίνητα ανθρώπων καθώς και απάντλησης υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια, δίνοντας μια εικόνα του μεγέθους της καταστροφής. Παρολαυτά, όμως, τα αστικά ΜΜΕ έθαψαν στη σιωπή το γεγονός και με αφορμή την επίσκεψη Ολάντ σήκωσαν ένα τείχος προστασίας γύρω από τη κυβέρνηση αποσιωπώντας άλλο ένα κρατικό έγκλημα.
Οι δήμοι της Δυτικής Αθήνας ήταν αυτοί που πλήρωσαν για πολλοστή φορά το τίμημα της πλήρους έλλειψης οποιασδήποτε υποδομής προστασίας έναντι των πλημμυρών, με το Μενίδι, τους Αγιους Ανάργυρους και το Καματερό να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές. Στους Αγιους Ανάργυρους ο χείμαρρος που κατέβαινε επί ώρες από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας έκοψε την περιοχή στη μέση πλημμυρίζοντας εκατοντάδες ισόγεια σπίτια και καταστήματα. Παρόμοιο το σκηνικό και στην οδό Κατσώνη που εκτείνεται παράλληλα με τον Κηφισό. Η υπερχείλιση του ποταμού πλημμύρισε εκατοντάδες σπίτια κατά μήκος της, με τη στάθμη των νερών να φτάνει μέχρι και το ενάμισι μέτρο, ενώ σε πολλά σημεία τα πετρόχτιστα αναχώματα και από τις δυο μεριές υποχώρησαν από την ορμητικότητα του νερού.
Στο Καματερό η ορμητικότητα των νερών στο ρέμα της Εσχατιάς προκάλεσε την κατάρρευση διώροφης οικοδομής που βρισκόταν δίπλα στο ρέμα, ενώ πολλά σχολεία πλημμύρισαν. Παρόμοια η εικόνα στο Μενίδι με τους τέσσερις νεκρούς, αλλά και στο Χαϊδάρι όπου τα νερά που κατεβαίνουν από το Ποικίλο Ορος πλημμύρισαν εκατοντάδες σπίτια, δημοτικά κτίρια και σχολεία. Οι χείμαρροι που κατέβαιναν από το βουνό περιόρισαν την πρόσβαση στο Αττικό Νοσοκομείο και γκρέμισαν τμήμα της μάντρας που περικλείει τα δυο γειτονικά στρατόπεδα.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει ήδη από τις 20 Οκτώβρη ότι επίκεινται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, αλλά ο κρατικός μηχανισμός αδιαφόρησε πλήρως στέλνοντας στο θάνατο χωρίς καμιά προειδοποίηση τέσσερις ανθρώπους και καθιστώντας άστεγες εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες μέσα σε ελάχιστες ώρες. Ηταν τέτοιο το πέπλο σιωπής που σκέπασε την καταστροφή που ούτε καν οι γνωστές συζητήσεις μεταξύ «ειδικών» στα διάφορα τηλεπαράθυρα δεν έγιναν, προκειμένου να εμπεδώσουν τα λαϊκά στρώματα που διαμένουν στη Δυτική Αθήνα ότι δεν φταίει το κράτος που δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει την καταστροφή, αλλά αυτοί που χτίζουν άναρχα δίπλα σε ρέματα, που πολλές φορές είναι και μπαζωμένα, ότι σε τελική ανάλυση η ευθύνη για την καταστροφή είναι συλλογική.
Ομως, ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας έχει δημοσιεύσει ήδη από το Νοέμβρη του 2012 μελέτη για τη διετία 2012-14 που συνιστά να διευθετηθούν τα ρέματα της Εσχατιάς, του Χαϊδαρορέματος και των παράπλευρων ρεμάτων και να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα και διαμορφώσεις αγωγών ομβρίων υδάτων σε ολόκληρη τη Δυτική Αττική. Οι προτάσεις της μελέτης που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία εστιάζουν ακριβώς στα σημεία που δημιουργήθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα και πέρυσι και φέτος, αποδεικνύοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα αλλά συνειδητά δεν κάνει τίποτα.
Από τις στήλες της «Κ» είχαμε αποκαλύψει πέρυσι τέτοια εποχή, όταν πάλι οι πλημμύρες χτύπαγαν τη Δυτική Αθήνα, ότι η υπό συριζαίικη διοίκηση Περιφέρεια Αττικής, στη λογική των προκατόχων της, διέθεσε για το 2015 μόλις 1,1 εκατ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στους δήμους Πετρούπολης, Ιλίου και Αγίων Ανάργυρων-Καματερού, ποσό κοροϊδία που δεν μπορεί να καλύψει στο ελάχιστο ούτε τα στοιχειώδη για την αντιπλημμυρική θωράκισή τους. Η δικαιολογία πέρυσι ήταν ότι ο προϋπολογισμός για το 2015 είχε ήδη ψηφιστεί και δεν μπορούσαν να τον αλλάξουν. Φέτος;