Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που διαχειρίστηκαν την καπιταλιστική εξουσία μέχρι τον Μάρτη του 2004, συγκρινόμενες μ’ αυτές της ΝΔ πρωτοστάτησαν στην άσκηση δασοκτόνας πολιτικής με τη διεύρυνση των επιτρεπόμενων έργων σε δάση και δασικές εκτάσεις στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος. Εφτασαν στο σημείο με τους νόμους 1822/1988, 2801/2000 και 2941/2001 να επιτρέπουν την εκτέλεση έργων ακόμη και σε εκτάσεις που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες. Επισφράγισαν δε την δασοκτόνα πολιτική τους με το νόμο 3208/2003, βάζοντας σαν στόχο τον αποχαρακτηρισμό δεκάδων εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα το φτώχεμα του δασικού πλούτου της χώρας.
Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως ταύρος εν υαλοπωλείω, συνεχίζει τη δασοκτόνα πολιτική των προηγούμενων, τόσο με το νομοσχέδιο για τα καμένα δάση της Ανατολικής Αττικής (το τελικό του σχέδιο κατατέθηκε την Τρίτη 8 Δεκέμβρη στην αρμόδια υπηρεσία της βουλής και θα συζητηθεί μετά τις γιορτές) όσο και με το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Για το νομοσχέδιο για τα καμένα δάση της Ανατολικής Αττικής του Αυγούστου του 2009 έχουμε γράψει πολλά και πολύ αναλυτικά σε προηγούμενα φύλλα. Στο τελικό σχέδιο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε ελάχιστες και δευτερεύουσας σημασίας διορθώσεις, με τις οποίες δεν αλλάζει η αρχική του δασοκτόνα φυσιογνωμία. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε αναλυτικά πάλι για το νομοσχέδιο αυτό όταν θ’ αρχίσει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, μετά τις γιορτές.
Περνάμε τώρα στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Στην ισχύουσα δασική νομοθεσία εισήχθησαν δασοκτόνες διατάξεις, με τις οποίες τα έργα ΑΠΕ αναγορεύτηκαν σε έργα δημοσίου συμφέροντος και επιτράπηκε η κατασκευή τους ακόμη και σε δάση και δασικές εκτάσεις που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες. Τα έργα ΑΠΕ αναγορεύτηκαν σε έργα δημοσίου συμφέροντος μόνο και μόνο για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος στην αχαλίνωτη επέκτασή τους προς όφελος αποκλειστικά του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να εκμεταλλευτεί τον λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο και να πάρει, με έργα ΑΠΕ, τζάμπα ζεστό χρήμα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Που θέλει ακόμη να εκμεταλλευτεί τις ψηλές τιμές με τις οποίες θα πουλάει την ηλεκτρική ενέργεια στην ΔΕΗ προς ζημία του ελληνικού λαού.
Με το νόμο 2941/2001 παραβιάστηκε για τρίτη φορά το άρθρο 117 παρ. 3 του Συντάγματος, που απαγορεύει την αλλαγή χρήσης εκτάσεων δασικών και δασών που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέα. Το παραθέτουμε αυτούσιο για μια φορά ακόμη για να μην ξεχνιόμαστε και για να διαπιστώσουμε το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται στο περιβάλλον και με τα περιβόητα έργα ΑΠΕ: «Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό».
Η εγκατάσταση, λοιπόν, έργων ΑΠΕ σε εκτάσεις αναδασωτέες είναι αντισυνταγματική και καθήκον όλων των πραγματικών αγωνιστών της υπεράσπισης του περιβάλλοντος είναι να καραδοκούν και με την πρώτη ευκαιρία να καταφύγουν και στο ΣτΕ, για να βγάλουν τη διάταξη αυτή αντισυνταγματική.
Η Τ. Μπιρμπίλη με το πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ καταφέρνει συντριπτικό πλήγμα στην ύπαρξη αυτή καθαυτή των δασών, βάζοντάς τα σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τις ΑΠΕ (και όχι μόνο). Παραθέτουμε το δεύτερο εδάφιό του: «Η προστασία του κλίματος μέσω της προώθησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αποτελεί περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα υψίστης σημασίας για τη χώρα. Η προτεραιότητα αυτή λαμβάνεται καθοριστικά υπ’ όψιν σε περιπτώσεις στάθμισης με άλλες περιβαλλοντικές ή κοινωνικές παραμέτρους».
Ως τώρα γνωρίζαμε ότι η προστασία του δάσους και των δασικών εκτάσεων αποτελού-σε πρώτιστη περιβαλλοντική προτεραιότητα η οποία είναι κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα. Ερχεται τώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και επιδιώκει μ’ αυτή τη διάταξη να ανατρέψει τη συνταγματική κατοχύρωση των δασών και των δασικών εκτάσεων. Αυτή η απόπειρα της κυβέρνησης δεν πρέπει να περάσει, γιατί θα αφήσει ελεύθερο το πεδίο στους αναπτυξιολόγους να εγκαθιστούν έργα ΑΠΕ όπου θέλουν μέσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις και οι δασολόγοι υπηρεσιακοί παράγοντες θα είναι ανήμποροι να αντισταθούν στις αυθαιρεσίες τους. Θα είναι ανήμποροι, γιατί τα δάση θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα, όπως ήδη πέρασαν σε δεύτερη μοίρα οι δασολόγοι στο νέο υπουργείο. Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι Χλύκηδες και οι περιβαλλοντολόγοι τύπου Γ. Κλειδωνά, που είναι φυσικός στο επάγγελμα και είναι σύμβουλος της Τ. Μπιρμπίλη για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αρκέστηκε στην εισαγωγή αυτής της αντισυνταγματικής διάταξης προκειμένου να αφήσει ελεύθερο το πεδίο στους καπιταλιστές να κατασκευάζουν έργα ΑΠΕ όπου θέλουν μέσα στα δάση και στις δασικές εκτάσεις και να αγνοούν τόσο τη δασική νομοθεσία όσο και τους δασολόγους και τις νόμιμες αντιρρήσεις τους. Εισάγει μια ακόμη καινούργια διάταξη, με την οποία καταργεί στην ουσία τις πράξεις χαρακτηρισμού του άρθρου 14, ικανοποιώντας το αίτημα του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ. Εισαγωγικά υπάρχουν δύο βαθμοί στη διαδικασία της πράξης χαρακτηρισμού του άρθρου 14. Με τη διάταξη που εισάγει η Τ. Μπιρμπίλη κάνει και εδώ ένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα, κόβοντας τη διαδικασία αυτή στη μέση. Παραθέτουμε την προτεινόμενη διάταξη: «Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί η κατ’ αρ. 14 του ν. 998/1979 πράξη χαρακτηρισμού από τον αρμόδιο Δασάρχη στο πλαίσιο της εξέτασης ενός έργου ΑΠΕ… να εκδώσουν την άδεια εγκατάστασης καθώς και πρωτόκολλο εγκατάστασης στην έκταση, ασχέτως εάν έχει υποβληθεί ή όχι εμπρόθεσμα ένσταση κατά της πράξης χαρακτηρισμού». Αυτή η αντισυνταγματική διάταξη εισάγεται κατ’ απαίτηση των καπιταλιστών που κατασκευάζουν έργα ΑΠΕ.
Το 2008 είχε ανάψει αντιπαράθεση ανάμεσα στη Διεύθυνση Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΔΠΔΦΠ) του υπουργείου Γεωργίας και στον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών (ΕΣΗ) από ΑΠΕ. Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από απαντητικό προς τον ΕΣΗ έγγραφο της ΔΠΔΦΠ με θέμα: «Υποχρέωση τελεσιδικίας πράξεων χαρακτηρισμού για την εξέταση αιτημάτων επιτρεπτών επεμβάσεων για έργα ΑΠΕ»: «Το γεγονός ότι τα έργα ΑΠΕ θεωρούνται ως δημόσιας ωφέλειας, σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 9 άρθρου 2941/2001, δε σημαίνει τη μη υποχρέωση τήρησης της διαδικασίας του άρθρου 14 νόμου 99θ8/1979 για την έκταση όπου θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση». Σ’ αυτή την θέση ο ΕΣΗ απάντησε: «Επομένως, δεν χρειάζεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του άρθ. 14 για να εκφράσει άποψη ή να εγκρίνει την εγκατάσταση ενός έργου ΑΠΕ η δασική αρχή επί εκτάσεως».
Αυτή την αντισυνταγματική θέση των καπιταλιστών υιοθετεί τώρα η Τ. Μπιρμπίλη στο νομοσχέδιό της. Μέχρι τώρα, για να εγκριθεί η εγκατάσταση ΑΠΕ σε δασική έκταση έπρεπε πρώτα να εγκριθεί και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τώρα αυτό δεν χρειάζεται ως προαπαιτούμενο για να δοθεί η έγκριση εγκατάστασης του έργου ΑΠΕ, γιατί αυτές οι διαδικασίες με το νομοσχέδιο της Τ. Μπιρμπίλη γίνονται παράλληλα.
Με τον συνδιασμό των τριών αυτών διατάξεων ανοίγει ο δρόμος για την ελεύθερη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ όπου θέλουν οι καπιταλιστές. Κι αυτό σε βάρος των δασών και του περιβάλλοντος. Μ’ αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώνει το καταστροφικό έργο σε βάρος των δασών, που άρχισε με το δασοκτόνο νόμο 3208/2003.
Ακόμη, με το νομοσχέδιο αυτό καταφέρεται ένα μεγάλο πλήγμα στη γη υψηλής παραγωγικότητας, αφού επιτρέπεται η εγκατάσταση σ’ αυτή έργων ΑΠΕ. Θυμίζουμε εδώ, ότι έχουν περάσει πάνω από δέκα χρόνια και ακόμη δεν έχουν οριστεί τα κριτήρια κατάταξης της γης σε γη υψηλής ή μη παραγωγικότητας. Θυμίζουμε ακόμη την αντισυνταγματική διάταξη του πρώην υπουργού Γεωργίας Ε. Μπασιάκου, με την οποία αποχαρακτήριζε τη γη υψηλής παραγωγικότητας σε βάθος 600 μέτρων δεξιά και αριστερά του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Και αυτή η διάταξη του νομοσχέδιου έργων ΑΠΕ για τη γη υψηλής παραγωγικότητας είναι αντισυνταγματική, διότι απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης της γης αυτής.
Πρέπει να παλέψουμε για να μην περάσουν όλες αυτές οι αντισυνταγματικές διατάξεις και ιδιαίτερα αυτή που αναγορεύει τα έργα ΑΠΕ σε περιβαλλοντική προτεραιότητα υψίστης σημασίας.