Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Μέσα στον νότιο Λίβανο: Ο πόλεμος φθοράς της Χεζμπολά αναδιαμορφώνει το πεδίο της μάχης
  • ΟΛΜΕ: Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στα Ωνάσεια Σχολεία (1η Απρίλη)
  • Παλαιστινιακή Αντίσταση: Οι αγχόνες δεν μας τρομάζουν
  • Φωτογραφική διάταξη Πιτσιλή για ν’ αφήσει εκτός «νέου ΟΠΕΚΕΠΕ» την Παρασκευή Τυχεροπούλου, παρά τη δικαστική δικαίωσή της
  • Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών/Φοιτητριών Ιονίου Πανεπιστημίου ζητά άμεσες απαντήσεις και στέγη για όλους
  • Zoρζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά: Nα ενωθούμε όλοι γύρω από την Αντίσταση
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Παλαιστινιακή Αντίσταση: Οι αγχόνες δεν μας τρομάζουν
Διεθνή

Παλαιστινιακή Αντίσταση: Οι αγχόνες δεν μας τρομάζουν

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr1 Απρ 2026, 19:56
Ταξιαρχίες του Μάρτυρα Αμπού Αλί Μουσταφά: Είμαστε πιο δυνατοί από τον θάνατο… και πιο ψηλοί από την αγχόνη.

Ο σιωναζιστής Μπεν Γκβιρ άνοιξε σαμπάνιες μέσα στην Κνεσέτ (σιωνιστική Βουλή), μόλις το νομοσχέδιο για εκτελέσεις παλαιστίνιων κρατούμενων πέρασε τη δεύτερη και τρίτη ανάγνωσή του αργά στις 30 Μάρτη. «Σύντομα θα τους μετράμε έναν προς έναν», φώναζε εκστασιασμένος καθώς γέμιζε τα ποτήρια άλλων σιωναζιστών. «Το Ισραήλ αλλάζει σήμερα τους κανόνες του παιχνιδιού: όποιος σκοτώνει εβραίους δεν θα συνεχίσει να αναπνέει και να απολαμβάνει τις συνθήκες φυλάκισης»!

Το νομοσχέδιο είχε εγκριθεί σε προκαταρκτική ανάγνωση τον Μάρτη του 2023 και πέρασε την πρώτη επίσημη ανάγνωσή του στην Κνεσέτ τον Νοέμβρη του 2025.

Οι εκτελέσεις θα εφαρμόζονται μόνο σε Παλαιστινίους που πραγματοποιούν θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών και όχι σε ισραηλινούς στρατιώτες ή εποίκους που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου.

Ο νόμος σημαίνει ότι οι εκτελέσεις μπορούν να πραγματοποιούνται σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό αυστηρές συνθήκες κράτησης, συμπεριλαμβανόμενης της απομόνωσης και του περιορισμένου δικαιώματος πρόσβασης σε νομική υποστήριξη. Οι εκτελέσεις θα πραγματοποιούνται με απαγχονισμό, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Ο Μπεν Γκβιρ, ο οποίος ανέλαβε τον έλεγχο του συστήματος των φυλακών όταν η κυβέρνηση του Νετανιάχου ανέλαβε την εξουσία, προωθεί εδώ και καιρό την εκτέλεση Παλαιστίνιων.

Τον περασμένο μήνα, το σιωνιστικό Κανάλι 13, που καλείται κατ’ αποκλειστικότητα από τον Μπεν Γκβιρ να καλύψει τα βασανιστήρια στους παλαιστίνιους κρατούμενους, ανέφερε ότι η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών έχει σχέδια για τη δημιουργία «εγκατάστασης εκτελέσεων». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σιωναζιστοκάναλου, η εγκατάσταση έχει ήδη ανεπίσημα ονομαστεί «The Israeli Green Mile», (Το Ισραηλινό Πράσινο Μίλι), αναφορά στο σκουπιδο-μυθιστόρημα του του Στίβεν Κινγκ (1996) για τη θανατική ποινή, το οποίο μεταφέρθηκε σε ταινία από το Χόλιγουντ το 1999.

Τρεις δεσμοφύλακες θα είναι υπεύθυνοι για την ταυτόχρονη ενεργοποίηση του μηχανισμού ώστε να πραγματοποιείται ο απαγχονισμός ενός κρατουμένου. Η συμμετοχή θα είναι εθελοντική και οι εκτελεστές θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, προσθέτει το ρεπορτάζ.

Οι παλαιστινιακές αντιστασιακές οργανώσεις εξέφρασαν αγανάκτηση για την ψήφιση του νόμου.
«Ο φασιστικός σιωνιστικός νόμος της εκτέλεσης κρατουμένων ενσαρκώνει τη νοοτροπία εγκληματικών συμμοριών διψασμένων για αίμα και αποτελεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο που απειλεί τη ζωή των ηρωικών κρατουμένων μας στις φυλακές της Κατοχής», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της. «Ο σιωνιστής εχθρός και οι εγκληματίες ηγέτες του πρέπει να επωμιστούν τις συνέπειες των φασιστικών πολιτικών τους, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν με απάντηση ανάλογη με το μέγεθος του εγκλήματος κατά των ηρωικών κρατουμένων μας στις φυλακές», πρόσθεσε.

Οι Ταξιαρχίες Αμπού Αλί Μουσταφά, στρατιωτική πτέρυγα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν ότι «η έγκριση του νόμου για την εκτέλεση κρατουμένων αποτελεί την κραυγή του απελπισμένου απέναντι στη σταθερότητα των ηγετών και των μαχητών μας στα κελιά σας». «Αυταπατάστε αν νομίζετε ότι οι αγχόνες θα εκφοβίσουν εκείνους που κρατούν τις ψυχές τους στις παλάμες τους· είμαστε ένας λαός που αγαπά τη θυσία όπως εσείς αγαπάτε τη ζωή, και αυτή η απόφασή σας δεν θα φέρει ασφάλεια ούτε προστασία στους στρατιώτες σας και στα κοπάδια των εποίκων σας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης, Aμπού Τζαμάλ.

Το Παλαιστινιακό Κίνημα Μουτζαχεντίν χαρακτήρισε τον νόμο «επικίνδυνη κλιμάκωση», ενώ ο Σύλλογος Παλαιστίνιων Κρατουμένων δήλωσε ότι ο νόμος αποτελεί «ιστορική κλιμάκωση» που «αντιπροσωπεύει την κορύφωση της εγκληματικότητας που έφθασε η Κατοχή και οι δεσμοφύλακές της εναντίον των γενναίων κρατουμένων μας».

Το συριακό Σοσιαλιστικό-Πατριωτικό Κόμμα (SSNP), με έδρα τον Λίβανο, καταδίκασε επίσης την έγκριση του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντάς το «οργανωμένη τρομοκρατία».

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν κοινή δήλωση πριν από την ψηφοφορία, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία» και δηλώνοντας ότι «η υιοθέτηση αυτού του νομοσχεδίου θα μπορούσε να υπονομεύσει τις δεσμεύσεις του Ισραήλ όσον αφορά τις δημοκρατικές αρχές».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας χαρακτήρισε τον νόμο «ρατσιστικό, διακριτικό και παράνομο».

🟢 To μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Χουσάμ Μπαντράν, δήλωσε:

Κηρύχτηκε γενική εθνική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση του «νόμου εκτέλεσης κρατουμένων», των παλαιστίνιων κρατουμένων.

Ο νόμος αυτός δεν αποτελεί απλώς μια ρατσιστική νομοθετική πράξη, αλλά μια απόφαση για συλλογική πολιτική δολοφονία και νομιμοποίηση της εν ψυχρώ δολοφονίας των μαχητών μας, γεγονός που θέτει ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό ενώπιον μιας ιστορικής δοκιμασίας που υπερβαίνει τη γλώσσα της καταδίκης και περνά στο στάδιο της συνολικής εφαρμογής.

Υπάρχει κάλεσμα για κατάσταση συνολικής εμπλοκής και για επίσημη ενημέρωση των διαμεσολαβητών και των χωρών με επιρροή ότι η εφαρμογή οποιασδήποτε θανατικής ποινής εναντίον οποιουδήποτε παλαιστίνιου κρατούμενου θα σημαίνει μια άνευ προηγουμένου και πλήρη έκρηξη της κατάστασης σε όλα τα μέτωπα.

Απαιτείται ενεργοποίηση της λαϊκής αντίστασης, καθώς και μια ευρεία και συνεχής μαζική εξέγερση σε όλα τα σημεία επαφής, καθώς και η συγκρότηση ειδικής εθνικής επιτροπής για την παρακολούθηση της κινητοποίησης.

Ολα τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να ξεκινήσουν εκστρατεία που θα στοχεύει διεθνή κοινοβούλια και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας ότι οι παλαιστίνιοι κρατούμενοι είναι κρατούμενοι ελευθερίας στους οποίους εφαρμόζεται η Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιβάλει άμεσες κυρώσεις σε μέλη της Κνεσέτ και σε δικαστές που εγκρίνουν την άδικη αυτή απόφαση.

Είναι αναγκαίο να εξηγηθούν οι κίνδυνοι του νόμου και οι συνέπειές του μέσω εμφανίσεων στα μέσα ενημέρωσης και μέσω της έκδοσης ανακοινώσεων και δηλώσεων από διάφορους εθνικούς ηγέτες και πολιτικές ελίτ.

Πρέπει να ενεργοποιηθεί η επικοινωνία με αραβικά και διεθνή μέρη, δυνάμεις και θεσμούς που υποστηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση, ζητώντας να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην προστασία των παλαιστίνιων κρατουμένων.

Πρέπει να υποβληθεί επίσημη προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά των σιωνιστών νομοθετών, δικαστών και του πολιτικού επιπέδου, με κατηγορίες για υποκίνηση σε εκ προμελέτης δολοφονία και για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Είναι σημαντικό να συγκροτηθεί ένα αραβικό και διεθνές νομικό μέτωπο και να υπάρξει συντονισμός με την Ένωση Αράβων και Διεθνών Δικηγόρων για την κατάθεση υποθέσεων σε δικαστήρια που επιτρέπουν την καθολική δικαιοδοσία, ώστε να διωχτεί κάθε πρόσωπο που είχε εμπλοκή στην ενεργοποίηση του νόμου.

Τρίτη: 31/03/2026
Αντιστοιχεί σε: 12 Shawwal 1447 AH

Η Χεζμπολά εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Η Χεζμπολά καταδικάζει την ενέργεια της σιωνιστικής Κνεσέτ να εγκρίνει τον λεγόμενο “νόμο για την εκτέλεση παλαιστίνιων κρατουμένων” και θεωρεί αυτή την εγκληματική απόφαση ως συνέχεια της συστηματικής τρομοκρατίας του εχθρού και περαιτέρω επέκταση της γενοκτονικής πολιτικής που ασκεί εναντίον του θυσιαζόμενου, υπομονετικού και ακλόνητου παλαιστινιακού λαού.

Η επιθετική αυτή απόφαση, που εκδόθηκε από ένα κατασκευασμένο μόρφωμα, άγριο και βάρβαρο, το οποίο δεν αναγνωρίζει κανένα διεθνές δίκαιο και δεν τηρεί κανένα ηθικό πρότυπο, αποτελεί μια επικίνδυνη απόπειρα θεσμοθέτησης των εκτελέσεων, νομιμοποίησης της εκ προθέσεως δολοφονίας και παροχής ψευδούς νομικής κάλυψης για ένα ήδη υπάρχον έγκλημα που αυτός ο σιωνιστήςεχθρός διαπράττει επί δεκαετίες εναντίον των παλαιστίνιων κρατουμένων μέσω βίαιων βασανιστηρίων, σκόπιμης ιατρικής αμέλειας και κάθε μορφής κακοποίησης, εγκληματικότητας και απανθρωπιάς.

Το μόρφωμα αυτό έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα αλαζονείας, ατιμωρησίας και εγκληματικότητας, ως αποτέλεσμα της ντροπιαστικής διεθνούς σιωπής και της αποτυχίας ανάληψης δράσης απέναντι στις παραβιάσεις και τις σφαγές του εναντίον παιδιών, γυναικών, αμάχων και δημοσιογράφων, καθώς και της στοχοποίησης νοσοκομείων, σχολείων και καταφυγίων στην Παλαιστίνη, στον Λίβανο, στην Υεμένη και στο Ιράν. Η συνεχιζόμενη πολιτική αδιαφορίας και εφησυχασμού της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε αυτά τα σιωνιστικά εγκλήματα και στις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου θα ενθαρρύνει μόνο τη συνέχιση και κλιμάκωση των εγκλημάτων του και τη συνέχιση της γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού.

Η Χεζμπολά εκφράζει την πλήρη και αταλάντευτη αλληλεγγύη της προς τους ηρωικούς παλαιστίνιους κρατούμενους και προς τον αντιστεκόμενο παλαιστινιακό λαό και καλεί τη διεθνή κοινότητα σε όλους τους θεσμούς της — συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού — να αναλάβουν επείγουσα και άμεση δράση για την εκπλήρωση των νομικών, ανθρωπιστικών και ηθικών τους ευθυνών, να σταματήσουν αυτή την επικίνδυνη εγκληματική διολίσθηση και να διασφαλίσουν την απαραίτητη προστασία για τους παλαιστίνιους κρατούμενους που κρατούνται άδικα στις φυλακές του κατοχικού εχθρού.

Εκτύπωση 🖨
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΙΩΝΑΖΙΣΜΟΣ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΦωτογραφική διάταξη Πιτσιλή για ν’ αφήσει εκτός «νέου ΟΠΕΚΕΠΕ» την Παρασκευή Τυχεροπούλου, παρά τη δικαστική δικαίωσή της
Επόμενο άρθρο ΟΛΜΕ: Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στα Ωνάσεια Σχολεία (1η Απρίλη)

Σχετικά Αρθρα

Μέσα στον νότιο Λίβανο: Ο πόλεμος φθοράς της Χεζμπολά αναδιαμορφώνει το πεδίο της μάχης

Διεθνή 1 Απρ 2026, 21:17

Zoρζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά: Nα ενωθούμε όλοι γύρω από την Αντίσταση

«Aν το Ιράν χάσει σήμερα, η ιστορία θα μας παρασύρει όλους»

Διεθνή 1 Απρ 2026, 13:26

Συμφωνία Ιταλίας–Αλβανίας: νομικά σαθρό το καθεστώς κράτησης

Διεθνή 1 Απρ 2026, 12:40

Τα drones τακτικής δράσης της Χεζμπολά αιφνιδίασαν τους σιωναζιστές και παγίδεψαν το στρατό τους

Διεθνή 1 Απρ 2026, 12:15

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ | Επιστολή ειρήνης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ προς τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Πεζεσκιάν

Διεθνή 1 Απρ 2026, 10:06

Ψεύτικη αγωνία για το «άγιο φως» και αντι-μουσουλμανική προβοκάτσια

Διεθνή 31 Μαρ 2026, 20:54
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Μέσα στον νότιο Λίβανο: Ο πόλεμος φθοράς της Χεζμπολά αναδιαμορφώνει το πεδίο της μάχης

1 Απρ 2026, 21:17
Παιδεία

ΟΛΜΕ: Πανελλαδική Ημέρα Δράσης ενάντια στα Ωνάσεια Σχολεία (1η Απρίλη)

1 Απρ 2026, 20:02
Διεθνή

Παλαιστινιακή Αντίσταση: Οι αγχόνες δεν μας τρομάζουν

1 Απρ 2026, 19:56
Πολιτική

Φωτογραφική διάταξη Πιτσιλή για ν’ αφήσει εκτός «νέου ΟΠΕΚΕΠΕ» την Παρασκευή Τυχεροπούλου, παρά τη δικαστική δικαίωσή της

1 Απρ 2026, 15:09
Παιδεία

Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών/Φοιτητριών Ιονίου Πανεπιστημίου ζητά άμεσες απαντήσεις και στέγη για όλους

1 Απρ 2026, 13:31
Διεθνή

Zoρζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά: Nα ενωθούμε όλοι γύρω από την Αντίσταση

«Aν το Ιράν χάσει σήμερα, η ιστορία θα μας παρασύρει όλους»

1 Απρ 2026, 13:26
Διεθνή

Συμφωνία Ιταλίας–Αλβανίας: νομικά σαθρό το καθεστώς κράτησης

1 Απρ 2026, 12:40
Διεθνή

Τα drones τακτικής δράσης της Χεζμπολά αιφνιδίασαν τους σιωναζιστές και παγίδεψαν το στρατό τους

1 Απρ 2026, 12:15
Διεθνή

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ | Επιστολή ειρήνης από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ προς τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Πεζεσκιάν

1 Απρ 2026, 10:06
Παιδεία

Δημόσια Σχολεία: «Βρέχει» σοβάδες

1 Απρ 2026, 05:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Απρίλη

1 Απρ 2026, 00:01
Εργατικά

ΟΙΕΛΕ: Οχι νέα θύματα από την κακοκαιρία

Να ληφθούν άμεσα μέτρα σε Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, ιδιωτικά ΣΑΕΚ και Κέντρα Μελέτης λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

31 Μαρ 2026, 21:24
Εργατικά

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καμιά δυσμενής μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις – Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Απεργία 1 Απριλίου και συγκέντρωση στα Προπύλαια 10.30 πμ

31 Μαρ 2026, 21:00
Διεθνή

Ψεύτικη αγωνία για το «άγιο φως» και αντι-μουσουλμανική προβοκάτσια

31 Μαρ 2026, 20:54
Διεθνή

Παραλίγο να σκοτώσει τον σιωναζιστή Ισραήλ Κατζ η Λιβανέζικη Αντίσταση!

31 Μαρ 2026, 14:58
Καταστολή

Να καταδικαστούν οι βασανιστές-δολοφόνοι του Βασίλη Μάγγου

Οχι στα πρόστυχα δικαστικά τερτίπια

31 Μαρ 2026, 14:07
Παιδεία

Διεργασίες «εν κρυπτώ» από τη διοίκηση του δήμου Αθηναίων για το καθεστώς χρηματοδότησης των σχολείων μετά την 1η Αυγούστου 2026

31 Μαρ 2026, 13:44
Διεθνή

19+2 βίντεο | «Μόλις η δύναμη εισέλθει στη ζώνη πυρός της Χεζμπολά, δεν σου μένει τίποτ’ άλλο από το να προσεύχεσαι να βγεις ζωντανός»

Το όνειρο του Σμότριτς και η σκληρή πραγματικότητα σε σειρά βίντεο

31 Μαρ 2026, 13:23
Εργατικά

Ανυποχώρητοι Εκπαιδευτικοί: Νέα κινητοποίηση στην Τρίπολη – Οχι στις διώξεις των συναδέλφων

31 Μαρ 2026, 11:10
Διεθνή

Απροκάλυπτοι ναζί

31 Μαρ 2026, 08:54
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Απρίλη

Ημέρα γαστρονομικού βιβλίου.

Ημέρα αυτισμού.

1920: Το Γερμανικό Εργατικό Κόμμα μετονομάζεται σε Εθνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανίας.

1939: Τέλος του ισπανικού εμφυλίου, παράδοση των τελευταίων ανταρτών του δημοκρατικού στρατού.

1955: Δολιοφθορές σε βρετανικούς στόχους στην Κύπρο σηματοδοτούν την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ ενάντια στην αγγλική κυριαρχία, και ένωση με την Ελλάδα.

1985: Εκτελείται ο εισαγγελέας Θεοφανόπουλος (Αντικρατική Πάλη).

1991: Βόμβα στο κτίριο του ΟΗΕ (ΕΛΑ-1η Μάη).

1991: Εκτελείται ο επικεφαλής της επιτροπής ιδιωτικοποιήσεων στην ανατολική Γερμανία Ντέτλεφ Ρόβεντερ (RAF).

2001: Συλλαμβάνεται ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και παραπέμπεται σε δίκη για εγκλήματα πολέμου.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo