Με την επιστροφή στα σχολεία και τα πανεπιστήμια ξεκίνησαν οι αντιδράσεις ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, από τους φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων, τους συλλόγους μελών ΔΕΠ, τους εκπαιδευτικούς των άλλων δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης, αλλά και από οργανώσεις εργαζομένων σε άλλους κλάδους, ενόψει και του πανεκπαιδευτικού συλλαλητήριου στις 11 του Γενάρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της περιφέρειας.
Μητσοτάκης και Πιερρακάκης δεν θα κάνουν «περίπατο» όπως ευελπιστούσαν κατεδαφίζοντας τη ρητή απαγόρευση του άρθρου 16 μέσω του νομικού τρικ του άρθρου 28.
Η αντίσταση στην ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν είναι μόνο εκπαιδευτικό πρόταγμα, αλλά καθήκον όλης της εργαζόμενης κοινωνίας, τα παιδιά της οποίας φοιτούν στα δημόσια πανεπιστήμια και θα υποστούν μεγάλο πλήγμα.
Aνακοίνωση του ΔΣ μελών ΔΕΠ του Πάντειου Πανεπιστήμιου
Το ΔΣ του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ Παντείου Πανεπιστημίου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στο προωθούμενο κυβερνητικό σχέδιο νόμου με τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό τίτλο “Ελεύθερο πανεπιστήμιο”.
- Το νομοσχέδιο παραβιάζει ευθέως το άρθρο 16 του Συντάγματος, παραβίαση την οποία η κυβέρνηση και οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί της βαφτίζουν “παράκαμψη”.
- Ιδρύει ιδιωτικά “πανεπιστήμια”, όπου μόνο όσοι έχουν χρήματα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση: «πληρώνεις; παίρνεις πτυχίο». Ως αποτέλεσμα θα υποβιβαστούν όλα τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων.
- Θα μετατρέψει τα κάθε είδους κολέγια σε “πανεπιστήμια”, παρότι δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις επιστημονικές προδιαγραφές των πανεπιστημίων.Ταυτόχρονα θα δημιουργήσει συνθήκες για να γίνουν τα δημόσια πανεπιστήμια εκείνα που θα δίνουν τη σφραγίδα ποιότητας σε ξένα ιδιωτικά ιδρύματα μέσω συμπράξεων.
- Βαφτίζει τα ιδιωτικά “πανεπιστήμια” μη κερδοσκοπικά, ενώ αποτελούν ξεκάθαρα ένα πεδίο κεδροσκοπίας επιχειρηματιών.
- Τα βαφτίζει “ελεύθερα” ενώ στην πραγματικότητα σε αυτά βασιλεύει η ανελευθερία, το διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, η αναγκαστική σιωπή των διδασκόντων. Καμιά διδασκαλία και καμιά έρευνα δεν μπορεί να γίνει σε τέτοιες μεσαιωνικές συνθήκες..
- Κρατά τα δημόσια πανεπιστήμια στη μιζέρια, με έναν προϋπολογισμό μνημονιακό, στο 1/3 εκείνων που υπήρχαν πριν τα μνημόνια, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, χωρίς υποδομές.
Η χώρα μας είναι η τελευταία στην ΕΕ ως προς τις δαπάνες για την παιδεία. Η μέση ετήσια δαπάνη ανά φοιτητή στην Ελλάδα είναι 1.780 ευρώ έναντι 10.132 ευρώ του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 16 φοιτητές ανά διδάσκοντα, ενώ στην Ελλάδα είναι 49 φοιτητές ανά διδάσκοντα. Οι μισθοί των μελών ΔΕΠ βρίσκονται στο 40-50% της προ μνημονιακής περιόδου.
Το ΔΣ καλεί τα μέλη του συλλόγου να υψώσουν τη φωνή τους, να ορθώσουν το ακαδημαϊκό τους κύρος, να συμπλεύσουν το συνενώσουν με τις αγωνιστικές αντιδράσεις των φοιτητικών συλλόγων και όλων των παραγόντων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, απαιτώντας σθεναρά να μην προχωρήσει το αντισυνταγματικό αυτό νομοσχέδιο.
Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην προϊούσα εμπορευματοποίηση –ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου για αναβαθμισμένη, δημόσια δωρεάν ανώτατη παιδεία, υψηλού επιστημονικού επιπέδου σε όφελος της κοινωνίας και της νεολαίας.
Ψήφισμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε έτοιμη να καταθέσει τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο με τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» με στόχο να ιδρύσει ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, παραβιάζοντας με νομικίστικες λαθροχειρίες το άρθρο 16 του Συντάγματος.
Πιστή στο νεοφιλελεύθερο ιδεολογικό της δόγμα, έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο για την απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου με τη δραματική μείωση του αριθμού των εισακτέων μέσω της επιβολής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την απειλούμενη βιωσιμότητα πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων της Περιφέρειας -και όχι μόνον- και τη θεσμοθέτηση ενός αντιδημοκρατικού πλαισίου διοίκησης των ΑΕΙ με το Ν.4957/2022 με τον οποίο επιδιώκεται η πλήρης μετατροπή των Πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις.
Η δηλωμένη πρόθεση να ψηφιστεί άμεσα ένα τέτοιο νομοσχέδιο που ανατρέπει εκ βάθρων την λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς συστηματική διαβούλευση (όπως κάνουν σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις) καταδεικνύει την έλλειψη μιας πραγματικά συνεκτικής και σταθερής στρατηγικής για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.
Η ΔΕ της ΠΟΣΕΕΔΙΠ είναι αντίθετη με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων καθώς επίσης και με τη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων με επιχειρηματικούς όρους.
Διεκδικούμε:
- Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση
- Αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων Πανεπιστημίων, ενίσχυση όλων των κατηγοριών προσωπικού, βελτίωση των υποδομών και των συνθηκών σπουδών, σίτισης και στέγασης των φοιτητών
- Εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων του δημόσιου Πανεπιστημίου
Καλούμε τους πρωτοβάθμιους συλλόγους σε συντονισμό με την Ομοσπονδία, τους συλλόγους ΔΕΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικού Προσωπικού και Φοιτητών, να διεκδικήσουν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τον υποτιμητικό για τα δημόσια Πανεπιστήμια τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο».
Συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια φοιτητών, μαθητών, πανεπιστημιακών και εργαζόμενων στα ΑΕΙ την Πέμπτη 11/1 σε όλες τις πόλεις. Στην Αθήνα στις 12:00 στα Προπύλαια.
Απόφαση της ΟΛΜΕ
Ολες και όλοι στις κινητοποιήσεις κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ομόφωνα στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 11/1 στις 12 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα).
Για το λόγο αυτό προκηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 την Πέμπτη 11/1/2024.
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Α.Π.Θ.
Απόφαση ΔΣ ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ
Η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και το πραγματικό ζητούμενο στην Ανώτατη Εκπαίδευση
Οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που προαναγγέλλουν την παράκαμψη του άρθρου 16 επιδιώκουν να θεμελιώσουν ένα καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σε συνέχεια όσων προηγούμενων νόμων-πλαισίων είχαν δρομολογήσει την προοπτική αυτή. Με τον πρόσφατο 4957/2022 επιταχύνεται η συρρίκνωση της δημοκρατικής λειτουργίας, η απορρύθμιση της οργάνωσης των σπουδών, η αυτόματη αναγνώριση των τίτλων κολεγίων, η παρέμβαση στις διαδικασίες ακαδημαϊκής εξέλιξης του προσωπικού, η περαιτέρω υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας και των υποδομών των ΑΕΙ, η αύξηση του κόστους σπουδών. Το «ελεύθερο πανεπιστήμιο» του νέου νομοσχεδίου μία και μόνη «ελευθερία» υπηρετεί: το «άνοιγμα» της αγοράς πτυχίων τόσο με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όσο και με την απλοποίηση των διαδικασιών και προϋποθέσεων για την αγοραπωλησία πτυχίων μέσω του δημόσιου.
Η ελληνική κοινωνία, οι διδάσκοντες και οι διδάσκουσες, οι φοιτητές και φοιτήτριες, η ίδια η εξέλιξη των επιστημών και των τεχνών στη χώρα μας, δεν έχει να ωφεληθεί σε τίποτα από την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αντιθέτως, οι κοινωνικοί φραγμοί ισχυροποιούνται, τα πτυχία και οι τίτλοι σπουδών μετατρέπονται σε προσόντα χωρίς αντίκρισμα και διάρκεια, τα Ελληνικά ΑΕΙ στενάζουν από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση, ενώ από την άλλη η «απελευθέρωση» των πανεπιστημίων θα σημάνει νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, θα εντείνει το κλίμα εκφοβισμού, τη συρρίκνωση μισθών, την κατηγοριοποίηση των ΑΕΙ και το κυνήγι χρηματοδοτήσεων.
Για αυτούς τους λόγους ο ΕΣΔΕΠ με την παρούσα απόφασή του αντιτίθεται:
- Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την ίδρυση ιδιωτικών «ελεύθερων» πανεπιστημίων που θα πλήξει τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση.
- Στη λειτουργία των Δημόσιων Πανεπιστημίων με επιχειρηματικούς όρους.
Διεκδικεί:
- Χρηματοδότηση και στελέχωση με προσωπικό, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών των ΑΕΙ, των προσδοκιών της νεολαίας και της προόδου των επιστημών και των τεχνών προς όφελος της κοινωνίας.
- Εξασφάλιση επαρκών και δωρεάν όρων φοίτησης και διαβίωσης (σίτισης – στέγασης) των φοιτητών και φοιτητριών.
- Κάλυψη όλων των εισοδηματικών απωλειών και επιπλέον αύξηση των μισθών ανάλογη με την αύξηση του κόστους διαβίωσης των τελευταίων ετών, για όλο το προσωπικό, και με καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για το σύνολο των εργαζομένων στα ΑΕΙ.
Ο ΕΣΔΕΠ εκτιμώντας τη σοβαρότητα του θέματος της εξαγγελθείσας ίδρυσης των ιδιωτικών «ελεύθερων» πανεπιστημίων ως προς τις επιπτώσεις της τόσο για τα ΑΕΙ όσο και για το σύνολο της κοινωνίας, αποφασίζει τη σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024, καλώντας ταυτόχρονα σε αγωνιστική συμπόρευση το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η απάντηση του Πανεπιστημιακού κινήματος θα είναι ένα ξεκάθαρο και μαζικό «Δε θα περάσει!».
Ψήφισμα της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας
Ξεσηκωμός ! Η ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων δε θα περάσει
Η ΟΕΝΓΕ καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ.
Τα ιδιωτικά ΑΕΙ αποτελούν μια ιστορική αντιδραστική τομή στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. σε πλήρη ταύτιση με την πολιτική της ΕΕ και του ΟΟΣΑ δε διστάζει να μετατρέψει σε κουρελόχαρτο ακόμα και το Σύνταγμα. Επικαλείται την «ευρωπαϊκή νομοθεσία» της ελευθερίας διακίνησης κεφαλαίων και επιχειρήσεων επιχειρώντας έτσι να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει ρητά την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος ( ! ) . Έτσι τελικά προσπαθούν να καταργήσουν όχι μόνο την δημόσια εκπαίδευση αλλά και το ίδιο το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού να αποφασίζει διαφορετικά από τα διευθυντήρια των Βρυξελλών και τα λόμπυ των επιχειρήσεων που διοικούν την ΕΕ.
Κυβέρνηση, ΕΕ, ΟΟΣΑ και επιχειρηματίες της εκπαίδευσης μέσα από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων επιδιώκουν:
⮚ Την ενίσχυση της μετατροπής της Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε εμπόρευμα και την υποταγή της γνώσης στα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος..
⮚ Την επιβολή της λειτουργίας με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και στα δημόσια Πανεπιστήμια που στα πλαίσια της λεγόμενης «ισοτιμίας στην αγορά» θα περικόψει ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση και στήριξη των δημόσιων ΑΕΙ
⮚ Την συντριπτική υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων όπως ακριβώς με την δημιουργία και ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας και την ολόπλευρη ενίσχυσή του προωθούν την υποβάθμιση και την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων, όπως συνολικά μέχρι τώρα η «συνύπαρξη» δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και η ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια, την τηλεφωνία, τις συγκοινωνίες και συνολικά στις κοινωνικές υπηρεσίες και ανάγκες – σε πλήρη αντίθεση με το αφήγημα για βελτίωση και φτηνή πρόσβαση – οδήγησε σε υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών και των αγαθών σε σημείο που να εγκυμονούν και εγκληματικοί κίνδυνοι για το λαό (βλέπε Τέμπη, υγεία ιδιαίτερα στην πανδημία κλπ).
⮚ Θα ανοίξει το δρόμο για την επιβολή διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές ενισχύοντας τους ταξικούς φραγμούς στην πρόσβαση των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όποιος έχει λεφτά θα σπουδάζει, όποιος δεν έχει λεφτά δεν θα σπουδάζει.
⮚ Θα επιφέρει την παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών. Θα πλήξει τα επαγγελματικά δικαιώματα και τους μισθούς.
⮚ Η ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ θα επιφέρει ένα ακόμα τεράστιο χτύπημα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι αλλαγές που προωθήθηκαν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Τράπεζα Θεμάτων, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), που πετάνε δεκάδες χιλιάδες παιδιά έξω απ τα πανεπιστήμια έγιναν ακριβώς για να προετοιμάσουν την «πελατεία» για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και για αυτό το σχολείο θα γίνει ακόμα περισσότερο εξεταστικό κάτεργο.
⮚ Θα επιβάλει ένα βαθύτερο αυταρχικό αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας όπου ελεύθερα θα είναι μόνο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και το κέρδος και θα εξοβελίζονται οι κοινωνικές ανάγκες και τα λαϊκά συμφέροντα ενώ θα πολλαπλασιαστούν τα εμπόδια και οι φραγμοί στην ελεύθερη φοιτητική συνδικαλιστική δράση. Θα κυριαρχήσει ο αυταρχισμός, η επιτήρηση, οι απαγορεύσεις και η καταστολή. (πανεπιστημιακή αστυνομία, κλπ)
⮚ Στον χώρο της Υγείας είναι από χρόνια δηλωμένες οι προθέσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων ιδιοκτητών ιδιωτικών θεραπευτηρίων να ιδρύσουν «πανεπιστημιακού επιπέδου» ιδιωτικές ιατρικές, νοσηλευτικές και λοιπές σχολές επαγγελμάτων υγείας. Οι προθέσεις αυτές μάλιστα εκφράζονται μέσω πολιτικών παραγόντων όλων των αστικών μνημονιακών κομμάτων εξουσίας. Στόχος φυσικά είναι ο πλήρης έλεγχος και η ισόβια ομηρεία του νέου επιστημονικού υγειονομικού δυναμικού ήδη από την έναρξη των σπουδών στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης των πάντων.
Το εκπαιδευτικό κίνημα και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα έχουν ιστορία γνώση και εμπειρία ανατροπής αυτού του σχεδίου που κυβερνήσεις, ΕΕ και ΟΟΣΑ προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να περάσουν στην ελληνική εκπαίδευση. Όπως με το μεγαλειώδες φοιτητικό κίνημα του 2006 -2007, και τους μεγάλους εκπαιδευτικούς αγώνες της περιόδου, ανέτρεψαν το σχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση από την κυβέρνηση Καραμανλή και υποχρέωσαν την αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ να αποσύρει άρον άρον τη στήριξη της στην συνταγματική αναθεώρηση, έτσι και σήμερα θα δώσουν την μάχη για την ανατροπή του σχεδίου για ιδιωτικά ΑΕΙ μαζί με τον αγώνα για αξιοπρεπή εργασία, αυξήσεις για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας κόντρα στη μαζική φτωχοποίηση, τη λιτότητα και την ακρίβεια, για σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και δημοκρατικά δικαιώματα και δημοκρατία στο Πανεπιστήμιο, το σχολείο και την κοινωνία.
Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης αποτελεί αιτία πολέμου ! Αγώνας τώρα για να μην κατατεθεί και να μην ψηφιστεί. Αποφασιστικός αγώνας μέχρι την ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης. Έχουμε χρέος ως εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στη νέα γενιά, να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την επιχειρηματική λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Για νίκες και κατακτήσεις τώρα για το καθολικό δικαίωμα στη Μόρφωση, τη Δουλειά και τη Ζωή.
Να οικοδομήσουμε τώρα απέναντι στα σχέδιά τους ένα μέτωπο Παιδείας – Εργασίας – Δημοκρατίας
Διεκδικούμε:
∙ Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές.
Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όχι στην επιχειρηματική εκπαίδευση. Απειθαρχία στους κανόνες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που επιβάλλουν την ελευθερία των επιχειρήσεων πάνω από την ελευθερία στην γνώση και την ζωή.
∙ Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
∙ Κάτω το σχολείο εξεταστικός μαραθώνιος και «κόφτης» που εξασφαλίζει πελατεία στα ιδιωτικά.. Εδώ και τώρα κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της ΕΒΕ, αύξηση του αριθμού των εισακτέων στην κατεύθυνση της ελεύθερης πρόσβασης.
∙ Δουλειά για όλους – δουλειά με δικαιώματα. Πτυχία με αξία, μοναδική προυπόθεση για δουλειά..
∙ Αυξήσεις τώρα για κάλυψη όλων των απωλειών και κάλυψης της ακρίβειας και του πληθωρισμού για να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας.
Συμμετέχουμε αποφασιστικά και μαζικά στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα στις 11 Γενάρη και καλούμε σε συντονισμό και άμεση συνέχιση και απεργιακή κλιμάκωση του αγώνα μέχρι τη Νίκη.
Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ
“Πάρτε πίσω το απαράδεκτο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, υψώνει νέα άδικα τείχη στο λαό και τη νεολαία, στη μόρφωση των παιδιών μας.
Όταν ήδη ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα πανάκριβο σχολείο, που μετράει τις ανάγκες των παιδιών μας σαν κόστος, που είναι ένας ατέλειωτος εξεταστικός μαραθώνιος, γεμάτο άδικους «κόφτες», είναι πρόκληση κάποιοι να εισέρχονται σε πανεπιστήμια, τελικά, με τα «αυστηρά κριτήρια» της τσέπης τους.
Όταν οι «πόρτες» των πανεπιστημίων κλείνουν για όσους έγραψαν 9.000 μόρια, δεν είναι υποκρισία να «ανοίγουν» για όσους έχουν 19.000 ευρώ να πληρώσουν;
Υποβαθμίζεται η αξία των πτυχίων των δημόσιων πανεπιστημίων.
Όταν ήδη το πτυχίο δεν εξασφαλίζει την εργασία στο επάγγελμα σπουδών με δικαιώματα, με 1/3 πτυχιούχους να ετερο-απασχολούνται και ¼ να είναι άνεργοι.
Το δημόσιο πανεπιστήμιο για να «ανταγωνιστεί» τα ιδιωτικά θα γίνεται όλο και πιο ακριβό για τους φοιτητές και τις οικογένειες τους, όλο και πιο φθηνό για το κράτος, θα στρέφεται στους τομείς και τις λειτουργίες του, που φέρνουν έσοδα, απαξιώνοντας τελείως τις όποιες παροχές υπήρχαν μέχρι σήμερα.
Οι μόνοι κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την παιδεία και οι εργοδότες που θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό εργατικό δυναμικό.
Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη, για μας και τα παιδιά μας, είναι το αποκλειστικά δημόσιο, πραγματικά δωρεάν πανεπιστήμιο, που θα διασφαλίζει υψηλού επιπέδου σπουδές και θα ενσωματώνει στο πτυχίο την δυνατότητα πλήρους πρόσβασης στο επάγγελμα.
Η αγανάκτηση να γίνει αγώνας για να μην περάσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια!
Διεκδικούμε:
– Απόσυρση του νομοσχεδίου-αντιδραστική τομή!
– Όχι στα ιδιωτικά-μη κρατικά πανεπιστήμια- όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16
– Καμία σκέψη για αναθεώρηση του άρθρου 16
– Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές
– Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων-Πτυχία που κατοχυρώνουν την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
– Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τις πραγματικές ανάγκες φοιτητών-εργαζομένων στα πανεπιστήμια
Μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους συλλόγους των εκπαιδευτικών και όχι μόνο να δώσουμε μαζική μαχητική απάντηση. Θα μας βρουν μπροστά τους. Είμαστε αποφασισμένοι. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στις 11/1″.