Το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί εκλογές για την ανάδειξη των κακόφημων Συμβουλίων Διοίκησης (ΣΔ) στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Μετσόβειο Πολυτεχνείο), τα οποία θα δρομολογήσουν με εντατικούς ρυθμούς την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού πανεπιστήμιου.
Ηδη έχουν προηγηθεί ανάλογες διαδικασίες σε 10 πανεπιστημιακά ιδρύματα μετά το τελεσίγραφο Κεραμέως (Γεωπονικό, Πανεπιστήμια: Πειραιώς, Μακεδονίας, Ιωαννίνων, Δημοκρίτειο, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο) – των οποίων η θητεία των Πρυτανικών Αρχών έληγε στις 31 Αυγούστου 2022. Ομως, τα τρία εξ αυτών (Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας, Μακεδονίας) δεν μπορούν ως τώρα να συγκροτήσουν τα ΣΔ, επειδή τα 6 εκλεγμένα εσωτερικά μέλη διασπάστηκαν σε δυο ομάδες των τριών, αδυνατώντας να τα «βρουν» μεταξύ τους στην επιλογή των 5 εξωτερικών μελών και την ανάδειξη πρύτανη.
Παρόλ’ αυτά, παρά το γεγονός δηλαδή ότι η εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης αποτελεί κομβικό στοιχείο του κατάπτυστου νόμου-πλαίσιο των Κεραμέως-Μητσοτάκη, δεν έχουμε δει από την πλευρά των πανεπιστημιακών, που ξιφουλκούσαν κατά του νόμου-πλαίσιο να δείχνουν καμιά αγωνιστική διάθεση να τον μποϋκοτάρουν.
Δεν είδαμε καμιά ανακοίνωση που να καλεί σε αποχή των πανεπιστημιακών από τις εκλογές, καμιά ανακοίνωση που να καλεί τα μέλη ΔΕΠ να μην αποδεχτούν να γίνουν μαριονέτες και όχημα να περάσει αυτή η πολιτική, «με τη συμμετοχή στις εκλογές είτε ως υποψήφιοι είτε ως ψηφοφόροι» και να συνεχίσουν να αντιπαλεύουν με όσες δυνάμεις διαθέτουν τον εκτρωματικό νόμο. (με εξαίρεση την εισήγηση του Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου προς τα μέλη του).
Προφανώς, θεωρούν ότι τώρα πάνω απ’ όλα είναι η υποταγή στην αστική νομιμότητα και τα μεγάλα λόγια είναι πλέον παρελθόν.
Για το πανεπιστημιακό κατεστημένο τώρα προέχει το συμφέρον της «τσέπης του», γι’ αυτό και η συνδικαλιστική του γραφειοκρατία, η ΠΟΣΔΕΠ, με ομόφωνη απόφασή της, αποφασίζει «συνέχιση των δράσεων ενημέρωσης και προβολής των αιτημάτων μας και νέα κινητοποίηση την Τετάρτη 8 Μαρτίου, με τη μορφή που θα αποφασίσουν οι σύλλογοι ΔΕΠ, με αιτήματα
– νέο μισθολόγιο εντός του 2023 σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και με επιπλέον αυξήσεις που θα καλύπτουν τις απώλειες, για ανταγωνιστικά επίπεδα αποδοχών και αξιοπρεπείς συντάξεις
– αναδρομική καταβολή από το 2017 της μισθολογικής διαφοράς που αναγνωρίζει το ΣτΕ
– γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων ώστε να καλύπτονται πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες τους και να ενισχυθεί η υλικοτεχνική τους υποδομή και η έρευνα
– νέες θέσεις ΔΕΠ και διοικητικού – τεχνικού – εργαστηριακού προσωπικού που θα καλύπτουν πλήρως τις αποχωρήσεις κάθε έτους και θα συμπληρώνουν τα κενά της προηγούμενης περιόδου κατά την οποία οι θέσεις ήταν μηδενικές».
Από κοντά και το Πρυτανικό Συμβούλιο του ΑΠΘ- «κόκκινο πανί» πλέον για τους φοιτητές, αφού καλεί τους μπάτσους ν’ ανοίξουν κεφάλια σε κάθε φοιτητική κινητοποίηση και αποδέχεται τη μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ στο Πανεπιστήμιο.
Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, ομόφωνα ζητά από το υπουργείο Παιδείας
«Α. Να δρομολογηθεί άμεσα η θέσπιση ενός νέου μισθολογίου των μελών Δ.Ε.Π., σε συμμόρφωση με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των μισθών στα προ Αυγούστου 2012 επίπεδα, με την οποία κρίθηκε, εκ νέου, ότι το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών είναι αναντίστοιχο με το δημόσιο λειτούργημά τους.
Β. Να προβλέψει τις πιστώσεις που απαιτούνται στους προϋπολογισμούς των ιδρυμάτων για την καταβολή μισθολογικών διαφορών σε εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων σε όσους/ες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη.
Γ. Να προχωρήσει στην καταβολή των μισθολογικών διαφορών που προκύπτουν μετά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναδρομικά προς όλα τα μέλη Δ.Ε.Π., ανεξαρτήτως αν προσέφυγαν ή όχι στη δικαιοσύνη, για λόγους ισονομίας.
Δ. Να αυξηθεί περαιτέρω η κρατική χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι αυξημένες λειτουργικές τους ανάγκες».
ΥΓ. Κρίνοντας απ’ όλη τη στάση του πανεπιστημιακού κατεστημένου, θεωρούμε ότι το αίτημα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των ΑΕΙ μπαίνει απλώς για «ξεκάρφωμα», για να μην θεωρηθεί ότι αυτό ενδιαφέρεται μόνο για την προσωπική του «τσέπη». Απόδειξη ότι ούτε για την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων υπό την αίρεση της κακόφημης αξιολόγησης έχει κουνήσει ως τώρα το δακτυλάκι του, πέρα από κάποιες ανακοινώσεις. Με αυτές ζητά η λειψή κρατική χρηματοδότηση να δίνεται χωρίς όρους σε όλα τα ΑΕΙ, στο ποσό που τους αναλογεί, και το επιπλέον ποσό να δίνεται ως «μπόνους» σε όσα Πανεπιστήμια πετυχαίνουν τους στόχους της αξιολόγησης της σκληρής «ανταγωνιστικότητας» και «αποδοτικότητας», σύμφωνα με τις επιταγές ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.