Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών
  • Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει
  • Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη
  • Καμαρώνουν για τα καμένα
  • Ενας ξεχωριστός απελευθερωμένος κρατούμενος: Ο Σαμαρίτης Νάντερ Σαντάκα
  • ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι σιωναζιστές αποποιούνται τους δωσίλογους ακόμα και αν υπηρετούσαν στο στρατό τους!
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»Βullying και καπιταλισμός προχωρούν χέρι-χέρι
Παιδεία

Βullying και καπιταλισμός προχωρούν χέρι-χέρι

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr7 Μάι 2023, 06:43

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το ζήτημα της «ενδοσχολικής βίας» και των ολοένα και αυξανόμενων φαινομένων εκφοβισμού στα σχολεία, υπό τον αγγλικό όρο bullying. 

Το θέμα της «ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού» έχει απασχολήσει ξανά την επικαιρότητα στο πρόσφατο παρελθόν. Η υπόθεση του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος υπήρξε θύμα άγριας σωματικής και λεκτικής βίας από ομάδα «νταήδων» συμφοιτητών και συντοπιτών του και οδηγήθηκε σε αυτοκτονία τον Φεβρουάριο του 2015, απασχόλησε έντονα την κοινωνία και τα ΜΜΕ, τόσο λόγω του τραγικού του θανάτου του, όσο και γιατί έφερε στο φως ένα υπαρκτό πρόβλημα, αυτό της «ενδοσχολικής βίας και παραβατικότητας», το οποίο μέχρι τότε δεν είχε αναδειχθεί τόσο έντονα.

Οκτώ χρόνια μετά, και με τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες να έχουν κατά πολύ χειροτερέψει, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κονταροχτυπιούνται και πλειοδοτούν σε δημαγωγικές φανφάρες για την «ευαισθητοποίηση» που έδειξαν και τα μέτρα που έλαβαν για την «καταπολέμηση» αυτών των φαινομένων στα σχολεία. 

Ηδη από το 2013 το υπουργείο Παιδείας είχε θεσμοθετήσει Παρατηρητήριο για την «πρόληψη της σχολικής βίας», με στόχο, υποτίθεται, την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, ενώ οργανώθηκαν και συνεχίζουν να οργανώνονται διάφορες δράσεις, σεμινάρια κ.λπ., και καθιερώθηκε και η 6η Μάρτη ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού, όπως είθισται, πάντα μετά από ένα τραγικό γεγονός, να κάνουν οι αστικές κυβερνήσεις για να καλύψουν την ανεπάρκειά τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ με απίστευτη υποκρισία δήλωνε από το 2019 ακόμη, ότι η «ασφάλεια των σχολείων» (υποσύνολο του «νόμος και τάξη») βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του προγράμματός της για την Παιδεία. 

Η Κεραμέως από τον Μάρτη του 2021, απ’ αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού, στο μήνυμά της προς τους μαθητές και εκπαιδευτικούς επαίρονταν για το πλούσιο έργο που έχει κάνει για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων: Ενταξη στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα πιλοτικά (για ένα χρόνο και σχεδιασμός για εφαρμογή σε όλα τα σχολεία την επόμενη χρονιά) προγραμμάτων που αφορούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την Συμπερίληψη, τον Αλληλοσεβασμό, το Σεβασμό στη Διαφορετικότητα, στο πλαίσιο των περίφημων πολυδιαφημισμένων από το υπουργείο Παιδείας Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Τη θέσπιση του Συμβούλου Σχολικής Ζωής που…συνέβαλε περαιτέρω στην καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και έδινε…«διέξοδο» σε μαθητές και γονείς να μιλήσουν για τους φόβους και προβληματισμούς τους. Τις ενημερωτικές καμπάνιες για το cyberbullying όπωςλένε τον διαδικτυακό εκφοβισμό, και σεμινάρια από κοινού με άλλα… «ευαγή ιδρύματα», Οργανισμούς και ΜΚΟ ιδιωτικών συμφερόντων, στους οποίους άνοιξαν διάπλατα τις πύλες της δημόσιας εκπαίδευσης. 

Παράλληλα ανέφερε την εξασφάλιση 2.000 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή της, η Κεραμέως, κομπορρημονούσε ότι το 2019, όταν η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, υπήρχαν μόνο 1.600 τέτοιες ειδικότητες, τις οποίες και διπλασίασε σε 3.200 (που ως φαίνεται, όμως, είτε οι εκπαιδευτικοί δεν τις βλέπουν, καθώς είναι «στημένοι» απέναντί της, είτε δεν επαρκούν και γι’ αυτό συνεχείς είναι οι διαμαρτυρίες για τις τεράστιες ελλείψεις σε αυτές).

Και αφού, λοιπόν, είχε βάλει σε εφαρμογή όλα αυτά τα θαυμαστά (!!!) και πανηγύριζαν όλοι εκεί στην κυβέρνηση, κραυγάζοντας εν χορώ το μεγάλο «ΟΧΙ» στη «σχολική βία, τον εκφοβισμό και την παραβατικότητα», διαπίστωσαν (;!) λέει, λίγο πριν την λήξη της θητείας τους, ότι το bullying έχει αλλάξει κλίμακα και έχει αναγορευθεί σε «μάστιγα» που πλήττει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον κόσμο, χωρίς ποτέ βεβαίως να μπουν στον κόπο να εκθέσουν τα αποτελέσματα των περίφημων παρεμβάσεών τους, (εξάλλου τα γεγονότα ήταν αδιάψευστος μάρτυρας της αποτυχίας τους). 

Ετσι με γρήγορες διαδικασίες στη βουλή, στις 8 Μάρτη 2023, εν μέσω παλλαϊκών αντιδράσεων και κινητοποιήσεων που πυροδότησε το έγκλημα των Τεμπών, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην ψήφιση του τελευταίου αντιεκπαιδευτικού νόμου της θητείας της, του νέου εκτρώματος με τον πομπώδη τίτλο «Ζούμε Αρμονικά Μαζί- Σπάμε τη Σιωπή». 

Με αυτόν το νόμο, οι μαθητικές καταλήψεις και η αποχή από τα μαθήματα βαφτίζονται «ενδοσχολική βία και εκφοβισμός» και καλούνται οι «υγιώς σκεπτόμενοι» να καταδίδουν ανώνυμα τους αγωνιζόμενους συμμαθητές τους στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα που θα φτιάξει το υπουργείο. Νομιμοποιείται, δηλαδή, ο χαφιεδισμός της κουκούλας σε όλο του το μεγαλείο. Το ίδιο το υπουργείο, της υποτιθέμενης ανθρωπιστικής παιδείας (λέμε τώρα) διαπαιδαγωγεί μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς -και κατ’ επέκταση ολόκληρη την κοινωνία-, στην κουλτούρα της ρουφιανιάς και εισάγει ένα νέο μάθημα… ηθικής και ανθρωπιστικής συμπεριφοράς στα σχολεία…!!

Στον αντίποδα, οι Συριζαίοι, στην τοποθέτησή τους κατά τη διαδικασία της ψήφισης αυτού του εκτρώματος, υπεραμύνθηκαν των πολιτικών και δράσεων που ανέλαβαν στη διάρκεια της δικής τους θητείας, οι οποίες στην ουσία δεν διέφεραν και πολύ σε περιεχόμενο και στοχεύσεις από αυτές της ΝΔ. 

Συμφωνούν, πάντως, απόλυτα στις γενεσιουργές αιτίες της εμφάνισης αυτών των φαινομένων, που τις εντοπίζουν στους ίδιους τους «παραβατικούς» μαθητές, στις οικογένειές τους και το περιβάλλον τους, στο περιβάλλον του σχολείου και τους εκπαιδευτικούς, ενώ κάτι ψελίζουν γενικά και αόριστα για τη βία που υπάρχει στην κοινωνία και επιτείνει το πρόβλημα στα σχολεία… 

Μαζί τους υπερθεματίζουν και πάμπολλοι αστοί επιστήμονες, που ανάλογα με την ειδικότητά τους ψυχιατρικολογούν και ψυχιατρικοποιούν ή ψυχολογούν και ψυχικολογικοποιούν, προσπαθώντας να «εξηγήσουν» κοινωνικές συμπεριφορές και κοινωνικά φαινόμενα με ατομικούς όρους και να αποδώσουν τις αποκλίνουσες από την αστική ορθότητα συμπεριφορές σε ατομικές ιδιαιτερότητες, στο κακό DNA ή στην ίδια την οικογένεια, οσμιζόμενοι ότι ανοίγεται μπροστά τους πεδίον δόξης και χρήματος λαμπρόν.

Τρανό παράδειγμα το δημοσίευμα στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (11/4/23) με τίτλο «Η τρομοκρατία των ομηλίκων», το οποίο υπογράφει ο Α. Αλεξανδρίδης ως ψυχίατρος, παιδοψυχίατρος, ψυχαναλυτής και αναφέρει σε ένα σημείο τα εξής: «Δυστυχώς ακολουθούμε μια απενοχοποιητική τακτική, αναζητώντας αμέσως “λόγους’’ για τους οποίους “τα παιδιά” (α΄κόλπο απενοχοποίησης) φέρονται βίαια. Καιρός να καταρρίψουμε κάποιους από αυτούς: 1. Τα “παιδιά” δράστες, συνήθως έφηβοι ή προέφηβοι, δεν φέρονται βίαια. Είναι βίαια! Ελάχιστα από αυτά ασκούν τη βία λόγω ειδικών ευκαιριακών συνθηκών. Ο εκφοβισμός και η τρομοκρατία είναι προσχεδιασμένα, αποτελούν εθιστικές δραστηριότητες, με σαδιστική απόλαυση και ικανοποίηση ενός άρρωστου ναρκισσισμού. Οι δράστες είναι, αν δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί, εν δυνάμει ψυχοπαθητικές προσωπικότητες. Μόνο ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπισθούν και αυτό απαιτεί την τριπλή δράση: α) παραπομπή στη Δικαιοσύνη, καταδίκη, ποινή, αναστολή -αν ο νόμος το επιτρέπει-, υποχρεωτική κοινωνική εργασία σε υπηρεσία που τη θεωρούν ‘’υποτιμητική’’, β) επιπτώσεις στη σχολική τους πορεία, εφόσον η βία, όπως είναι το συνηθέστερο, ασκείται εντός του σχολικού περιβάλλοντος, γ) υποχρεωτική ψυχοθεραπεία». Τα σχόλια δικά σας.

Σε αντιδιαστολή με όλες αυτές τις θεωρίες, αυτό που πρέπει να υπογραμμίσουμε και να αναδείξουμε είναι ότι αποσιωπάται εντελώς σκόπιμα το γεγονός ότι ο μαθητής και η οικογένειά του είναι μέλη μιας ταξικής κοινωνίας. Ζουν και υπάρχουν μέσα σε αυτήν. Δέχονται επιδράσεις και αλληλεπιδρούν. Η κυρίαρχη ιδεολογία, η ηθική, οι στάσεις και οι συμπεριφορές των ατόμων που την απαρτίζουν, καθορίζονται από το υπάρχον καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα. Επομένως τις γενεσιουργές αιτίες αυτών των φαινομένων της βίας, του εκφοβισμού και της παραβατικότητας των νέων, πρέπει να τις αναζητήσουμε μέσα σε αυτό το ίδιο το βάρβαρο και σάπιο σύστημα. Αυτό «φτύνει» τη βία, καλλιεργεί τον άγριο ανταγωνισμό και τις αξίες της κυρίαρχης τάξης, που αντανακλώνται παντού και μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα. Αυτό εγκλωβίζει τη νεολαία σε αδιέξοδα, που γίνονται απροσπέλαστα σε περιόδους ισχυρής οικονομικής κρίσης που τσακίζουν τα φτωχολαϊκά στρώματα και τα όνειρα.

Η στοχοποίηση και δυσφήμιση του δημόσιου σχολείου και των εκπαιδευτικών, ως κύριου χώρου εντοπισμού της βίας, αποσκοπεί στο να ρίξει όλα τα δεινά της εκπαίδευσης στις πλάτες των εκπαιδευτικών, να θεωρηθούν αυτοί ως μοναδικοί υπεύθυνοι όλων όσων συμβαίνουν μέσα σε αυτό. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η γκεμπελική προπαγάνδα πάει παρέα με την «αξιολόγηση», που πασχίζει να επιβάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Προσφέρει δε, τη δυνατότητα στους πραγματικούς υπεύθυνους και δυνάστες να εντείνουν τον έλεγχο, την καταστολή και τον αυταρχισμό στα δημόσια σχολεία και την εκπαιδευτική κοινότητα. 

Ας μην μας κοροϊδεύουν, λοιπόν, όλοι αυτοί οι στυλοβάτες και απολογητές του καπιταλισμού. Ενα τέτοιο αγριανθρωπικό και σάπιο σύστημα ούτε ΘΕΛΕΙ ούτε ΜΠΟΡΕΙ ποτέ να αντιμετωπίσει στη ρίζα του κανέναν «σχολικό εκφοβισμό ή βία ή παραβατικότητα ή bullying» ή όπως αλλιώς θέλουν να ονομάσουν τέτοια νοσηρά φαινόμενα, γιατί το ίδιο αποτελεί τη μήτρα τους.

Κ.Π.

Εκτύπωση 🖨
ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 7 Μάη
Επόμενο άρθρο Εκλογές Μάη 2023: Η αποχή ως ταξική απάντηση στην καταθλιπτική κυριαρχία της αστικής πολιτικής

Σχετικά Αρθρα

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

Καταστολή 16 Οκτ 2025, 10:48

«Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»

Παιδεία 14 Οκτ 2025, 18:13

Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»

Παιδεία 14 Οκτ 2025, 10:56

Tα ΜΑΤ έζωσαν τα Προπύλαια

Συγκέντρωση έξω από την Πρυτανεία ενάντια στα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών

Καταστολή 13 Οκτ 2025, 11:53

Μουσικό Σχολείο Αθήνας: Πρακτορείο ακυρώνει στο παρά πέντε δρομολόγιο μεταφοράς μαθητών

Απελπισία και οργή από γονείς και μαθητές

Παιδεία 10 Οκτ 2025, 07:58

Επιχείρηση τρομοκράτησης των εκπαιδευτικών

Εργατικά 9 Οκτ 2025, 12:04
Ροή Ειδήσεων
Καταστολή

ΕΜΠ: Εισβολή ΜΑΤ-ΟΠΚΕ στην Αρχιτεκτονική – Καταπάτηση ασύλου και συλλήψεις φοιτητών

Με την αμέριστη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής

16 Οκτ 2025, 10:48
Πολιτική

Οι νεοναζιστές ανοίγουν και καινούργια γραφεία – Μόνο το αντιφασιστικό κίνημα μπορεί να τους τσακίσει

16 Οκτ 2025, 10:43
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

16 Οκτ 2025, 00:01
Κόντρες

Καμαρώνουν για τα καμένα

15 Οκτ 2025, 22:14
Διεθνή

Ενας ξεχωριστός απελευθερωμένος κρατούμενος: Ο Σαμαρίτης Νάντερ Σαντάκα

15 Οκτ 2025, 20:50
Διεθνή

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Οι σιωναζιστές αποποιούνται τους δωσίλογους ακόμα και αν υπηρετούσαν στο στρατό τους!

15 Οκτ 2025, 20:10
Αγροτικά

Ευλογιά αιγοπροβάτων: «Μαϊμουδίζουν» τα στοιχεία για να δείξουν ανύπαρκτη αποκλιμάκωση

15 Οκτ 2025, 15:03
Υγεία

ΜΑΤ και χημικά ενάντια στους υγειονομικούς στο «Αττικόν»

15 Οκτ 2025, 14:33
Αθλητισμός

Καμιά ανοχή στους σιωναζιστές – Το Ούντινε έδειξε το δρόμο

15 Οκτ 2025, 12:18
Αθλητισμός

Ενα τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι

15 Οκτ 2025, 11:08
Διεθνή

Γάζα: Μαζί με τους δωσίλογους τσακίζονται και οι τοκογλύφοι

Ο Μαχμούντ Αμπάς ανέλαβε την προστασία των δωσίλογων

15 Οκτ 2025, 10:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 15 Οκτώβρη

15 Οκτ 2025, 00:01
Διεθνή

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι: Οσοι δεν βγήκαμε τώρα, θα βγούμε την επόμενη φορά χάρη στην Αντίσταση

14 Οκτ 2025, 22:44
Υγεία

«Υποδοχή» ετοιμάζουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείο «Αττικόν» στους Μητσοτάκη-Γεωργιάδη

14 Οκτ 2025, 20:43
Διεθνή

Aυτή είναι η παλαιστινιακή οικογένεια

14 Οκτ 2025, 19:24
Παιδεία

«Ξέπλυμα» των σιωναζιστών μέσα από συνέδριο της «Διεθνούς Εταιρείας Σωκρατικών Μελετών ‘’Socratica VI’’»

14 Οκτ 2025, 18:13
Πολιτική

Ο Μητσοτάκης θέλει να βάλει το στρατό στην αστυνομική καταστολή!

14 Οκτ 2025, 17:59
Παιδεία

Κινητοποίηση στα Προπύλαια για τα πρώτα πειθαρχικά κατά φοιτητών – Ο Πρύτανης έκανε τον «Κινέζο»

14 Οκτ 2025, 10:56
Πολιτισμός

H απαγγελία ολοκληρώθηκε

14 Οκτ 2025, 10:49
Διεθνή

Γάζα: Οι προδότες ή παραδίνονται ή τσακίζονται

14 Οκτ 2025, 10:02
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 16 Οκτώβρη

Ημέρα άρτου.

Ημέρα διατροφής.

Ημέρα υπέρ της υγιούς σπονδυλικής στήλης.

Τζαμάικα: Ημέρα εθνικών ηρώων.

1940: Οι ναζί ιδρύουν το γκέτο της Βαρσοβίας.

1945: Αιματηρή συμπλοκή με χειροβομβίδες μεταξύ μοναρχικών και κομμουνιστών στο Γαλάτσι.

1945: Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ.

1946: Εκτελούνται δι’ απαγχονισμού στη Νυρεμβέργη με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου δέκα υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των ναζί.

1964: Η Κίνα γίνεται η πέμπτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο.

1967: Βόμβα στο «Πι-Εξ» της Συγγρού.

1977: Εμπρησμός των γραφείων της «Αυγής» από νεοφασίστες.

1994: Σε δημοψήφισμα στη Φιλανδία οι πολίτες τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ με 56,5%.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς και στο ζήτημα της απεργίας πείνας του Π. Ρούτσι, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τη δημόσια συζήτηση, θέλω να πω ότι η πολιτεία πρέπει να στέκεται με ευαισθησία δίπλα στους ανθρώπους που πονούν, ακόμη κι όταν την αμφισβητούν. Αυτό επιτάσσει η ανθρωπιά και ο πολιτισμός μας. Σεβόμαστε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, όποιες κι αν είναι αυτες, χωρίς να τις σχολιάζουμε. Αυτό επιτάσσει το κράτος δικαίου το οποίο δεν μπορούμε να επικαλούμαστε α λα καρτ. Πόσο μάλλον σε θέματα που αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης, όπως είναι το συγκεκριμένο αίτημα, και βεβαίως η εκδίκαση αυτής της μεγάλης τραγωδίας, που μας έχει πληγώσει βαθιά όλους. Όπως, άλλωστε, ειπώθηκε από την ηγεσία του Αρείου Πάγου, δεν χάνεται κανένα δικαίωμα κανενός συγγενή, καθώς κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο θα μπορεί να διατυπωθεί εκ νέου οποιοδήποτε αίτημα οποιασδήποτε πλευράς. Κι ας μην ξεχνάμε ότι νέες αέναες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε παραγραφές αδικημάτων, που θα ήταν η απόλυτη ασέβεια στη μνήμη των νεκρών.

Kυριάκος Μητσοτάκης (facebook)

(Για να αφιερώνει ο Μητσοτάκης ένα «κεφάλαιο» της εβδομαδιαίας σινδονιάδας του στο facebook στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι σημαίνει πως αισθάνεται και πάλι στριμωγμένος. Μάλλον δεν είχε δει ακόμα τις συγκεντρώσεις που έγιναν στην Αθήνα και άλλες πόλεις, αλλά δεν ήταν καθόλου δύσκολο για τους συνεργάτες του να προβλέψουν το μέγεθός τους. Και τι έκανε; Το έριξε στην υποκρισία. Το έκανε τις προηγούμενες μέρες ο εκπρόσωπός του, χτες βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Ευαισθησία», «ανθρωπιά», «πολιτισμός», από τη μια, «ανεξάρτητη δικαιοσύνη», από την άλλη. Ο Μητσοτάκης έχει όλες αυτές τις σπουδαίες ιδιότητες, αλλά η αστική Δικαιοσύνη δεν τις έχει. Κι αυτός δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μόνο που και αυτή η εκδήλωση υποκρισίας πάει κατευθείαν «στον κουβά». Γιατί ήταν ο δικός του μηχανισμός που προσπάθησε να συκοφαντήσει τον Ρούτσι όταν ξεκίνησε την απεργία πείνας. Και ήταν ο δικός του υπουργός, ο Φλωρίδης, που προανήγγειλε την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, γεγονός που κατέγραψαν όλα τα φιλοκυβερνητικά μίντια με τον πανομοιότυπο τίτλο: «Παράθυρο από τον Φλωρίδη». Από το Μαξίμου τους έδωσαν τον τίτλο, για να φανεί ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Εισαγγελία και δικαίωσε τον Ρούτσι. Μόνο που ικανοποιήθηκε το μισό αίτημα του απεργού πείνας: εκταφή της σορού του δολοφονηθέντα γιου του, αλλά μόνο για ταυτοποίηση, όχι για χημικές εξετάσεις που θα δείξουν την ακριβή αιτία θανάτου. Οταν ο Πάνος Ρούτσι ανακοίνωσε ότι συνεχίζει την απεργία πείνας, ο Μητσοτάκης, βλέποντας το κυβερνητικό σχέδιο να ναυαγεί, δεν είχε κανένα πρόβλημα να φορτώσει την ευθύνη στην αστική Δικαιοσύνη. Μόνο που δεν ξεγελάει κανέναν. Θέλει δε θέλει, τη λύση θα την δώσει ο ίδιος, μέσω της αστικής Δικαιοσύνης. Και θα χρεωθεί την ευθύνη για μια ανάλγητη και απάνθρωπη συμπεριφορά έναντι ενός χαροκαμένου γονιού που υπέβαλε ένα απλούστατο και απόλυτα νόμιμο αίτημα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo