Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση της διάταξης για την επιμέλεια τέκνων – Ο Μητσοτάκης την καλύπτει
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 24 Γενάρη
  • Αγρια σύγκρουση στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας, ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης στη Γάζα
  • Ξεσκονόπανο made in Nederlands
  • On the rocks
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Παιδεία»«Συνεργασίες» ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ με αμερικανικά πανεπιστήμια
Παιδεία

«Συνεργασίες» ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ με αμερικανικά πανεπιστήμια

Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr8 Νοέ 2022, 17:48

Τα όσα υποδηλώνει ο τίτλος, τα είπε ο ίδιος ο Μητσοτάκης τον Ιούνιο του 2020 κατά την τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη-Κεραμέως-Διγαλάκη-Δημητρόπουλου (ο τελευταίος είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης) με τoν επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ Allan Goodman, τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Jeffrey Pyatt και εκπροσώπους των πανεπιστημίων.

Συγκεκριμένα ο Μητσοτάκης εξήγησε για ποιο λόγο επιλέγεται αυτός ο τρόπος «συνεργασίας» των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ με τα αμερικανικά πανεπιστήμια: «Επειδή στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη ιδιωτικά πανεπιστήμια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας εξακολουθεί να απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων».

Ηταν η περίοδος της προετοιμασίας του προγράμματος «συνεργασίας» που εγκαινίασε το υπουργείο Παιδείας από κοινού με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International Education – IIE) και είχε στόχο τη «διευκόλυνση της προσέγγισης Αμερικανικών και Ελληνικών Πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες, όπως η εκπόνηση κοινών και διπλών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή φοιτητών από χώρες του εξωτερικού σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, οι ‘’ανταλλαγές’’ φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, καθώς και άλλες μορφές συνεργασίας που τα ίδια τα Ιδρύματα θα αποφασίσουν».

Εκτοτε, Μητσοτάκης-Κεραμέως προώθησαν μια σειρά νομοθετικές ρυθμίσεις με αποκορύφωμα τον εκτρωματικό νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που πρόσφεραν πεδίον δόξης λαμπρόν στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών συμφερόντων των αμερικανικών ΑΕΙ στην Ελλάδα. Τα δε 27 αμερικανικά πανεπιστήμια έγιναν στη συνέχεια 30, εκπρόσωποι των οποίων κατέφθασαν στην Ελλάδα για εκπαιδευτικές μπίζνες.

Πέρα απ’ όσα διθυραμβικά γράφονται για ανταλλαγές φοιτητών (σ.σ. αλήθεια, πόσοι έχουν αυτήν τη δυνατότητα στα πανάκριβα αμερικανικά πανεπιστήμια;), ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας, ο «μπαξές» έχει απ’ όλα. Η επιχειρηματική δραστηριότητα των αμερικανικών πανεπιστημίων, που έχει αντίστοιχα και πολιτικά οφέλη για τους αμερικανούς ιμπεριαλιστές, μπορεί να αναπτυχθεί: Διπλά προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου, διπλά και κοινά πτυχία, προγράμματα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης, προγράμματα σπουδών σύντομης διάρκειας, πιστοποιητικά ψηφιακών δεξιοτήτων, ξενόγλωσσα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά με δίδακτρα, μεταπτυχιακά προγράμματα που λειτουργούν εξ ολοκλήρου από απόσταση, επαγγελματικά μεταπτυχιακά, βιομηχανικά διδακτορικά, θερινά προγράμματα σπουδών, κ.λπ., και γενικά έναν κυκεώνα προγραμμάτων σπουδών, που ρευστοποιούν τις σπουδές, δημιουργούν πτυχία πολλών ταχυτήτων και τινάζουν στον αέρα τα επαγγελματικά δικαιώματα. 

Προσθέστε και την αναγνώριση από τον ελληνικό ΔΟΑΤΑΠ των τριετών σπουδών των πανεπιστημίων της αλλοδαπής με τις τετραετείς σπουδές των ελληνικών ΑΕΙ και τις βλέψεις των αμερικανών να «πανεπιστημιοποιηθούν» τα εδώ εδρεύοντα αμερικανικά κολλέγια, βλέψεις με βάθος χρόνου, για την πραγμάτωση των οποίων έχουν ασκηθεί μεγάλες πιέσεις, ιδίως όσον αφορά την έκδοση αδειών, την αναγνώριση πτυχίων και τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων, από την εποχή ακόμη της θητείας του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα Σπέκχαρντ (2009), για να συμπληρωθεί το παζλ.

Η Κεραμέως, βεβαίως, για να χρυσώσει το χάπι, να παρουσιάσει ότι πρόκειται για μεγάλη ευκαιρία για τους έλληνες φοιτητές και να κρύψει πάνω απ’ όλα την αληθινή ουσία των «συνεργασιών» (μπίζνες όπως σημειώσαμε των αμερικανικών ΑΕΙ) ανακοίνωσε ότι στα αμερικανικά πανεπιστήμια οι έλληνες φοιτητές θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα χωρίς δίδακτρα για ένα εξάμηνο ή περισσότερο (η «ευκαιρία», προς το παρόν αφορά μόνο μια «συνεργασία» που έγινε γνωστή μεταξύ ΕΚΠΑ και Γιέιλ), θεωρώντας τους έλληνες φοιτητές που δεν ανήκουν στα μεγαλοαστικά στρώματα τουλάχιστον χαχόλους, καθώς είναι γνωστά τα υπέρογκα δίδακτρα και η πανάκριβη ζωή στις ΗΠΑ, στα οποία δεν μπορούν επουδενί να ανταποκριθούν τα ελληνικά νοικοκυριά της εργαζόμενης κοινωνίας.

Για να δοθεί η εντύπωση ότι πρόκειται για μεγάλη ευκαιρία για τα ελληνικά πανεπιστήμια, στήθηκε φιέστα, στην οποία παρέστη και ο Μητσοτάκης και δόθηκε στην όλη επιχείρηση το βαρύγδουπο όνομα «Σύνοδος Φάρος 2022». 

Πραγματικά πρόκειται για «φάρο» που φωτίζει το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, στο οποίο -εν αντιθέσει με τους φοιτητές, μέρος των πανεπιστημιακών και τους εργαζόμενους στο πανεπιστήμιο-, προσβλέπει εδώ και καιρό το υψηλόβαθμο πανεπιστημιακό κατεστημένο, ιδιαίτερα στα χρόνια της πενιχρότατης κρατικής χρηματοδότησης, μέσω της λεγόμενης «εξωστρέφειας».

Σε άρθρο μας τον Ιούνη του 2020 με τίτλο: Καλώς νά ‘ρθει το δολάριο (στην εκπαίδευση), σημειώναμε τα εξής για την αρχή αυτής της «συνεργασίας», πρώτα με τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, που όμως δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, και για τη στροφή στη συνέχεια των αμερικανοσπουδαγμένων και αμερικανολαλούμενων Μητσοτάκη και Κεραμέως, που εκπροσωπώντας τους παραδοσιακούς δεσμούς της δεξιάς με τις ιμπεριαλιστικές ΗΠΑ, επέλεξαν, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, τα αμερικανικά πανεπιστήμια, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους συμμετέχοντες στο «Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο» (στην κατεύθυνση αυτή έκανε «δουλίτσα» και ο πολυπράγμων πρώην πρέσβης Jeffrey Pyatt):

Στις 26 Ιούλη του 2019, η ΕΕ ανακοίνωσε τα πρώτα 17 πανεπιστήμια (έκαναν αίτηση 54) που θα «αποτελέσουν μέρος των πρώτων συνασπισμών ‘’ευρωπαϊκών πανεπιστημίων’’».

Από το σχετικό δελτίο Τύπου μαθαίνουμε το ιστορικό της απόφασης:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αυτή τη νέα πρωτοβουλία στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν από τη διάσκεψη κορυφής του Γκέτεμποργκ για κοινωνικά θέματα τον Νοέμβριο του 2017. Η πρωτοβουλία εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2017, το οποίο ζήτησε τη δημιουργία τουλάχιστον 20 ευρωπαϊκών πανεπιστημίων έως το 2024, και εντάσσεται στην προσπάθεια δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Χώρου Εκπαίδευσης έως το 2025».

Μαθαίνουμε επίσης ότι: «Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια είναι διακρατικές συμμαχίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από ολόκληρη την ΕΕ, τα οποία έχουν κοινή μακροπρόθεσμη στρατηγική και προωθούν τις ευρωπαϊκές αξίες και την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να ενισχύσει σημαντικά την κινητικότητα των φοιτητών και του προσωπικού και να προωθήσει την ποιότητα, τη συμπεριληπτικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης…

Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα γίνουν διαπανεπιστημιακοί χώροι στους οποίους οι φοιτητές, οι υποψήφιοι διδάκτορες, το προσωπικό και οι ερευνητές θα μπορούν να μετακινούνται απρόσκοπτα. Θα συγκεντρώσουν την εμπειρογνωμοσύνη τους, τις πλατφόρμες και τους πόρους τους για να προσφέρουν κοινά προγράμματα σπουδών ή ενότητες που καλύπτουν διάφορους επιστημονικούς κλάδους. Τα εν λόγω προγράμματα σπουδών θα είναι πολύ ευέλικτα και θα επιτρέπουν στους φοιτητές να εξατομικεύουν την εκπαίδευσή τους, επιλέγοντας το αντικείμενο, τον τόπο και τον χρόνο των σπουδών τους, καθώς και να λάβουν ευρωπαϊκό πτυχίο. Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα συμβάλουν επίσης στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των περιφερειών όπου βρίσκονται, καθώς οι φοιτητές τους θα συνεργάζονται στενά με εταιρείες, δημοτικές αρχές, πανεπιστημιακούς και ερευνητές με σκοπό την εξεύρεση λύσεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι περιφέρειές τους».

ΥΓ: Η συνέχεια, με περισσότερα στοιχεία, στον υπότιτλο του ως άνω άρθρου: «Προσδοκία για ‘’ζεστό δολάριο’’».

Γιούλα Γκεσούλη

Εκτύπωση 🖨
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΚεραμέως: Η πραγματικότητα με το κεφάλι κάτω

Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

Επόμενο άρθρο Πανδημία: Ιδια κατάσταση, χειρότερες προοπτικές

Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

Σχετικά Αρθρα

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καταγγελία για την νέα προσφυγή της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών  

Παιδεία 23 Ιαν 2026, 11:54

«Η μουσική παιδεία είναι πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια να είσαι μουσικός»

Στους δρόμους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

Παιδεία 22 Ιαν 2026, 17:48

Κακοκαιρία και Tηλεκπαίδευση: Η μέγιστη υποκρισία

Παιδεία 22 Ιαν 2026, 11:44

Τα πειθαρχικά θα ηττηθούν – το Δημόσιο Σχολείο θα νικήσει (ανταπόκριση από την Τρίπολη)

Μαζική συμπαράσταση, την ημέρα διεξαγωγής του Πειθαρχικού κατά τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στη νόμιμη απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

Εργατικά 22 Ιαν 2026, 10:12

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ-ΔΙΠΑΕ για το «συνέδριο» «Η Οικονομία του Πολέμου»

Παιδεία 21 Ιαν 2026, 14:57

Στους ιμπεριαλιστικούς πολεμικούς σχεδιασμούς «βουτάει» και το ΑΠΘ

Παιδεία 21 Ιαν 2026, 09:51
Ροή Ειδήσεων
Πολιτική

Η Ολγα Κεφαλογιάννη επιβεβαιώνει ότι έκανε χρήση της διάταξης για την επιμέλεια τέκνων – Ο Μητσοτάκης την καλύπτει

Θλιβερό delivery boy ο Φλωρίδης που κατέθεσε τη διάταξη

24 Ιαν 2026, 11:09
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

24 Ιαν 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Γενάρη

24 Ιαν 2026, 00:01
Διεθνή

Αγρια σύγκρουση στο εσωτερικό της σιωνιστικής οντότητας, ενόψει της εφαρμογής της δεύτερης φάσης στη Γάζα

23 Ιαν 2026, 20:25
Η παπάρα

Ξεσκονόπανο made in Nederlands

23 Ιαν 2026, 15:14
Κόντρες

On the rocks

23 Ιαν 2026, 14:17
Παιδεία

Διοικητικοί ΕΚΠΑ: Καταγγελία για την νέα προσφυγή της κυβέρνησης ενάντια στην απεργία-αποχή από τις διαγραφές φοιτητών  

23 Ιαν 2026, 11:54
Διεθνή

Η ιδιωτικοποίηση δολοφονεί (και) στην Ισπανία

Σε γραμμή κουκουλώματος του εγκλήματος στο Αδαμούθ η κυβέρνηση Σάντσεθ

23 Ιαν 2026, 11:25
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Γενάρη

23 Ιαν 2026, 00:01
Περιβάλλον

Το βουνό κατέβηκε αυτή τη φορά στη Γλυφάδα – Ενας θάνατος και μεγάλες καταστροφές

Αν η απαίτηση για ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία, που ξεκινάει από τα βουνά, δε γίνει οργισμένη λαϊκή απαίτηση, θα είμαστε διαρκώς στο ίδιο έργο θεατές

22 Ιαν 2026, 21:10
Παιδεία

«Η μουσική παιδεία είναι πολιτισμός, δεν είναι πολυτέλεια να είσαι μουσικός»

Στους δρόμους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Χανίων

22 Ιαν 2026, 17:48
Πολιτική

Σύμπτωση είναι, μην πάει ο νους σας στο πονηρό

22 Ιαν 2026, 14:16
Κόντρες

Η σημασία της παύσης στη μουσική

22 Ιαν 2026, 13:47
Παιδεία

Κακοκαιρία και Tηλεκπαίδευση: Η μέγιστη υποκρισία

22 Ιαν 2026, 11:44
Εργατικά

Τα πειθαρχικά θα ηττηθούν – το Δημόσιο Σχολείο θα νικήσει (ανταπόκριση από την Τρίπολη)

Μαζική συμπαράσταση, την ημέρα διεξαγωγής του Πειθαρχικού κατά τριών νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που συμμετέχουν στη νόμιμη απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

22 Ιαν 2026, 10:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Γενάρη

22 Ιαν 2026, 00:01
Πολιτική

Χάβρα το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ – Ο Ανδρουλάκης σε μέγγενη μάρκας «Χαρηπαύλου»

21 Ιαν 2026, 21:15
Διεθνή

Δέκα Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν σε λιγότερο από μια ώρα στη Γάζα

Ανάμεσά τους τρεις δημοσιογράφοι που κάλυπταν την κατασκευή καταυλισμού αστέγων από την Αιγυπτιακή Επιτροπή

21 Ιαν 2026, 19:10
Παιδεία

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ-ΔΙΠΑΕ για το «συνέδριο» «Η Οικονομία του Πολέμου»

21 Ιαν 2026, 14:57
Κόντρες

Πρώτα θα πάρω «γραμμή» και μετά θα σας πω

21 Ιαν 2026, 14:44
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Γενάρη

1924: Η Πετρούπολη μετονομάζεται σε Λένινγκραντ.

1960: Εξεγείρεται η Αλγερία κατά της γαλλικής διακυβέρνησης.

1977: Επιστολή-βόμβα της Εθνικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης Πανελλήνων στην εφημερίδα “Αυγή“.

1983: Φυλακίζονται 32 μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών (Ιταλία).

1991: Βόμβες στα γραφεία του γάλλου στρατιωτικού ακολούθου και σε τρία υποκαταστήματα ξένων τραπεζών (17Ν).

1992: Ιδρύεται (Βρυξέλες) η οργάνωση Δικηγόροι Χωρίς Σύνορα.

1994: Εκτελείται ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Μιχάλης Βρανόπουλος και τραυματίζεται ο οδηγός του (17Ν).

1995: Βόμβα (ΕΛΑ) στο κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Δεν είμαι δημοφιλής σε εσάς τώρα επειδή υπερασπίζομαι τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι που είναι σε αυτή τη θέση, επειδή μας ανάγκασε στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες που πρέπει να φροντίσουμε περισσότερο για την άμυνά μας. Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί; Με τίποτα. Χωρίς τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα είχαν αυξήσει τις αμυντικές τους δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ τους.

Μαρκ Ρούτε

(Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και νυν γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προκάλεσε το κοινό του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μιλώντας σε ένα πάνελ με τίτλο «Μπορεί η Ευρώπη να αμυνθεί;». Οταν συναντήθηκε με τον Τραμπ, άρχισε και πάλι να τον ξεσκονίζει και να τον γλείφει. «Μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιος ότι, αν ποτέ οι ΗΠΑ δεχτούν επίθεση, οι σύμμαχοί σας θα είναι μαζί σας. Υπάρχει απόλυτη εγγύηση. Με πονάει αν πιστεύετε πως δεν είναι έτσι και υπό την ηγεσία σας αυτή η Συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ», του είπε. Ο πορτοκαλομαλλιάς πήρε το γνωστό σε τέτοιες περιπτώσεις ύφος του, φούσκωσε σαν γαλοπούλα και ευχαρίστησε τον Ρούτε για το «μεγάλο κομπλιμέντο». Αντανακλά ο Ρούτε τις θέσεις του ολλανδικού ιμπεριαλισμού; Σε καμιά περίπτωση. Ο Ρούτε εκφράζει μόνο τον εαυτό του. Οι Αμερικάνοι διορίζουν τον εκάστοτε γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, αυτοί διόρισαν και τον Ρούτε. Η κυβέρνηση Μπάιντεν στήριξε δημόσια την υποψηφιότητά του, στέλνοντας σε όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ το μήνυμα «αυτός είναι, τέλος». Λίγους μήνες αργότερα η διάδοχος του Μπάιντεν, Καμάλα Χάρις, είχε ηττηθεί από τον Τραμπ και ο Ρούτε, ως καλός επαγγελματίας, προσαρμόστηκε άμεσα στις απαιτήσεις του νέου αφεντικού, το οποίο δημόσια αποκαλεί daddy. Μπαμπάκα! Μπορεί σ’ εμάς τους απλούς ανθρώπους, με αξιοπρέπεια και τιμή, αυτή η συμπεριφορά να προκαλεί αηδία, όμως στους αστούς πολιτικούς δεν προκαλεί τα ίδια αισθήματα. Πολλοί και πολλές πρέπει να θαυμάζουν τον Ρούτε που took the job και κατάφερε να δείξει τέτοια προσαρμοστικότητα. Η κυβερνητική πολιτική σε κάθε ιμπεριαλιστική χώρα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της μονοπωλιακής τάξης αυτής της χώρας. Οι αστοί πολιτικοί, όταν αναλαμβάνουν διεθνή πόστα, υπερασπίζονται εκείνους που τους διόρισαν στο πόστο. Ο προκάτοχος του Ρούτε, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρώην πρωθυπουργός και υπουργός της Νορβηγίας, ξεκίνησε από τη… μαρξιστική-λενινιστική Κόκκινη Νεολαία και αργότερα πέρασε στο σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Νορβηγίας, με το οποίο έχτισε την πολιτική του καριέρα. Ως γενικός γραμμαστέας του ΝΑΤΟ δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ’ αυτό που κάνει ο δεξιός Ρούτε. Απλά ο Ρούτε είχε την «ατυχία» να πέσει πάνω στη δεύτερη θητεία του Τραμπ, κατά την οποία αυτός «έχει ξεφύγει». Αλλά ο Ρούτε τιμά τη δουλειά που του ανέθεσαν οι Αμερικάνοι, βάζοντας στοιχεία οσφυοκαμψίας, ξεσκονίστρας και γλειψίματος στη δημόσια συμπεριφορά του)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    • Εφετείο 17Ν

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

  • ΕΛΑ

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

  • Επικοινωνία

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

  • Όροι χρήσης

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

  • Ποιοι είμαστε

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

  • Επικοινωνία

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

  • Όροι χρήσης

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

    Εμμεσος δρόμος για οιονεί ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo