Πληρωμένη απάντηση στην κατάπτυστη ανακοίνωση της Διοίκησης για την φωτιά στις εστίες έδωσε ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων.
Η Πρυτανεία ανακάλυψε επιτέλους τον ένοχο για τη φωτιά και την έλλειψη ασφάλειας στις Εστίες του πανεπιστήμιου. Δεν είναι η χρόνια συνειδητή υποχρηματοδότηση, η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να εμπλέκει στη δημόσια φοιτητική μέριμνα (σίτιση, στέγαση στις Εστίες) τους ιδιώτες εργολάβους που επιζητούν το μέγιστο κέρδος σε βάρος των «ωφελούμενων» φοιτητών.
Για την Πρυτανεία δεν είναι αυτές οι αιτίες που έχουν δημιουργήσει μια απαράδεκτη κατάσταση, που δεν εξασφαλίζει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης στους εστιακούς φοιτητές, αλλά ο επίμονος δίκαιος αγώνας τους(!): «Για πολλά χρόνια, το ευαίσθητο αυτό πεδίο της φοιτητικής μέριμνας, από το οποίο εξαρτώνται οι σπουδές εκατοντάδων νέων και οι προσδοκίες των οικογενειών τους, είχε αναγορευτεί σε μια γκρίζα ζώνη, της οποίας η διαχείριση συντελείτο σε ένα μόνιμο σκηνικό αυξημένων διεκδικήσεων του συλλόγου των ‘’Εστιακών’’».
Ο αγώνας και οι διεκδικήσεις των φοιτητών χαρακτηρίζονται μάλιστα ξεδιάντροπα «παιχνίδι αντιπαράθεσης με τις Πανεπιστημιακές Αρχές», που γίνεται από «παράδοση» από κάποιους που στόχος τους δεν είναι να υπερασπιστούν τους νέους που είναι αφοσιωμένοι στις σπουδές τους και έχουν ανάγκη τη διαμονή στις εστίες, αλλά «σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το συμβάν της φωτιάς των Φοιτητικών Κατοικιών, μετερχόμενοι όλο το παραδοσιακό οπλοστάσιο της σύγχυσης και της εμπάθειας: ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις, προσωπικές επιθέσεις…»!
Η Διοίκηση υπερασπίζεται επίσης τον νέο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών, τον οποίο οι… αχάριστοι φοιτητές δεν αναγνωρίζουν, αντιθέτως «προβάλλεται και σχολιάζεται μόνο το μειωμένο από φέτος αντίτιμο που ζητείται από τους χρήστες, και το οποίο ανακυκλώνεται στη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών».
Θυμίζουμε ότι ο Εσωτερικός Κανονισμός, που ψηφίστηκε κατακαλόκαιρο με τους φοιτητές απόντες, είναι βασισμένος στο πνεύμα του πανεπιστήμιου-επιχείρηση, με «ακαδημαϊκά» κριτήρια, «αριστεία», χαράτσια-δίδακτρα, τιμωρίες και απειλές για εξώσεις, που ξεσπιτώνει και αποκλείει από το πανεπιστήμιο το 90% των εστιακών φοιτητών. Γι’ αυτό και οι εστιακοί φοιτητές έχουν πραγματοποιήσει εναντίον του δύο κινητοποιήσεις μέσα στον περασμένο Οκτώβρη (18/10 και 24/10) και δηλώνουν ότι δεν τον αναγνωρίζουν και ούτε θα υπακούσουν στις αποφάσεις που απορρέουν από αυτόν, που πλήττουν με ιδιαίτερα βάναυσο τρόπο τους φτωχούς φοιτητές.
Η πληρωμένη απάντηση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών
Ανταπόκριση του Συλλόγου Εστιακών για την πυρκαγιά στις Φοιτητικές Κατοικίες (ΦΚ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
- Πως αντιδράσαμε απέναντι στην πυρκαγιά στις ΦΚ
Μετά από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της 3ης Απρίλη στις ΦΚ, ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΣΕΦΠΙ), διασφαλίζοντας πρώτα τον απεγκλωβισμό των φοιτητών, την πλήρη εκκένωση του κτιρίου και την άμεση μεταφορά τους σε νέα δωμάτια, έδωσε έναν αγώνα για την δικαίωσή τους. Αποκαλύψαμε από τις πρώτες ώρες, ότι ΔΕΝ λειτούργησε ο συναγερμός και άλλοι μηχανισμοί πυρασφάλειας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες!1Μέσα από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις, αποφασίσαμε να προβάλλουμε τα αιτήματα:
1)Να μην γίνει η φοιτήτρια που έχασε τα πάντα από θύμα θύτης, να εμποδιστεί όποια προσπάθεια ενοχοποίησής.
2)Άμεση εγκατάσταση με έλεγχο του συλλόγου μας, μέτρων προστασίας που σήμερα δεν υπάρχουν (συναγερμοί αυτόματοι και χειροκίνητοι, φωλιές, πρωτόκολλα εκκένωσης, ασκήσεις πυρασφάλειας, διορισμός αρμόδιου προσωπικού,κ.α.),
3)Καταγραφή των απωλειών και αποζημίωση των πυρόπληκτων.
Για την υλοποίηση αυτών των αιτημάτων προχωρήσαμε, σε δύο δυναμικές διαδηλώσεις (4 και 11/4) με την στήριξη και συμμετοχή πολλών ακόμα Φοιτητικών Συλλόγων του Π.Ι., σε κατάληψη της Πρυτανείας (5/4) και μιας σειράς υπηρεσιών για να «δεχτεί» η Πρύτανης, να εντάξει στην θεματολογία της Συγκλήτου την πυρκαγιά(!) και τα αιτήματά μας. Στην Σύγκλητο της 9ης Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ίσως η μαζικότερη στα χρονικά κινητοποίηση φοιτητών και εργαζομένων του Π.Ι., όπου αναδείξαμε όλα τα «φλέγοντα» ζητήματα για τα οποία πρέπει να αποφανθεί η Διοίκηση. Ακόμα μπόρεσαν όλα τα μέλη της Συγκλήτου να ακούσουν με τα ίδια τους τα αυτιά τις μαρτυρίες των πυρόπληκτων φοιτητών, που επιβεβαίωναν ένα προς ένα, όσα έχει επισημάνει ο ΣΕΦΠΙ στις ανακοινώσεις του.
Μετά από 3 και πλέον ώρες συνεδρίασης, κεκλεισμένων των θυρών, τα μέλη της Συγκλήτου αποχώρησαν λέγοντας πως «Δεν προλάβαμε να πάρουμε καμία απόφαση». Η ανακοίνωση2 της Πρυτανείας στις 18/4, μας διαφωτίζει για το πραγματικό περιεχόμενο της συζήτησης που έγινε. Για άλλη μια φορά, αντί να ζητηθούν οι προτάσεις που έκαναν οι εστιακοί φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου, εξετάστηκε αποκλειστικά πως θα δοθεί άλλοθι για τις ευθύνες Υπουργείου Παιδείας και Διοίκησης, πως θα αποκρυφτεί και παραμορφωθεί η αλήθεια για την κατάσταση του Π.Ι. και τελικά πως θα ρίξουν τις ευθύνες στους εστιακούς φοιτητές.
1 https://sefpi.blogspot.com/2024/04/blog-post_8.html?m=1
2 https://uoi.gr/genikes/asfaleia-stis-foititikes-katoikies-i-ypefthynotita-einai-monodromos/
- Μια αναγκαία απάντηση στην «υπεύθυνη» Διοίκηση
Μετά από 15 μέρες επικοινωνιακής διαχείρισης και απραξίας(εκτός από ένα mail στους πυρόπληκτους για καταγραφή απωλειών, χωρίς αναφορά για αποζημιώσεις) η Διοίκηση με υπογραφή Πρύτανη, αποκαλύπτει επιτέλους ότι θέλει «να κάνει την κρίση ευκαιρία» και να πάψει να «ανέχεται» πλέον την μαχητική δράση του Συλλόγου Εστιακών. Ας μπούμε όλοι «στα παπούτσια» της και ας κατανοήσουμε τους προβληματισμούς της: Άραγε, πως θα καταφέρει να προχωρήσει στην εφαρμογή των ν. Πιερακκάκη και Κεραμέως, στην διάλυση και εμπορευματοποίηση του Π.Ι, αν βρίσκει συνέχεια εμπόδιο τους συλλογικούς αγώνες των φοιτητών; Επειδή όμως βρισκόμαστε στο στόχαστρο αυτών των επιθέσεων, πρέπει να απαντήσουμε στο κατάπτυστο περιεχόμενο αυτής της ανακοίνωσης.
Πρώτα-πρώτα, πριν ανακοινωθεί το πόρισμα της Πυροσβεστικής, αυτοί θεώρησαν σκόπιμο να βγάλουν το δικό τους «πόρισμα» για τα αίτια της πυρκαγιάς. Φταίει, όπως αναφέρεται, το «μόνιμο σκηνικό αυξημένων διεκδικήσεων του συλλόγου των «Εστιακών»(!)», χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως «παιχνίδι». Άρα ότι οι μακροχρόνιες διεκδικήσεις του ΣΕΦΠΙ για θέρμανση, αναβάθμιση των υποδομών των εστιών, δωρεάν στέγαση και οι επίσημες καταγγελίες για ελλείψεις στην πυροπροστασία, είναι αυτές που μας οδήγησαν εδώ… Ο μόνος που βλέπει σαν παιχνίδι την ασφάλειά μας, είναι αυτοί οι εντολοδόχοι της Κυβέρνησης και των Υπουργείων της, όπως αποδεικνύεται ξανά και ξανά με τον πιο τραγικό τρόπο. Δεν είναι αυτοί που αγωνίζονται ενάντια στα καταστροφικά μέτρα τους και σίγουρα δεν είναι οι εργαζόμενοι που έχουν γίνει λάστιχο. Που όταν μάλιστα τόλμησαν(!) να προειδοποιήσουν για ζητήματα ασφάλειας, η ίδια Διοίκηση τους «έδειξε την πόρτα της εξόδου».
Προκαλεί εντύπωση ακόμα, η περηφάνεια της Διοίκησης για το «έργο της» να γίνουν οι καταγραφές «σε συνεργασία με φοιτητές/τριες» των άδειων/ανεπισκεύαστων δωματίων που είχαν παρατηθεί πλήρως από την Φοιτητική Μέριμνα(ΦΜ) και να αυξηθεί το προσωπικό. Ξεχνάει όλως περιέργως να αναφέρει αρχικά ότι η καταγραφή δωματίων έγινε με πρωτοβουλία και συμμετοχή του ίδιου του ΣΕΦΠΙ, του συλλόγου που κατηγορεί σε όλη την υπόλοιπη ανακοίνωση. Επειδή έμπρακτα θέλαμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης και να στεγαστούν όσοι φοιτητές έχουν ανάγκη. Από σειρά ανακοινώσεών μας μπορεί ο καθένας να συμπεράνει, μάλιστα, ότι η αυτή η διαδικασία ξεκίνησε στην θητεία της προηγούμενης Πρυτανείας. Το μόνο «έργο» αυτής της Διοίκησης, ήταν να επιτάξει τους υπαλλήλους που εμείς διεκδικήσαμε για την ΦΜ, για να τρομοκρατούν φοιτητές που δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια των 40 ευρώ, ότι θα διωχτούν από τα δωμάτιά τους, ότι δεν θα πάρουν πτυχίο κ.ο.κ.
Τέλος, για τον «επικαιροποιημένο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών», δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά ότι «εγκρίθηκε με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες». 1) Αρχικά ψηφίστηκε το κατακαλόκαιρο εν αγνοία των εστιακών φοιτητών, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη τους. 2) Πόσο γνωστό είναι ότι με αυτόν τον Κανονισμό, στις εστίες που προορίζονται για τους φοιτητές που ζουν σε καταστάσεις ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης, σε διώχνουν επειδή δεν μπορείς να πληρώσεις το «ενοίκιο»-χαράτσι των 40 ευρώ; Ή ότι διώχνει από το 1ο κιόλας έτος, όποιον δεν «πιάνει» τα ακαδημαϊκά κριτήρια και τελικά αποκλείεται δια παντός; 3) Και πόσο μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον που άναψε ένα αερόθερμο, όταν τον έχεις καταδικάσει σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, με ανύπαρκτη θέρμανση τον χειμώνα σε κτίρια χωρίς μόνωση; Για αυτό, ούτε αναγνωρίζουμε τον κανονισμό, ούτε θα τον εφαρμόσουμε!
- Η ανοχή είναι όντως ενοχή…
Αν ψάχνει η Διοίκηση του Π.Ι. για «ένοχη ανοχή» και για «αυθαιρεσίες» να αναρωτηθεί πρώτα η ίδια, γιατί δέχτηκε σιωπηρά και αδιαμαρτύρητα την μειωμένη και φέτος χρηματοδότηση (έχει ξεπεράσει το 70%), το πετσόκομμα για άλλη μια φορά του προσωπικού που οδηγεί σε υπολειτουργία όλων των υπηρεσιών και «τεντώνει» τους εργαζόμενους, την κατακόρυφη μείωση του διδακτικού προσωπικού αλλά και των εισακτέων σε μία σειρά από τμήματα, το κλείσιμο τμημάτων, κ.α.
Εμείς δεν ανεχτήκαμε ούτε στιγμή, αυτήν την πειθήνια εφαρμογή όλων των εκτρωματικών νόμων της Κυβέρνησης. Δεν βάλαμε «την καλή εικόνα του ιδρύματος», πάνω από την προστασία του Δημόσιου Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας και την δική μας τελικά προστασία. Και αφού τους αρέσει η «νομιμότητα», εμείς δεν είπαμε ψέματα ότι η «πυρασφάλεια λειτούργησε» και ζητήσαμε αυτό που αποφεύγουν με μαεστρία, να αποδοθούν οι ευθύνες αυτού του παρ’ ολίγον εγκλήματος για να μην φτάσουμε στο σημείο να απολογηθούν για θύματα. Και είναι πολύ πιθανό, ότι χωρίς την παρέμβαση του ΣΕΦΠΙ, θα υπήρχαν θύματα.
Συμφωνούμε και επαυξάνουμε ότι είναι «επικίνδυνη η τήρηση ισορροπιών» με αυτά τα Συμβούλια Διοίκησης και οποιονδήποτε προσπαθεί να καταργήσει τα δικαιώματά μας και να αποκλείσει από την εκπαίδευση τους πιο φτωχούς και κατατρεγμένους… Που σε σύμπνοια με το Υπουργείο, αντιλαμβάνονται ως «ασφάλεια» και «υπευθυνότητα» την καταστολή των αγώνων μας. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ανοίξει πόλεμο με κάθε σύλλογο-σωματείο του πανεπιστημίου που δεν ανέχεται την καταστρατήγηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ή τις επιταγές της. Έφτασαν σε σημείο να περιορίσουν την δραστηριότητα πολιτιστικών συλλόγων (ΜΟΥΣΙΠΙ, κά.), απαιτώντας να παίρνουν την άδεια της Πρυτανείας για κάθε εκδήλωση, απειλώντας τους με το ελέγχους της εφορίας σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν.
- Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ
Αυτή η δαιμονοποίηση και η στοχοποίηση των συλλογικών αγώνων, κάθε άλλο παρά περιορίζεται στον ΣΕΦΠΙ. Έχει γίνει ο κανόνας για το καθεστώς της Κυβέρνησης της ΝΔ, που κατηγορεί για «εργαλειοποίηση» και «εκμετάλλευση» όποιον ζητάει δικαίωση. Που κατασκευάσει διώξεις απέναντι σε όποιον συνειδητοποιεί ότι πρέπει να δράσει και δώσει έναν ανυποχώρητο αγώνα. Για να μην γίνει θύμα των αμέτρητων προμελετημένων και προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων τους, για να μην καταργηθούν τα δικαιώματα του για Ψωμί-Παιδεία-Υγεία-Ελευθερία. Που επαναφέρει χουντικής έμπνευσης νόμους για απαγόρευση της απεργίας, των διαδηλώσεων, βγάζει στην παρανομία συλλόγους και σωματεία.
Με αποφασιστικότητα πρέπει να προχωρήσουμε στο δυνάμωμα των συλλογικών μας οργάνων και των διεκδικήσεων μας. Να υπερασπιστούμε την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε λύσεις. Να απαλλαγούμε από αυτό το σάπιο Καθεστώς και να νικήσουμε!
Η κατάπτυστη ανακοίνωση της Πρυτανείας
Ασφάλεια στις Φοιτητικές Κατοικίες: η υπευθυνότητα είναι μονόδρομος
Τη νύχτα της 3ης Απριλίου 2024 ξέσπασε φωτιά σε δωμάτιο του 3ου ορόφου του κτηρίου Γ του συγκροτήματος Β των Φοιτητικών Κατοικιών, που βρίσκονται στην Πανεπιστημιούπολη Α’ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για το συγκεκριμένο συμβάν διενεργείται πραγματογνωμοσύνη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και η δέουσα εσωτερική διερεύνηση από το Πανεπιστήμιο. Έχουν δρομολογηθεί άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες, μετά την ολοκλήρωση των οποίων θα λάβουν συνολική και διαυγή πληροφόρηση οι φοιτητές και φοιτήτριές μας, οι γονείς τους, η ακαδημαϊκή κοινότητα, τα μέσα ενημέρωσης και κατ’ επέκταση η κοινωνία.
Το πολύ σοβαρό αυτό γεγονός οριοθετεί ένα κομβικό σημείο συνειδητοποίησης όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Φοιτητικές Κατοικίες. Για πολλά χρόνια, το ευαίσθητο αυτό πεδίο της φοιτητικής μέριμνας, από το οποίο εξαρτώνται οι σπουδές εκατοντάδων νέων και οι προσδοκίες των οικογενειών τους, είχε αναγορευτεί σε μια γκρίζα ζώνη, της οποίας η διαχείριση συντελείτο σε ένα μόνιμο σκηνικό αυξημένων διεκδικήσεων του συλλόγου των «Εστιακών». Εν μέσω έντασης και διαξιφισμών, η εφαρμογή των κανονισμών μετατρεπόταν σε ένα παιχνίδι αντιπαράθεσης με τις Πανεπιστημιακές Αρχές. Στα 4 συναπτά χρόνια της θητείας μου στη Σύγκλητο ως Πρόεδρος της Ιατρικής, είδα το παιχνίδι αυτό να γίνεται παράδοση, παρότι είναι προφανές ότι παίζεται «εν ου παικτοίς»: εκεί δηλαδή όπου η ασφάλεια των φοιτητών και των φοιτητριών που διαμένουν στις Φοιτητικές Κατοικίες είναι αδιαπραγμάτευτη.
Για τον λόγο αυτό η υπόθεση της φοιτητικής μέριμνας υπήρξε μια από τις πρώτες μας προτεραιότητες όταν αναλάβαμε τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου. Ειδικότερα, όσον αφορά στην εύρυθμη λειτουργία των Φοιτητικών Κατοικιών, τον τελευταίο χρόνο έχουμε εργαστεί σκληρά στην κατεύθυνση της έμπρακτης αντιμετώπισης χρόνιων προβλημάτων:
– ενισχύσαμε σημαντικά το διοικητικό προσωπικό που στελεχώνει την Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας,
– ανασυγκροτήσαμε την Εφορεία Φοιτητικών Κατοικιών, η οποία συνεδριάζει πλέον τακτικότατα με τήρηση πρακτικών και καταγραφή αποφάσεων,
– διαμορφώσαμε και μηχανογραφήσαμε τους ονομαστικούς καταλόγους διαμενόντων/δωματίων και αρχίσαμε τη διαχείρισή τους με κατάλληλο λογισμικό,
– ανακτήσαμε κλειδιά όλων των δωματίων για χρήση σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης,
– ΦΟΙΤΗΤΙΚΗκαταγράψαμε εκτενείς υφιστάμενες ζημιές και προτεραιοποιήσαμε τις ανάγκες συντήρησης.
Ως αποτέλεσμα περίπου 200 δωμάτια, δηλαδή το 23% των δωματίων της Πανεπιστημιούπολης Α’, τα οποία ήταν για καιρό κενά, απογράφηκαν σε συνεργασία με φοιτητές/τριες, έγιναν επισκευές και σταδιακά αποδίδονται σε χρήστες. Οι εργασίες συνεχίζονται στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων μας.
Κορωνίδα των προσπαθειών αυτών είναι ο νέος επικαιροποιημένος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών, ο οποίος συντάχθηκε με διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες και εγκρίθηκε ομόφωνα από τα αρμόδια συλλογικά όργανα (2023). Αν δόθηκε τόσο μεγάλη σημασία στην κατάρτισή του, είναι διότι αποτελεί τον αντικειμενικό οδικό χάρτη, που μπορεί να εξασφαλίσει δίκαιη κατανομή των στεγαστικών πόρων στους φοιτητές και φοιτήτριες και εξορθολογισμένη διαχείρισή τους. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι, εκτός από τα οικονομικά κριτήρια, δίνει έμφαση σε κριτήρια κοινωνικά και ακαδημαϊκά και προβλέπει στήριξη των ευάλωτων ομάδων. Φέτος ικανοποιήθηκαν, για πρώτη φορά όλες οι αιτήσεις προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών, και μάλιστα οι δικαιούχοι/ες ανακοινώθηκαν ένα μήνα νωρίτερα, σε σύγκριση με πέρυσι.
Από το κανονιστικό αυτό πλαίσιο, που έγινε για να προστατέψει όσους και όσες αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, προβλήματα υγείας ή κοινωνικές ανισότητες, και που παραμένουν αφοσιωμένοι στις σπουδές τους, προβάλλεται και σχολιάζεται μόνο το μειωμένο από φέτος αντίτιμο που ζητείται από τους χρήστες, και το οποίο ανακυκλώνεται στη λειτουργία και συντήρηση των υποδομών.
Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολη είναι η συγκυρία για την χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. Για όσα προαναφέρθηκαν χρησιμοποιήθηκαν πιστώσεις από τον Τακτικό προϋπολογισμό και από Προγράμματα των αρμόδιων Υπουργείων (κυρίως ΥΠΑΙΘΑ), ενώ η διεκδίκηση επιπλέον δημόσιων πόρων για τη συνολική αναβάθμιση των φοιτητικών κατοικιών παραμένει σταθερή. Οι διοικητικές πράξεις για όλα τα παραπάνω μαρτυρούν ότι οι προσπάθειες ήταν και είναι συνεχείς.
Επειδή ακούμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριές μας και επειδή στεκόμαστε αλληλέγγυοι ως ακαδημαϊκή κοινότητα στον αγώνα κάθε έμψυχου μέλους της για την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, συνεχίζουμε να διεκδικούμε σθεναρά συνολική ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Ο αγώνας αυτός δεν είναι απλώς μια οικονομική διεκδίκηση. Είναι η υπεράσπιση βασικών κοινωνικών μας αξιών, ενός τόπου «εν ου παικτοίς», όπου θεμελιώνεται το μέλλον των νέων μας. Δεν υπερασπίζονται αυτούς τους νέους όσοι σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το συμβάν της φωτιάς των Φοιτητικών Κατοικιών, μετερχόμενοι όλο το παραδοσιακό οπλοστάσιο της σύγχυσης και της εμπάθειας: ανακρίβειες και διαστρεβλώσεις, προσωπικές επιθέσεις… Το εκβιαστικό παιχνίδι αντιπαράθεσης επανέρχεται με τις παλιές ρητορικές, αναμενόμενο και πλέον παρωχημένο.
Στις ρητορικές αυτές, ως Διοίκηση έχουμε ήδη έμπρακτα απαντήσει με τη συστηματική προσπάθεια βελτίωσης των Φοιτητικών Κατοικιών, που ήταν εξ αρχής το πρώτιστο μέλημά μας. Κάθε άλλη επιλογή, ακόμη και αυτές που επικαλούνται δήθεν «τήρηση ισορροπιών», αποδεικνύεται πλέον επικίνδυνη. Όπως, επίσης, είναι επικίνδυνη και η σιωπηρή αποδοχή κάθε μορφής αυθαιρεσίας.
Στεκόμαστε με ψυχραιμία απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα αλλά θέτουμε όρια στην ένοχη ανοχή. Είμαστε και θα είμαστε με το μέρος των φοιτητών και των φοιτητριών μας, και πάντοτε θα υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά τους μέσα από τη δημοκρατική νομιμότητα.
Μπορούν να είναι βέβαιοι/ες ότι θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια και την αναβάθμιση της λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών. Επειδή, τελικώς, όλοι κρινόμαστε από τις πράξεις μας, η υπευθυνότητα είναι μονόδρομος.